سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۴:۱۶ - ۰۱ خرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۳۰۰۱۸۳
کشاورزی، دامپروری و صنایع غذایی

سردرگمی در خرید تضمینی گندم

کشت گندم,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,کشت و دام و صنعت

به گزارش آرمان، وضعیت‌ کشاورزی در ابتدای شروع کار دولت یازدهم اصلا خوب نبود و مجبور بودیم خیلی از کالاهای کشاورزی را وارد کنیم، اما هم اکنون ظرفیت تولید در کشور بالاتر از قبل است. عوامل طبیعی، نوسانات دمایی در برخی مناطق کشور به مزارع دیم گندم خسارت زد، اما برای حمایت از کشاورزان با برآورد خسارات به این بخش غرامت‌ پرداخت شده است. در این رابطه، یک نماینده مجلس با بیان اینکه امسال وضعیت کشاورزی خوب نبود و کشاورزان نتوانستند گندم‌ها را برداشت کنند، گفت: بنابراین آنها مجبور شدند کشت خود را در اختیار دامداران قرار دهند، البته در فروردین و اردیبهشت کمبود بارش‌ها تا حدی جبران شد، اما بارش تگرگ باعث شد نزدیک ۲۰۰‌میلیارد تومان به باغات خراسان شمالی خسارت وارد شود و سرمازدگی به محصولات سردرختی مثل گردو، سیب، زردآلو و گیلاس آسیب جدی وارد کرد.

 

شرایط اقلیمی بسیار تاثیرگذار بر سطح کشاورزی است؛ ۹۹‌درصد کشت ما زیر کشت دیم است و نیز ۷۰‌درصد تولید گندم ما دیم و ۳۰‌درصد آن آبی است که معادل ۵۷‌درصد مزارع از گندم آبی از رودخانه‌های فصلی آبیاری می‌شوند. مسئولان می‌گویند سال ۹۵ از نظر بودجه، سال سختی برای بخش کشاورزی بود، اما از نظر تولید به وضعیت مناسبی رسیدیم. در بهار سال ۹۵، با توجه به محدودیت بودجه‌ای و تنش‌های بین تولیدکنندگان و واسطه‌ها در بازار دچار مشکلاتی در بخش کشاورزی بودیم، اما با توجه به بارندگی خوبی که در سال ۹۴ و ۹۵ داشتیم و البته بیشتر از نظر پراکنش بارندگی، ‌کشت بخشی از محصولات ‌خوب جواب داد که از جمله آن غلات زمستانه بود. متاسفانه مساله واسطه‌ها در بازار محصولات کشاورزی مساله‌ای است که به‌نظر نمی‌رسد هیچ‌وقت در این کشور سروسامان پیدا کند. از این منظر، سال ۹۵ برای مصرف‌کنندگان سال خوبی نبود به این دلیل که محصولات با قیمتی گران به دست آنها می‌رسد. در این گرانی تولیدکننده کمترین تقصیر را داشت. یکی از دلایل گرانی محصولات کشاورزی در سال ۹۵، این بود که بخش بازرگانی محصولات کشاورزی رها شده است. درآمد سالانه بخش کشاورزی خراسان رضوی ۱۳‌هزار و ۲۲۳‌میلیارد تومان است. ۳۶۳‌هزار بهره‌بردار در بخش کشاورزی این استان فعالیت دارند. حجم تولید سالانه انواع محصولات باغی، زراعی و دامی در خراسان رضوی هشت‌میلیون تن است. سالانه یک‌میلیون و ۲۰۰‌هزار هکتار زمین در این استان زیر کشت ۸۳ نوع محصول ‌می‌رود. بخش کشاورزی ۲۸‌درصد اشتغال و ۳۰‌درصد صادرات غیرنفتی خراسان رضوی را به خود اختصاص داده است.

 

روان آب‌ها خودبه‌خود به سمت ترکمنستان می‌رود

برابر آمار رسمی در سال گذشته ۱۱۴‌میلیون مترمکعب و تا اواخر فروردین امسال ۵۵‌میلیون مترمکعب روان آب‌های وارده به هریرود تجن از دسترس مردم کشاورز سرخس خارج و وارد خاک ترکمنستان شده است. در این سال‌ها به‌دنبال احداث کانال‌های بتنی توسط آب منطقه‌ای گر چه آب تا حدی به مزارع رسید، اما با از بین رفتن سر دهانه‌های انهار سنتی و قطع مکرر انهار سنتی به‌وسیله کانال‌های بتنی جدید احداث‌شده و همچنین لایروبی نشدن انهار سنتی، در عمل ورود روان آب‌های سیلابی که از طریق رودخانه هریرود تجن مزارع را آبیاری می‌کرد به‌شدت کاهش یافت و کشاورزان نتوانستند از این روان آب‌ها که تا قبل از بهره‌برداری سد دوستی استفاده می‌کردند بهره لازم را ببرند و به‌ناچار چون انهار سنتی آنان تخریب شده بود روان آب‌ها خودبه‌خود به سمت ترکمنستان می‌رود. در همین رابطه، هادی قوامی، نماینده مردم اسفراین در مجلس با بیان اینکه در حال حاضر سدهای خراسان شمالی فقط ۳۰ تا ۴۰‌درصد ظرفیت خود آب دارند، دیگر چالش منطقه را خروج آب از سرچشمه‌های استان به سمت کشور ترکمنستان ذکر کرد.

 

خسارت سرما به اراضی کشاورزی

سرمای اخیر خسارت‌هایی به اراضی کشاورزی وارد کرده بود که با توجه به میزان خسارت به اراضی کشاورزی خراسان شمالی غرامت پرداخت شد. عبدالحسین نامور، رئیس اداره مدیریت بحران سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: سرما اخیر یک‌میلیارد و ۱۸۵‌میلیون تومان به اراضی کشاورزی استان خسارت وارد کرده است. سرما و برف اخیر در خراسان شمالی ۹۹‌درصد باغات استان و تنها یک‌درصد به اراضی کشاورزی خسارت زده است. سرمای بهاره به هشت‌هزار و ۵۱۰ هکتار از اراضی کشاورزی خسارت زده است و میزان خسارت در اراضی کشاورزی متفاوت بوده به‌طوری که برخی از اراضی ۵۰ و برخی ۷۰‌درصد خسارت دیده‌اند. در حمایت از اراضی کشاورزی ۴۲۴‌میلیارد ریال غرامت به کشاورزان خراسانی پرداخت شده است.

 

همچنین محمودرضا فرزانه، مدیر گروه خدمات بیمه محصولات کشاورزی خراسان رضوی در این باره، اظهار کرد: سال زراعی ۹۵-۹۶ معادل ۳۴۰‌میلیارد ریال خسارت ناشی از سیل و سرما در خراسان رضوی برآورد شد که بخش عمده آن پرداخت شده، اما برای پرداخت ۹۰‌میلیارد ریال آن هنوز اقدام نشده است. با اجرای طرح مدیریت منابع و مصارف که از ابتدای سال زراعی ۹۶-۹۷ اجرا شده تاکنون ۱۰‌میلیارد ریال نیز در قالب خسارت‌های مربوط به امسال و سال گذشته زراعی از محل درآمدهای صندوق در خراسان رضوی به کشاورزان پرداخت شده است. پوشش بیمه‌ای محصولات کشاورزی و دامداری در این استان سال زراعی جاری ۱۰۰‌درصد رشد دارد. این رشد نشانگر اعتماد تولیدکنندگان و کشاورزان است به‌طوری که هم اکنون ۲۸‌هزار هکتار باغ، ۱۰۶‌هزار هکتار زمین زراعی و ۳۵۰‌هزار واحد دامی در این استان زیر پوشش بیمه قرار دارند.

 

سردرگمی در خرید تضمینی گندم

خرید گندم تضمینی به‌صورت نسیه چاره ساز نیست کشاورز باید قبل از پاییز تمامی مبلغ خود را دریافت کرده باشد تا با احتساب هزینه و درآمد خود نسبت به خرید بذر و کود برای سال زراعی جدید اقدام کند و بهترین زمان برای کاشت نیز را از دست ندهد. دولت همه‌ساله به‌منظور حمایت از تولید در بخش کشاورزی به‌ویژه در مورد محصولات استراتژیک و خاص اقدام به خرید تضمینی آنها می‌کند، گندم مهم‌ترین محصول کشاورزی است که مشمول خرید تضمینی دولت است. همچنین در هر سال نرخ خرید تضمینی این محصولات به پیشنهاد وزارت جهاد کشاورزی در شورای اقتصاد مطرح و نهایی می شود. تعیین قیمت خرید تضمینی توسط دولت در راستای حمایت از کشاورزان است و روند سال‌های گذشته نشان می‌دهد میانگین قیمت خرید تضمینی گندم متناسب با تغییرات نرخ تورم افزایش ‌یافته است. دولت اقدام به خرید آن می‌کند و نرخ آن نیز نسبت به سایر محصولات بیشتر است. خرید تضمینی گندم در برخی نقاط کشور آغاز شده،. درحالی ‌که خرید تضمینی گندم از هفته‌های ابتدایی امسال به‌صورت علی‌الحساب آغازشده، خبری از نرخ‌های خرید تضمینی نیست. اعلام نشدن نرخ خرید تضمینی گندم، موجب سردرگمی کشاورزان می‌شود و وضعیت کشت این محصول استراتژیک را تحت تاثیر قرار می‌دهد. علی اکبری، رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس گفت: بر اساس قانون، دولت موظف بوده هر سال در شهریور معادل نرخ تورم، قیمت تضمینی محصولات کشاورزی را اعلام کند، گفت: اغلب کشاورزان از قشر ضعیف جامعه هستند، باید دولت و مسئولان از حمایت این قشر غافل نشود.

 

در سال ۹۶، ۷/۲‌درصد و در سال ۹۷ نیز هیچ‌افزایش قیمتی در محصولات نداشته است، این در حالی است که قیمت نهادهای کشاورزی به‌صورت افسار گسیخته و تورم نسبت به سال‌های قبل افزایش پیدا کرده است و این حق قانونی کشاورزان است که قیمت تضمینی خرید محصولات آنها نیز متناسب با نرخ تورم افزایش یابد، اما تاکنون در این زمینه کوتاهی شده است. امروز بحث خودکفایی تولید گندم از یک سو و بحث چالش کیفیت گندم از سوی دیگر دو گروه موافقان واردات گندم و منتقدان واردات گندم را رودروری هم قرار داده است. در این میان توجه به  نظر اندیشمندانی چون کردوانی خالی از لطف نیست، چرا که او نیز حمایت از کشاورزان داخل برای مهندسی کشت گندم را راهکاری موثر عنوان می‌کند. کردوانی معتقد است؛ با وجود کم آبی ایران، در صورت مهندسی زمین‌های کشاورزی، کشور ما آب کافی برای کشت گندم مصرفی خود را خواهد داشت.

 

سحر افشاری

 

 

  • 12
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش