سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳
۱۸:۵۸ - ۰۳ اسفند ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۱۲۰۱۸۴
اقتصاد کلان

قدرت خرید طبقات مختلف جامعه ایرانی؛ اغنیا ۱۵ برابر فقرا/ دولت رئیسی بی‌خیال مشکلات اقتصادی

قدرت خرید مردم,اقتصاد ایران

شکاف طبقاتی، نابرابری اقتصادی، فاصله بین فقرا و اغنیا در ایران با شتاب فراوان رو به افزایش است، جوری که یکی محتاج نان شب است و حتی ابتلا به یک بیماری جزئی می‌تواند به قیمت جانش تمام شود و آن دیگری ملکش در شمال تهران، در عرض چند سال چندین برابر گران‌قیمت‌تر شده است. آمارها نیز به وجود اختلاف طبقاتی در کشور صحه می‌گذارند. آمارها می‌گویند سهم ۲۰درصد فقر جامعه در این سال‌ها همواره کاهشی و سهم ۲۰درصد ثروتمند همواره افزایشی بوده  است. از این نظر در دنیا نیز رکورددار هستیم. بر اساس آمارهای بین‌المللی فقط ۵۹کشور در جهان ازلحاظ اختلاف طبقاتی، وضعیت بدتری نسبت به ایران دارند. اختلاف طبقاتی باعث تبعیض در  دسترسی به امکانات نیز می‌شود. قشر ثروتمند چندین برابر قشر ضعیف جامعه امکان بهره‌مندی و استفاده از رفاه و امکانات کشور را دارا هستند. تازه‌ترین اظهارات در این زمینه حاکی از آن است که قدرت خرید قشر دارا کشور ۱۵برابر قشر ندار و فقیر جامعه است.

فاصله عمیق اغنیا و فقرا

رئیس موسسه عالی پژوهش تأمین اجتماعی پرده از این فاصله عمیق و معنادار برداشت‌. دیروز روزبه کردونی در این زمینه به ایسنا گفت: «بر اساس یک مطالعه موسسه عالی پژو طی سال‌های ۸۰ تا ۹۸، قدرت خرید خانوار در دهک دهم به‌طور متوسط ۱۵برابر قدرت خرید خانوار در دهک اول درآمدی بوده که نشان‌دهنده «شدت» توزیع نابرابر درآمدی است.»

به گفته کردوانی در شرایطی که دهک اول و دوم در مجموع حدود ۵.۷درصد از مصرف (هزینه) کل را به خود اختصاص داده‌اند، دو دهک بالای درآمدی، یعنی دهک نهم و دهم، حدود ۴۸درصد از مصرف (هزینه) کل را طی سال‌های ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۸ داشته‌اند. در همین بازه پنج دهک درآمدی پایین یعنی دهک‌های اول تا پنجم، ۲۲.۵درصد از مصرف (هزینه) کل و پنج دهک درآمدی بالای جامعه یعنی دهک‌های ششم تا دهم، ۷۷.۵درصد از مصرف (هزینه) کل جامعه را داشته‌اند یا به تعبیری، پنج دهک پردرآمد بیش از سه برابر پنج دهک کم‌درآمد هزینه و مصرف کرده‌اند. تعریف ساده «قدرت خرید» این است که با یک واحد پول مشخص (دلار یا ریال) چه میزان کالا یا خدمت می‌توان خریداری کرد.

درحالی‌که فاصله معناداری بین قدرت خرید قشر ضعیف و غنی وجود دارد،  کارشناسان اقتصادی می‌گویند تورم باعث شده  قدرت خرید مردم  اعم از فقیر و غنی کاهش یابد. همین خرداد امسال بود که احسان سلطانی کارشناس اقتصادی به باشگاه خبرنگاران جوان گفت قدرت خرید مردم ۴۰درصد کاهش‌یافته است. او گفت «قدرت خرید مردم کمتر از نصف سه سال پیش است» و «در این میان ٩٥درصد مردم قادر به افزایش مصرف خود نیستند.» بدیهی است با توجه به افزایش روزافزون تورم قدرت خرید مردم کمتر نیز شده است.

بدیهی است یکی  از مهم‌ترین انگیزه‌های شکل‌گیری و استمرار انقلاب اسلامی در ایران، تحقق عدالت در همه ابعاد ازجمله اقتصاد بوده است. اکنون‌که بیش از چهار دهه از پیروزی انقلاب اسلامی می‌گذرد، به نظر می‌رسد این آرمان نه‌تنها تحقق‌نیافته است بلکه روندی معکوس را طی کرده است. گفتنی است عدالت اقتصادی را می‌توان به معنای در دسترس قرار دادن فرصت‌های اولیه برابر برای همه افراد جامعه تعریف کرد.

انتقاد عوام و خواص جامعه به وضعیت اقتصادی

افزایش تورم و کاهش قدرت خرید مردم موضوعی است که نه‌تنها عوام جامعه، بلکه خواص جامعه ازجمله نمایندگان مجلس شورای اسلامی، از آن گلایه دارند و خواهان اقدام عاجل دولت هستند. همین چندی پیش علیرضا پاک‌فطرت، نماینده مجلس در صحن علنی گفت که «هر روز قیمت اقلام اساسی گران‌تر می‌شود و همین امر باعث شده سفره مردم و اقشار آسیب‌پذیر کوچک‌تر شود.»

قدرت خرید مردم,اقتصاد ایران

صدیف بدری، نماینده اردبیل نیز  در نشست علنی روز (یکشنبه ۱۰بهمن‌ماه) مجلس شورای اسلامی در تذکر شفاهی خود خطاب به دولتمردان گفت: با توجه با شرایط اقتصادی و گرانی‌های اخیر طی ۳ الی ۴ماه گذشته شاهد چند برابر شدن قیمت اقلام موردنیاز مردم هستیم، متأسفانه دولت و مسئولان مربوطه مرض بی‌خیالی گرفته‌اند.

این نماینده گفت: هرگاه بحث می‌شود چرا گرانی رخ‌داده، می‌گویند شرایط کشور این‌طور است! قیمت برنج نسبت به سال گذشته بیش از ۱۲۰درصد و قیمت لبنیات بیش از ۵۰درصد افزایش داشته است. مسئولان و وزرای مربوطه در این خصوص می‌گویند شرایط اقتصادی این‌طور است و موضوعات را به تعیین تکلیف مذاکرات حواله می‌دهند!

دولت بی‌خیال مشکلات اقتصادی

اما با وجود تمام این انتقادها  دولت با راهبرد انکار و فرار از مسئولیت، از پذیرش چنین مشکلی سر باز می‌زند تا آنجا که رئیس‌جمهور از توفیقات دولت سیزدهم در عرصه‌های مختلف ازجمله رشد قابل‌توجه فروش نفت، افزایش تبادلات با کشورهای منطقه اوراسیا و نظایر آن صحبت می‌کند و معاون اول وی دنبال مقصر می‌گردد و اگر اندکی به مشکلات اقتصادی اقرار کند آن را به دولت پیشین ربط می‌دهند. همین چند وقت پیش عباس مخبر دزفولی، معاون اول رئیسی در مورد مشکلات اقتصادی گفت دولت سیزدهم کار را با یک «کسری بودجه و محدودیت‌های درآمدی» و تورم شدید تحویل گرفته است. البته انداختن مسئولیت نابسامانی‌ها به گردن دولت‌های قبلی رسمی شناخته‌شده است و دولت ابراهیم رئیسی نیز  این رسم کهن را زنده نگاه داشته است. صرف‌نظر از این‌که چقدر از نابسامانی‌های اقتصادی امروز ناشی از سیاست‌های دولت قبلی است، وجود گرانی، تورم، افزایش بیکاری، توزیع ناهمگن درآمد و جهش سرسام‌آور قیمت‌ها در ماه‌های اخیر باعث  کاهش قدرت خرید و سقوط بیش‌ازپیش بسیاری از مردم به زیرخط فقر مطلق شده است.

hamdelidaily.ir
  • 10
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش