یکشنبه ۱۰ تیر ۱۴۰۳
۱۰:۳۰ - ۱۰ تير ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۴۰۴۸۹
تجارت و بازرگانی

آژیر خطر کمبود دلار در اقتصاد کشور/ صادرات ما حتی به کشورهای همسایه برگشت ارزی ندارد

دلار,آژیر خطر کمبود دلار در اقتصاد کشور

روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: در این مقاله قصد دارم به نشانه‌هایی از بحرانی که در حال به وجود آمدن و نشانه‌های آن آرام‌آرام درحال نمایان شدن است، اشاره کرده و دلایل خود را در این خصوص عنوان کنم.

۱. طبق گزارش شرکت‌های صادرات‌محور که در تامین ارز کشور نقش کلیدی دارند، این شرکت‌ها به صادرات تمایل نشان نمی‌دهند و بازار داخلی را برای فروش و تمرکز انتخاب کرده‌اند.

به‌عنوان مثال، در بحث صادرات شرکت‌های فولادی این موضوع کاملا مشهود است و عوامل زیادی دارد که می‌توان به از دست رفتن بازارها به دلیل تحریم‌ها، چالش‌های قطعی برق و کاهش تولیدات و مورد دیگر الزام به فروش دلار‌های حاصل از صادرات با قیمت دستوری، آن هم در جایی که هزینه‌ها با دلار آزاد است، اشاره کرد.

از طرف دیگر در بازارهای جهانی به دلیل سیاست‌های فدرال‌رزرو در بحث نرخ بهره، قیمت‌های جهانی کامودیتی افت را تجربه کرده است و از طرفی هم کشورهایی همچون چین به دلیل رکود و کاهش رشد اقتصادی تقاضا را در بازار‌ها کاهش داده‌اند که این موضوع هم کاهش درآمد را در پی داشته است.

همان‌طور که از آمار‌ها پیداست، بیشترین صادرات ایران به چین است و این احتمال وجود دارد که این روند ادامه‌دار باشد که به‌عنوان نمونه کاهش واردات و خرید نفت چین از ایران، بیشترین کاهش را ثبت کرده است.

۲. شرکت‌ها برای اینکه درآمد حاصل از صادرات خود را به دلار بالاتر از دلار دستوری نیما یا هر سامانه‌ای دیگر به فروش برسانند، از وارد کردن شمش برای این کار استفاده می‌کنند؛ پس عملا دلاری وارد نشده است.

۳. دارایی خارجی بانک‌مرکزی در سال گذشته کاهش یافته که این آمار تا بهمن ۱۴۰۲ موجود است. رشد آبان تا بهمن مشخص نیست و نشان نمی‌دهد که افزایش ذخایر دلار را در پی داشته است یا خیر. یکی از مواردی که در این مدت قابل مشاهده است، این است که دولت برای کنترل قیمت دلار، مداخله‌اش از جنس درهم است تا دلار؛ این یعنی بسته بودن دست دولت و برای اینکه بتواند بازار ارز را کنترل کند، از درهم برای کاهش هزینه تبدیل استفاده می‌کند و به اشخاص تخفیف در کارمزد یا به عبارت بهتر یارانه می‌دهد.

۴. موضوع بعدی طولانی شدن انتظار تخصیص برای سفارش ثبت‌شده و ثبت‌سفارش جدید است که طبق آمار و شنیده‌ها زمان آن بسیار طولانی شده و از طرفی هم ثبت‌سفارش و اعتبارات لازم برای واردات نیز واردکنندگان را با چالش روبه‌رو کرده است. برآیند آن، این است که به هر بهانه و قوانین یک‌شبه جلوی واردات اقلام گرفته می‌شود و نمونه آخر آن واردات کالا‌ها در حوزه IT است؛ این یعنی ارز کافی وجود ندارد و ارز موجود برای کالا‌های اساسی کنار گذاشته شده است.

۵. احتمال به قدرت رسیدن ترامپ وجود دارد. همان‌طور که برای همه آشکار است، فروش نفت و صادرات در زمان رئیس‌جمهور فعلی برای ما آسان‌تر از زمان ترامپ بود. در انتخابات پیش‌روی آمریکا در صورت پیروزی ترامپ، صادرات ما و به‌خصوص نفت که عمده درآمد ارزی ما از این محل است، با چالش جدی مواجه خواهد شد. حالا ذکر چند نکته را لازم می‌‌‌دانم. طبق آماری که از مبادی رسمی اعلام شده، صادرات مثبت بوده؛ اما بدون نفت کسری تجاری ما به ۱۷میلیارد دلار رسیده است.

بیشترین صادرات ما به کشورهای دوست و همسایه بوده که برای برگشت ارز با مشکلات فراوانی روبه‌رو است و زمان دریافت طلب‌های ارزی بسیار طولانی است و در تجارت با چین ما بیش از صادرات از این کشور واردات داریم.

این را بیان کردم که بدانیم صادرات ما برگشت ارزی برای کشور ندارد و صادرات ما صرف وارد کردن کالا آن هم با کسر هزینه‌های هنگفت می‌شود؛ این یعنی خالی شدن دست دولت برای تخصیص ارز به واردات کالا یا به طور کلی تقاضای موجود داخل برای این ارز.

سخن پایانی

چالش‌های موجود در داخل در سیاست‌های خارجی ریشه دارد که این موضوع راه‌حل‌های گوناگونی دارد؛ نظیر پیمان‌های بین‌المللی کارآ، قرارداد‌های تجاری و جذب سرمایه‌گذار خارجی که همه اینها نیازمند رفع تحریم‌ها و باز بودن کانال‌های تجاری و پولی برای اجرای این قرارداد‌ها و پیمان‌هاست.

  • 10
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
فردریش نیچه نگاهی ژرف به زندگینامه و اندیشه‌های فردریش نیچه

تاریخ تولد: ۱۵ اکتبر ۱۸۴۴

محل تولد: روکن، آلمان

حرفه: فیلسوف و منتقد فرهنگی

درگذشت: ۱۹۰۰ میلادی

مکتب: فردگرایی، اگزیستانسیالیسم، پسانوگرایی، پساساختارگرایی، فلسفه قاره‌ای

ادامه
هدیه بازوند بیوگرافی هدیه بازوند؛ بازیگر کرد سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ مرداد ۱۳۶۶

محل تولد: بندرعباس، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۹۶ تاکنون

تحصیلات: فارغ التحصیل لیسانس رشته مهندسی معماری

ادامه
سانجیو باجاج بیوگرافی سانجیو باجاج میلیارد و کارآفرین موفق هندی

تاریخ تولد: ۲ نوامبر ۱۹۶۹

محل تولد: هندی

ملیت: هندی

حرفه: تاجر، سرمایه گذار و میلیارد 

تحصیلات: دکتری مدیریت از دانشگاه هاروارد

ادامه
ویژه سرپوش