یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۱۸:۰۷ - ۲۲ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۶۲۱۴
بانک و بیمه

بحران موسسه های مالی و اعتباری؛ کلافی سردرگم در اقتصاد ایران

موسسه های مالی و اعتباری,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بانک و بیمه
برخی از موسسه های مالی و اعتباری به کلافی سردرگم در اقتصاد ایران تبدیل شده اند. موسسه هایی که با ارایه طرح هایی وسوسه انگیز، سرمایه های بسیاری از افراد را جذب کردند و خسارت و هزینه های گزافی را به سپرده گذاران و دولت وارد آوردند.

به گزارش ایرنا،رکود موسسه های مالی و اعتباری در ماه های گذشته از مساله سازترین عرصه های اقتصادی کشور محسوب می شود که مشکلات بسیاری را از این رهگذر برای سپرده گذاران ایجاد کرد. نافرجام ماندن تعهدهای این موسسه ها به مشتریان، زمینه تعطیلی شماری از آنها را فراهم آورد و دولت دوازدهم تمام همت خویش را برای حل شدن مشکل افراد زیان دیده در این موسسه ها به کار بست. 

 

حسن روحانی رییس جمهوری در سخنانی در ۱۹ آذر ۱۳۹۶ خورشیدی در مجلس شورای اسلامی به موضوع حل مشکل سپرده گذاران پرداخت و بیان داشت: «حل مشکل ۹۸ درصد از سپرده‌گذاران به یک معجزه شبیه بود و کار بسیار عظیم و بزرگی انجام شده است، جلوگیری از تکرار این حادثه در کشور را ضروری است.» 

 

رییس جمهوری ضمن درخواست از شورای عالی امنیت ملی برای دادن اختیار به بانک مرکزی، بر همکاری تمام نمایندگان مجلس در صورت نیاز به قانون برای برطرف کردن مشکل سپرده گذاران و جلوگیری از گسترش این بحران تاکید کرد و همچنین کاهش سود تسهیلات، همکاری میان بانک‌ها و بالا بردن سرمایه برخی بانک‌ها را به عنوان راهکارهایی برای اصلاح امور بانکی دانست. 

 

چگونگی عملکرد این موسسه های مالی و اعتباری و تاثیر آن بر نوسان های مالی موجود، سبب شد تا دیدگاه های «محمد قلی یوسفی» اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی را در این ارتباط جویا شویم.

 

موسسه های مالی و اعتباری,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بانک و بیمه

**نگاهی بر چگونگی وقوع مشکل های بانک ها و موسسه های مالی 

اقتصاد ایران در دهه های گذشته وضعیت باثباتی نداشته است و تحریم های بین المللی هم مزید برعلت شدند تا شرایط را سخت تر کنند. بنابراین بازدهی بخش‌های مولد به خصوص صنعت کشاورزی به شدت پایین آمد و ریسک سرمایه‌گذاری در آن حوزه، بسیار بالا رفت. این در حالی بود که بازدهی در بخش‌های غیرمولد به ویژه تجارت پول، کالا، واردات و بازرگانی، کم هزینه محسوب می شد، در نتیجه منابع به این طرف سوق داده شدند و تحریم‌های بین‌المللی نیز با ایجاد مشکل در بخش تولید، سودآوری تجارت پول را بالا بردند. 

 

همزمان با افزایش شدید بازدهی در تجارت پول، سیستم مالی و بانکی متناسب با شرایط کشور پیش نمی رفت و به ضرر بخش‌های اقتصادی عمل می کرد و با ایجاد یک نوع حباب در سیستم پولی و بانکی، مشوقی شد تا مردم پول خود را به بانک ها و موسسه های مالی بسپارند. 

 

بانک مرکزی با اعلام این که برای کنترل تورم، لازم است تا سود بانکی افزایش پیدا کند، نرخ سود بانکی را افزایش داد و وارد رقابت با بانک‌های خصوصی شد که این مساله به بازار بورس و بخش‌های تولیدی ضربه زد و در نتیجه سیستم پولی و بانکی که پیش از آن با مشکل های زیادی روبه رو بود با ترکیدن این حباب سبب افزایش مسایلی شد که اینک همگان شاهد آن هستند. 

 

موسسه های مالی و اعتباری,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بانک و بیمه

این اتفاق نشان می دهد که وقتی سیستم پولی و بانکی بدون حساب و کتاب توسعه پیدا کند، هر شخص و نهادی که بخواهد بانک و موسسه ایجاد کند، حمایت شود و نظارتی بر آنها نباشد، نتیجه این می شود که به دلیل جذاب بودن سود بانکی، موسسه های مختلف پولی و بانکی ایجاد خواهند شد و به دنبال آن مسایل بعدی رخ می دهد. 

 

این موسسه ها سود بالایی را پرداخت می‌کردند، رقابت برای بالا بردن سود به وجود آمد و تعهداتی را ایجاد کرد که نتیجه آن حجم بالایی از نارضایتی ها را در پی داشت. با سود ۳۰ درصد کدام بازدهی وجود دارد و چه بخشی می تواند ۳۰ درصد سود به بانک مرکزی پرداخت کند و خود نیز سود ببرد؟ پس نیاز به دستکم ۴۰ درصد سود است که ۳۰ درصد آن را بابت اعتباری که از بانک مرکزی می گیرد، باید به بانک بدهد که سود ۴۰ درصد هم یعنی تورم افسار گسیخته و با آمار اعلامی بانک مرکزی مبنی بر کاهش تورم در تناقض است. 

 

اگر تورم به طور واقعی پایین آمده باشد، با تورم ۱۰ یا ۱۵ درصد، چگونه نرخ سود بانکی ۳۰ درصد است؟ چه فرد می پذیرد که پول بدهد و کالای خود را با ۱۰ درصد ضرر عرضه کند؟ این مساله نشان از یک ابهام دارد و نشان دهنده این است که برخی سیاست‌های نادرست به همراه تحریم های بین المللی دست به دست هم دادند و بحران پولی و بانکی در کشور ایجاد کردند که پیامدهای آن در جاهای مختلف دیده می شود و در این میان بی توجهی به حقوق مردم سبب شد تا افرادی که منابع مالی و پولی خود را در این نوع سیستم بانکی سپرده اند، با مسایل جدی روبه رو شوند. 

 

موسسه های مالی و اعتباری,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بانک و بیمه

**نقطه آغاز مسایل جدی موسسه های مالی و اعتباری 

شروع اصلی مشکلات مالی در کشور به سال‌های بعد از ۱۳۹۰ خورشیدی باز می گردد. این بحران از آنجایی تشدید شد که پیش از دهه ۹۰، مشکل هایی در سیستم پولی و بانکی به وجودآمده بود، یعنی منابع بانکی تخلیه شده بودند و در جاهای نادرست هزینه می‌شدند. در دهه بعد به جای در پیش گرفتن سیاست‌های درست، عکس قضیه دنبال شد؛ به عبارت دیگر نرخ سود بانکی به عنوان یک اهرمی که یک سنگ را در داخل چاه انداخت، اما همان اهرم نتوانست این سنگ را از چاه بیرون بیاورد. اگر سود بانکی قبل از دهه ۹۰ خورشیدی به بحران اقتصادی منجر شد، به این معنا نبود که همان بحران را دوباره از طریق سود بانکی می‌شد جبران کرد و این مساله، اشتباهی بود که تا میزان زیادی به این دلیل به وجود آمد که به توصیه‌های صندوق بین‌المللی پول که درک نادرستی از ریشه مشکل های اقتصادی ایران داشت، عمل شد. 

 

«سید حسن حسینی شاهرودی» دبیر کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی دیدگاه هایی را درباره راه حل های رفع بحران های موسسه های مالی ارایه کرده است.

 

**بررسی راه حل ها برای رفع بحران موسسه های مالی 

برخی از مشکل ها در حوزه بانکی از قوانین فرسوده و ناکارآمد نشات می گیرد و بخشی دیگر از این چالش ها به شرایطی بازمی گردد که بر بانک ها تحمیل شده است که از آن جمله می توان به تحریم و مطالبات بانک ها از دولت و بخش خصوصی اشاره کرد. در حوزه تولید، تسهیلاتی از بانک ها دریافت و سپس با حاکم شدن شرایط رکود بر بخش تولید، بازپرداخت آن با مشکل روبه رو شد. از طرف دیگر افرادی با استفاده از رانت، مبلغ های کلانی را از بانک ها وصول کردند که بازپرداخت آن نیز صورت نگرفت. 

 

موسسه های مالی و اعتباری,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بانک و بیمه

در بودجه سال گذشته کشور، بدون نقدینگی و این که پولی به حساب دارایی و افزایش سرمایه بانک ها تزریق شود، قیمت ارزش پول ملی بر پایه دلار به روز شد و این امر به پول ملی آسیب رساند. این مسایل ناهنجاری های زیادی را در حوزه بانکی به وجود آورد که علاوه بر نکته هایی که رییس جمهوری در سخنان خود در مجلس عنوان کرد، نیاز به استفاده از راهکارهای دیگری در بخش پولی و بانکی احساس می شود. بسیاری از این راه حل ها جهت خروج موسسه های مالی از وضعیت بحرانی، ابزارهای پولی و سیاست هایی است که در شورای پول و اعتبار به تصویب می رسد و به مجوز شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران و قانون مجلس نیازی ندارد. هرچند مجلس به طور قطع و یقین از افزایش سرمایه بانک ها استقبال کرده و خواهد کرد. 

 

اینک کشور به یک برنامه جامع در نظام اقتصادی نیاز دارد که بانک ها و موسسه های مالی و اعتباری، جزیی از آن هستند. نمی توان بانک ها و حوزه مالی کشور را از بازار سرمایه، بورس، تولید، صادرات و واردات جدا کرد. اینها به هم متصل هستند و بر یکدیگر تاثیر می گذارند. بخش های دولتی، غیر دولتی، عمومی و خصوصی باید از تدوین نظام جامع اقتصادی پیروی کنند و نظارت موثر و عالی بر ارایه این سیاست در کشور وجود داشته باشد در غیر این صورت آثار آن در دیگر حوزه ها مشهود خواهد بود. 

 

برای بررسی چرایی بحران بانک ها و برطرف کردن آن، نظارت بر دانه درشت ها، برخورد بانک مرکزی با آنها و معرفی این افراد به قوه قضاییه همگی از جمله راهکارهایی به شمار می رود که کمک کننده محسوب می شود. ادغام برخی موسسه ها و بانک های ورشکسته به عنوان آخرین سیاست پیش رو خواهد بود. در این ادغام تمام بدهی های موسسه های ورشکسته تا سقف ۲ هزار میلیون ریال و برخی موسسه ها تا سقف هزار میلیون ریال را پرداخت کرده که حدود ۹۶ تا ۹۸ درصد سپرده گذاران را در بر می گیرد و وضعیت ۹۸ درصد از سپرده گذاران مشخص خواهد شد. 

 

موسسه های مالی و اعتباری,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بانک و بیمه

مبلغ هایی از جمله تسهیلاتی که دریافت کرده اند و سود مازاد بر ۱۵ درصد از اصل پول سپرده گذاران کم شده و باقی مانده آن به سپرده گذاران پرداخت خواهد شد. هرچند با اعلام بانک مرکزی تمام این وجه علی الحساب تسویه شده است. 

 

این پرداخت ها برپایه قراردادی صورت می گیرد که افراد با بانک ها و موسسه های مالی امضا کرده اند و پرداخت ها برای برخی موسسه ها از ۱۳۹۴ خورشیدی و برای شماری دیگر از ۱۳۹۲ خورشیدی محاسبه می شود و منابعی که اکنون در این موسسه ها موجود و قابل دستیابی است، شناسایی می شوند که با تبدیل به پول نقد یا دریافت خط اعتباری از بانک مرکزی، بدهی ها جبران خواهد شد. برای پرداخت ۲ درصد باقی مانده نیز، اموال سرمایه گذاران و سهامداران در بانک های مربوطه شناسایی، قیمت گذاری و با تبدیل به پول، میان سپرده گذاران توزیع می شود. 

 

 

 

 

 

 

  • 12
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش