علیرضا مناقبی درباره حذف ارز ترجیحی و تاثیر آن بر روند واردات کشور به ایلنا گفت: از یک دیدگاه اگر درست این کار انجام میشد، قطعا خیلی خوب بود ولی به دلیل زمان نامناسب و عدم دوراندیشی با این مشکل جامعه مواجه شده است. در حالیکه یکسان شدن ارز و تجارت در کل کشور میتواند اثرات مثبتی داشته باشد.
رئیس مجمع عالی واردات در ادامه افزود: برای واردکنندگان قانونی و قانونمند با حذف ارز ترجیحی اتفاق خاصی نمیافتد چون اکثر واردکنندگان قانونی از ارز ترجیحی استفاده نمیکردند و عده خاصی از ارز ترجیحی و دلار ۴۲۰۰ تومانی برای کالاهای خاص استفاده میکردند.
وی افزود: قطعا با این کار جلوی بسیاری از رانتها در حوزه واردات گرفته میشود فقط اجرا و عملکرد آن باعث شد که جامعه با مشکل مواجه شود.
مناقبی با تاکید بر اینکه باید قبل از حذف ارز ترجیحی، زیرساختهای این کار و شرایط اجتماعی را درست میکردیم که این پول مستقیم به جیب مردم رود نه اینکه ۳۰۰ یا ۴۰۰ هزار تومان یارانه بدهیم، ادامه داد: چون دادن یارانه خودش عامل این میشود که اثر بد و مخرب روی قیمتها بگذارد که به خودی خود ما در همین روزها هم آن را میبینیم. البته هنوز روزهای اول اجرای آن است و یک جو احساسی نسبت به این قضیه وجود دارد اما قطعا اثر نامطلوب آن وجود دارد. تا آرام آرام این قضیه جا بیافتد و تعادل ایجاد شود.
وی تصریح کرد: با مردم نمیتوان با شعار رفتار کرد، در مورد واقعیتهای جامعه مردم را نباید عصبانی کرد. به این دلیل اگر بیاییم چیزهایی که مردم با پوست و گوشت استخوان خود آنها را لمس میکنند و بعضی مسئولان کشور با وعدههای بی ربط یا گزارشهای غلط یا با چیزی که مردم آن را حس میکنند را طور دیگری جلوه میدهند، این موضوع بیشتر مردم را در مقابل این کار قرار میدهد تا اینکه مردم را در مسیری ببریم که با واقعیتها برخورد واقعی داشته باشند نه برخورد احساسی.
رئیس مجمع عالی واردات ادامه داد: شرایطی که اکنون پیش آوردهاند، این است که حرفهایی که در مورد این قضیه زده میشود، مردم را بالطبع ناراحت اراحت میکند.
مناقبی درباره تاثیر بالارفتن قیمت ارز بر واردات گفت: ما در تمام دوران این موضوع را دیده ایم که با بالارفتن قیمت ارز درخواست مردم برای واردات کم نمیشود. ممکن است سفره مردم کوچکتر شود ولی در واقع نیازهای مردم سر جایش هست و و تاکنون شاهد بودهایم که ایران جزو کشورهایی است که مردم با هر شرایطی خود را وفق میدهند.
رئیس مجمع عالی واردات درباره حمایت این مجمع از واردکنندگان کشور خاطرنشان کرد: در حال پیگیری این موضوع در مجمع هستیم که با وضع حقوق و عوارض گمرکی که از اول سال محاسبه میشود، عدهای از افراد متضرر میشوند چون کالاهایی که وارد کردهاند با همان قیمتهای تمام شده سازمان حمایت از مصرف کننده بود. از همین روی، پیگیر این موضوع هستیم که حداقل آنهایی که کالای آنها ترخیص و پرداختی آنها انجام شده و کالای آنها فروش رفته از این مسیر متضرر نشوند. چون آن افراد واردکننده هم جزو این جامعه هستند و اگر این افراد متضرر شوند فرقی با افراد دیگر جامعه نمیکند که ممکن است بعدا متضرر شوند.
علیرضا مناقبی درباره پیش بینی نرخ ارز در آینده گفت: چون شرایط پایداری در نرخ ارز کشور نداریم و بحث نرخ ارز ما بیشتر در ارتباط مسایل سیاسی است، پیشبینی آن برای آینده بسیار سخت است البته بسیاری از افراد با روندی که وجود دارد، معتقدند ارز بالا خواهد رفت ولی چون ارز ما بستگی به مسائل سیاسی دارد احتمالا نرخ ارز بالا نرود.
***
دولت نمیتواند قیمتها را ثابت نگه دارد
رویداد ۲۴ نوشت: حذف ارز ترجیحی در شرایطی انجام شد که جامعه تحمل این شوک اقتصادی را نداشت و برخی کارشناسهای اقتصادی نیز معتقدند که این تصمیم به افزایش قیمتها منجر خواهد شد زیرا قیمت کالاهای اساسی بر قیمت سایر اقلام اثرگذار است. باید توجه داشت حذف ارز ترجیحی میتواند اقدامی خوب باشد، اما باید مابهالتفاوت آن به شکلی به دست مردم برسد که آنها کمترین آسیب را ببینند نه اینکه قدرت خرید آنها کمتر از قبل و باعث نگرانی و ملتهب شدن جامعه شود، اما مسئلهای که این روزها شاهد آن هستیم برخلاف این اصل است.
دولت نمیتواند قیمتها را ثابت نگه دارد
ذبیحالله اعظمی ساردوئی عضو هیات رییسه کمیسیون کشاورزی مجلس یازدهم در تحلیل وضعیت اقتصادی کشور و پیامدهای حذف ارز دولتی میگوید: درباره حذف ارز ترجیحی و افزایش قیمتها دولت فکر میکند با یارانهای که به مردم پرداخته میکند، میتواند قیمتها را در محدوده قبل نگه دارد، اما به نظر میرسد در مجموع موفق به این کار نشود. مجلس به طور مرتب رویکرد دولت را رصد میکند. دولت معتقد است شرایط و قیمتها را کنترل میکند و در حال حاضر به دلیل شرایط به وجود آمده و هجوم مردم برای خرید برخی اقلام مثل مرغ، تخممرغ، روغن، ماکارونی و ... باعث شده قیمتها افزایش پیدا کند، اما در بلندمدت تنظیم بازار انجام میشود.
نماینده مردم جیرفت در مجلس با بیان اینکه تزریق پول به این شکل در جامعه باعث ایجاد تورم میشود، افزود: پرداخت پول به مردم به این شکل، باعث خلق پول میشود. نکته مهمی که در خصوص حذف ارز یارانهای وجود دارد این است که حذف این ارز حدود ۹۰ تا ۱۰۰ هزار میلیارد تومان درآمد برای دولت دارد یا به نوعی این مقدار درآمد به خزانه دولت برمیگردد که نمیتواند همه این پول را به دست مردم برساند.
اعظمی تصریح کرد: باید بگویم این تصمیم دولت، باعث افزایش تورم میشود. سوالی که در این جا مطرح میشود این است دولت برای این درآمد چه برنامهای دارد، همچنین چه برنامهای برای معیشت و اشتغال مردم دارد و به چه طریق میتواند امید در جامعه ایجاد کند؟ فعلاً همه این موارد در هالهای از ابهام است. در حال حاضر اگر برای دامدار و کشاورز، کار مقرون به صرفه نباشد، کمتر تولید میکنند.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس با اشاره به قیمت مرغ گفت: در حال حاضر دولت قیمت هر کیلوگرم مرغ را ۶۰ هزار تومان اعلام کرده است که با حذف ضایعات مرغ، قیمت آن حدود ۱۰۰ هزار تومان میشود. سوالی که مردم مطرح میکنند این است که با این مقدار یارانه پرداخت شده چقدر میتوانند در ماه این چند قلم کالای گران شده را بخرند؟
سیاست حذف ارز ترجیحی با سردرگمی پیش میرود
وی اظهار کرد: حذف ارز ترجیحی مثل یک جراحی بسیار دردناک است، اما باید انجام شود، چراکه این ارز به جیب عدهای خاص میرود و مردم خیلی از آن، بهرهمند نمیشدند، اما متاسفانه دولت یک راهکار شفاف و صحیح در این زمینه تا الان ارائه نداده و با سردرگمی این اقدام را پیش میبرد.
نماینده جیرفت با تاکید بر اینکه دولت باید با درایت و تدبیر این امر را جلو ببرد، تصریح کرد: دولت باید به طریقی برنامهریزی کند که مردم به خصوص دهکهای پایین و متوسط آسیب نبینند. به هر حال متولی اصلی این کار، دولت است. همچنین اینکه متولی اصلی فروش نفت و گاز و دریافت مالیات، دولت است، بنابراین باید برای همه این موارد برنامهریزی و درایت داشته باشد که متاسفانه تا الان در خصوص حذف ارز ترجیحی، خیلی موفق نبوده است، اما کارشناسان اقتصادی معتقد هستند در بلندمدت این شرایط باید به حال عادی برگردد.
اعظمی در واکنش به اینکه طبق مصوبه بودجه سال ۱۴۰۱ در صورت حذف ارز ترجیحی، قیمت کالاهای اساسی نباید از قیمت شهریور ۱۴۰۰ بیشتر میشد، گفت: این سوال را باید از دولت پرسید، چراکه تصمیمگیری این کار بر عهده دولت گذاشته شده است. متاسفانه فعلاً در سردرگمی پیش میروند و اگر این تنشها ایجاد نشده بود، شاید همین یارانه را هم به مردم نمیدادند. ما به عنوان نماینده مردم به شدت پیگیر ایندست مسائل هستیم. شما ببینید کانادا در زمان شیوع بیماری کرونا، به اندازهای به مردم یارانه پرداخت کرد که نه تنها اقتصاد متوقف نشد، بلکه ساخت و ساز و خرید و فروش رونق بیشتری گرفت. این در حالی است که ما کشوری ثروتمند داریم، اما متاسفانه این مسئله مدیریت نشده است.
عضو مجمع نمایندگان استان کرمان یادآور شد: طی دو سالی که نماینده مردم در مجلس هستیم این امر بر بنده مسجل شده که بخش زیادی از یارانهها به جیب افراد رانتخوار و فاسد رفته است؛ به عنوان نمونه، حدود ۵۰ درصد نهادهای که با ارز یارانهای وارد کشور میشد، به بازار آزاد میرفت یا خاک اره با آن مخلوط میکردند و متاسفانه نظارت دولت هم ضعیف بود؛ بنابراین وقتی ارز آزاد شود، این واردکنندگان دیگر نمیتوانند این کار را انجام دهند. نکته دیگری که باید به آن پرداخته شود موضوع امضاهای طلایی است. امضاهای طلایی همچنان وجود دارد، به عنوان نمونه هنوز واردات نهادههای دامی دست عدهای خاص است. در حالی که وقتی تعداد واردکنندگان زیاد شود و طبق استانداردها وارد کنند، مشکلات کمتر میشود، اما وقتی در انحصار عدهای خاص است، هر کار دوست دارند انجام میدهند که به ضرر مردم است.
خیلی از معاونین و وزرا توانایی مدیریت حوزه خود را ندارند
اعظمی در پایان خاطرنشان کرد: دولت باید اجازه دهد هر کسی توانایی وارد کردن کالا دارد با نظارت و استاندارد موجود این کار را انجام دهد. مثلا به کسی که میتواند پسته صادر کند، اجازه وارد کردن نهاده دامی یا گوشت قرمز طبق استانداردها را بدهد. موضوع دیگر، بحث تهاتر است. وقتی کود اوره در کشور داریم و کشوری مثل برزیل نیاز دارد و ذرت مورد نیاز ما را هم دارد، میتوان تهاتر انجام داد بدون اینکه دلاری جابجا شود، اما متاسفانه ما در کشورمان بحران مدیر داریم تا مدیریت بحران و خیلی از مدیران ما توانایی ندارند، همچنین خیلی از معاونین و وزرا توانایی مدیریت حوزه خود را ندارند.
- 11
- 1