پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳
۱۳:۲۸ - ۰۲ مهر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۷۰۰۴۸۶
تجارت و بازرگانی

راه‌های دور زدن سامانه نیما در صادرات و واردات

دور زدن سامانه نیما,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,تجارت و بازرگانی
فعالان اقتصادی معتقدند مادامی که گمرک به سایت‌های جهانی ناظر متصل نشود، تاجران فرصت طلب که توانسته‌اند میلیارد‌ها دلار از کشور خارج کنند باز هم کار خود را تکرار می‌کنند.

به گزارش رویداد۲۴، در شرایطی که تصور عمومی این است که افزایش قیمت ارز باعث سود بیشتر صادرکنندگان می‌شود (که البته در شرایطی می‌تواند درست باشد)، اما واقعیت این است که دستورالعمل‌های ارزی دولت عملاً دست‌وپای صادرکنندگان را بسته و آن‌ها را با بلاتکلیفی روبه‌رو کرده است.

 

در فهرست محصولاتی که مشمول واریز ارز به سامانه نیما هستند، بیش از همه محصولات پتروشیمی با ۷۹ محصول و محصولات معدنی با ۳۸۵ محصول درصدرهستند، اما صادرکنندگان این دو حوزه تا الان یا ارز حاصل از صادرات را به بهانه‌های مختلف نظیر بالا رفتن قیمت مواد اولیه یا گران تمام شدن هزینه تمام شده کالا واریز نکرده‌اند یا با کم اظهاری سعی در دور زدن سامانه نیما داشته‌اند. علت آن هم باید در فاصله زیاد نرخ رسمی ارز با بهای بازاری آن جستجو کرد؛ دلیلی که باعث شده است صادرکنندگان رغبتی برای این کار نداشته باشند و نتیجه این شد که براساس عملکرد این سامانه فقط ۳.۵ میلیارد دلار از ۱۹ میلیارد دلار ارز حاصل از صادرات در ۵ ماهه نخست سال به سامانه نیما تزریق شده است.

 

این اقلام که عمدتا توسط شرکت‌های دولتی، شرکت‌های وابسته به نهاد‌های عمومی غیردولتی و شرکت‌های تحت مدیریت دولت صادر می‌شود، شامل فرآورده‌های نفتی و پالایشگاهی، پتروشیمی‌ها، مواد معدنی و محصولات معدنی فلزی (اعم از فلزات آهنی یا رنگین) هستند که باید ارز حاصل از صادرات خود را وارد می‌کردند.

 

این درحالی است که هرروز به اختلاف میان دولت و پتروشیمی‌ها به عنوان اصلی‌ترین عامل ارز آور افزوده می‌شود و حالا نوبت به صادرات مواد معدنی است که نگاهی به آمار‌ها کاهش ۹/۲۲ درصدی را نشان می‌دهد، اما این کاهش دلیل دیگری دارد. به گفته کامران وکیل دبیر کل اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات معدنی علت آن «کم اظهاری صادرکنندگان» با هدف عرضه کمتر ارز در سامانه نیما است.

 

به گفته او صادرکنندگان باید همه کالا‌های مورد نیازشان را با دلار ۱۴ هزار تومانی بخرند بنابراین وقتی مجبور هستند دلار خود را ۸۰۰۰ تومان بفروشند راهی برای فرار از آن پیدا می‌کنند.

 

سالهاست که صادرکنندگان قیمت‌ها را کم اطلاع می کنند

محمدحسین برخوردار عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران درگفت‌وگو با رویداد۲۴ علت دور زدن و کم اظهاری صادرکنندگان را مسئله‌ای جدید نمی‌داند و معتقد است این روشی است که سال‌ها تاجران برای دادن کمتر عوارض گمرک از آن استفاده می‌کنند. کسانی که این کار را می‌کنند عرق ملی خود به کشور را از دست داده‌اند و تنها به دنبال سود شخصی خود هستند و متوجه نیستند چه زیانی به اقتصاد کشور می‌زنند و تا زمانی که گمرک کشور به عنوان یک نهاد ناظر به سایت‌های جهانی که هرروز قیمت کالا‌ها را به روز و تابع قوانین خاصی می‌کند متصل نشود اوضاع برهمین منوال خواهد بود.

 

گمرک راه را برای فرصت‌طلبان باز کرده است

 

این فعال اقتصادی مشکل را از پول ندادن گمرک برای حق عضویت در سایت جهانی دانست و گفت: تا زمانی که به این سایت‌های جهانی ناظر متصل نشویم، مشکل همچنان باقی است و ازاین طریق راه برای تاجران فرصت‌طلب که توانسته‌اند میلیارد‌ها دلار از کشور را به این شیوه خارج کنند، باز می‌شود. مسئولان هم که در خواب هستند و اوضاع بر اساس سیاست‌های نادرست روز به روز بدتر می‌شود.

 

پتروشیمی‌ها دولتی هستند اما زور دولت به آنها نمی‌رسد

برخوردار مقصر اصلی درنوسان‌های فعلی ارز را پتروشیمی‌ها و تاجران مواد معدنی دانست و بیان کرد: تمرکز اصلی برروی فعالیت پتروشیمی‌هاست و با وجود آنکه اغلب دولتی یا خصولتی‌ها هستند، زور دولت برای واریز ارز حاصل از صادرات انگار به آن‌ها نمی‌رسد و با وجود تشر‌های رییس جمهور و اولتیماتوم‌های مختلف، اما آن‌ها از این کار امتناع کرده یا به صورت قطره‌چکانی به بازار عرضه کرده‌اند.

 

این درحالی است که دولت چندی پیش به صادرکنندگان وعده داده بود که مواد اولیه کالا‌ها را با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد کند درحالیکه بسیاری از تاجران منکر این مسئله شده و معتقدند هیچ تسهیلاتی از سوی دولت برای واردات مواد اولیه با قیمت ارز دولتی دریافت نکرده‌اند و این بخشی از کم اظهاری صادرکنندگان را می‌تواند توجیه کند.

 

به گفته برخودار بهترین روش در اوضاع فعلی که بیشتر شبیه یک کلاف سردرگم است، این است که تبادلات تابع شرایط آزاد باشد و نه تحت عنوان سامانه نیما زیرا از زمان رونمایی تا امروز نه تنها مشکلاتی را از پیش پای تولیدکنندگان و صادرکنندگان برنداشت بلکه به کورترشدن مشکلات فعلی نیز کمک کرده است.

 

سخنگوی گمرک: کف قیمت را محاسبه می‌کنیم

احمد خانی سخنگوی گمرک درمورد اینکه بسیاری از تاجران اقدام به کم‌اظهاری می‌کنند تا میزان عوارض کمتری به گمرک ارائه کنند، به رویداد۲۴ گفته است: ارزش کالا درحوزه واردات و صادرات مسئله مهمی است که این مسئله نه تنها در داخل بلکه یک مسئله بین‌المللی است و همواره بحث اخذ مالیات و عوارض در همه جای دنیا یک چالش اساسی بوده است و همواره صاحبان صنایع به دنبال راهی برای پرداخت کمترعوارض و از سوی مقابل دولت‌ها دنبال راهی برای اخذ مالیات بیشتر بوده‌اند که برای این منظور روش‌های خاصی برای تعیین کردن ارزش واقعی کالا وجود دارد.

 

او ادامه داد: گمرک ایران برای جلوگیری از این مسائل اقدام به برقراری سیستم ارزش‌گذاری از حالت دستی به الکترونیکی کرده است. این سیستم که همان TFC است که ارزش‌ها را به صورت هفتگی به‌روز رسانی می‌کند، از سوی دیگر با این مدل که به سامانه جامع گمرکی متصل است، جلوی بسیاری از اعمال سلیقه‌ها گرفته شده‌ است، البته در کنار این روش کمیته ارزش‌گذاری که در کنار افراد گمرک، نمایندگانی از وزارت صنعت، وزارت بهداشت و بانک مرکزی حضور دارند، از فعالان اقتصادی اتحادیه‌ها درگرفتن استعلام کمک گرفته می‌شود.

 

به گفته احمد خانی از زمانی که حساسیت‌ها در صادرات بیشتر شده و صادرکنندگان متعهد شدند ارز صادراتی خود را وارد کنند، به دلایل مختلف اختلاف‌ها شروع شد به طوریکه قبلا وقتی ارزش‌گذاری صورت می‌گرفت، به ندرت اعتراضی صورت می‌گرفت، اما اکنون در بحث قیمت‌گذاری اختلافاتی بین اتحادیه‌ها و صادرکنندگان رخ می‌دهد؛ یعنی اتحادیه‌ها کمترین قیمت را می‌زنند تا واردات آن را داشته باشند، اما صادرکنندگان آن قیمت را لحاظ نکرده و خواستار افزایش قیمت هستند، گمرک نیز کف قیمتی را در نظر می‌گیرد که اغلب با اعتراض صادرکنندگان مواجه می‌شود. این درحالی است که به موجب قانون کمیته ارزشیابی کالا‌ها، ادعای شخص را قبول نمی‌کرده و تنها به اعتراض اتحادیه‌ها و سندیکا‌ها رسیدگی می‌کند که دراغلب موارد دیدگاه اتحادیه‌ها با صادرکنندگان متفاوت می‌شود و این امر شرایط را مشکل می‌کند.

 

 

  • 14
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش