سنوات
سنوات به بخشی از تسهیلات وزارت کار برای افراد شاغل گفته میشود که زیر نظر این وزارت خانه مشغول به فعالیت هستند. مبلغ پرداخت شده بعنوان سنوات شامل هزینه های زندگی فرد شاغل میباشد که از آن ها می توان به حق مسکن و هزینه های حق اولاد و خواروبار اشاره کرد. در واقع سنوات به منظور تامین بخشی از میزان دستمزد کم کارمندان و جبران بخشی از هزینه های آن ها می باشد.
بااینکه نحوه ی پرداخت سنوات به صورت ماهانه است، ولی تمام کارمندان و کارگران وقتی که به پایان سال نزدیک می شوند منتظرند تا از کارفرمایانشان، عیدی و سنوات دریافت کنند؛ زیرا زمان پرداخت آن در بیشتر شرکت ها، پایان سال می باشد. البته نحوه ی پرداخت سنوات بعضی از شرکت ها نیز در هنگام بازنشستگی یا قطع همکاری با کارمندشان است که آن را پرداخت می کنند. هدف اصلی پرداخت سنوات اینست که کارمندان در شرکت و سازمان برای انجام کارهایشان انگیزه داشته باشند و کیفیت و راندمان کار آن ها به منظور گرفتن سنوات بالا برود. هر شخصی که به صورت رسمی و غیررسمی طبق قوانین وزارت کار با هر شرکتی قرارداد ببندد، سنوات به او تعلق میگیرد.
آیا حق سنوات مشمول مالیات می گردد؟
مالیات در بررسی قانون های وزارت کار از کسورات حقوق به شمار می رود. وقتی در آخر قرارداد، حق سنوات را بپردازند و فرد شاغل با شرکت طرف قراردادش، تسویه حساب کند به حقوق سنواتش، مالیاتی تعلق نمیگیرد. ولی وقتی که این پاداش به او پرداخت شود و همچنان در شرکت کار کند، مالیات حقوق سنوات از مبلغ پرداختی اش کسر می شود.
حق سنوات به چه کسانی تعلق نمی گیرد؟
حقوق سنوات را به افرادی نظیر کارگران رسمی و غیررسمی، تمام وقت، پاره وقت، قراردادی یا … می پردازند و حق سنوات، تنها به دانشجویان یا دانش آموزانی که در تابستان کار می کنند، تعلق نمیگیرد.
سنوات در چه صورت تعلق نمیگیرد؟
یکی از مزایای اجباری که کارفرما باید در هر شرایطی، آن را به کارگر بپردازد، سنوات نام دارد. پرداخت سنوات درصورت خاتمه کار و یا فسخ قرارداد کار به کارگر میباشد و این حق حتی به افرادی تعلق میگیرد که کم تر از یک سال کارکرد داشته باشند. بعضی بر این عقیده اند که اگر کارگری قصد استعفا داشته باشد به او سنوات نمیدهند ولی اینچنین نیست.
وقتی که مسئلله ی عدم دریافت سنوات را در قرارداد شرطی قید می کنند و از کارگر رضایت می گیرند، اشتباه است. البته منشأ این اشتباه را وزارت کار صادر کرد که در آن قید شده بود وقتی کارگری، کارش را ترک کند کارفرما مجبور نیست که سنوات را به او بپردازد. البته این دستور العمل در حال حاضر باطل شده و کارفرما باید طبق قانون جدید سنوات، حق سنوات را به کارگر بپردازد. در بعضی از شرکت ها از کارمندانشان در برگه قرارداد به منظور دریافت سنوات، رضایت می گیرند. یعنی آن ها بابت دریافت حقشان، امضاء و رضایت میدهند که بسیار جالب است.
فرمول محاسبه سنوات
حق سنوات، فرمول بسیار ساده ای دارد که در ادامه با آن آشنا میشوید:
سنوات= تعداد روز های کارکرد* ۳۶۵ روز/ حقوق پایه
محاسبه پایه سنوات
روش محاسبه پایه سنوات در قیاس با حق سنوات فرق دارد. برای اینکه این مبلغ را محاسبه کنید باید به بخش نامه ی وزارت کار مراجعه کنید و اعداد و ارقام مربوطه را در فرمول مذکور جایگذاری کنیم. سالانه جدولی شامل سنوات کارگران توسط وزارت کار منتشر می شود که در این جدول روزانه، مبالغ درج شده هستند. درواقع با توجه به دستمزد روزانه کارگران، این مبلغ به صورت روزانه محاسبه می شود. اگر سابقه کار بمدت یکسال شده باشد، باید تعداد روزهای کاری ماه را در پایه حقوق ضرب کرد.
منظور از مزایای مستمر و غیر مستمر چیست؟
گاهی وقت ها علاوه بر کارمزدی که هر فرد شاغل دریافت می کند باید از کارفرما مبالغی را( نقدی یا غیر نقدی) بگیرد که نحوه ی این پرداخت ها یا مستمر و یا غیرمستمر می باشد. مزایای مستمر به پرداخت هایی گفته میشود که به پرسنل در هر ماه تعلق میگیرد و مزایای مستمر طبق حکم حقوقی شامل مزایای نقدی و غیر نقدی می باشد. مزایای غیر مستمر نیز به مزایایی گفته میشود که ممکن است به مناسبت خاص یا کارکرد خاص به پرسنل میدهند. در بعضی از ماه های سال، این مزایا امکان دارد به فرد شاغل اختصاص داده شود.
تفاوت بین پایه سنوات و حق سنوات
پایه سنوات به مبلغی گفته میشود که کارمندان، آن را به صورت ماهیانه دریافت می کنند که به آن مزایای جانبی گفته میشود و گاهی وقت ها با جمع مبلغ در طول یک سال، در پایان سال، مجموع آنرا پرداخت میکنند. بدین ترتیب پایه سنوات فرد به مبلغی گفته میشود که به آن سنوات و عیدی میگویند. به محض این که شخص کار خود را شروع می کند به صورت ماهانه، پایه سنوات را به او اختصاص می دهند و شخص این مبلغ را می تواند به محض تاریخ شروع کار بهمراه حقوقش دریافت کند درحالیکه حق سنوات به مبلغی گفته میشود که معنای پاداش کار را دارد و به کارگران و کارمندان در پایان سال یا پایان کارشان پرداخت میشود و مبلغ آن در مقایسه با میزان پایه حقوق یکسان است. این مبلغ با نامهای دیگری شناخته میشود که به آن مزایای پایان خدمت یا مزایای پایان کار می گویند.
قوانین و شرایط دریافت سنوات
شورای عالی کار به صورت کلی، یک بیانیه کامل درمورد پایه سنوات پرداختی صادر می کند که مهم ترین قسمت های آن عبارتست از:
>> سنوات شامل حال کارگران فصلی می شود و این گروه باید حق سنوات را باتوجه به مدت زمان کارکردشان، دریافت کنند؛
>> اگر کارفرما در یک محیط عوض شود، در سنوات پرداختی هیچ اثری ندارد و کارفرمای جدید وظیفه دارد به تمام کارگران، سنوات مشخص شده را بپردازد؛
>> دانشجویان و دانش آموزانی که فعالیت خود را در مشاغل تابستانی شروع می کنند، سنوات به آن ها تعلق نمیگیرد؛
>> تمام سازمان ها، شرکت ها و کارگاه ها موظفند که سنوات را به تمام کارگران و کارمندان خود بپردازند؛
>> سنوات، همچنين به افرادیکه از کارشان استعفا داده اند، تعلق داده میشود؛
>> پرداخت سنوات باتوجه به مدت قرارداد فرد تعيين نمیشود و کارگر، میزان سنواتش را طبق سابقه کاری اش دریافت میکند؛
>> کارگران ساعتی و پاره وقت باتوجه به میزان کارکردشان، سنوات را دریافت میکنند. میزان سنوات این افراد با محاسبه میانگین دریافتی در ۹۰ روز کاری تعيين میشود.
>> وقتی میزان سابقه کاری فرد بمدت کم تر از یک سال باشد، باتوجه به میزان کارکرد و روزهای فعالیتش، میزان سنوات را محاسبه و پرداخت میکنند؛
>> اگر سال n به عنوان سال چهارم کار یک کارگر محسوب شود مبلغ سال های دیگر غیراز پایه سنوات این سال، به حساب شخص بطور افزایشی پرداخت میشود.
در صورت عدم پرداخت پایه سنوات چه باید کرد؟
کارمند و یا کارگر در صورت عدم پرداخت سنوات توسط کارفرما و مدیر میتواند به اداره کار شکایت کند و میزان سنواتی که طلب کار است را از او بگیرد.
گردآوری: بخش مهارتهای زندگی سرپوش
- 10
- 6