جمعه ۱۱ آبان ۱۴۰۳
۲۲:۱۸ - ۲۱ آبان ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۸۱۸۰۷
اقتصاد کلان

راغفر: از سال گذشته قیمت کالاهای اساسی ۷۴ درصد رشد داشته/ افزایش دوباره قیمت‌ها اعتراضات مردمی در سطح کشور را رقم می زند

حسین راغفر,اقتصاددان
حسین راغفر گفت: ما در ماه‌های بهمن و اسفند شاهد افزایش قیمت ملایمی به دلیل افزایش تقاضای مردم برای خرید خواهیم بود. طبق گزارش مرکز آمار از سال گذشته تا به الان قیمت کالاهای اساسی ۷۴ درصد رشد داشته است!

شامگاه سه‌شنبه ابراهیم رئیسی با جمعی از در ارتباط با وضعیت کنونی اقتصاد کشور و مشکلاتی که با آن روبه‌رو شده است به گفت‌وگو نشست و طبق گفته حسین راغفر، یکی از اقتصادانان حاضر در این جمع اجماع کلی بر سر عدم انجام حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی در شرایط کنونی صورت گرفت؛ صبح روز بعد یعنی چهارشنبه ۱۹ آبان ۱۴۰۰ لایحه دو فوریتی حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از طرف دولت تقدیم مجلس شد.

در همین راستا با دکتر حسین راغفر، اقتصاددان و یکی از حاضرین این نشست در گفت و گو با دیده بان ایران به تشریح  مشروح این جلسه پرداخت. مشروح  گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید.

*آقای راغفر! جلسه شامگاه سه‌شنبه آقای رئیسی با اقتصادانان در چه خصوصی بود و به طور کلی در این جلسه چه چیزهایی گفته شد؟

یک بخشی از این جلسه در خصوص مشکلات مالی دولت و بخش دیگری از آن چگونگی تامین بخشی از این کسری بودجه از طریق افزایش قیمت ارز کالاهای اساسی بود. نکته قابل توجه این است که از ۸ میلیارد دلار از بودجه امسال برای خرید کالاهای اساسی در نظر گرفته شده بود، ۸/۷ میلیارد آن را دولت قبل تا ماه ۵ مصرف کرده و عملا چیزی برای دولت سیزدهم باقی نمانده است. مبالغ هنگفتی معادل ۵۰۰ هزار میلیارد تومان از بدهی‌های پرداخت نشده دولت هم وجود دارد و تقریبا چیزی حدود ۴۰۰ هزار میلیارد  تومان هم دولت به بانک‌ها بدهکار است. بنابراین دولت باید ماه به ماه یک رقم بسیار بزرگی را بابت بازپرداخت بدهی‌هایش صرف کند. به همین صورت این قضایا فشار مضاعفی را بر روی دوش دولت سیزدهم گذاشته است. بنابراین دولت فکر کرد که با افزایش قیمت ارز می‌تواند بخشی از این مشکلات را مرتفع کند اما تقریبا اجماع حاضرین در جلسه دو شب گذشته این بود که در حال حاضر به هیچ وجه انجام این کار توصیه نمی‌شود؛ دلیل آن هم پیامدهای تورمی این تصمیم است.

تصور بنده بر این است که حداقل در کوتاه مدت نباید این کار انجام گیرد البته از سویی دیگر مجلس یازدهم هم قویا به دنبال تصویب لایحه دو فوریتی حذف ارز ۴۲۰۰ است؛ ضمن این‌که قیمت‌های جهانی در این کالاهای اساسی از ۵۰ الی ۱۰۰ درصد افزایش پیدا کرده است و دیگر آن ۸ میلیارد گذشته قادر به تامین نیازهایی که قبلا تامین می‌شد، نیست. البته مجلس باید با دولت همکاری کند اما آن طور که به نظر می‌رسد خود مجلس بیشتر به دنبال افزایش قیمت‌ها است، ضمن این‌که دولت هم برای رفع مشکلات مالی‌اش قصد انجام چنین کاری را دارد اما به نظر بنده این کار اشتباه است. بندهای مناسب‌تری برای حل این مشکل وجود دارد یکی از این بندها اخذ مالیات از شرکت های خصولتی است و حتی بسیاری از منابع مالیاتی دیگر که قابل فعال شدن است.

*آقای راغفر! نظر آقای رئیسی در این خصوص چه بود؟ آیا موافق افزایش ارز بودند؟

آقای رئیسی سه خط قرمز دولت سیزدهم را معرفی کردند؛ اول این‌که افزایش تورم نداشته باشیم، دو این‌که ارزش پول ملی حفظ شود و سوم این‌که وضعیت معیشت گروه‌های ضعیف جامعه بدتر نشود و طبیعتا با افزایش قیمت ارز کالاهای اساسی هر سه این خط قرمزهای نقض خواهد شد. به نظر می‌رسید که جمع‌بندی آقای رئیسی از این جلسه این بود که انجام این کار در شرایط کنونی به مصلحت نیست.

حسین راغفر,اقتصاددان

*آقای راغفر! پس چرا روز گذشته لایجه دو فوریتی حذف ارز ۴۲۰۰ به مجلس تقدیم شد؟ و این‌که به طور کلی دلیل تناقض رفتار میان دولت و مجلس به اصطلاح انقلابی چه چیزی است؟ چون باتوجه به یکدست شدن حاکمیت انتظار می‌رفت که شاهد هماهنگی بیشتری میان دستگاه‌‌ها باشیم!

البته بنده به این قضیه یکدست شدن حاکمیت اصلا اعتقادی ندارم و به اعتقاد بنده در شرایط کنونی دولت بسیار تنها است، ضمن این‌که فشار بسیار زیادی به دلیل تامین نیازهای روزمره جامعه بر روی دوش او است؛ از طرفی دیگر دولت قبل هم مقدار زیادی از منابع را بلعیده و حتی کلی بدهی را روی دست این دولت گذاشته است. به نظر نمی‌رسد که تسریع در این امر به معنای بهترین راه برای انجام باشد. به اعتقاد بنده عده‌ای در درون مجلس حضور دارند که با اجرای این طرح مخالف هستند و بنده امیدوارم که این طرح در مجلس رای نیاورد.

*ما در دی‌ماه ۹۶ و آبان ۹۸ شاهد افزایش وحشتناک قیمت‌ها بودیم که البته این افزایش قیمت‌ها منجر به اعتراضات مردمی شد. از طرفی دیگر این افزایش قیمت‌ها حتی اگر شامل برخی از کالاها نشود باز به دلیل بار روانی‌ای که این مسئله بر روی مردم و اقتصاد ایران می‌گذارد تفاوتی ایجاد نمی‌کند و به نوعی شاهد افزایش قیمت در همه سطوح خواهیم شد. آیا از آقای رئیسی بابت تبعات انجام این کار صحبت شد؟ و در نهایت نظر شما در خصوص سرنوشت و تبعات انجام این کار چیست؟

ما در این جلسه به یک اتفاق نظر رسیدیم و تبعات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی این افزایش قیمت را مورد بحث قرار دادیم. جدای از این مباحث ما در ماه‌های بهمن و اسفند شاهد افزایش قیمت ملایمی به دلیل افزایش تقاضای مردم برای خرید خواهیم بود. طبق گزارش مرکز آمار از سال گذشته تا به الان قیمت کالاهای اساسی ۷۴ درصد رشد داشته است! در حالی‌که افزایش قیمت سطح عمومی کالاها ۵۰ و خورده‌ای بوده است این در حالی است که سهم این دسته از کالاها در سبد خرید اقشار ضعیف بسیار بالا است؛ بنابراین در آینده نزدیک شاهد نارضایتی‌ها در سطح بسیار گسترده‌ای خواهیم بود و این مسئله قطعا می‌تواند موجب بی ثباتی بیشتر در اقتصاد کلان و بی ثباتی‌های اجتماعی شود. این اظهارات، جمع‌بندی کل جلسه دو شب گذشته با آقای رئیسی بوده است؛ بنده امیدوار هستم با این توصیه‌ای که متخصصین اقتصادی به رئیس‌جمهور کردند؛ از انجام و تصویب چنین لایحه‌ای امتناع ورزند.

  • 11
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش