به گزارش ایسنا، مجتبی خسرو تاج امروز در دومین میز کشوری همکاریهای مشترک جمهوری اسلامی ایران در قالب نشست سه جانبه ایران، تاجیکستان و ترکمنستان در هتل درویشی مشهد اظهار کرد: میزهای کشوری به همه ذی نفعان کمک میکند که برای توسعه روابط تجاری با یک کشور اقداماتی را انجام دهند. بسیاری از کشورهای پیشرفته زمانی که برای تنظیم روابط با یکدیگر تبادل نظر دارند، در قالب برگزاری همین میزها مسایل خود را بررسی می کنند.
وی ادامه داد: اصلیترین مسئولیتها در خصوص روابط ما با این دو کشور به حوزه مسئولان دولتی باز میگردد. فعالان بخش خصوصی نیازمند فراهم سازی بسترها و قوانین مقررات مناسب برای تحرک بیشتر هستند. بالا رفتن تعرفه ها، تهاتر گاز با صادرات کالا و... اقداماتی است که بر عهده دولتمردان است.
خسروتاج عنوان کرد: باید مذاکرات دولتی بین ما و این کشورها افزایش یابد. این دو کشور به جهت ساختار اقتصادی طیف وسیع و متنوعی از نیازهای خود را از جمهوری اسلامی تامین می کنند. ما در ۱۰ ماهه امسال ۱۹ میلیون دلار سیب زمینی، یک میلیون دلار چای، ۵ میلیون دلار گل های زینتی، ۲ میلیون دلار لبنیات، ۷.۵ میلیون دلار بیسکوییت، ۲.۳ میلیون دلار کمپوت، یک میلیون دلار ماکارونی، ۳.۳ میلیون دلار شکر، ۲ میلیون دلار آهن، ۱۱۱ میلیون دلار محصولات فولادی، ۱۱.۳ میلیون دلار کاشی، ۳.۸ میلیون دلار شیشه، ۱۶.۴ میلیون دلار سنگ تزیینی و ۲۱ میلیون دلار رنگ صادر شده است.
رئیس سازمان توسعه تجارت اضافه کرد: همچنین ۱۰.۵ میلیون دلار شوینده، یک میلیون دلار دارو، ۵.۲ میلیون دلار قطعات خودرو، ۴۸ میلیون دلار لوازم خانگی، ۹.۳ میلیون دلار ماشین آلات، ۱.۲ میلیون دلار کابل، ۱۳.۷ میلیون دلار فرش ماشینی، ۱.۵ میلیون دلار پوشاک و ۶ میلیون دلار کفش صادر شده است.
خسروتاج خاطرنشان کرد: با این وسعت صادرات کالا به این کشورها علی رغم همه شعارها در تجارت آزاد، در عمل هیچ کشوری سیاست های حمایتی خود را کنار نمیگذارد. اصل اول برای ورود به بازارها رقابتی بودن است و این کشورها سیاستهای حمایتی زیادی دارند. بنابراین ورود این کالاها ضمن اینکه برای کشور ما مایه امید است، ولی آن ها نیز با همین نگاه رقابتی به ما نگریستهاند؛ این کشورها فقط به ما دسترسی ندارند بلکه چین نیز در همسایگی آن هاست و این کشورها قطعا منافع خود را مدنظر قرار خواهند داد.
قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: ترکمنستان و تاجیکستان بر اساس منافع خود تصمیم گرفتهاند امسال به ترتیب ۴۳۰ و ۱۳۷ میلیون دلار کالا از ایران خریداری کنند. در عین حال ما سابقه دیرینه فرهنگی زیادی با این کشورها داریم و خیلی طبیعی است که این مسایل روابط ما را تقویت کند. ما خواهان توسعه روابط با همه کشورهای همسایه هستیم.
صندوق توسعه جایگزین پوشش بانکی صادرات
خسروتاج با بیان اینکه در شرایطی که روابط بانکی ما فعال نیست، صندوق توسعه ضمانت برای توسعه صادرات میتواند بسیار کمک کننده باشد، عنوان کرد: نظام بانکی برخی کشورها بر مبنای دلار شکل گرفته است. به عنوان نمونه سیستم بانکی عراق کاملا براساس دلار شکل گرفته مگر اینکه مکانیزم ها روی پول محلی باشد که باید آن را به درستی سنجید و باید دید تا چه اندازه برای کشور ما توازن خواهد داشت. پول محلی در برخی موارد کارساز خواهد بود.
رئیس سازمان توسعه تجارت خاطرنشان کرد: مراودات به وسیله پول محلی در همه کشورها نتیجه بخش نیست، چرا که پول محلی در این کشورها به شدت با افت ارزش مواجه بوده است. این در مورد منات ترکمنستان نیز مطرح است. کاهش قیمت نفت در دو سال گذشته بسیاری از اقتصادهای نفتی را با مشکل مواجه کرد. خوشبختانه سیاست عدم اتکا به نفت در جهت بیمه کردن کشور در جهت مقابله با همین نوسانات اعمال شد. طی ۲۸ سال گذشته وضعیت به گونه ای شده که کشور ما خیلی متاثر از نوسانات قیمت نفتی نیست.
وی اظهار کرد: شرایط جنگ و تحریم نگذاشته موتور اقتصاد ما خیلی سریع حرکت کند ولی امروز پتانسیل های داخلی پاسخگوی بسیاری از مشکلات است. باید توجه داشت که صادرات یک کشور براساس قدرت رقابتی آن شکل می گیرد. ما در ایران باید از ظرفیت انرژی برای رقابت استفاده کنیم. ما علاوه بر انرژی مزیتهای اقلیمی زیادی داریم و در حوزه صنایع غذایی نیز اقدامات خوبی انجام شده است. علاوه بر این ظرفیت های فنی و مهندسی نیز در کشور ما وجود دارد.
خسروتاج خاطرنشان کرد: به هر ترتیب همه کشورها سعی می کنند روی مزیت های اصلی خود برای رقابت تکیه کنند. همه شرکتها در دنیا به دنبال تمایزسازی هستند. برخی از مشکلات ساختار صنعت ما ناشی از این است که به مزیت های رقابتی توجه زیادی نکرده ایم.
راهکارهای مراودات تجاری بدون پوشش بانکی
قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه بازار این کشورها برای ما بسیار اهمیت دارد، افزود: امروز اگر کسی بخواهد با ترکمنستان کار کند و پوشش بانکی هم نداشته باشد، باز هم راهکارهایی برای مراودات تجاری پیش روی خود خواهد داشت. اولین راهکار ثبت شرکت در کشور مقصد است تا کالا برای شرکت خود صادرکننده ارسال شود. روش دیگر این است که در کشور ثالثی شعبه ای از یک شرکت افتتاح شود و از طریق همان شرکت ثالث اقدام به فروش کالا شود. این اقدامات از تجربیات ایام تحریم هاست.
رئیس سازمان توسعه تجارت گفت: راهکار دیگر ارسال کالا با ۱۰ درصد پول آن و عدم ثبت اسناد ثبتی است. پس از تصفیه اسناد مالکیت کالا ثبت خواهد شد. امسال ۴۳۰ میلیون دلار کالا از همین استان بدون پوشش بانکی صادر شده است.
خسروتاج ادامه داد: ما به جد در حال کار روی نظام تعرفهای هستیم. این برای آینده کشور نیز یک الزام جدی است. یکی از ویژگی های بارز پسابرجام در کشور ما در برخورد با همه هیات های خارجی روی سرمایه گذاری مشترک متمرکز است. بازار ایران برای سرمایهگذار خارجی صرفا به شکل همکاری مشترک خواهد بود. این کشورها باید در مقابل ما انعطاف پذیر باشند و با سیاست برد - برد نزد ما آیند؛ در غیر این صورت کشورهای دیگر پا پیش خواهند گذاشت.
وی خاطرنشان کرد: تعریف هر نوع همکاری باید در چارچوب سیاست های برد- برد و حمایت از تولید داخل باشد. یکی از ویژگی های بارز سیاست های اقتصادی ما که در ۳۸ سال اخیر بی سابقه بوده، این است که همه مشارکت های سرمایه گذاران خارجی باید در قالب همکاری های دوجانبه صورت گیرد.
رئیس سازمان توسعه تجارت عنوان کرد: صندوق ضمانت صادرات فرصت بسیار خوبی برای صادرکنندگان است. ما آمادگی برای صدور ضمانت نامه بانکی، ضمانت نامه خرید کالا و ضمانت نامه ریسک پذیری فروش کالای صادر شده را داریم. همچنین در مورد ریسک عدم بازپرداخت کارفرمای دولتی در کشورهای دیگر نیز آمادگی همراهی با صادرکنندگان را داریم.
خسروتاج خاطرنشان کرد: باید توجه داشت تداوم کاری تشکلهای بخش خصوصی بیشتر از دولتیهاست. بنابراین اتاق ها باید در جهت تقویت این اتحادیهها همکاری داشته باشند تا این تشکلها تقویت شوند. رقابت کار اصلی تشکل هاست. ما نمی توانیم محدودیتی برای فعالیت آنها قائل شویم. انتظار ما این است تشکلها برای حضور در بازارهای بین المللی خود تصمیم گیری کنند چون ما نمی توانیم حضور پیدا کنیم.
قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: موضوع تهاتر گاز با صادرات کالا حتما پیگیری خواهد شد. باید کمیته تجارت بین این دو کشور راه اندازی شده و یک کمیته بازرگانی بین این دو کشور شکل گیرد.
- 10
- 5