جمعه ۱۱ آبان ۱۴۰۳
۱۱:۱۴ - ۱۷ مرداد ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۵۱۲۰۴
اقتصاد کلان

تاثیر حداقل ۵ برابری افزایش قیمت نان روی تورم حادث بر دهک‌های درآمدی

آخرین سنگر خوراکی فقرا در هم می‌شکند

فقر و تورم در ایران,گرانی نان
نان به عنوان جایگزین اصلی مواد غذایی پر کشیده از سفره کم‌درآمدها، این روزها محل ترک‌تازی دولت سیزدهم شده است؛ دولتی که برای جبران کسری بودجه خود ابایی از دست کردن در جیب مردم به بهانه‌های واهی ندارد.

به گزارش توسعه ایرانی، اصلاح الگوی مصرف و جلوگیری از قاچاق، اسم رمز گرانی نان در روزهای اخیر شده؛ همان بهانه‌هایی که بارها برای افزایش قیمت کالاهای اساسی و نیز قیمت حامل‌های انرژی در کشور تکرار شده است.

این بار موضوع با سخنان سخنگوی طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان آغاز شد که از واگذاری اختیار تغییر قیمت نان به استان‌ها خبر داد. این خبر البته سریعا توسط وزیر کشور تکذیب شد اما گویا مقامات پایین‌دست جناب وزیر، توجه چندانی به صحبت‌های وی نداشتند و به فاصله یک روز اعلام شد که قیمت نان در خراسان رضوی، گلستان و یازده استان دیگر افزایش یافته چنانچه «محمد برزعلی» رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان اظهار کرد: از این پس قیمت نان سنگک با وزن ۶۰۰ گرم هر عدد ۹ هزار تومان، بربری با وزن ۵۰۰ گرم هر عدد ۷ هزار و ۵۰۰ تومان و تافتون با وزن ۲۰۰ گرم هر عدد ۴ هزار تومان خواهد بود.

بار کم‌کاری دولت روی دوش مردم

دو روز پس از انتشار این اخبار یعنی چهاردهم مرداد ماه «علی‌اصغر عنابستانی» نماینده مجلس گفت گفت: با گرانی آب، برق، گاز، اجاره‌بها، هزینه دستمزد و... روبه‌رو هستیم و بر همین اساس نمی‌توان انتظار داشت قیمت نان بدون تغییر بماند اما در نظر بگیریم که نان به عنوان آخرین سنگر معیشتی مردم، باید بدون افزایش قیمت به دست مصرف‌کننده برسد. دولت باید طرح ساماندهی فروش نان را به صورت کامل اجرایی و مابه‌التفاوت آن را به نانوایی‌ها بپردازد.

رئیس کمیته اشتغال مجلس با انتقاد از کوتاهی دولت در کنترل گرانی نان، اظهار داشت: شاهد کم‌کاری دولت در کنترل قیمت نان هستیم اما این کم‌کاری را بر دوش مردم گذاشته‌اند.

دولت جیب مردم را نزند

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با تاکید بر اینکه نان، قوت لایموت اکثریت مردم است، گفت: باید نان به عنوان حداقل خوراک مردم به نرخ مناسب به دست آنان برسد. اگر دولت قصد گرانی نان را ندارد یارانه آن را به نانوا بپردازد تا با قیمت مناسب به دست مردم برسد و ادامه فعالیت نانوایی‌ها مقرون به صرفه باشد.

وی بیان کرد: مسئولان وزارت اقتصاد تلاش کنند سامانه نان هر چه سریع‌تر اجرایی شود تا اگر قرار است کمکی به نانوا صورت پذیرد از طریق یارانه دولتی باشد نه از طریق جیب مردم! دولت جیب مردم را با افزایش قیمت نان نزند.

عنابستانی با بیان اینکه نان حداقل معیشت مردم است و نباید به راحتی روی گرانی آن تصمیم گرفت، یادآور شد: نان خوراک اصلی گروه ضعیف جامعه است و نمی‌توان روی افزایش قیمت آن به راحتی تصمیمات لحظه‌ای اتخاذ کرد. دولت با حداقل درآمد از محل تبصره ۱۴ قانون بودجه می‌تواند مسأله نان را حل کند و به راحتی یارانه خود را به نانوا بپردازد که موجب گرانی نان نشود.

عنابستانی با بیان اینکه دولت با پرداخت یارانه نان به تناسب گرانی آرد و افزایش حقوق کارگران مانع گرانی آن می‌شود، خاطرنشان کرد: با این روش نه تنها نان گران نمی‌شود بلکه شاهد گرانی آن به عنوان آخرین سنگر معیشتی مردم نخواهیم بود. نمایندگان به دنبال اجرای کامل طرح ساماندهی نان هستند. بی‌تردید در صورت عدم عملیاتی شدن آن از وزیر اقتصاد طرح سوال خواهیم داشت.

عنابستانی همچنین روز پانزدهم مرداد ماه نیز در تذکری خطاب به اعضای اقتصادی دولت، هشدار داد که نباید با قیمت نان و معیشت مردم، بیش از این بازی کرد.

فشار افزایش قیمت نان روی گرده ضعیف‌ترین‌ها

اما آمار در این باره چه می‌گویند و افزایش قیمت نان، چه تاثیری بر زندگی مردم خواهد داشت و به عبارت دیگر، آیا به گفته این نماینده مجلس، گرانی نان، آخرین سنگر معیشتی فرودستان را هم در هم خواهد شکست؟ نگاهی به گزارش اخیر مرکز آمار ایران، صحت سخنان این نماینده مجلس را آشکار می‌کند.

آمارهای شاخص قیمت و تورم دهک‌ها در تیر ۱۴۰۲ نشان می‌دهد که سهم «نان و غلات» از تورم ماهانه، برای فقرا بیشتر از ثروتمندان است طوری‌که قیمت نان و غلات در تورم ماهانه دهک دهم هیچ سهمی نداشته است.

بنا بر این گزارش، تورم ماهانه کل کشور در تیر ماه امسال معادل ۲درصد شناسایی شده که ۰.۰۴درصد آن موثر از افزایش قیمت «نان و غلات» بوده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که هر چه از سمت دهک‌های فقیر به سمت دهک‌های غنی برویم، سهم نان و غلات از تورم ماهانه هر دهک کاهش می‌یابد و به عبارت دیگر، نان و غلات روی افزایش تورم دهک‌های فقیر تاثیر بیشتری نسبت به دهک‌های غنی داشته است.

براساس گزارش مرکز آمار تورم ماهانه دهک اول که نماینده فقیرترین خانوارهای کشور است، معادل ۱.۶۸درصد برآورد شده که سهم نان و غلات از آن برابر با ۰.۱۱درصد است. به عبارت دیگر، اگر قیمت نان و غلات در تیر ماه نسبت به خرداد افزایش نمی‌یافت، تورم ماهانه دهک اول ۰.۱۱درصد کمتر از رقم فعلی محقق می‌شد. با در نظر گرفتن تورم ماهانه دهک‌های متوسط و پردرآمد مشخص می‌شود که هر چقدر درآمد خانوارها بالاتر می‌رود، سهم «نان و غلات» از تورم ماهانه آنها کاهش می‌یابد. برای مثال تورم ماهانه دهک پنجم ۱.۹۴درصد ثبت شده است که ۰.۰۷درصد آن متاثر از این کالا بوده است.

افزایش قیمت نان  تاثیری بر هزینه‌های ثروتمندان ندارد

طبق این گزارش، از طرفی تورم ماهانه دهک نهم که یکی از ثروتمندترین دهک‌های کشور است معادل ۲.۱۱درصد برآورد شده است اما سهم «نان و غلات» از آن تنها ۰.۰۲درصد است. به بیان دیگر، افزایش قیمت «نان و غلات» مورد استفاده خانوارهای دهک نهمی در تیر نسبت به خرداد، تنها ۰.۰۲درصد تورم ماهانه این دهک را افزایش داده است. نکته جالب این است که سهم این کالا از تورم ماهانه ۱.۹۹درصدی دهک دهم، صفر است. به عبارت دیگر، افزایش قیمت «نان و غلات» هیچ تاثیری در تورم ماهانه ثروتمندترین افراد کشور نداشته است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که نه تنها عدد مطلق سهم نان و غلات از تورم ماهانه با نزدیک‌شدن به دهک‌های غنی نزولی می‌شود، بلکه نسبت «سهم این کالا از تورم ماهانه بر نرخ تورم ماهانه دهک‌ها» نیز از این روند پیروی می‌کند.

  • 10
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش