یکشنبه ۱۱ شهریور ۱۴۰۳
۱۰:۴۹ - ۰۲ آبان ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۸۰۰۴۰۸
اقتصاد کلان

در جلسه ویژه مردان اقتصادی دولت بررسی شد؛

سایه اصلاحات بر حساب دخل‌و‌خرج کشور

مردان اقتصادی دولت,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

قرار است یک تحول بزرگ در حساب‌های دخل و خرج دولت اتفاق بیفتد. در جلسه چهار مرد اقتصادی دولت نظام بودجه‌ریزی تغییرات اساسی می‌کند. محمد نهاوندیان، معاون اقتصادی رئیس‌جمهور، محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه، ولی‌اله سیف، رئیس کل بانک مرکزی و مسعود کرباسیان وزیر اقتصادی و دارایی در این جلسه چگونگی تغییر نظام بودجه‌ریزی از روش‌های سنتی به روش عملیاتی را به بحث گذاشتند. مغز متفکر گروه، محمد نهاوندیان، احتمالا به‌عنوان لیدر، سرفصل‌های این تغییر را اعلام کرده است.

 

او که گزینه اصلی حسن روحانی برای وزارت امور اقتصادی و دارایی بود به دلايلي ریسک معرفی به مجلس را به جان نخرید؛ حالا در کسوت معاونت اقتصادی، مسئولیت برنامه‌‌ریزی مالی کشور را برعهده گرفته است و اگر نقش او را در این حد نیز پررنگ نبینیم، دست‌کم طرف مشورت اصلی در سیاست‌گذاری‌های پولی و مالی کشور خواهد بود.

 

حال در این جلسه چهار‌نفره روز گذشته سیاست‌هایی مورد بررسی قرار گرفت که به حساب دخل و خرج کشور بازمی‌گردد. کسری‌های پیاپی در بودجه، چسبندگی افت قیمت نفت و رقم‌های تکلیفی و اضافه‌شده مجلس در بودجه، محورهای مورد بررسی است.

 

جزئیات دستور کار جلسه تیم اقتصادی دولت

رئیس سازمان برنامه و بودجه با اشاره به برگزاری جلسات مرتب رئیس‌جمهور با تیم اقتصادی دولت به‌صورت هفتگی به مهر گفت: پیش از برگزاری جلسه با رئیس‌جمهور جلساتی نیز میان وزرای اقتصادی و رئیس کل بانک مرکزی و رئیس سازمان برنامه و بودجه برگزار می‌شود تا بتوان درباره جلسه هفتگی با رئیس دولت تصمیم‌سازی کرد. رئیس سازمان برنامه و بودجه افزود: جلسه این سازمان با حضور تیم اقتصادی دولت نیز عمدتا معطوف به تغییر شیوه بودجه‌ریزی جاری کشور است که بتوان از روش سنتی افزایشی که سال‌های سال اجرائی می‌شد، به بودجه‌ریزی بر مبنای عملکرد حرکت کنیم.

 

او تصریح کرد: به‌همین‌جهت برای تمامی دستگاه‌ها قیمت تمام‌شده به‌ویژه هزینه واحد فعالیت را محاسبه کرده و به هر دستگاه براساس هزینه واحد مشخصی که دارد، بودجه تخصیص می‌دهیم؛ به‌نحوی‌که بر این اساس برای سال ۹۷ مشخص است چه کمیتی را باید یک سازمان انجام دهد و قیمت آن چقدر بوده است، پس این دو را در هم ضرب کرده و به یک بودجه عملیاتی می‌رسیم. نوبخت ادامه داد: امسال دیگر این‌گونه نخواهد بود که بودجه یک دستگاه براساس آنچه سال گذشته مصوب‌ شده، افزایش یابد و عددی در لایحه گنجانده شود؛

 

بلکه در بودجه‌ای که ۱۵ آذر به مجلس ارائه خواهیم داد، اعداد و ارقام هر دستگاه براساس هزینه واحد خدمات و مقدار تعیین‌شده کمّی ‌لحاظ خواهد شد، ضمن اینکه پیش‌بینی ‌شده صرفه‌جویی‌هایی نیز در این رابطه صورت گیرد. سخنگوی دولت صرفه‌جویی در بودجه دولتی را یکی از سیاست‌های اقتصاد مقاومتی دانست و خاطرنشان کرد: باید مشخص کنیم که در سال ۹۷ نسبت به سال جاری چقدر صرفه‌جویی خواهیم کرد، به‌‌ویژه اینکه هرچقدر صرفه‌جویی شود، باید صرف سرمایه‌گذاری در پروژه‌های عمرانی شود.

 

بودجه با ٢٧‌ هزار میلیارد تومان رقم اضافه از مجلس بیرون آمد

او با بیان اینکه برای دستیابی به رشد اقتصادی هشت‌درصدی نیازمند انجام سالانه ۷۷۰ ‌هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری هستیم، خاطرنشان کرد: دولت باید حداقل صد هزار میلیارد تومان از این رقم را در طرح‌های عمرانی هزینه کند و اگر قرار باشد هر منبع درآمدی از مالیات، نفت و اوراق خزانه داریم را صرف هزینه‌های جاری کنیم، امکان سرمایه‌گذاری در طرح‌های عمرانی از بین می‌رود. 

 

نوبخت گفت: در هفت‌ماهه ابتدای سال جاری ۳۰‌ هزار میلیارد تومان در طرح‌های عمرانی تخصیص داده‌ شده که بخشی از آن نقدی و بخشی دیگر به‌صورت اوراق است. این در شرایطی است که امسال می‌خواهیم ۴۴‌ هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری در طرح‌های عمرانی داشته باشیم که ۳۴‌ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان آن مربوط به اسناد اوراق خزانه است و حدود ۱۰‌ هزار میلیارد تومان از بودجه تخصیص داده می‌شود.

 

نوبخت در پاسخ به پرسش دیگر مبنی بر کسری بودجه ۹۷ با توجه به بودجه‌ریزی عملیاتی خاطرنشان کرد: تصور من بر این است که اگر بودجه‌ریزی عملیاتی اجرا شود، کسری بودجه به میزان منطقی‌تری رخ خواهد داد و بودجه سال ۹۷ نسبت به بودجه‌ای که حتی در سال ۹۶ دیده شده، بسیار منطقی‌تر بسته خواهد شد؛

 

به این معنا که قیمت نفت و درآمدهای مالیاتی منطقی‌تر دیده شده است، البته باید توجه داشت که ۳۱۹‌ هزار میلیارد تومان بودجه به مجلس رفت، ولی از آنجا ۳۴۶ ‌هزار میلیارد تومان بیرون آمد که از یک‌طرف باید منابع اضافه می‌شد و از سوی دیگر مصارف نیز افزایش می‌یافت. او ادامه داد: وقتی مصارف بودجه افزایش پیدا می‌کند، همه انتظار دارند که تخصیص بودجه بیشتر شود، درحالی‌که اعدادی که تصور می‌شد به اندازه درآمد دولت است، از سوی مجلس افزایش یافت و این رقمی معادل ۲۶‌ هزار میلیارد تومان بود، به‌همین‌جهت روش بودجه‌ریزی مبتنی بر عملکرد که روشی سخت است، جلوی این کسری را می‌گیرد.

 

رئیس‌جمهور موافق افزایش نرخ ارز نیست

رئیس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه کسری بودجه ۹۷ به حداقل می‌رسد، نظر رئیس‌جمهور درباره نرخ ارز را اعلام کرد و گفت: او موافق با افزایش نرخ ارز نیست؛ چراکه ارزش پول ملی کم می‌شود. او گفت: هنوز سناریوهای قیمت نفت در بودجه سال ۹۷ قطعی نشده، البته باید اعداد و ارقام را با مبانی موجود پیش‌بینی کنی. ولی هنوز در این خصوص به جمع‌بندی نرسیده‌ایم. رئیس سازمان برنامه ‌و بودجه در پاسخ به سؤال خبرنگار مهر افزود: هنوز مطمئن نیستیم که قیمت نفت برای بودجه سال آینده به چه نحوی دیده شود، اما پیش‌بینی ما بر این است که روی اعداد مطمئن بودجه‌ریزی کنیم.

 

وی ادامه داد: درخصوص دلار نیز موضوع به همین‌گونه برنامه‌ریزی خواهد شد، چراکه چند عدد در هم ضرب می‌شود تا درآمدهای نفتی را مشخص کند، به این معنا که یک، عامل مقدار فروش نفت، دوم قیمت هر بشکه و در نهایت نرخ تسعیر است که با چه ضریبی دلار را به ریال تبدیل كنيم. نوبخت تصریح کرد: با توجه به تأکیدی که بر جلوگیری از نوسانات قیمت دلار حتی در بازارهای آزاد داریم، بودجه نیز باید به نحوی طرح‌ریزی شود که در نرخ ارز مبادله‌ای در بانک مرکزی دقت لازم صورت گیرد، چراکه ممکن است بتوانیم با اعداد بیشتری دلار را به ریال تبدیل کنیم، ولی نباید این نکته را فراموش كنيم که آثاری که این موضوع بر تورم و اقشار ضعیف جامعه خواهد داشت، منفی است.

 

وی ادامه داد: اگر در این رقم بی‌دقتی شود، اقشار کم‌درآمد، ضعیف‌تر و اغنیا غنی‌تر می‌شوند و باعث مي‌شود که موج روانی در بازار ایجاد شود، پس دولت از خیر اینکه از ارزان‌کردن ریال خود در برابر دلار پول بیشتری به دست آورد، به‌شدت اجتناب می‌کند و ما به دنبال افزایش قدرت خرید مردم و ارزش پول ملی هستیم. نوبخت اطمینان داد که دولت اجازه نخواهد داد قیمت بی‌رویه افزایش پیدا کند و البته ابزارهای قانونی در اختیار دارد که بتواند از این نوسانات هیجانی جلوگیری کند؛ چراکه دولت جزء وظایف خود می‌داند که از مردم حمایت كند، به همین جهت نرخ دلار روز گذشته از سه هزارو ۹۰۰ تومان نیز پایین‌تر آمد و باز هم باید به‌همین‌ترتیب تلاش کنیم که جلوي نوسانات ارز را‌بگیریم.

 

 

 

sharghdaily.ir
  • 9
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

چکیده بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید

نام کامل: هیثم بن طارق آل سعید

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش