سه شنبه ۰۲ اردیبهشت ۱۴۰۴
۱۳:۵۱ - ۲۲ خرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۳۰۵۷۶۶
تجارت و بازرگانی

سهم ایران از بازار لوازم آرایشی در خاورمیانه

لوازم آرایشی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,تجارت و بازرگانی

سهم ایران از بازار لوازم آرایشی در خاورمیانه ۲‌میلیارد و یکصد‌میلیون دلار است که این یعنی ۳۰‌درصد بازار فروش لوازم آرایشی متعلق به ایران است. با توجه به اینکه موسسه تحقیقات بین‌الملل در لندن این رقم را در ایران پنج‌میلیارد دلار اعلام کرده ممکن است این‌درصد بیش از آمار اعلام شده باشد. بر اساس آمار منتشرشده حدود ۱۷‌میلیون زن ایرانی در سال ۱۰ تریلیون و ۲۰۰‌میلیارد تومان برای خرید لوازم آرایشی هزینه می‌کنند و سبب سود کشورهای دیگری چون چین، ترکیه و تایلند که بازارهای لوازم آرایشی ایران را در اختیار دارند، می‌شوند. با پول‌های کلانی که صرف چنین هزینه‌هایی می‌شود می‌توان مشکلات بسیاری را حل کرد؛ مشکلاتی چون کنترل ریزگردها، نبود امکانات در مناطق محروم و زلزله‌زده، کمبود مدارس و خانه و ایجاد آن به قدر تقاضای مردم در کشور که در چنین شرایطی قطعا باید به روند واردات و قاچاق این محصول به قدر نیاز توجه کرد.

 

ایران در میان کشورهای خاورمیانه پس از عربستان دومین کشور مصرف‌کننده لوازم آرایشی محسوب می‌شود به همین دلیل اگرچه بزرگ‌ترین برندهای لوازم آرایشی و بهداشتی متعلق به کشورهای آمریکایی و اروپای غربی است، اما ایران یکی از بازارهای اصلی محصولات آرایشی و بهداشتی در جهان شده است و شرکت‌های بزرگ تولید‌کننده از ایران به‌عنوان یک بازار هدف استفاده می‌کنند، اما سهم تولیدکنندگان داخلی در این صنعت بسیار ناچیز است، طوری که افزایش قاچاق و فروش برندهای تقلبی پیش روی فروشندگان و مصرف‌کنندگان قرار گرفته است.

 

بنابر گزارش‌های منتشرشده، کل مصرف فرآورده‌های آرایشی در خاورمیانه در سال ۲۰۰۸ حدود ۲/۷‌میلیارد دلار بوده که در میان کشورهای منطقه، ایران با ۱/۲‌میلیارد دلار با فاصله کمی از عربستان۲/۲میلیارد دلار و در رده هفتم دنیا قرار دارد و رشد سالانه مصرف فرآورده‌های آرایشی در عربستان ۱۱ و در ایران ۱۲‌درصد است و شاید تنها مرجعی که می‌توان براساس آن میزان مصرف فرآورده‌های آرایشی در ایران را برآورد کرد متوسط هزینه و درآمد خانوار باشد.

 

براساس اطلاعات مرکز آمار، متوسط هزینه سالانه هر خانوار شهری‌ و روستایی به قیمت جاری در سال ۹۰ به ترتیب بیش از ۱۳۲‌میلیون و ۷۱۶‌میلیون و ۷۱۶‌هزار ریال و ۸۳‌میلیون و ۹۷۳‌هزار ریال و برای کل کشور ۱۱۹‌میلیون و ۳۴۱‌هزار و ۳۱ ریال برآورد شده است. با توجه به اینکه متوسط هزینه سالانه هر خانوار شهری و روستایی و کل کشور به قیمت جاری در سال ۹۰ برای خرید لوازم آرایشی به ترتیب سه‌میلیون و ۲۸۸‌هزار ریال و دو‌میلیون و ۵۸۰‌هزار ریال و سه‌میلیون و ۹۵‌هزار ریال برآورد شده، به این ترتیب هر خانواده ایرانی به‌طور متوسط در سال ۹۰ حدود ۵/۲‌درصد از هزینه‌هایش را صرف خرید فرآورده‌های آرایشی کرده است. ایران هفتمین کشور مصرف‌کننده مواد آرایشی در جهان و دومین کشور در خاورمیانه محسوب می‌شود، اما اغلب محصولات آرایشی موجود در بازار وارداتی هستند.

 

سود قاچاقچیان با افزایش تعرفه واردات

بر اساس بخشنامه گمرک، واردات لوازم آرایشی مطابق قانون بودجه سال جاری مشمول افزایش ۱۰‌درصدی عوارض گمرکی و سود بازرگانی شد. در این بخشنامه آمده است، کلیه کالاهایی که ذیل ردیف‌های ۳۳۰۳ و ۳۳۰۴ طبقه‌بندی می‌شوند طبق قانون بودجه سال ۹۷ مشمول عوارض ۱۰‌درصدی مذکور می‌شوند. اصطلاح آرایشی، بهداشتی طیف گسترده‌ای از کالاها را شامل می‌شود که البته لوازم آرایشی عمدتا در فصل ۳۳ کتاب مقررات صادرات و واردات طبقه‌بندی شده و حقوق ورودی آن ۲۶‌درصد ارزش آن بوده است.

 

طبق گزارشات منتشرشده با توجه به اینکه این گروه جزو گروه کالایی ۱۰ به حساب می‌آید، سود بازرگانی آن دو برابر بوده که در نتیجه حقوق ورودی لوازم آرایشی تا پیش از این مصوبه ۴۸‌درصد ارزش بوده است و ۹‌درصد نیز مالیات ارزش افزوده به آن اضافه می‌شد که با افزایش ۱۰‌درصدی عوارض گمرکی و سود بازرگانی این کالاها، واردات این کالا مشمول ۵۸‌درصد حقوق گمرکی می‌شود. به گزارش ایسنا، افزایش میزان حقوق گمرکی واردات لوازم آرایشی بر اساس تصمیم نمایندگان مجلس در جریان رسیدگی به لایحه بودجه ۱۳۹۷ انجام شد که از ۲۲۰ نماینده حاضر در مجلس، ۱۵۰ رأی موافق، ۴۱ رأی مخالف و ۹ رأی ممتنع به مصوبه فوق داده شد.

 

این در حالی است که طبق اعلام ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، ۶۳‌درصد لوازم آرایشی موجود در بازار به شیوه قاچاق تامین می‌شود. گذری بر بازار لوازم آرایشی کشور گویای آن است که بخش قابل توجهی از این بازار در دست کالاهای قاچاق است و مراکزی که به فروش لوازم آرایشی واردشده از مجاری رسمی می‌پردازند، قیمتی به مراتب بیشتر برای کالای خود اعلام می‌کنند. بر همین اساس حتی بسیاری از خریداران این بازار هم ترجیح می‌دهند برای پرداخت هزینه کمتر از کالاهایی که به شیوه قاچاقی وارد شده‌اند، استفاده کنند.

 

معاون مدیرکل مبارزه با قاچاق کالاهای هدف از تامین ۶۳‌درصدی لوازم آرایشی به شکل قاچاق خبر داده و گفته که طبق برآوردهای انجام‌شده، قاچاق لوازم آرایشی و بهداشتی در سال ۱۳۹۵حدود ۵/۱‌میلیارد دلار بوده که از نظر مقدار، فراوانی بالایی دارد. از سوی دیگر، رئیس هیات‌مدیره انجمن تولیدکنندگان فرآورده‌های شوینده، آرایشی و بهداشتی نیز در واکنش به این تصمیم مجلس، گفته بود که به‌طور حتم تولیدکنندگان موافق افزایش گمرکی لوازم آرایشی نیستند، چراکه به موجب آن شاهد افزایش قاچاق و تاثیرات منفی در این بخش خواهند بود.

 

البته موضوع قاچاق لوازم آرایشی به ایران مربوط به دیروز و امروز نیست و همواره بخش اعظمی از واردات این محصولات از طریق مبادی غیررسمی انجام شده است که این موضوع منطق افزایش میزان تعرفه واردات را برای این محصول کاهش می‌دهد و به‌نظر می‌رسد که با این اوصاف تولیدکننده و واردکننده از این موضوع متضرر شده و در نهایت سود اصلی را از این افزایش تعرفه، قاچاقچیان می‌برند.

 

مصرف بالا؛ ناهنجاری اجتماعی

گرایش روزافزون به مصرف فرآورده‌های آرایشی در کشور از مسائل مهمی است که از منظر اجتماعی، فرهنگی، سلامت و البته اقتصادی قابل بررسی است.گرچه گرایش و توجه انسان به زیبایی یک امر طبیعی محسوب می‌شود، اما امروزه ماهیت و کارکرد زیبایی و همچنین کاربرد لوازم مورد استفاده در آن تغییر یافته است. بنابراین لازم است مسئولان امر علاوه بر بررسی و ریشه‌یابی دلایل موثر بر رشد مصرف فرآورده‌های آرایشی در کشور و ارائه راهکارهایی برای جلوگیری از تبدیل‌شدن این موضوع به‌نوعی ناهنجاری در جامعه، بستر ایجاد و تقویت صنعت فرآورده‌های آرایشی و بهداشتی متناسب با نیاز جامعه را فراهم کنند تا علاوه بر تامین امنیت سلامت افراد جامعه، مانع از سودجویی قاچاقچیان و هدررفت فرصت‌های اقتصادی داخلی شوند.

 

میزان واردات انواع آرایشی و بهداشتی در سال ۹۳ ۱۷میلیون و ۸۵۵‌هزار و ۲۱۸ کیلوگرم به ارزش ۱۱۸‌میلیون و ۸۱‌هزار و ۹۹ دلار بوده است این رقم در شش‌ماهه اول پارسال به حدود ۹‌میلیون و ۹۸۵‌هزار و ۶۷۷ کیلوگرم به ارزش ۵۹‌میلیون و ۸۰۸‌هزار و ۴۹۰ دلار رسیده است. واردات فرآورده‌های آرایش مو نیز شامل بیش از ۷۳‌هزار و ۶۲۹ کیلوگرم فیکساتور مو به ارزش ۱۵۷‌هزار و ۵۷۸ دلار، معادل حدود ۴۵۷‌میلیون تومان و چهار‌هزار و ۵۹ کیلوگرم فرآورده فر و بازکردن فر مو به ارزش حدود ۲۲‌هزار دلار یا ۶۱‌میلیون تومان و سایر فرآورده‌های بهداشتی و آرایشی مو غیراز شامپو به مقدار دو‌میلیون و ۱۲۳‌هزار و ۱۱۶ کیلوگرم به ارزش بیش از ۳۱‌میلیارد تومان یا ۱۰‌میلیون و ۷۴۵‌هزار و ۸۹۴ دلار می‌شود.

 

همچنین، در این مدت چهار‌میلیون و ۴۸۵‌هزار و ۹۷۳ کیلوگرم شامپو به ارزش بیش از ۳۵‌میلیارد تومان یا ۱۲‌میلیون و ۳۵۴‌هزار و ۷۸۱ دلار، وارد کشور شده است. اگرچه آمار روند کاهشی واردات محصولات آرایشی و بهداشتی را نشان می‌دهد، اما به‌دلیل سوددهی بالا بازار آ‌ن همچنان داغ است که این موضوع معضل قاچاق و واردات این محصولات را از مبادی غیررسمی جدی‌تر می‌کند.

 

 

armandaily.ir
  • 14
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش