پنجشنبه ۲۵ بهمن ۱۴۰۳
۱۲:۰۹ - ۲۵ بهمن ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۱۱۱۵۸۳
بانک و بیمه

یک اقتصاددان: بانک‌ها با وعده پرداخت وام‌های سریع و بدون ضامن مردم را فریب می‌دهند

جمشید عدالتیان,صحبت های جمشید عدالتیان درباره وعده های وام بانک ها
جمشید عدالتیان، اقتصاددان ضمن ارائه توضیحاتی درباره فریب مردم توسط برخی بانک‌ها با وعده پرداخت وام‌های بدون ضامن و در اسرع وقت گفت: متاسفانه این روزها بانک‌ها از روش‌ها و تبلیغات گوناگونی برای دریافت سپرده‌های مردم استفاده می‌کنند که یکی از آن، وعده پرداخت وام‌های سریع است. در حال حاضر بیشتر بانک‌ها در شرایط سخت مالی قراردارند، تا جایی که برای ادغام آن‌ها اقداماتی انجام شده است، به همین دلیل، به بنگاه‌داری روی می‌آورند.

دیده‌بان ایران نوشت: مدت زمان طولانی است که بیشتر بانک‌ها با استفاده از بیلبوردهای شهری، فضای مجازی و رسانه‌های اجتماعی به صورت پیوسته و مستمر، وعده پرداخت وام‌های با سود پایین، بدون ضامن و در اسرع وقت را به عامه مردم می‌دهند، در صورتی‌که با مراجعه حضوری به بانک‌ها متوجه می‌شویم که هدف همه آن‌ها فقط جذب سپرده‌های مردم است؛ به این صورت که پول‌های مردم باید به مدت ۳ تا ۶ ماه باید در بانک‌ها سپرده‌گذاری شود تا در شرایط خوشبینانه، بعد از این مدت وامی به سپرده‌گذاران تعلق گیرد. 

به نظر می‌رسد این نوع عملکرد نوعی ترفند و فریب مردم به شمار می‌رود و بانک‌ها برای جلوگیری از ورشکستگی و یا کسب درآمد بیشتر جهت بنگاه‌سازی و ... تبلیغات گول‌زننده و هیجان‌انگیز را تکرار می‌کنند؛ در صورتی‌که مثل خودروسازان ایرانی زمان پرداخت وام با وعده‌های مانند بسته شدن تسهیلات در پایان سال و توجیهات دیگر با اعتماد و سپرده‌های مردم بازی می‌کنند. در نهایت هم اگر وامی به مردم بدهند، با کارمزدهایی که دریافت می‌کنند، مشمول سودهای کلانی می‌شود. 

این اتفاقات نیز در شرایطی رخ می‌دهد که سال‌ها است خبرهایی درباره ارائه وام‌های کم‌بهره و پاداش‌های غیرمتعارف به مدیران و کارکنان بانک‌ها در رسانه‌ها تکرار می‌شود و با رسانه‌ای شدن این اخبار، هیچ تغییری در روند و یا جلوگیری از این عملکرد غیرمنصفانه که نوعی سوءاستفاده از بیت‌المال محسوب می‌شود، صورت نمی‌گیرد. همچنین بدهی‌های سنگین ابربدهکاران به بانک‌ها، از دولتی به دولت دیگر انتقال می‌یابد و پرداخت وام‌های نجومی به این افراد همچنان ادامه دارد. 

بانک‌ها از هر روشی برای دریافت سپرده‌های مردم استفاده می‌کنند

جمشید عدالتیان، اقتصاددان و استاد دانشگاه در این باره گفت: بانک‌ها همیشه به دنبال جذب سرمایه بوده و هستند در این مورد بحثی نیست، ولی مردم باید آگاهی و محاسبه درست داشته باشند که حداقل بهره بانکی در بهترین شرایط، طبق قوانین همان ۲۳ یا ۲۵ درصد است. البته بسیاری از مردم در وضعیت اجبار اقدام به سپرده‌گذاری و بعد هم دریافت وام‌های این‌چنینی می‌کنند. بانک‌ها مدل‌های مختلفی از وام ارائه می‌دهند و مردم نیز ترجیح می‌دهند تا با هرسپرده‌ای بتوانند وامی دریافت کنند. 

وی افزود: ارائه وام‌های کم‌بهره و پاداش‌های غیرمتعارف به مدیران و کارکنان خود بانک‌ها، موضوعی همیشگی و تکراری شده است. بانک‌ها این امتیاز را به تمامی کارمندان خود برای عملکرد بهتر آن‌ها درنظر گرفته‌اند و قرار نیست تغییری در روند این کار ایجاد شود، مانند بسیاری از شرکت‌ها که مبالغی را به صورت مساعده برای رضایت بیشتر به کارکنان خود پرداخت می‌کنند؛ بنابراین، تمام بانک‌ها برای جلوگیری از نارضایتی کارکنان از ابزارهای مختلفی مانند ارائه وام‌های کم بهره استفاده می‌کنند. این در حالی‌است که اگر یک فردی عادی که کارمند بانک نیست، بخواهد ۲۰۰ میلیون تومان وام بگیرد، باید هفت‌خوان رستم را طی کند؛ در نتیجه، در برخی مواقع افراد نیازمند از دریافت وام به خاطر دلایلی مانند نداشتن ضامن و ... منصرف و در واقع، خسته و درمانده می‌شوند.

عدالتیان همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا وعده پرداخت وام‌های با سود پایین، بدون ضامن و در اسرع وقت به شهروندان، نوعی فریب مردم محسوب می‌شود یا خیر، تاکید کرد: واضح است که هر بانکی برای دریافت سپرده مردم از روش‌ها و تبلیغات گوناگونی استفاده می‌کند، اما درنهایت این مردم هستند که تصمیم می‌گیرند پول خود را در کدام بانک سپرده‌گذاری کنند. 

بانک‌ها از پرداخت وام‌های تکلیفی به اقشار آسیب‌پذیر استقبال نمی‌کنند

انتقاد دیگری که درباره عملکرد بانک‌ها در پرداخت تسهیلات به شهروندان عادی وجود دارد، این است که دستورالعمل‌های مربوط به ارائه وام به اقشار آسیب‌پذیر مثل افراد تحت بهزیستی و کمیته امداد، در نهایت سخت‌گیری اجرا می‌شوند، به طوری که در بسیاری از مواقع، وام‌گیرنده از ثبت‌نام و دریافت وام منصرف می‌شود؛ به شکلی که به نظر می‌رسد شاید هدف از این سختگیری‌ها و اعمال فشار بر اقشار مذکور، وادار کردن آن‌ها به انصراف است مدیران بانک‌ها بتوانند وام‌های مربوط به این اقشار را که با نرخ بهره ۴ درصدی هستند، بین دوستان و اطرافیان خود تقیسم کنند. 

عدالتیان در این زمینه توضیح داد: هیچ بانکی از ارائه وام‌های تکلیفی استقبال نمی‌کند و بعضی بانک‌ها مجبور به انجام این کارهستند، زیرا ریسک برگشت این نوع وام‌ها بسیار زیاد است؛ از این رو، بانک‌ها برای پرداخت نکردن این نوع وام‌ها از هر روشی استفاده می‌کنند. اساسا هیچ کاری به صورت مجانی انجام نمی‌شود و بانک‌ها می‌خواهند برای برگشت پول خود مطمئن شوند، زیرا اعتقاد برخی بانک‌ها این است که این نوع تسهیلات بیشتر دردسرساز است، تا حدی که هیچ ضمانتی برای برگشت آن وجود ندارد؛ به همین خاطر، پرداخت وام‌های تکلیفی به‌ویژه تسهیلات حداقلی که دولت‌ها برای اقشار آسیب‌پذیر در نظر می‌گیرند، در بسیاری از موارد با سخت‌گیری بیش از حد مواجه می‌شود. 

بیشتر بانک‌ها در شرایط سخت مالی قرار دارند

نکته قابل ذکر دیگر این است که با وجود هشدارها و تاکیدات انجام‌شده بر لزوم شفاف‌سازی درباره بنگاه‌داری بانک‌ها و عدم بازگشت بدهی ابربدهکاران، همچنان این روند تکرار می‌شود و به نظر می‌رسد که نظارت‌هایی که در این خصوص بر بانک‌ها اعمال می‌شود، تاثیر چندانی نداشته است. علاوه براین، بسیاری از بانک‌های خصوصی که در رده‌های اول درآمدزایی هستند، هیچ وامی به سپرده‌گذاران عادی نمی‌دهند و عملا از مشارکت با مردم خودداری می‌کنند و تسهیلات خود را عمدتا به سپرده‌گذاران خاص و مشخص می‌پردازند، در صورتی که تمام سپرده‌گذاران باید به صورت مساوی و عادلانه از دریافت وام بهره‌مند باشند.

عدالتیان ضمن تایید این موضوعات، در این‌باره خاطرنشان کرد: در حال حاضر بیشتر بانک‌ها در شرایط سخت مالی قراردارند، تا جایی که برای ادغام آن‌ها اقداماتی انجام شده است، به همین دلیل، به بنگاه‌داری روی می‌آورند. 

این استاد دانشگاه در پایان تاکید کرد: برخی مشکلات بانک‌ها مربوط به روند نادرست بانک‌داری و بنگاه‌داری است، اما درباره تخلفات و اختلاس‌ها باید بانک مرکزی به عنوان ناظر و بازرس بانک‌ها پاسخگو باشد، زیرا موارد این چنینی باید موضوعات براساس مستندات و دلایل موجه به مردم ارائه شود، در نتیجه، بانک مرکزی باید نظارت بیشتر و دقیق‌تری داشته باشد.

  • 14
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش