به گزارش فارس به نقل از بیزینس استاندارد، بلاتکلیفی در مورد استفاد از ارز در مبادلات تجاری دوجانبه ایران و هند، به دنبال تردید در استفاده از دلار در مبادلات تجاری دو کشور پس از اعمال تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران، بر صادرات برنج باسماتی هند به ایران تاثیر گذاشته است.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا تحریمهای جدیدی بر ۱۳ فرد و ۱۲ نهاد ایرانی اعمال کرده است. به گفته منابع تجاری، دولت ایران تمایلی به استفاده از دلار برای مبادلات تجاری با کشورهای دوست از جمله هند ندارد. از زمانیکه هند دیون خود را به ایران به دلار تسویه کرده است، ایران با کمبود ذخایر روپیه در ذخایر ارزی خارجی خود مواجه شده است و این امر ابری از بلاتکلیفی بر صادرات برنج باسماتی هند به ایران ایجاد کرده است.
منابع تجاری هندی معتقدند که ایران در تلاش است تا دلار را با یورو جابجا کند. با این حال، هنوز چیزی نهایی نشده است و تازمانیکه تصمیمی گرفته شود، صادرات برنج باسماتی هند به ایران ممکن است ازسرگفته نشود. در عین حال، صادرات قراردادهای قدیمی ادامه خواهد یافت.
گورنام آرورا، مدیرعاملی یکی از شرکتهای تولیدکننده و صادرکننده برنج باسماتی در هند گفت: «هند یک توافق دوجانبه با ایران برای تسویه خریدهای نفتی به روپیه داشت. در حقیقت، هند تمامی دیون خود بابت خرید نفت از ایران را تسویه کرده است. از اینرو، ذخایر روپیه در ایران تمام شده است. از طرفی ایران در پاسخ به تحریمهای آمریکا تمایلی به استفاده از دلار برای تجارت دوجانبه ندارد. دولت ایران هنوز تصمیم نهایی برای استفاده از هرگونه ارز جایگزین را اتخاذ نکرده است. به همین دلیل، در مورد صادرات برنج باسماتی هند به ایران بلاتکلیفی وجود دارد.»
در عین حال، گروهی از واردکنندگان ایرانی برنج بیشترین قیمت برنج باسماتی وارداتی هند را ۸۵۰ دلار در هر تن برای خود معین کردهاند. قیمتی که صادرکنندگان هندی آن را با توجه به افزایش قیمت برنج در ۴ ماه گذشته غیرقابل دوام میدانند. صادرکنندگان هندی به دنبال حداقل قیمت ۹۲۵ تا ۹۵۰ دلار در هر تن هستند.
یک مقام سازمان توسعه صادرات محصولات کشاورزی و فرآوری شده هند، اُپدا، گفت دولت ایران هیچگونه (شرط) قیمتی برای برنج باسماتی هند قرار نداده است.
یک مقام ارشد صنعتی نیز گفت: «موضوع ارز میتواند به صورت دوجانبه (میان خریداران و فروشندگان) از طریق استفاده از یک ارز جایگزین نظیر یورو، ین و روپیه حل شود. از اینرو، درخواست ما از صادرکنندگان این است که برنج باسماتی را با خسارت نفروشند. آنها باید صبر کنند تا یک نرخ شفاف از بازار دریافت شود.»
در این اثنا، قیمت برنج باسماتی در بازار عمدهفروشی در نزدیکی دهلینو در ابتدای اکتبر سال گذشته میلادی ۵۰ درصد افزایش یافت. صادرکنندگان هندی نیز خواستار همین اندازه افزایش قیمت برای صادرات به ایران هستند.
راجیو توتیا، مدیرعامل یک شرکت تجاری در هند گفت: اقدام ایران در قرار دادن سقف قیمت برای واردات برنج، ناشی از کارتل واردکنندگان در اینجاست. با این حال، ایران نیز تعرفه واردات برنج باسماتی را از ۴۰ درصد به ۲۶ درصد کاهش داده است تا برنج ارزانتری دریافت کند.
روز گذشته رسانههای هندی مدعی شده بودند که دولت ایران برای واردات برنج باسماتی از هند شر قیمتی گذشاته است و برنج وارداتی نباید بیش از ۸۵۰ دلار در هر تن قیمت داشته باشد.
- 14
- 2