پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳
۰۹:۵۴ - ۰۱ آبان ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۸۰۰۰۷۰
بانک و بیمه

قرارنیست بانک‌ها پا را از گليمشان درازتر کنند

بانک مرکزی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بانک و بیمه

پيش‌تر در نظام بانکي اصل اضافه‌برداشت كار خلافي بود و ٣٤ درصد جريمه براي اين تخلف در نظر گرفته مي‌شد اما امروز اضافه‌برداشت‌ها تبديل شده به تسهيلات ساده ١٨درصدي كه اگر بانك كم آورد، از بانك مركزي اضافه‌برداشت داشته باشد و در مقابل آن ١٨ درصد بهره بدهد که حتي از بهره بازار بين‌بانکي هم کمتر است.

 

در واقع بانک مرکزي اخيرا در ابلاغيه‌اي پنهان نرخ جريمه اضافه‌برداشت بانک‌ها را از ٣٤ درصد به ١٨ درصد کاهش داده است. اين تصميم در حالي از سوي بانک مرکزي گرفته شده که برخي از کارشناسان تأکيد دارند اين تصميم مي‌تواند در بلندمدت منجر به تبعات اقتصادي مانند افزايش تورم شود. از نگاه اين کارشناسان، با وجود نرخ سود ١٩,٥درصدي فعلي در بازار بين‌بانکي، جذابيت به‌مراتب کمتري نسبت به نرخ جريمه اضافه‌برداشت وجود دارد.

 

بنابراين مي‌توان انتظار آن را داشت که بانک‌هاي خصوصي بيش از گذشته دست در جيب بانک مرکزي کنند. اين اتفاق به معناي رشد پايه پولي و درنهايت تورم فزاينده خواهد بود. علاوه بر اين وقتي ذخاير بانک‌ها در بانک مرکزي کاهش يابد، بانک مرکزي نيز نسبت به انجام تعهداتش ضعيف مي‌شود. افزايش نقدينگي و تورم پيامدي است که احمد حاتمي‌يزد نسبت به آن هشدار مي‌دهد.

 

اين کارشناس بانکي مي‌گويد: «اگر تا‌به‌حال آثار اضافه‌برداشت مشهود نبوده به دليل آن است که سرعت گردش پول كم شده اما وقتي پول به گردش درآيد، در اقتصاد آثار تورمي خواهد داشت. آنها كه اين سياست را دنبال مي‌كنند، امكان وام‌دادن به بانك‌ها را فراهم مي‌كنند اما از اين طريق از پول‌هايي كه بانك مركزي بدون پشتوانه خلق مي‌كند، استفاده کرده و حجم نقدينگي بالا مي‌رود.

 

اينکه ميزان تورم اين تصميم چقدر خواهد بود، بستگي به آن دارد که بانک‌ها تا چه اندازه از اين آوانس استفاده کنند». حاتمي‌يزد همچنين توضيح مي‌دهد: «اگر براي اضافه‌برداشت بانك‌ها حد بگذارند و در صورت نياز بيشتر حتی با نرخ بالاتر از بازار بين‌بانکي تأمين کنند، تبعات کمتري خواهد داشت».

 

در مقابل اين ديدگاه‌ها برخي ديگر معتقدند که تصميم جديد بانک مرکزي تصميم مناسبي براي تعادل در بازار پول است و مي‌تواند شرايط بازار را بهتر کند. حميد تهرانفر معاون نظارتي سابق بانک مرکزي در واکنش به خطر افزايش اضافه‌برداشت‌ها به «شرق» مي‌گويد: بانک مرکزي در حال حاضر مساعدت زيادي به بانک‌ها کرده و با آنها با رفتار خوش برخورد کرده است. بنابراين با کارهايي که اين نهاد پولي و بانکي با طمأنينه انجام داده است، فکر نمي‌کنم بانک‌ها که با چنين رفتاري روبه‌رو شده‌اند، بار ديگر اقدام به اضافه‌برداشت کنند.

 

او که هم‌اکنون عضو هيئت‌عامل صندوق توسعه ملي است، در گفت‌وگو با «شرق» تأکيد مي‌کند؛ چون اضافه‌برداشت از قبل انجام شده و اين رقم اکنون مشمول نرخ ١٨ درصد مي‌شود، تبعات بلندمدت اقتصادي هم ندارد. با اين حال، تهرانفر اين را هم اضافه مي‌کند که اگر بانک‌ها مجددا بدون اجازه بانک مرکزي اضافه‌برداشت کنند، مجددا مشمول نرخ ٣٤ درصد مي‌شوند. او با بيان اينکه تصميم بانک مرکزي عاقلانه‌ترين تصميمي است که در شرايط حاضر گرفته شده، مي‌گويد در تصميم جديد اين نهاد پولي و بانکي قرار بر اين شده که بانک‌ها ديگر بدون اجازه اضافه‌برداشت نداشته باشند و پا را از گليمشان بيشتر دراز نکنند و تقاضاي تسهيلات اضافه را که از هر طرف مي‌آيد، قبول نکنند.

 

هدف از نرخ اضافه‌برداشت که به تازگي از سوي بانک مرکزي از ٣٤ درصد به ١٨ درصد کاهش يافته، چيست؟

بانک مرکزي در سيستم مساعدت و کمک به بانک‌ها تصميم گرفته نرخ اضافه‌برداشت بانک‌ها را که پيش از اين بدون اجازه بانک مرکزي انجام مي‌شد، به قراردادي تبديل کند که با اجازه بانک مرکزي باشد.

 

فکر نمي‌کنيد اين تصميم که از نگاه شما نوعي مساعدت به بانک‌هاست، تبعات اقتصادي داشته باشد؟

اضافه‌برداشت بانک‌ها از قبل انجام شده است. جريمه نيز بابت اين است که برخي از بانک‌ها از قبل با بانک مرکزي قرارداد نبسته بودند و بدون اجازه بانک مرکزي اقدام به اضافه‌برداشت کرده بودند. اما حالا بانک مرکزي در اقدامي تصميم گرفته به بانک‌ها کمک کند. درواقع برنامه بانک مرکزي نوعي مساعدت به بانک‌هاست.

 

يعني اين تصميم منجر به رشد پايه پولي و تورم در اقتصاد کشور نمي‌شود؟

به نظر من تصميم جديد بانک مرکزي در اين شرايط به بانک‌ها خيلي کمک مي‌کند. ضمن اينکه در شرايطي که نقدينگي بانک‌ها تحت فشار انقباضي است، اين تصميم بسيار مؤثر است.

 

اما برخي از اقتصاددانان تأکيد دارند که اين تصميم منجر به رشد پايه پولي مي‌شود؟

بانک‌ها از قبل اضافه‌برداشت کرده‌‌اند و پايه پولي انبساط پيدا کرده است. حالا اما در بازگشت به آن يا بايد با نرخ ٣٤ درصد باشد يا ١٨ درصد. با نرخ ٣٤ درصد به معناي اين است که بانک مرکزي نپذيرفته يا همراهي نکرده و قرارداد تسهيلاتي در ميان نبوده است. اما چون بانک مرکزي با نگاه مساعدت به وضعيت نقدينگي کشور جلو رفته،  خواسته تا نگاه تسهيلاتي به آن بدهد و در بازگشت با نرخ ١٨ درصد حساب شود. بنابراين اين اقدام اثري در رشد پايه پولي کشور ندارد.

 

در بلندمدت چطور؟

همان‌طور که گفته شد، چون اضافه‌برداشت از قبل انجام شده و اين رقم اکنون مشمول نرخ ١٨‌درصد مي‌شود، تبعات بلندمدت اقتصادي هم ندارد؛ اما اگر مجددا بدون اجازه بانک مرکزي بانک‌ها اضافه‌برداشت داشته باشند، مجددا مشمول نرخ ٣٤ درصد مي‌شوند. در واقع تصميم بانک مرکزي مساعدت مقطعي است که براي يک بار اتفاق افتاده است.

 

خب اگر بانک‌ها باز هم کم بياورند و از بانک مرکزي اضافه‌برداشت کنند، چطور؟

بانک مرکزي درحال‌حاضر مساعدت زيادي به بانک‌ها کرده و با آنها با رفتار خوش برخورد کرده است؛ بنابراين با کارهايي که اين نهاد پولي و بانکي با طمأنينه انجام داده است، فکر نمي‌کنم بانک‌ها که با چنين رفتاري روبه‌رو شده‌اند، بار ديگر اقدام به اضافه‌برداشت کنند.

 

شما در حالي از تصميم درست بانک مرکزي مي‌گوييد که بازار پولي با مشکلات زيادي دست به گريبان است. باز هم فکر مي‌کنيد در چنين شرايطي اين تصميم درست باشد؟

اگرچه بازار پولي تحت فشار و انقباض است؛ اما به نظر مي‌رسد اين تصميم عاقلانه‌ترين تصميمي است که در شرايط حاضر مي‌شد گرفت.

 

با اين توضيحاتي که گفتيد، اين مسئله موجب نمي‌شود بانک‌ها به جاي اينکه کسري‌شان را از بازار بين‌بانکي تأمين کنند، دست در جيب بانک مرکزي ببرند؟ اگر اين اتفاق بيفتد، بانک مرکزي تضعيف نمي‌شود؟

قرار بر اين است که بانک مرکزي با هر بانکي که صحبت مي‌کند، خط اعتباري به بانک‌ها بدهد تا بانک‌ها اضافه‌برداشت نکنند.

 

حالا آمديم و بانک‌ها مجبور به اضافه‌برداشت شدند. آن وقت تکليف چيست؟

اين را نمي‌دانم. حتي برنامه بانک مرکزي را هم دراين‌باره نمي‌دانم؛ اما قرار است بانک‌ها  ازاين‌پس پا را از گليمشان بيشتر دراز نکنند و زير بار تقاضاي تسهيلاتي اضافه که از هر طرف مي‌آيد، نروند. حال اگر بقيه هم بپذيرند که چنين انقباضي در سيستم بانکي کشور وجود دارد، بهتر مي‌توان سيستم را مديريت کرد. البته بانک مرکزي به‌تنهايي نمي‌تواند همه مشکلات را مرتفع کند.

 

دراين‌صورت قدرت بانک مرکزي تصعيف نمي‌شود؟

قدرت بانک مرکزي کم نخواهد شد؛ بلکه بانک مرکزي با اين تصميم به بانک‌ها کمک و مساعدت کرده و مشکلي ايجاد نخواهد شد.

ارمغان جوادنيا

 

  • 11
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش