دوشنبه ۰۱ اردیبهشت ۱۴۰۴
۰۹:۴۴ - ۳۱ شهریور ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۶۰۸۶۸۸
تجارت و بازرگانی

بیشترین رشد واردات متعلق به کدام کشور‌ها است؟

واردات کالا,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,تجارت و بازرگانی

 به گزارش دنیای اقتصاد،نقش‌آفرینان کاهش ۱۰ درصدی واردات در ۵ ماه منتهی به مرداد ۹۷ مشخص شد. بررسی‌ها نشان می‌دهد که ۲۲ کشور در افت واردات ایران سهیم بوده‌اند که امارات با ۲/ ۵ درصد بیش از نیمی از افت وارداتی ایران را به خود اختصاص داده است. این در حالی است که امارات دومین مبدا واردات کالا به ایران است. پس از آن، بیشترین سهم از کاهش واردات ایران متعلق به ترکیه، کره‌جنوبی و آلمان است.

 

علاوه بر این، در میان کالاهایی که بیشترین کاهش واردات به کشور را داشته‌اند می‌توان به وسایل نقلیه موتوری و روغن آفتابگردان و روغن گلرنگ اشاره کرد. در مقابل واردات گروه دیگری از کشور‌ها به ایران افزایش داشته است که بررسی‌ها‌ نشان می‌دهد توجه ایران برای واردات کالا به سمت کشور‌های شرق آسیا و منطقه بیشتر جلب شده است. اما براساس گزارش منتشر شده از سوی معاونت بررسی‌های اقتصادی اتاق تهران،  اگرچه این کشورها توانسته‌اند واردات خود را به ایران افزایش دهند اما تعداد مبادی که واردات از آنها کاهش داشته بیشتر از مبادی است که ورود کالا از آنها با افزایش روبه‌رو بوده است. در نتیجه مجموع واردات ایراندر ۵ ماه منتهی به مرداد کاهش یافته است. این گزارش عوامل مختلفی را در کاهش واردات در این بازه زمانی برشمرده است. بر این اساس سیاست‌های محدود‌کننده وارداتی در اواخر خرداد ماه و اعلام فهرست ۱۳۳۹ قلم به‌عنوان کالاهای ممنوعه از جمله متغیر‌هایی بوده است که در افت واردات نقش داشته است. همچنین تغییرات و ناهماهنگی‌های ایجاد شده در فرآیند واردات، از تامین ارز تا ترخیص کالاها از دیگر عوامل مهم در افت واردات کشور است.

 

وضعیت کلی واردات در بازه زمانی مذکور، حاکی از حرکت نوسانی این بخش از تجارت خارجی کشور است. نوسانات وارداتی در جهت افزایش و کاهش در این مدت تحت تاثیر عوامل و متغیرهای مختلفی رخ داده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که پس از فاز اول سیاست ارزی دولت در فروردین ماه امسال مبنی بر تعیین نرخ ۴۲۰۰ تومانی به‌عنوان تنها نرخ رسمی،‌ میل به سمت ثبت‌سفارش و واردات کالاهای مختلف به‌دلیل عرضه دلار ارزان قیمت، افزایش پیدا کرد. آمارهای وارداتی نشان می‌دهد که واردات در اردیبهشت ۹۷ با رشد حدود ۶۹ درصدی نسبت به فروردین ماه روبه‌رو شده و به عدد ۴ میلیارد دلار و ۳۰۰ میلیون رسیده است. مسیر افزایشی دلار در ماه بعد هم ادامه پیدا کرد و مجموع واردات در خردادماه با رشد ۴ درصدی نسبت به اردیبهشت ماه به ۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار رسید. اما روند افزایشی واردات در تیر و مرداد به‌دلیل اجرای برخی سیاست‌های محدودکننده تجاری، معکوس شد. در اواخر خردادماه فهرست ۱۳۳۹ قلم کالای ممنوعه وارداتی اعلام شد و همین امر در تغییر مسیر واردات در جهت کاهش تاثیر گذاشت.

 

در ماه‌های تیر و مرداد ارزش واردات کالایی، به ترتیب با کاهش ۱۲ درصدی و ۵ درصدی نسبت به ماه‌های ماقبل خود همراه شدند. به گفته تحلیلگران یکی دیگر از عواملی که منجر به کاهش واردات در ماه‌های چهارم و پنجم سال شده، «تغییرات و ناهماهنگی‌های ایجاد شده در فرآیند واردات از تامین ارز تا ترخیص کالاها» بوده است. همچنین بعد از اتخاذ سیاست جدید ارزی و تقویت بازار دوم ارز روند کاهشی واردات ادامه پیدا کرد. آخرین آمارها از وضعیت واردات کشور در این مدت نشان می‌دهد که مجموع واردات در این مدت نسبت به مدت مشابه با کاهش ۱۰ درصدی به لحاظ ارزشی و کاهش ۶ درصدی از نظر وزنی همراه شده است. بررسی مجموع واردات در ۵ ماه منتهی به مرداد امسال نشان می‌دهد که حدود ۱۴ میلیون تن کالا به ارزش ۱۸ میلیارد و ۹۰۰ میلیون دلار وارد کشور شده است. این درحالی است که در ۵ ماهه اول سال گذشته نزدیک به ۲۱ میلیارد دلار کالا به کشور وارد شده بود. به غیر از کاهش وزن و ارزش واردات در این دوره زمانی، متوسط قیمت کالاهای وارداتی با کاهش ۴ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته به ۱۳۵۳ دلار به ازای هر تن رسیده است. نکته قابل تامل دیگر این است که تعداد کالاهای وارداتی (بر حسب کد تعرفه هشت رقمی از اقلام وارداتی) در مقایسه با سال گذشته با حذف ۲۴۲ ردیف تعرفه کاهش یافته است. از منظر دیگر وضعیت وارداتی در ۵ ماهه امسال بیانگر آن است که ایران از ۱۲۶ کشور کالا وارد کرده است که کشورهایچین و امارات به ترتیب با ۸/ ۴ میلیارد و ۷/ ۲ میلیارد دلار در صدر مهم‌ترین واردکنندگان کالا به ایران بوده‌اند.

 

 

واردات از ۲۲ کشور کاهش یافت

بررسی مبادی عمده وارداتی ایران در مدت زمان مذکور که بالاترین سهم را در کاهش واردات داشته‌اند طیف متنوعی را در برمی‌گیرد که شامل ۲۲ کشور است. در صدر این فهرست امارات قرار دارد؛ این کشور نزدیک به ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار به ایران کالا وارد کرده است که سهم این کشور از کاهش کل واردات ایران ۲/ ۵ درصد است. در رده‌های بعدی ترکیه با ۶/ ۱ درصد، کره‌جنوبی با یک درصد، آلمان و ایتالیا هر کدام با ۸/ ۰ درصد، انگلستان با ۷/ ۰ درصد، فرانسه با ۶/ ۰ درصد، هند با ۵/ ۰ درصد، ‌پاکستان با ۴/ ۰ درصد،‌ تایلند با ۴/ ۰ درصد، مالزی با ۳/ ۰ درصد،‌ تایوان با ۳/ ۰ درصد،‌ بلژیک با ۲/ ۰ درصد،‌ اوکراین با ۱/ ۰ درصد، غنا با ۱/ ۰ درصد،‌ عراق با ۱/ ۰ درصد، کویت با ۱/ ۰ درصد، آرژانتین با ۱/ ۰ درصد، سریلانکا با ۱/ ۰ درصد،‌ ایرلند با ۱/ ۰ درصد، آمریکا با ۱/ ۰ درصد و سوئد با ۱/ ۰ درصد، در کاهش کل واردات ایران در ۵ ماه منتهی به مرداد نقش داشته‌اند و توانسته‌اند در مجموع کاهش حدود ۱۰ درصدی واردات را به ثبت برسانند.

 

 

بیشترین رشد واردات متعلق به کدام کشور‌ها است؟

آمارها نشان می‌دهد که واردات ایران از ۱۲ کشور در این بازه زمانی با افزایش همراه شده است. در میان کشور‌های مختلف، واردات ایران از روسیه رشد ۱۱۷ درصدی به لحاظ ارزشی را نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته تجربه کرده است. همچنین عمان رشد ۳۱۸ درصدی، چین رشد ۳ درصدی، سنگاپور رشد ۲۵ درصدی، برزیل رشد ۲۹ درصدی، استرالیا رشد ۱۸۲ درصدی و اسپانیا رشد ۲۴ درصدی را در کارنامه تجارت خارجی ۵ ماهه منتهی به مرداد ثبت کرده است. علاوه بر این اتریش رشد ۳۲ درصدی، قزاقستان رشد ۱۲۷ درصدی، فنلاند رشد ۵۲ درصدی، آفریقای‌جنوبی رشد ۲۹۷ درصدی و دانمارک رشد ۱۵ درصدی را به لحاظ ارزش در این مدت رقم زده است. اگرچه این کشورها توانسته‌اند واردات خود را به ایران افزایش دهند اما تعداد مبادی که واردات از آنها کاهش داشته بیشتر از مبادی است که ورود کالا از آنها با افزایش روبه‌رو بوده است. در نتیجه مجموع واردات ایران در ۵ ماه منتهی به مرداد کاهش یافته است.

 

واردات کدام اقلام کاهش یافت؟

علاوه بر تنزل جایگاه برخی کشور‌ها در واردات به ایران، موضوع قابل توجه دیگر، کاهش قابل‌توجه برخی کالاهای وارداتی به کشور است. در میان اقلام عمده وارداتی و مقایسه آنها با مدت مشابه سال قبل، «وسایل نقلیه موتوری با حجم سیلندر ۱۵۰۰ سی‌سی تا ۲۰۰۰ سی‌سی به جز آمبولانس» نزدیک به ۶۹ درصد کاهش واردات داشته است. در رده‌های بعدی کالاهایی که واردات‌شان کاهش یافته،‌ «روغن آفتابگردان و روغن گلرنگ»، با حدود ۴۴ درصد کاهش، «برنج نیمه سفید شده یا برنج کامل سفید شده، ‌صیقلی یا براق شده» با ۱۳ درصد کاهش، «کنجاله و سایر آخال‌های جامد، خرد شده یا به هم فشرده به شکل حبه یا گلوله» با ۲۵ درصد کاهش، «قطعات منفصله خودرو جهت تولید اتومبیل سواری ردیف ۸۷۰۳ بنزینی با حجم سیلندر CC۲۰۰۰ با ساخت داخل ۵۰ درصد یا بیشتر» با ۴/ ۲۰ درصد کاهش و موزه سبز تازه یا خشک کرده با ۴/ ۱۱ درصد کاهش، بیشترین میزان افت ارزشی واردات را به کشور داشته‌اند.

 

  • 12
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش