چهارشنبه ۲۶ دی ۱۴۰۳
۰۸:۲۲ - ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۲۰۳۳۳
اقتصاد کلان

دولت خود به عامل افزایش قیمت تبدیل شده است

عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس معتقد است: دولت متاسفانه خود به عامل افزایش قیمت‌ها تبدیل شده و اجازه افزایش متعدد قیمت‌ها را در بخش‌های خودرو، گاز، آب، برق، کرایه‌ها و حمل و نقل داده است.

به گزارش توسعه ایرانی،  سال‌هاست که دست پرقدرت تورم بر گلوی اقتصاد ایران فشرده می‌شود و علیرغم تمام وعده و وعیدها در خوشبینانه‌ترین حالت تورم به بیش از ۴۰درصد رسیده است.

تورم بالا؛ نفس تولید و تولید‌کننده را بند آورده و سبب شده تا کمر مصرف‌کننده نیز زیربار گرانی‌های افسارگسیخته هر روز خم‌تر شود.

تورم دقیقا درد مزمن اقتصاد ایران است که با توجه به نسخه‌هایی که دولت‌های گوناگون برای آن پیچیده‌اند؛ همواره‌ یکه‌تازی می‌کند و به‌نظر می‌رسد درمان‌ها بی‌اثر بوده است.

برخلاف تاکیداتی که به‌منظور لزوم کنترل تورم شده اما از ابتدای سال قیمت‌‌ها در بسیاری از بازارها روند صعودی داشته و به نظر می‌رسد شاهد نوعی رهاشدگی در اقتصاد هستیم که روز به روز بیشتر مصرف‌کنندگان را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

مردم که سال‌هاست سختی‌های ناشی از تحریم را تحمل کرده‌اند، اکنون در برابر وضعیت لجام‌گسیخته نرخ‌ها به ویژه در حوزه کالاهای اساسی خلع سلاح شده‌اند و هر روز شاهد نوسانات قیمت‌ها هستند و به نظر می‌رسد دولت کمترین توفیقی را در عرصه کنترل و مقابله با گرانی‌ها داشته است زیرا واقعیات کف بازار برخلاف وعده‌های داده شده؛ حاکی از نبود نظارت و ممانعت از این روند است.

شعار سال مبنی‌بر «مهار تورم؛ رشد تولید» می‌توانست نویدبخش عزم جدی برای کاهش تورم و تثبیت نرخ‌‌ها و در نهایت رشد اقتصادی و تولید باشد اما اکنون وضعیت واقعی بازار نشان می‌دهد ماه نخست بهار، نکو نبوده و شاید باید فرصت بیشتری به دولت داد تا سال را به‌گونه‌ای نکو سازد که از بهارش پیدا نباشد.

صدور اجازه افزایش قیمت‌ها  از سوی دولت

علی قنبری، اقتصاددان در پاسخ به این پرسش «توسعه ایرانی» که آیا دولت امسال قادر به مهار تورم خواهد بود یا خیر؟ گفت: فکر نمی‌کنم دولت قادر به انجام چنین کاری باشد؛ زیرا دولت متاسفانه خود تبدیل به عامل افزایش قیمت‌ها شده است. دولت اجازه افزایش قیمت‌ها را در بخش‌های خودرو، گاز، آب، برق، کرایه‌ها حمل و نقل داده و بر قیمت کالاهایی که توسط کارخانه‌های مواد غذایی تولید می‌شود نیز افزوده شده است.

وی افزود: به نظر می‌رسد به رغم شعار سال که کنترل تورم است؛ با ادامه روند موجود، تورم نسبت به سال گذشته افزایش می‌یابد و دولت ظاهرا هنوز متوجه این مساله نشده که خود عامل افزایش قیمت‌ها و در نتیجه تورم است.

دولت برای کنترل قیمت‌ها  عزم راسخ داشته باشد

استاد دانشگاه تربیت مدرس درباره این موضوع که «هنگام تعیین دستمزد کارمندان و کارگران شاهد اظهارات دولتمردان مبنی بر آثار تورمی حقوق و دستمزد بودیم و حال اینکه با وجود گذشت یک ماه از سال که هنوز افزایش دستمزد نیز اعمال نشده است، شاهد روند افزایشی نرخ‌ها در بازار هستیم»؛ گفت: همان‌گونه که اشاره شد، دولت تبدیل به عامل افزایش نرخ‌ها شده است و برای آن‌ها مجوز دولتی صادر می‌کند بنابراین افزایش ۲۷ درصدی دستمزد کارگران و افزایش ۲۰درصدی حقوق کارمندان در برابر بالارفتن نرخ ۵۰-۶۰ درصدی قیمت کالاها تقریبا عددی نیست. دولت حرفی برای گفتن ندارد و به نظر می‌رسد که باید فکر جدیدی کند و برای کنترل قیمت‌ها؛ عزم راسخی داشته باشد.

قنبری در پاسخ به این پرسش که «چرا با وجود انتقادات فراوانی که نسبت به ترکیب تیم اقتصادی دولت مطرح است و مشکلات متعدد، دولت اقدام مناسبی انجام نمی‌دهد»؛ گفت: باید تاکید کنم دولت قادر به تصمیم‌گیری درست نیست و افزایش بی‌رویه قیمت‌ها نشان می‌دهد کنترل بازار و نرخ‌ها را از دست داده است. به عبارت دیگر باید بگویم دولت هم قادر نیست و هم نمی‌خواهد این کار را انجام دهد.

بی‌ثباتی اقتصاد و اجتماع؛ منشأ افزایش انتظارات تورمی

این کارشناس مسائل اقتصادی درباره از دست رفتن جایگاه ایران در میان کشورهای تولید و صادرکننده نفت و نیز سطح نامناسب ایران در حوزه تجارت بین‌المللی و بهره‌مندی از مقاصد صادراتی متعدد گفت: متاسفانه افزایش قیمت بسیاری از کالاها در بازار داخلی به سبب افزایش انتظارات تورمی بوده و این مهم از بی‌ثباتی وضع اقتصاد و اجتماع نشأت می‌گیرد؛ ارتباطات جهانی با ایران نیز تعریفی ندارد و متاسفانه رابطه ما با دنیا نابرابر است. همچنین رابطه ایران با منطقه به‌صورت کامل بهبود نیافته است بنابراین تاثیر فشارهای جهانی بر ایران باعث متزلزل شدن وضعیت اقتصادی کشور می‌‌شود.

به گفته وی باید به این مساله توجه داشت که سهم ایران در تجارت جهانی به شدت کاهش یافته است و بود و نبود ایران در چرخه تجارت جهانی اهمیت بالایی ندارد.

این استاد دانشگاه در ادامه با اشاره به مذاکرات برجام گفت: بحث مذاکرات برجام، تحریم‌ها و جلوگیری از صادرات نفت و نیز ممانعت از بازگشت درآمدهای ارزی سبب نوسان نرخ ارز در بازار داخلی شده است و در اثر آن قیمت مسکن، زمین، طلا و ... روند صعودی دارد و بنابراین شرایطی فراهم شده تا اقتصاد کشور در وضعیت بی‌ثبات قرار گیرد.

حذف دلار از مبادلات تجاری فعلا ممکن نیست

تاثیر دلار بر بازارهای گوناگون انکارناپذیر است و اثر این ارز جهانی سبب شکل‌گیری بازارهای دلاری در داخل کشور شده است؛ در عین حال عده‌ای از دولتمردان و کارشناسان بر حذف دلار از مبادلات تجاری با سایر کشورها سخن می‌گویند؛ قنبری در این باره معتقد است: متاسفانه برای دولت ما یک ارز مرجع وجود ندارد که بخواهد در مقابل دلار؛ سایر ارزها را مطرح کند. چین،‌ روسیه و برخی کشورها سخنانی مبنی بر حذف دلار از مبادلات تجاری بین‌المللی خود مطرح کرده‌اند اما هنوز تفاهم و انسجام درونی ایجاد نشده که بتوانند در مقابل دلار ایستادگی کنند. اکنون به نظر می‌رسد که برتری دلار نسبت به سایر ارزها، امر مسلمی است و دنیا اکنون برتری ارزی دلار را پذیرفته است اما بعضی کشورها دنبال این هستند که با ارز ملی تبادلات بالایی داشته باشند البته این کار در دراز مدت امکان‌پذیر است و در کوتاه مدت ممکن نخواهد بود.

  • 10
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش