سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۰۵۰۰۰۸۰

اوپک چیست؟؛ نقش اوپک در بازار جهانی نفت 

اوپک,تولید نفت اوپک,شرکت نفت اوپکاوپک در سال ۱۳۴۹شمسی برابر با سپتامبر ۱۹۶۰ میلادی در بغداد تاسیس شد
سازمان کشورهای صادرکننده نفت با نام اختصاری اوپک یک کارتل نفتی از کشورهای گوناگون است که بعنوان پرچم دار وحدت و همبستگی کشورهای جهان سوم تا به حال، تأثیرات مثبتی در جهت جلوگیری از سقوط ناگهانی و نیز افزایش انفجاری قیمت نفت داشته است.

اوپک

اوپک یکی از سازمان های فرا ملی در دنیا است که اعضای آن با اتکا به اقتصاد نفتی و تولید نفت خود به دنبال نقش آفرینی مؤثر و مفید در بازار های جهانی هستند؛ سازمانی که در دهه های گذشته با فراز و نشیب های فراوانی همراه بوده و مشکلات عدیده ای برای رسیدن به همگرایی و وحدت رویه دارد.

اوپک (opec) مخفف نام انگلیسی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (Organization of petroleum Exporting Counteries) است که در کنفرانسی که طی روزهای ۱۰ تا ۱۴ سپتامبر سال ۱۹۶۰ در شهر بغداد با حضور نمایندگان کشورهای ایران، عراق، کویت، عربستان سعودی و ونزوئلا برگزار شد بنیان گذاشته شد.

بعداً با پیوستن کشورهای قطر (سال ۱۹۶۱)، اندونزی (سال ۱۹۶۲)، لیبی (سال ۱۹۶۲)، امارات متحده عربی (سال ۱۹۶۷)، الجزایر (سال ۱۹۶۹)، نیجریه (سال ۱۹۷۱)، اکوادور (سال ۱۹۷۳) و گابن (سال ۱۹۷۵) اعضای اوپک به ۱۳ کشور افزایش یافت.

ساختار سازمانی اوپک شامل کنفرانس وزیران، هیأت عامل، دبیرخانه، بخش تحقیقات و کمیسیون اقتصادی است.

هدف سازمان اوپک ایجاد هماهنگی و متحد کردن سیاست های نفتی کشورهای عضو است تا به این شکل قیمت های عادلانه و پایداری را برای تولیدکنندگان نفت ایجاد نماید. از دیگر اهداف این سازمان تامین نفت مداوم، اقتصادی و بهینه برای کشورهای مصرف کننده نفت است. هدف سوم اوپک هم فراهم کردن زمینه بازگشت سرمایه عادلانه برای کسانی است که در صنعت نفت سرمایه گذاری می کنند.

سازمان اوپک نیز در پی راههای مختلف برای تضمین قیمت های بازار جهانی نفت از طریق حذف نوسانات مضر و غیرضروری است.

اوپک در سال ۲۰۰۵ برای اولین مرتبه اقدام به معرفی شاخص قیمت نفت خود کرد که به نام سبد نفتی اوپک شناخته می شود. سبد نفتی اوپک شامل نفت مخلوط ساهارا (الجزایر)، گیراسول (آنگولا)، اورینت (اکوادور)، رابی لایت (گابن)، سنگین ایران (ج.ا. ایران)، سبک بصره (عراق)، صادراتی کویت (کویت)، السدر (لیبی)، سبک بونی (نیجریه)، قطر مارین (قطر)، سبک عرب (عربستان)، موربان (امارات) و مری (ونزوئلا) است.

وظیفه اوپک,اوپک,بنیانگذار اوپکهدف سازمان اوپک ایجاد هماهنگی و متحد کردن سیاست های نفتی کشورهای عضو است

مقر دبیرخانه اوپک تا سال ۱۹۶۵ در شهر ژنو سوئیس بود و در این سال با تصویب کنفرانس وزیران به وین اتریش منتقل شد و از سال ۱۹۷۷ هم در ساختمان کنونی در کنار کانال دانوب مستقر است.

تاریخچه اوپک

اوپک در سال ۱۳۴۹شمسی برابر با سپتامبر ۱۹۶۰ میلادی در بغداد تأسیس شد. تأسیس اوپک زمانی مطرح شد که شرکتهای نفتی و خریداران اصلی نفت خاورمیانه بدون مشورت با کشورهای تولید کننده نفت، قیمت نفت را پایین آورده بودند و این نرخ روند نزولی در پیش گرفته بود. به همین علت وزرای نفت دو کشور بزرگ تولید کننده نفت در دنیا، یعنی عربستان و ونزولا با هم جلسه ای گذاشتند و ایده تشکیل یک سازمان متحد از تولیدکنندگان نفت را مطرح کردند.

ونزوئلا در نخستین سال ۱۹۴۹ با نزدیک شدن به ایران، عراق، کویت و عربستان سعودی، پیشنهاد تبادل نظر برای برقراری روابط نزدیکتر و همیشگی را در راستای تاسیس سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) گام برداشت. در سپتامبر ۱۹۶۰ دولت عراق کشورهای ایران، کویت، عربستان سعودی و ونزوئلا را به نشستی در بغداد دعوت کرد تا در خصوص کاهش قیمت مواد خام تولید شده توسط کشورهای متبوع خود به مذاکره بپردازند. این کشورها با آرمان مراقبت از منافع خود اقدام به تاسیس سازمان واحدی موافقت کردند که به اختصار «اوپپ» نامیده شد.

سازمان اوپک چیست,اوپک چیست,اوپکایران همیشه نقش تاثیرگذاری در تصمیمات اوپک داشته است

دکتر فوأد روحانی از ایران نخستین دبیرکل اوپک بود که بالاترین مرجع اجرایی اوپک میباشد. روحانی به بازه زمانی چهار سال این سمت را برعهده داشت.

سازمان اوپک بین سال های ۱۹۶۰ تا ۱۹۷۵گسترش یافت و قطر (۱۹۶۱)، اندونزی (۱۹۶۲)، لیبی (۱۹۶۲)، امارات متحده عربی (۱۹۶۷)، الجزایر (۱۹۶۹) و نیجریه (۱۹۷۱) به جمع کشور های اولیه اوپک پیوستند. کشور اکوادور و گابن هم بعد ها به عضویت اوپک درآمدند، که اولی یعنی اکوادور در دسامبر ۱۹۹۲ از عضویت اوپک خارج شد و گابون هم در ژانویه ۱۹۹۵ با تکرار حرکت اکوادور، از جمع کشور های عضو اوپک خارج شد. اگر چه عراق هم چنان یکی از اعضای اوپک به حساب می آید، لکن تولیدات نفتی این کشور از مارس ۱۹۹۸جزء سهام مورد توافق اوپک قرار نداشته است. تخمین و برآورد EIA تبیین گر آن است که یازده عضو فعلی اوپک تولیدکننده قریب به ۴۰٪ از نفت جهان هستند و حدود دو سوم (۶۵٪) ذخایر نفتی شناخته شده جهان در اختیار آنهاست.

شرایط اقتصادی اوپک

اوپک که یک سوم تولید جهانی را دارد و دارای دو سوم ذخایر ثابت شده جهانی است، دیگر آن قدرتی را که در سال های ۱۹۶۱ تا ۱۹۷۷ دارا بوده، ندارد آقای مارک اس نانگوما از گابن که در سال ۸۲- ۱۹۸۱ دبیر کل اوپک بوده اظهار می‎دارد: اوپک نیروی پلیس در اختیار ندارد، تنها همبستگی کشور های عضو است که می‎تواند یک نقش مهم را ایفا کند. هر کشور عضوی که به تصمیمات اوپک احترام نگذارد در برابر اعضای دیگر، حس شرمندگی می‎کند.

بدین ترتیب اعضایی که مایل به نقض تصمیمات سازمان اوپک هستند بخاطر محظوریت‎های اخلاقی همیشه مصوبات را محترم می‎شمارند وانگهی متعاقب اقدامات ملی کردن، شرکت ها کاملاً در اوپک مستقل شده‎اند.

نقش اوپک در بازار جهانی نفت 

مطالعه زمینه های تاریخی و اقتصادی تحولات قیمت نفت و انرژی در بازار جهانی بیانگر این حقیقت است که اولا بازار نفت قسمتی از بازار انرژی جهانی است، ثانیاً در این بازار تمامی منابع انرژی مانند زغال سنگ، هسته ای و حتی آبی اجزای یک کل را تشکیل می دهند و تمامی اینها در رقابت هستند. نفت خام یکی از اقتصادی ترین کالای پیچیده در بازارهای جهانی است. اگرچه بیش تر این ماده توس تعداد اندکی از شرکتها تولید میشود که اکثراً بسیار دور از نقطه مصرف است، ولی تجار نفت خام قوی و جهانی است. تقریباً ۸۰ درصد از معامالات بین المللی نفت خام از طریق آب توس تانکرهای بزرگ انجام گرفته و معامله گران نفت می توانند به سرعت معاملات را به سمت بازارهایی که قیمت ها بالاتر هستند هدایت کند. نفت و زغال سنگ، کالاهای جهانی هستند که در سراسر جهان حمل میشوند.

اوپک,میزان تولید اوپک,مقر اوپکایران یکی از پنج کشور بنیانگذار اوپک در سال ۱۹۶۰ میلادی بود

گردآوری: بخش اقتصاد سرپوش

  • 19
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش