شنبه ۰۳ شهریور ۱۴۰۳
۱۰:۴۷ - ۰۹ مرداد ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۵۰۵۴۹
اقتصاد کلان

مردم بالقوه ثروتمندی که از خرید مایحتاج زندگی هم عاجزند

وضعیت تورم در ایران,آمارسازی های دولت رئیسی برای تورم
در یک سال گذشته با اعلام هشدار برخی کشورهای غربی درخصوص سفر به ایران و به‌تبع آن ریزش سفرهای اتباع کشورهای غربی، دولت تمرکز خود را در حوزه گردشگری به سمت شرق معطوف کرده است.

به گزارش توسعه ایرانی، همان روزی که اخبار تورم رسمی تیر ماه و کاهش یک درصدی تورم سالانه و همچنین کاهش ۳.۲درصدی تورم نقطه به نقطه نسبت به ماه قبل (خرداد ماه) رسانه‌ای شد، خبر دیگری نیز به چشم آمد «نان در خراسان رضوی ۴۰درصد گران شده است». براساس نرخ‌نامه جدید نان در استان خراسان رضوی که سوم مرداد ماه منتشر شد، نان بربری سنتی یارانه‌ای که تا روز قبل از آن با قیمت ۸۵۰ تومان فروخته می‌شد از این به بعد به نرخ ۱۲۰۰ تومان به دست خانوارها می‌رسد، تافتون سنتی یارانه‌ای از ۶۵۰ به ۹۰۰ تومان، سنگک یارانه‌ای از ۱۴۰۰ به دو هزار تومان و بربری خراسانی نیمه‌یارانه‌ای از ۱۳۰۰ به ۱۸۰۰ تومان رسیده است. نکته اصلی اینجاست که رئیس اتحادیه نانوایان مشهد گفت: «برنامه افزایش قیمت نان مربوط به خراسان رضوی نیست و به مرور در تمام کشور اجرایی خواهد شد».

با این حال همه ماجرا در همین گرانی قریب‌الوقوع نان خلاصه نمی‌شود. ثبت مشاهدات میدانی در مورد قیمت کالاهای متنوع در هفته‌های اخیر، ما را به این نتیجه می‌رساند که تورم همچنان باقی‌ست، بگذریم از اینکه گرانی کالاها موضوعی متفاوت با نرخ تورم است. این مشاهدات نشان داد یک بسته آدامس که تا دو هفته قبل یعنی ۲۵ تیر ماه، ۲۱هزار تومان قیمت داشت، هفتم مرداد به ۲۸هزار تومان رسید. تن ماهی ۷۰هزار تومانی در این مدت به ۷۵هزار تومان و کافی میکس دانه‌ای که در تیر ماه، ۱۲هزار تومان بود، حالا ۱۵هزار تومان است. به عبارتی، در بازه یک ماهه یا حتی کمتر، یک تورم ۱۰ تا ۳۰درصدی بر بازار برخی از کالاهای خوراکی حاکم بوده است.

افزایش ۴۷.۵درصدی شاخص قیمت مصرف‌کننده طی ۱۲ ماه

بنا بر اعلام مرکز آمار، تورم نقطه به نقطه نسبت به خرداد ۳.۲درصد کاهش یافته است. در تیر ماه امسال، تورم نقطه به نقطه خانوارهای کشور ٣٩,٤درصد بوده؛ یعنی خانوارهای کشور به طور میانگین حدود ۴۰درصد بیشتر از تیر ماه سال قبل، برای خرید یک مجموعه کالاها و خدمات یکسان هزینه کرده‌‌اند.

در گزارش رسمی مرکز آمار ایران البته شاخص‌های افزایشی هم کم نیستند. نگاهی به بخشی از گزارش رسمی تیر ماه بیندازیم: «در تیر ماه ۱۴۰۲ شاخص قیمت مصرف‌کننده خانوارهای کشور به عدد ١٩٣ رسیده که نسبت به ماه قبل، ٢درصد افزایش، نسبت به ماه مشابه سال قبل ٣٩.٤درصد افزایش و در دوازده ماهه منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل ٤٧.٥درصد افزایش داشته است». در چنین وضعیتی‌ست که نمایندگان کارگری شورای عالی کار همچنان منتظر برگزاری یک نشست سه‌جانبه هستند تا ترمیم مزد ۱۴۰۲ در آن مطرح شود ولی آیا دولت که به وعده‌های خود در مورد مهار تورم پایبند نمانده و مدعی شده‌اند که وعده ترمیم مزد در صورت مهار نشدن تورم اساساً از اول در کار نبوده، حاضر می‌شود با گذشت ۵ ماه از آغاز سال، مزد را ترمیم کند؟

مشکل کارگران با نامه‌نگاری حل نمی‌شود

«فرامرز توفیقی»، فعال کارگری در این رابطه می‌گوید: وارد پنجمین ماه از سال شده‌ایم و سردرگمی و وضعیت بحرانی معاش که ماحصل تصمیم شورای عالی کار برای کارگران است، هنوز و همچنان ادامه دارد. در این شرایط، برخی از اعضا کار را به نامه نوشتن و درخواست احاله کرده‌اند.

او اضافه می‌کند: بعد از نامه اعضای کارگری شورای عالی کار، دو نشست این شورا برگزار شده بدون طرح مساله دستمزد. معتقدم نمایندگان کارگری باید از قدرت قانونی خود استفاده می‌کردند و به نحوی از انحا به این بی‌توجهی معترض می‌شدند. دولت مکلف بود بعد از ثبت درخواست سه عضو رسمی، به سرعت نشست شورای عالی کار با موضوع مربوطه را برگزار کند. به تکلیف عمل نشد و حتی شکایت دیوان هم راه به جایی نبرد.

مرکز آمار میانگین‌گیری هم بلد نیست

توفیقی در مورد تورم اعلامی مرکز آمار می‌گوید: هنوز مولفه‌های تاثیرگذار بر نرخ تورم رسمی را که به‌روز‌رسانی شده، اعلام و منتشر نکرده‌اند. باید اعلام کنند چه مولفه‌هایی از سبد برآورد و محاسبه تورم کم یا زیاد شده و سهم مولفه‌ها چقدر تغییر کرده است. با اعلام تورم تیر ۱۴۰۲، متوجه شدیم میانگین تورم سالانه بیش از ۷۰ یا ۸۰درصد استان‌ها بیش از تورم میانگین اعلامی‌ست. به ما بگویند چطور میانگین‌گیری می‌کنند که نرخ تورم اکثریت استان‌ها از نرخ میانگین تورم بالاتر است؟ به گفته وی، ادعای کاهش تورم سبد خوراکی‌ها با گوشت کیلویی ۵۰۰هزار تومان، مرغ کیلویی ۱۰۰هزار تومان و تخم‌مرغ شانه‌ای ۱۲۰هزار تومان نمی‌خواند. به واقع با آنچه ما مردم با پوست و گوشت و استخون لمس می‌کنیم همخوانی ندارد!

توفیقی ادامه می‌دهد: اعلام می‌کنند مسکن ارزان شده، مسکن کجا ارزان شده است؟ کرایه خانه‌ها پایین آمده یا آپارتمان‌ها را ارزان‌تر از قبل به مردم می‌فروشند؟ مسکن به هیچ وجه ارزان نشده، بلکه دچار رکود شده و ما برای چندمین بار در دهه‌های اخیر، وارد سیکل رکود تورمی شده‌ایم.

نمایندگانی که فقط نمک پاشیدن به زخم را بلد هستند

داده‌های رسمی حرف دیگری می‌زنند اما از گرانی ساده‌ترین اقلام گرفته تا افزایش ۴۰درصدی قیمت نان، از نجومی شدن قیمت یک پراید ساده تا کف رهن ۴۰۰ میلیون تومانی برای آپارتمان ۴۰ تا ۵۰ متری در تهران، اینها همه گواهان روشن تداوم تورم هستند. کارگران و مردم با این شواهد عینی سروکار دارند نه با داده‌های مرکز آمار ایران.

وقتی گرانی‌ها را سر باز ایستادن نیست، از یک سو تلاشی برای تغییر مناسبات و ترمیم دستمزد نمی‌شود و از سوی دیگر، برخی با صحبت‌هایشان نمک بر زخم ریش کارگران می‌پاشند. ششم مرداد «فریدون عباسی» نماینده کازرون در مجلس گفت: کشور و مردم ما بالقوه ثروتمند هستند و اگر این ثروت بالفعل نشده و خود را در رفاه جامعه نشان نداده محصول تحریم‌هاست....

نسرین هزاره مقدم

  • 9
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

چکیده بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید

نام کامل: هیثم بن طارق آل سعید

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش