سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳
۱۱:۲۸ - ۰۸ مهر ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۷۰۵۹۶
اقتصاد کلان

تورم بالای ۶۰ درصد خوراکی‌ها

تورم بالای ۵۰ درصدی در نیمی از استان‌های ایران در مهرماه! | تا دولت همه کاره است، اقتصاد همین است که هست

ت ادامه روند صعودی نرخ تورم, تورم بالای 50درصدی
نرخ تورم در ۸استان آذربایجان‌شرقی، کرمانشاه، کردستان، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، ایلام، خراسان‌شمالی و زنجان از مرز ۵۰درصد هم عبور کرده، این در شرایطی است که ۲استان قم و تهران نرخ تورم حوالی ۴۱درصد را در پایان شهریور تجربه کرده و پایین‌ترین نرخ تورم سالانه را به‌خود اختصاص داده‌اند. به‌این‌ترتیب شکاف تورم در استان‌ها بین استان قم (کمترین) و استان ایلام(بیشترین) به ۱۱.۸درصد رسیده است.

به گزارش روزنامه همشهری، پیش‌بینی می‌شود درصورت ادامه روند صعودی نرخ تورم، دست‌کم نیمی از استان‌های ایران در مهرماه با تورم بالای ۵۰درصدی مواجه شوند. روند صعودی میانگین سطح عمومی قیمت کالاها و تورم با واکنش سیدابراهیم رئیسی همراه شده و او از بانک مرکزی خواسته که با اعمال سیاست‌های پولی جلوی رشد نقدینگی و نرخ تورم را بگیرد.

مرکز آمار ایران دیروز اعلام کرد که نرخ تورم در مناطق شهری استان‌های ایلام، زنجان، چهارمحال و بختیاری، خراسان شمالی، کردستان و آذربایجان شرقی از ۵۰درصد عبور کرده و نگران‌کننده‌تر در این گزارش ثبت نرخ تورم بالای ۵۰درصد در مناطق روستایی ۱۷استان ایران شامل استان‌های ایلام، فارس، کرمانشاه، یزد، آذربایجان غربی، لرستان، کردستان، خراسان رضوی، خراسان شمالی، بوشهر، اردبیل، کهگیلویه و بویراحمد، همدان، اصفهان، چهارمحال و بختیاری، گلستان و آذربایجان شرقی است.

تازه‌ترین داده‌ها  از شاخص تورم در ۳۱استان ایران نشان می‌دهد که بالاترین نرخ تورم ماهانه  شهریور در استان یزد با ۵.۳درصد و کمترین هم در استان سیستان و بلوچستان با ۲.۱درصد به ثبت رسیده است. این در حالی است که بالاترین نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه هم به استان آذربایجان‌غربی با ۵۳.۷درصد و کمترین هم به استان همدان با ۳۸.۸درصد اختصاص داشته است.

در‌ماه گذشته که نرخ تورم سالانه منتهی به شهریور۱۴۰۰ در کل ایران به ۴۵.۸درصد رسیده بود، نرخ تورم دوازده‌ماهه در استان ایلام ۵۳.۱درصد برآورد شده و در استان‌های قم و تهران به ۴۱.۳درصد رسیده که نشان از شکاف ۱۱.۸درصدی بین متورم‌ترین استان ایران یعنی ایلام با استان‌های با کمترین فشار رشد قیمت‌ها یعنی قم و تهران دارد. این گزارش می‌افزاید بالاترین نرخ تورم ماهانه در مناطق شهری و روستایی ایران در شهریورماه به‌ترتیب به استان‌های یزد با ۵.۵درصد و قم با ۵.۸درصد اختصاص داشته درحالی‌که کمترین سرعت رشد قیمت‌ها در یک‌ماه در مناطق شهری و روستایی استان سیستان و بلوچستان با ۲.۳درصد و ۱.۶درصد مشاهده‌ شده است. آمارهای رسمی همچنین بیانگر این است که بالاترین نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه در آخرین‌ماه تابستان امسال در مناطق شهری استان آذربایجان‌غربی به میزان ۵۳.۱درصد و مناطق روستایی استان آذربایجان‌غربی به میزان ۵۵.۱درصد اختصاص داشته درحالی‌که کمترین میزان رشد قیمت‌ها در شهریور امسال نسبت به شهریور پارسال در مناطق شهری و روستایی استان همدان به‌ترتیب با ۳۸.۹درصد و ۳۸.۵درصد ثبت‌شده است.

فشار تورم بر استان جنگ‌زده

استان ایلام که به‌تازگی رئیس‌جمهوری به آن سفرکرده، به روایت مرکز آمار ایران بالاترین نرخ تورم را هم در مناطق شهری و هم مناطق روستایی در دوازده‌ماهه منتهی به شهریورماه۱۴۰۰ تحمل کرده است. به‌گونه‌ای که نرخ تورم سالانه مناطق شهری ایران در پایان تابستان امسال به استان قم با ۴۱.۳درصد اختصاص داشته و در همین مدت ساکنان نقاط شهری استان ایلام با تورم ۵۲.۴درصدی زندگی کرده‌اند. در مناطق روستایی هم استان ایلام با دمای بالای حرارت قیمت‌ها مواجه بوده به‌نحوی‌که نرخ تورم در مناطق روستایی ایلام به ۵۵.۹درصد رسیده درحالی‌که نرخ تورم سالانه در روستاهای استان تهران ۴۳.۲درصد بوده است.

تورم بالای ۶۰درصد خوراکی‌ها

به گزارش همشهری در شرایطی که مرکز آمار ایران نرخ تورم سالانه کالاهای خوراکی، آشامیدنی و دخانیات را در پایان شهریورماه امسال ۵۹.۵درصد برآورد کرده، اما همین نهاد آماری می‌گوید: شهروندان ساکن استان‌های اصفهان، چهارمحال و بختیاری، یزد، آذربایجان شرقی، گلستان، هرمزگان، کردستان، آذربایجان غربی، خراسان رضوی، ایلام، خراسان شمالی، البرز، کرمانشاه، لرستان و فارس با تورم دوازده‌ماهه بالای ۶۰درصد در خرید کالاهای خوراکی و آشامیدنی مواجه شده‌اند.

ت ادامه روند صعودی نرخ تورم, تورم بالای 50درصدی

تا دولت همه کاره است، اقتصاد همین است که هست

روزنامه اطلاعات نوشت:تورم و گرانی ریشه در جای دیگری دارد و با فلک کردن این کاسب یا جریمه کردن بهمان مغازه‌دار یا بنکدار و جریمه فلان مرغداری و به زندان انداختن بهمان فروشنده حل نمی‌شود و مبارزه با معلول است و نه علّت.

تورم ریشه‌هایی دارد که به ساختار معیوب و پر از تناقض و اشکال نحوه مدیریت بر منابع و بیماری اقتصادی کشور برمی‌گردد که آن را به حال خود رها کرده و یقه این و آن را گرفته‌ایم و تمامی بگیر و ببندها و توپ و تشرهایمان هم دقیقاً متوجه بخش مولد اقتصاد کشور است که هم مزیّت سرمایه‌گذاری در آن را تهدید می‌کند و هم اشتغال مولّد کشور را و هم بر آتش بحران تولید، بنزین می‌ریزد.

سال‌های سال است که کارشناسان از عدم تعادل در اقتصاد کشور سخن می‌گویند. نمی‌شود در کشوری که این همه آدم زیر خط فقر دارد، بیش از یکصد میلیارد دلار یارانه انرژی و کالای اساسی توزیع شود یا در کشوری که استهلاک سرمایه در آن رفته رفته از تولید ناخالص داخلی پیشی می‌گیرد و به شدت دچار فقر تولید ثروت است، وضعیت توزیع یارانه‌ها به این میزان مسرفانه و ناعادلانه باشد.

دهه‌هاست که بحث کسری بودجه دولت به عنوان یک دلیل اساسی رشد نقدینگی و تورم مطرح می‌شود اما هر سال رقم آن بیشتر می‌شود. حداقل سه سال است که صغیر و کبیر به رانت‌زا و خسارت‌بار بودن ارز چند نرخی پی برده‌اند ولی هیچ اقدامی در این‌باره صورت نمی‌گیرد جز چند برخورد موقتی و انفعالی با این بقال و آن قصّاب و آن کارخانه و… چنین اقدامات پوپولیستی برای اندکی التیام نهادن بر زخم کاری و کهنه‌ای که تورم مدام بر تن جماعت می‌زند دردی دوا نمی‌کند.

تا وقتی از شیر مرغ تا جان آدمیزاد در این مملکت موکول به اراده و دخالت دولت (و نه نظارت آن) است هیچ اتفاق مثبتی نمی‌افتد. به عنوان مثال اصولاً واردات، تهیه، توزیع، قیمت‌گذاری و… نهاده‌های دامی و زنجیره تولید آن چه ربطی به دولت دارد؟

همین‌طور قیمت گذاری مرغ و تخم مرغ و شیر و گوشت و نخود و لوبیا و…؟ این همه سازمان‌های قیمت‌گذاری، شورای رقابت، حمایت از مصرف کننده و… جز آشفته کردن بازار و دخالت و کارشکنی در عرضه و تقاضا و کسب و کار تولیدی مردم چه کرده‌اند؟

سال‌های ۹۷ و ۹۸ را فراموش کرده‌ایم که رانت ارز ۴۲۰۰ چه کرد؟ یا یادمان رفته که فقط در بخش خودرو، قیمت‌گذاری دستوری دولت چه بلایی بر سر کارخانه‌های تولیدی و افزایش زیان انباشته آنان آورد و چه سود سرشار ده‌ها هزار میلیاردی نصیب واسطه‌ها کرد؟ آن هم بی‌آنکه حتی یک ریال مالیات به جیب دولت برود.

 بسیاری از کشورها با به‌کار بردن روش‌های درست و منطقی کاری که ما در عرض چند دهه نتوانسته‌ایم صورت بدهیم، صورت داده و مردم خود را راحت کرده‌اند و آن اینکه به جای دست یازیدن به اقدامات پوپولیستی و مُسکن‌های موقتی، به عقل و منطق و علم روی آورده‌اند و با انجام اصلاحات ساختاری در اقتصاد خود، کوچک کردن دولت، اصلاح نظام یارانه‌ها، افزایش کارایی در نظام اداری، اجرایی و رشد بهره‌وری در تولید و خدمات، مقابله مؤثر با رانت و فساد، اصلاح نظام مالیاتی و بانکی، تشویق سرمایه‌گذاری، سهولت کسب‌وکار، عدم دخالت دولت در کار مردم و کوچک‌سازی نظام اداری دولتی و جلوگیری از رشد نقدینگی و کسری بودجه دولت و انضباط مالی به خدمت گرفتن دیپلماسی اقتصادی و بهبود و تنظیم مناسبات بین‌المللی در جهت رشد اقتصادی و تولید ثروت واقعی، هم به تورم تک رقمی رسیده و هم به حل بحران بیکاری نائل آمده‌اند و هم به جای نرخ رشد منفی، نرخ رشد بالا و پیشرفت و مآلاً به نوعی از عدالت و رفاه دست یافته‌اند و ما نیز به ناگزیر حتی برای برقراری عدالت که تورم بزرگ‌ترین دشمن آن است، باید هرچه زودتر دست به کار شویم.

  • 12
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش