شنبه ۰۶ مرداد ۱۴۰۳
۰۹:۳۸ - ۲۲ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۵۹۷۲
اقتصاد کلان

ترك وا جبات!

بودجه 97,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

مرداد امسال،برخي رسانه‌ها به نقل از حسن رحيم‌پورازغدي مطلبي نقل كردند كه در آن خبر استعفاي حجت‌الاسلام محمديان، مسئول نهاد نمايندگي رهبري در دانشگاه‌ها منتشر شد و علت اين استعفا را عدم پرداخت بودجه لازم توسط دولت بيان كرده بود البته چندي بعد اين خبر تكذيب شد.

 

ازطرفي ديگر، چند ماه بعد رسانه‌ها اعلام كردند كه استعفاي آقاي محمديان به تاييد مقام معظم رهبري نرسيد تا وي باز هم بر مسند نهاد نمايندگي رهبري در دانشگاه‌ها تكيه كند.

 

در همان برهه سوالي در ذهن ايجاد شد كه آيا گفته‌هاي رحيم‌پور ازغدي فاقد اعتبار بوده يا به واقع نبود بودجه كافي، اين نهاد را در مسئوليت‌هايش با مشكل ايجاد كرده‌است.

 

درست است كه اين نهاد ارزش والايي دارد و در بودجه سال ۹۷ سهم آن به خوبي افزايش پيدا كرده‌است اما عده‌اي معتقدند كه افزايش بودجه نهاد نمايندگي رهبري در دانشگاه ها، نسبت به برخي سازمان‌ها، نهاد‌ها و دستگاه‌هاي مهم، بيشتر است.دستگاه‌هايي كه بي‌شك مقام معظم رهبري نيز نگاه ويژه‌اي به آن‌ها دارند و بارها تاكيد كرده‌اند كه به اين عرصه‌ها توجه لازم بشود.براي آگاه‌سازي برخي افراد نگاهي داشتيم به بودجه چند نهاد و پژوهشگاه‌ رسمي كشور كه مسئوليت‌ها و وظايف سنگيني را به دوش مي‌كشند تا ميزان افزايش بودجه آن‌ها را با نهاد نمايندگي رهبري در دانشگاه‌ها مقايسه كنيم.

 

كميته ملي المپيك و كميته ملي پارالمپيك

گله از بدقولي مسئولان جزء جداناشدني پس از هر حماسه‌ ورزشي را تشكيل مي‌دهد. حقوق و پاداش ورزشكاران و همچنين شرايط اردوهاي آن‌ها هيچگاه با سايرين قابل مقايسه نبوده‌است.

 

بسيار شنيده‌ايم كه اخباري از قبيل نفرستادن ورزشكاران به ميادين معتبر بين المللي در سطح رسانه‌ها پخش مي‌شود كه گاهي نيز برخي از آن ها را به شايعه پراكني نسبت مي‌دهند. هر چه باشد و هر تكذيبيه‌اي كه از طرف مسئولان مرتبط انتشار يابد، باعث نمي‌شود كه كمبود بودجه در عرصه ورزش را منكر شويم.

 

جداي از آنكه اين قهرماني با چه دشواري هايي به‌دست آمده و در چه شرايط سختي غيرتمندان ورزشي پرچم كشور را در خاك ساير نقاط جهان به اهتزاز در مي ‌آورند، بايد گفت كه انتظار از آن‌ها با اين قبيل بودجه، كمي بيش از حد به نظر مي‌رسد.

 

سازمان آموزش و پرورش استثنايي

۱۳۰ هزار نفر دانش آموز استثنايي در كشور وجود دارد كه چيزي در حدود يك درصد جمعيت محصلان كشور را تشكيل مي‌دهد. سازمان آموزش و پرورش استثنايي با تمام گستردگي فعاليتش،تنها در حدود ۱۱۰۰ميليارد ريال بودجه مي‌گيرد كه با وجود رشد در امسال، به‌نظر بازهم پاسخگوي اين تعداد دانش‌آموز نخواهدبود. با توجه به آنكه به تازگي روز جهاني معلولان را پشت سر گذاشتيم، آيا چنين ارقامي جوابگوي بخشي از آن‌ها كه در نظام آموزشي كشور مشغول هستند، خواهدبود.

 

بنياد ملي نخبگان

زمينه‌سازي براي تكريم نخبگان، تدوين سياست هاي اجرايي براي الگوسازي نخبگان و زمينه‌سازي براي ارائه دستاوردهاي آن‌ها از جمله وظايف بنياد ملي نخبگان است.

 

با نگاهي به شرح وظايف آن‌ها مي توان استنباط كرد كه جلوگيري از فرار نخبگان يا به‌اصطلاح عموم، فرار مغز ها از جمله مسئوليت‌هايي است كه از دل وظايف اين بنياد به چشم مي‌خورد.

 

بنا بر گزارش خبرگزاري‌هاي داخلي، رتبه ايران در زمينه مهاجرت نخبگان بالا است ودر بين ۱۰ كشور اول جهاني قرار دارد. به‌راستي در صورت وجود برنامه‌ريزي كافي در نهاد هايي از جمله بنياد نخبگان با بودجه‌هاي اينچنيني مي‌توان جلوي پديده شوم فرار مغزها ايستاد.

 

پژوهشگاه زلزله‌شناسي و مهندسي زلزله

پنج سال پيش رييس وقت اين پژوهشگاه نسبت به ناكافي بودن بودجه پژوهشگاه اظهار ناراحتي كرد. جالب است بدانيد كه بودجه اين پژوهشگاه در مقايسه با سال ۹۱، تغييري در حدود ۹۰درصد را تجربه كرده‌است كه در مقايسه با بسياري از نهاد‌ها كه تغييرات چشمگيرتري را در اين سال‌ها تجربه كرده‌اند چندان زياد به نظر نمي‌رسد.

 

با توجه به شرايط زمين‌شناسي كشور، به نظر نياز به تحقيقات در زمينه زلزله بيش از پيش احساس مي‌شود.

 

گواه اين موضوع نيز خساراتي است كه پس از زلزله در كشور ما به جا مي‌ماند و بدون شك اگر در بودجه چنين پژوهشكده‌هايي كمك بيشتري شود و افراد مسئول در آن نيز با تمام توان فعاليت كنند و نتايج تحقيقات آن‌ها نيز توسط مديران كشوري محترم شمرده‌شود،ديگر شاهد آن نخواهيم بود كه زلزله در اين حجم بركشور ما خسارت وارد كند كه براي جبران خسارت آن نيازمند كاهش يارانه‌هاي مردم چه فقير و چه غني باشيم.

 

پژوهشگاه دانش‌هاي بنيادي

اين پژوهشگاه در حال حاضر داراي ۸ پژوهشكده تخصصي است. در شرح وظايف اين پژوهشگاه به مواردي از جمله ايجاد زمينه‌هاي مناسب براي جذب دانشجويان و پژوهشگران، كمك به پرورش محقق، بررسي و شناسايي نيازهاي پژوهشي و نشر و ترويج يافته‌هاي علمي اشاره شده‌است. در حال حاضر پژوهشگاه دانش‌هاي بنيادي با رشد قابل توجه بودجه روبه‌رو شده‌است و در اين بين توصيه صاحب‌نظران و دلسوزان كشور نيز بي تاثير نبوده‌است.

 

جالب است بدانيد كه بودجه پژوهشگاه تا سال گذشته در مقايسه با سال ۹۱ تنها شصت درصد رشد داشت و امسال به يكباره رشد قابل ملاحظه‌اي داشته‌است. اما سوالي كه پيش مي آيد اين است كه ميزان فعلي بودجه براي فعاليت گسترده اين پژوهشگاه كافي است يا مسائل پيرامون آن نياز به مبالغي بسيار بيشتر از اين دارد. پاسخ اين سوال بدون شك از عهده پژوهشگران و مسئولان مرتبط با آن برخواهد آمد.

 

پژوهشگاه رويان

پژوهشگاه رويان در سال ۱۳۷۰ به همت تعدادي از پژوهشگران دلسوز كشور و تحت‌عنوان مركز جراحي محدود و با هدف خدمات‌رساني و درمان زوج‌هاي نابارور تشكيل شد.

 

اين مركز جراحي رفته رفته گسترش يافت و سرانجام در سال ۸۸ به پژوهشگاه تبديل شد. بسياري از ايرانيان از نتايج تحقيقات و همچنين خدمات درماني آن بهره جسته‌اند. بودجه اين نهاد موثر در مقايسه با برخي از ارگان‌هاي ديگر بسيار ناچيز است.

 

بنا بر گزارش همشهري، تعداد زوج‌هايي كه با مشكل ناباروري و مسائل پيرامون آن دست و پنجه نرم مي‌كنند به ۵ ميليون نفر افزايش يافته‌است. با توجه به اين آمار،آيا پژوهشگاه رويان به‌عنوان قطب تخصصي در اين امر آيا قادر خواهدبود پاسخگوي سيل عظيمي از افرادي باشد كه زندگي‌شان تحت‌الشعاع اين مساله قرار مي‌گيرد.

 

با توجه به اينكه در سخنان مقام معظم رهبري نيز به مساله افزايش جمعيت اشاره شد، نگاه مسئولان به اين مشكل بايد بيش از گذشته جدي‌تر شود.

 

موسسه تحقيقات آب

تابستان گذشته رييس كميسيون امنيت ملي در اظهارنظري اعلام كرد كه ممكن است معضل كم‌آبي رنگ امنيتي به‌خود بگيرد. بنا بر گزارش راه دانا، بيش از نيمي از استان‌هاي كشور درگير كم آبي يا بي آبي هستند.

 

با توجه به وجودچنين مسائلي در كشور، بدون شك معضل آب به يكي از مشكلات بزرگ كشور تبديل شده‌است كه ممكن است اگر جدي گرفته‌نشود در ظرف سال‌هاي آينده تبديل به يك بحران تمام عيار شود. موسسه تحقيقات آب كه به وزارت نيرو وابسته‌است، مي‌تواند در اين شرايط خطرناك زيست محيطي نقشش بيش از گذشته پررنگ شود. اما سوالي كه پيش مي آيد، اين است كه آيا با چنين بودجه‌اي قادر به ياري كشور در چنين وضعيتي خواهد بود يا بودجه‌اش تنها در حد مختصركاري به حساب مي‌آيد. پاسخ به چنين سوالي برعهده كارشناسان و مسئولان محترم است.

 

بنياد امور بيماري‌هاي خاص

بنياد امور بيماري‌هاي خاص در دولت مرحوم هاشمي تاسيس شد. هدف از تشكيل اين بنياد پيشگيري، آموزش و درمان بيماري‌هاي خاص و صعب‌العلاج معرفي شده‌است. جالب است بدانيد بودجه اين بنياد بدون تغيير نسبت به سال گذشته ۷۰۰ميليارد ريال اعلام شده‌است. حمايت از جمعيت رو به رشد بيماران به‌ويژه بيماران سرطاني و ديابتي كه از جمله بيماري‌هاي تحت پوشش اين بنياد محسوب مي‌شود آيا با چنين بودجه‌اي امكان‌پذير است.

 

سازمان محيط زيست

سازماني كه جاي جاي كشور با مشكلات و معضلات دست و پنجه نرم مي‌كند. بدون شك فردي كه بر مسند اين سازمان تكيه مي‌زند با فصلي پرحاشيه خود را رو به رو خواهدكرد. گرچه بودجه سازمان محيط زيست در مقايسه با نهاد رقم بيشتري است ولي وقتي به معضلات ملي آن نگاه مي‌كنيم، به ناكافي بودن بودجه‌اش ايمان مي‌آوريم. مشكلات گسترده ۲۶۰۰ محيط بان كشور، مشكلات زيست‌محيطي از قبيل درياچه اروميه و ريزگرد‌ها و از بين‌رفتن گونه‌هاي در معرض خطر و بسياري از موارد از معضلات اين سازمان است. اگر منصفانه به مساله نگاه كنيم آيا دولت روحاني در امر محيط زيست با ۸۹۶۱۰۳ ميليون ريال كه چيزي در حدود۲۰ درصد رشد داشته قادر به حل اين معضلات ملي كه بسياري را تحت الشعاع قرار مي‌دهد، خواهد بود؟

 

در پايان...

اين گزارش تنها مقايسه‌اي بين اهميت سازمان‌ها و بودجه تخصيص يافته به آن‌ها بوده‌است. بي شك نگاهي به آنچه در سطح مديريت كشور مي‌گذرد خالي از لطف نيست. افرادي كه در برخي منابع در برابر بودجه ناكافي خود مي‌نالند يا به نقل از افراد در راس سازمان‌ها گلايه مي‌كنند، بهتر است شرايط كشور را ببينند و باتوجه به مسائل پيرامون و حقايق جامعه لب به سخن بگشايند. بدون ترديد اظهاراتي از اين دست از طرف مردم به‌عنوان بي‌اطلاعي افراد از واقعيات تلقي شده و معناي مثبتي براي آن‌ها نخواهد داشت.

 

 

ghanoondaily.ir
  • 13
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش