دوشنبه ۱۲ آذر ۱۴۰۳
۱۳:۲۲ - ۰۳ مرداد ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۵۰۰۶۷۹
بانک و بیمه

چگونه‌عده‌ای دستورات بانك مركزی را زير پا گذاشتند

اتفاق غير منتظره در نظام بانكی

بانك مركزی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بانک و بیمه

نظام بانكي ايران روزهاي سختي را سپري مي‌كند. تحريم‌هاي خارجي از يك سو و دخالت‌هاي غيرمسوولانه برخي از نهادهاي دولتي و عمومي در سال‌هاي گذشته در تاسيس و اداره بانك‌هاي متعدد و ناكارآمد از سوي ديگر ضربات مهلكي را بر نظام بانكي وارد كرده است. اتفاقاتي نظير بانك سرمايه و موسسات مشابه علاوه بر اتلاف منابع نظام بانكي كه بايد در خدمت ارتقاي نظام اقتصادي كشور قرار بگيرد، باعث خدشه‌دار كردن اعتبار و اعتماد مردم به نظام بانكي شده است. همواره اعتماد مردم، يكي از بزرگ‌ترين سرمايه‌هاي نظام بانكي بوده است كه هرگونه خدشه به آن مشكلات فراواني را متوجه اقتصاد ملي مي‌كند.

ديروز نظام بانكي ايران واقعه عجيبي را شاهد بود. بخشي از سهام‌داران عمده يكي از خوشنام‌ترين بانك‌هاي كشور با همراهي برخي از مديران اجرايي بانك با وجود دستور بانك مركزي مبني بر لغو مجمع اين بانك با اصرار فراوان مجمعي را برگزار و تمام نفرات دلخواه خود را انتخاب و با دلي شاد و سري سرخوش به خانه رفتند و صدالبته كه با اين كار موجب حيرت همه فعالان نظام بانكي و پولي شدند! تقريبا بدون استثنا هر كسي اين واقعه را مي‌شنود از خود مي‌پرسد: مگر مي‌شود؟ مگر داريم؟ خوب حتما جواب دوستان اين است كه ما كرديم و شد. جدا از طنز اين واقعه كه هر كسي مي‌شنود لبخندي تلخ بر لب مي‌آورد، نكات مهمي در تحليل اين واقعه طنز وجود دارد:

۱- بروز اين اتفاق به قدري باور نكردني بود كه بعضي‌ها با شنيدن آن در ابتدا باور نكردند و سعي كردند صحت آن را بررسي كنند، شدت نامتعارف بودن اين اتفاق گواه آشكاري بر ناآشنايي نمايندگان سهام‌دار برگزاركننده مجمع بر قواعد، ضوابط و عرف نظام بانكي است. آيا اين عزيزان كه چنين تخلف آشكاري را در انظار عمومي و صحن مجمع مرتكب مي‌شوند، وقتي كه به خلوت هيات مديره مي‌روند چه تصميماتي را اتخاذ خواهند كرد؟ آيا با پديده مشابه بانك سرمايه و... مواجه نخواهيم شد؟

۲- شدت اشتياق و تعجيل اين دوستان به برگزاري مجمع با اين شرايط و قبول ريسك بي‌اعتباري در انظار عمومي از چه بابت است؟ قرار است به چه هدفي برسيم كه اينقدر ما را بي‌تاب كرده است كه حرمت نامه بانك مركزي را هم رعايت نمي‌كنيم؟ قرار است هرچه زودتر به چه چيزي برسيم و چه چيز برجاي بگذاريم كه تاخير در برگزاري يك جلسه مانع آن است؟ باور كنيم كه نظام بانكي در ميان اين همه مشكل طاقت يك افتضاح جديد را ندارد.

شنيده‌ها حاكي است كه نمايندگان قبلي اين سهام‌دار كه سابقه بانكي داشته و اتفاقا يكي از آنها رييس هيات مديره و برگزاركننده مجمع بوده با رويت نامه بانك مركزي جلسه مجمع را لغو و محل جلسه را ترك مي‌كند. اما برخي از مديران اجرايي بانك با وجود اينكه در سخنان خود به وجود نامه اشاره مي‌كنند به برگزاري جلسه كمك كرده و در انتها اعلام مي‌كنند كه با حوزه نظارت بانك مركزي در اين مورد صحبت خواهيم كرد. البته نكته جالب آن است كه برخي از اين دوستان جزو منتخبين مجمع فوق بوده‌اند. مگر مي‌شود رييس هيات مديره و نماينده دوره قبلي سهام‌دار كه از افراد باسابقه نظام بانكي است، جلسه را غيرقانوني دانسته و آن را ترك كند و برخي ديگر آن را قانوني دانسته و بگويند صحبت مي‌كنيم و نتيجه را به اطلاع عموم مي‌رسانيم؟ سوال جدي اين است كه قرار است چه اتفاقي رخ دهد؟ اين همه بي‌صبري و اشتياق از چه بابت است؟ مديراني كه در انظار عمومي و جايي كه چشم رسانه‌ها و مردم آنها را مي‌بينند اين گونه دستورات بانك مركزي را زيرپا مي‌گذارند، مي‌توانند در مديريت خود قواعد و دستورالعمل‌هاي ناظر پولي را رعايت كنند؟ آيا اين افراد صلاحيت اداره نهادهاي پولي كشور را دارند؟

۳- سهام‌دار برگزاركننده مجمع يك شركت دولتي وابسته به يك بانك دولتي است. رهبر انقلاب كه در مورد مسائل ريز اجرايي كشور كمتر در تريبون‌ها تذكر عمومي مي‌دهند در مورد عدم توسعه بنگاهداري در تريبون عمومي تذكر و بلكه عتاب تندي خطاب به مسوولان داشتند و از ساختمان يك بانك به عنوان مثال يادي كردند. اين امر نشان از اهميت اين موضوع در بالاترين سطح حاكميت كشور است. باز سوال جدي اينجاست كه قرار است چه بشود كه مسوولان اين بانك با وجود تذكر صريح و روشن رهبر انقلاب و تاكيد دولت و همه نهادهاي بالادستي كشور مبني بر عدم توسعه بنگاهداري دولتي و بالاخص بانك‌هاي دولتي، مبادرت به خريد سهم و افزايش سهم خود كرده بودند؟ قرار است چه اتفاقي را رقم بزنند كه در بانك خود نمي‌شده است؟ هر چه بيشتر اين واقعه را نگاه مي‌كني، عجيب و غريب بودن اين اتفاق بيشتر خود را نشان مي‌دهد.

۴- البته اتفاق ديروز يك حسن بزرگ هم داشت. نامه بانك مركزي نشان داد كه بانك مركزي بر اتفاقات اين حوزه نظارت داشته و علاوه بر رصد آن، تصميم‌گيري قاطع كرده و با سرعت خوبي عكس العمل نشان داده است. اين اتفاق را بايد به فال نيك گرفت كه اميد به بهبود شرايط نظام بانكي را افزايش مي‌دهد. اما اقدام اصلي بانك مركزي در ادامه خواهد بود و اينكه با اين تخلف آشكار چه برخوردي انجام خواهد داد؟ درايت و صلابت مديران بانك مركزي در اين واقعه بسيار مهم است. اگر هر كسي به خود اجازه بدهد دستورات علني بانك مركزي را ناديده بگيرد و به اميد لابي‌هاي بعدي خلاف مرتكب شود سنگ بر روي سنگ بند نخواهد شد و خود مديران بانك مركزي و شخص رييس كل مي‌دانند كه احترام امامزاده را قبل از هر كس متولي آن بايد حفظ كند. شرايط نظام بانكي كشور ديگر امكان تحمل هرج و مرج داخلي را نمي‌دهد. بايد منتظر بود و عكس العمل‌هاي آتي بانك مركزي در اين رابطه را ديد.

در انتها و با وجود اينكه كلي مطلب در نقد اين اتفاق نوشته شد، باز هم باورمان نمي‌شود كه جلوي چشم‌مان همه اين اتفاق رخ داده است و باز از خود مرتبا مي‌پرسيم: مگر داريم؟ مگر مي‌شود؟ و اميدواريم كه با برخورد مناسب بانك مركزي در آينده بگوييم: نه نمي‌شود و هر جايي آداب خودش را دارد و اگر كسي ادب انجام اين آداب را نداشت اين آداب به وي تعليم مي‌شود.

etemadnewspaper.ir
  • 9
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش