جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۰۸:۲۸ - ۲۷ آذر ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۹۲۵۵۲
اقتصاد کلان

کسری بودجه ۳۶۰هزارمیلیاردی تا پایان ۱۴۰۱ | کسری ۲۰هزار میلیاردی ۴ماهه

کسری بودجه دولت رئیسی,میزان کسری بودجه 1401
بررسی یک پژوهش نشان می‌دهد تراز بودجه دولت در ۴ماه ابتدایی سال جاری ۵۰هزارمیلیارد تومان کسری داشته است. این کسری دارای دلایل مختلفی است؛ برای مثال در بازه زمانی مذکور تنها ۴۰درصد از درآمدهای نفتی و ۲۷درصد از درآمدهای کمرگی مصوب محقق شده است. این در حالی است که تحقق منابع حاصل از واگذاری شرکت‌های دولتی و سایر واگذاری‌ها معادل صفر بوده است. این در حالی است که درآمدهای مالیاتی بالاترین درصد تحقق یا به عبارتی تحقق ۹۵درصدی را نسبت به مقدار مصوب ۴ماهه داشته است.

به گزارش دنیای اقتصاد،می‌توان گفت که دولت در زمینه تحقق درآمد از مجرای مالیات موفق بوده درحالی‌که موفقیتی در زمینه واگذاری اموال خود نداشته است. از طرفی حدود ۶۰هزارمیلیارد تومان کسری بودجه از سال گذشته به سال جاری منتقل می‌شود که خود یک چالش محسوب می‌شود. پیش‌بینی آن است که دولت تا پایان سال۱۴۰۱ برای تامین بودجه عمومی به ۳۰۰هزارمیلیارد تومان نیاز خواهد داشت که با احتساب کسری منتقل شده از سال گذشته به ۳۶۰هزار میلیارد تومان می‌رسد. مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارش « عملکرد مالی دولت در ۴ماه نخست سال» به بررسی این موضوع پرداخته است. 

تصویر میزان تحقق منابع بودجه

این گزارش به بررسی منابع و مصارف بودجه عمومی کشور در ۴ماه ابتدایی سال پرداخته است. بر این اساس منابع محقق‌شده در ۴ماه ابتدایی سال جاری ۲۱درصد رقم مصوب سال ۱۴۰۱ و ۶۳درصد رقم مصوب ۴ماهه ابتدایی سال بوده و تحقق جزئی‌تر منابع نیز مورد بررسی قرار گرفته است.

در زمینه تحقق درآمدهای دولت می‌توان گفت درآمدهای مالیاتی و واگذاری اوراق مالی اسلامی در ۴ماه نخست سال بالاترین میزان تحقق یا به عبارتی تحقق ۹۵درصدی را نسبت به مقدار مصوب ۴ماهه داشته‌اند. بر خلاف تحقق بالای درآمدهای مالیاتی، تحقق درآمدهای گمرکی در بازه زمانی مذکور تعریفی ندارد. عوارض گمرکی تنها به میزان ۲۷درصد از رقم مصوب ۴ماهه و ۹درصد از رقم مصوب سال۱۴۰۱ وصول شده است. یکی از مهم‌ترین دلایل این عدم تحقق، کاهش نرخ تعرفه گمرکی کالاهای وارداتی از سوی دولت در ابتدای سال جاری است.

عدم صدور واردات خودرو نیز بر عدم تحقق درآمدهای گمرکی موثر بوده است. در واقع در سال‌های گذشته دولت با ایجاد محدودیت‌های چشمگیر از واردات خودرو جلوگیری کرده است. هدف از اجرای چنین سیاستی تقویت تولید خودرو در داخل کشور و کسب درآمد از محل عوارض گمرکی بوده است. در واقع با جلوگیری از واردات خودرو، دولت نتوانسته است اهداف مورد نظر خود را محقق کند.

علاوه بر درآمدهای گمرکی تحقق پایین درآمدهای نفتی نیز قابل توجه است. در واقع تنها ۱۳درصد از منابع حاصل از نفت و فراورده‌های نفتی قانون بودجه سال۱۴۰۱ و ۴۰درصد مصوب ۴ماهه منابع مذکور در ۱۲۱روز ابتدای سال محقق شده است. این میزان از تحقق منابع در زمینه منابع حاصل از نفت و گاز نشان می‌دهد که درباره این منبع در قانون بودجه سال جاری بیش برآورد رخ داده است.

 ازآنجاکه قیمت نفت در بازارهای جهانی در ۴ماه ابتدایی مذکور بسیار بالاتر از سطح فروض بودجه درباره قیمت نفت یعنی ۷۰ دلار بوده، مشخص است که میزان صادرات از یک‌میلیون و ۴۰۰هزار بشکه پیش‌بینی‌شده در قانون بودجه فاصله زیادی داشته است. با وجود آنکه در موارد مختلفی بیش برآورد وجود داشته، با این حال مقداری درآمد محقق شده است. این در حالی است که تحقق منابع حاصل از واگذاری شرکت‌های دولتی و سایر واگذاری‌ها در ۴ماه سال۱۴۰۱ تقریبا صفر بوده است. در واقع تنها ۵۵میلیارد از ۷۱هزارمیلیارد تومان منابعی که از محل واگذاری‌ها در قانون بودجه۱۴۰۱ در نظر گرفته شده، محقق شده است. این مقدار از وصولی‌ها نیز مربوط به اقساط واگذاری دوره‌های گذشته است.

میزان مصرف بودجه

 بر اساس گزارش مرکز پژوهش‌ها ۷۸درصد از اعتبارات هزینه‌ای مصوب بودجه در ۴ماه اول سال۱۴۰۱ پرداخت شده است. بیشترین پرداختی دولت در ۴ماه ابتدایی سال مربوط به حقوق و مزایای مستمر کارکنان و بازنشستگان است که به ترتیب ۸۸ و ۹۶درصد محقق‌شده و اعتباری بالغ بر ۲۳۸هزار میلیارد تومان برای این موارد پرداخت شده است. پرداخت اعتبارات استانی در ۴ماه ابتدایی سال تنها ۱۱درصد مقدار مصوب ۴ماهه است.

۱۳هزار میلیارد تومان از اعتبارات تملک دارایی سرمایه‌ای مصوب ۴ماهه سال پرداخت شده که بیش از ۹۰درصد آن از محل واگذاری اسناد خزانه به پیمانکاران تامین شده است. این موضوع بیانگر کمبود منابع در اختیار برای پیشبرد طرح‌های تملک دارایی سرمایه‌ای است و ضرورت اولویت‌بندی در تصویب اعتبارات این طرح‌ها و همچنین استفاده از ظرفیت سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در تکمیل زیرساخت‌های کشور را دوچندان می‌کند. نکته مهم، تفاوت ۲۰هزارمیلیارد تومانی عملکرد ۴ماهه منابع و مصارف است که در واقع نشان‌دهنده کسری تراز بودجه دولت در ۴ماه ابتدایی سال است و بخش عمده آن با برداشت از حساب‌ شرکت‌های دولتی پوشش داده شده است.

کسری ۲۰هزار میلیاردی ۴ماهه

 بر اساس این گزارش تراز منابع و مصارف دولت در ۴ماه سال جاری با توجه به عدم تحقق منابع کامل، ۲۰هزار میلیارد تومان کسری داشته است. این کسری از طریق ۵/ ۹میلیارد تومان تنخواه بانک مرکزی، ۸هزارمیلیارد تومان عدم تخصیص سهم عوارض شهرداری‌ها و بهداشت از ارزش افزوده و ۵/ ۲هزارمیلیارد تومان ظرفیت قانون محاسبات عمومی تامین شده است. علاوه بر این کسری به‌دلیل عدم تسویه تنخواه‌گردان در سال۱۴۰۰ و انتقال آن به سال۱۴۰۱، ۵۶هزارمیلیارد تومان نیز به کسری دولت در ۴ماه سال۱۴۰۱ افزوده می‌شود که این مبلغ از طریق برداشت از طریق قانون محاسبات عمومی تامین شده است. بنابراین مجموعا تراز مالی دولت در این مدت ۷۶هزارمیلیارد تومان کسری دارد که تا انتهای سال ‌باید تامین شود.

کسری منتقل‌شده از سال گذشته

این گزارش بیان می‌کند که در اسفند ماه سال۱۴۰۰ دولت برای تسویه تنخواه‌گردان دریافت‌شده از بانک مرکزی که در ابتدای سال مذکور و دولت قبل اخذ شده بود، به دریافت مجوز از ستاد مقابله با تحریم برای برداشت از مانده حساب سازمان هدفمندی یارانه‌ها به مبلغ ۲۰هزار میلیارد تومان و استفاده از منابع از منابع موجود در حساب شرکت‌ها دولتی با مجوز هیات وزیران به مبلغ ۳۶هزارمیلیارد تومان از سال مالی۱۴۰۰ به سال مالی۱۴۰۱ منتقل شده است. پیش‌بینی آن است که دولت تا پایان سال۱۴۰۱ برای تامین بودجه عمومی به ۳۰۰هزارمیلیارد تومان نیاز خواهد داشت که با احتساب کسری منتقل شده از سال گذشته به ۳۶۰هزار میلیارد تومان می‌رسد.

  • 15
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش