شنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۳
۱۱:۳۷ - ۲۱ آبان ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۸۱۴۱۶
تجارت و بازرگانی

تجارت ایران روی خط قرمز

تجارت ایران روی خط قرمز,تجارت در ایران

روزنامه شرق نوشت: آمار تجارت هفت‌ماهه سال ۱۴۰۲ نشان می‌دهد که برخلاف ادعای دولت، تراز تجاری منفی بوده و کشور در هفت‌ ماه ابتدای سال کسری تجاری ۷.۷ میلیارد دلاری را تجربه کرده است. گذشته از این، گزارش اخیر گمرک نشان می‌دهد که با وجود افزایش وزن صادرات کشور، ارزش کالاهای صادراتی نه‌تنها تغییری نکرده بلکه اندکی کاهشی نیز بوده است. با این حساب باید گفت که قیمت کالاهای صادراتی کشور نازل‌تر شده است. نکته شایان‌ توجه دیگر در گزارش اخیر گمرک آن است که واردات کشور رشد داشته است و نسبت قیمت متوسط کالاهای وارداتی به صادراتی که در سال قبل معادل ۳.۵ برابر بود، در هفت‌ماهه اول امسال به بیش از ۴.۸ برابر رسیده و این موضوع زنگ خطری درباره لزوم تجدیدنظر در سیاست خام‌فروشی صادراتی کشور است.

ارزان‌‌فروشی کالای صادراتی

در شرایطی که دولت مدعی است شاخص‌های اقتصادی کشور بهبود شایان ‌توجهی داشته است، گزارش رسمی گمرک واقعیاتی خلاف ادعای دولت را نشان می‌دهد.

چندی پیش در ۱۱ آبان سال جاری، ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری، در سفر به کردستان گفت: «دشمن قصد داشت با بستن تمام ابزارها، در زمینه اقتصادی در تنگنا باشیم ولی امروز تولید به نحوی است که تراز تجاری مثبت داریم و سال گذشته به‌صورت متوسط رشد اقتصادی کشور چهار درصد بود و این میزان در سه‌ماهه اول امسال شش درصد بود».

این ادعای رئیسی در شرایطی مطرح شد که گزارش گمرک از وضعیت تجارت کشور در هفت ماه ابتدای امسال حاوی واقعیاتی هشداردهنده است و به‌عنوان مثال حاکی از ارزان‌فروشی کالای صادراتی و خام‌فروشی است.

بر اساس آمار اعلام‌شده توسط گمرک ایران، در هفت‌ماهه نخست سال جاری شاهد صادرات ۷۹.۵ میلیون تن محصول و فراورده به ارزش ۲۸.۳ میلیارد دلار بوده‌ایم. این مبلغ نسبت به مدت مشابه سال گذشته افت اندکی در حدود 

۰.۵ درصد را نشان می‌دهد. با‌این‌حال، مقادیر و وزن کالاهای صادراتی از ۶۱.۳ میلیون تن به ۷۹.۵ میلیون تن رسیده است. در‌واقع متوسط ارزش هر تن کالای صادراتی کشور از 

۴۸۴ دلار در هفت‌ماهه پارسال به ۳۵۵ دلار در هفت‌ماهه امسال کاهش یافته است.

دلایل این موضوع می‌تواند افزایش حجم فروش کالاهای خام، ارائه تخفیف به برخی خریداران به خاطر مشکلات تحریمی و همچنین افت قیمت‌های جهانی باشد.

رشد واردات به کشور

در بخش دیگری از گزارش گمرک افزایش واردات در هفت‌ماهه ابتدای امسال به چشم می‌آید.

در بخش واردات، شاهد رشد در حدود ۱۳‌درصدی واردات در هفت‌ماهه امسال هستیم؛ به‌گونه‌ای که مبلغ واردات به ۳۶ میلیارد دلار رسید. این عدد در مدت مشابه سال قبل معادل ۳۱.۷ میلیارد دلار بوده است. همچنین متوسط ارزش هر تن کالای وارداتی که در این مدت معادل ۲۰.۹ میلیون تن بوده، معادل هزار‌و ۷۲۰ دلار است.

به‌این‌ترتیب شاهد کسری تجاری ۷.۷ میلیارد دلاری تجارت خارجی کشور در این بازه زمانی هستیم. این کسری در هفت‌ماهه ۱۴۰۱ معادل ۳.۳ میلیارد دلار بود که افزایش نگران‌کننده بیش از ۴.۴ میلیارد دلاری را نشان می‌دهد. با‌این‌حال با توجه به افزایش صادرات نفت در چند ماه اخیر به نظر نمی‌رسد که این موضوع نگرانی خاصی را برای دولت به وجود بیاورد؛ چرا‌که مثل همه اوقاتی که صادرات نفت در ایران بالا بوده، نگاه کم‌اهمیت‌تری به تقویت سایر صنایع و افزایش صادرات غیرنفتی  شده است.

کما‌اینکه بسیاری از اقلام اصلی صادرات غیرنفتی نیز نه از محل فعالیت‌های ارزش افزوده قابل‌ توجه، بلکه ناشی از صادرات محصولات عمدتا خام پتروشیمی و فراوری‌های اولیه مواد طبیعی مثل گاز و مشتقات نفتی است. در نمودار ارائه‌شده در گزارش، روند صادرات، واردات و کسری تجاری کشور در هفت ماه اخیر ارائه شده است. همان‌گونه که در نمودار مشخص است، فقط در فروردین شاهد فزونی صادرات نسبت به واردات بوده‌ایم و در سایر ماه‌ها همواره کسری تجاری محقق شده است.

بیشترین رقم کسری تجاری در تیر‌ماه بوده است که کسری تجاری دو‌میلیارد دلاری را شاهد بوده‌ایم.

همچنین نسبت قیمت متوسط کالاهای وارداتی به صادراتی که در سال قبل معادل ۳.۵ برابر بود، در هفت‌ماهه اول امسال به بیش از ۴.۸ برابر رسیده است و این موضوع زنگ خطری درخصوص لزوم تجدید‌نظر در سیاست خام‌فروشی صادراتی کشور است.

نگاهی به آمار واردات و صادرات کشور در هفت‌ماهه ابتدای امسال نشان می‌دهد که بیشترین کالای وارداتی به‌ ترتیب ذرت دامی، موبایل، دانه سویا، روغن دانه آفتابگردان، قطعات منفصله خودرو، برنج، گندم، طلا، روغن خام سویا و روغن پالم بوده است.

واردات ۵۷۷ میلیون دلار طلا

این گزارش نشان می‌دهد که ۱۰ قلم اول وارداتی کشور از حیث ارزش معادل ۲۵ درصد از کل ارزش واردات کشور است و این در حالی است که در ۱۰ قلم اول صادراتی کشور بیش از ۳۹ درصد از کل ارزش صادرات کشور را به خود اختصاص می‌دهد.

اقلام عمده وارداتی کشور مانند سال‌های اخیر شامل مواد اولیه خوراکی و گوشی‌های تلفن همراه و همچنین قطعات خودرو جهت مونتاژ در داخل کشور است.

در ۱۰ قلم عمده وارداتی کشور می‌توان به مورد جالب طلا اشاره کرد که در هفت‌ماهه امسال معادل ۵۷۷ میلیون دلار واردات طلا داشته‌ایم.

همچنین گزارش گمرک نشان می‌دهد متوسط نرخ فروش هر تن متانول در این بازه زمانی معادل ۲۲۰ دلار است و این نرخ در مدت مشابه پارسال معادل ۲۸۰ دلار بوده و متوسط نرخ شمش صادراتی نیز در حدود ۴۹۰ دلار به ازای هر تن بوده است که تقریبا معادل نرخ فروش در بازار داخلی و بورس کالای کشور است.

همچنین باید گفت درباره نخستین قلم از کالاهای صادراتی که در آمارهای گمرک به‌عنوان گاز مایع‌شده درج می‌شود، اختلاف‌نظر بین کارشناسان وجود دارد. از یک سو برخی کارشناسان بر این عقیده هستند که این رقم مربوط به گازهای طبیعی‌ای است که به مایع تبدیل شده و سپس به فروش می‌رسد، اما دستگاه‌های دولتی آن را به‌عنوان LPGدر نظر می‌گیرند.

  • 12
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
کاظم نوربخش بیوگرافی کاظم نوربخش بازیگر کمدین ایرانی

تاریخ تولد: ۱ مهر ۱۳۵۵

محل تولد: بیجار، کردستان، ایران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم انسانی

ادامه
جیمی ولز بیوگرافی جیمی ولز نابغه پشت ویکی پدیا

تاریخ تولد: ۷ اوت ۱۹۶۶

محل تولد: هانتسویل، آلاباما، ایالات متحده آمریکا

ملیت: آمریکایی، بریتانیایی

حرفه: موسس بنیاد ویکی مدیا

ثروت: ۱/۵ میلیون دلار

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
ویژه سرپوش