پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳
۱۹:۵۰ - ۲۶ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۷۲۲۵
اقتصاد کلان

پول‌های دولت در سال ۹۷ کجا می‌رود؟

پول,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان
در لایحه بودجه سال آینده گرچه دولت دست به کاهش درآمدهای نفتی و شاید کاهش وابستگی به نفت زده است ولی در مقابل بیشترین کاهش هزینه‌ای در بخش عمرانی اتفاق افتاده که اتفاق خوشایندی محسوب نمی‌شود. در مجموع دولت به سمت افزایش منابع از محل درآمد مالیاتی و سایر درآمدها حرکت کرده است.

به گزارش ایسنا، ۱۹ آذرماه امسال زمانی بود که رئیس جمهوری لایحه بودجه سال ۱۳۹۷ را به عنوان اولین بودجه تدوین شده در دولت دوازدهم به مجلس برد. بودجه سال آینده در بخش‌هایی متفاوت از بودجه‌هایی است که روحانی در دولت یازدهم ارائه کرده بود. 

 

لایحه بودجه سال آینده با سقف ۱۱۹۴ هزار میلیارد تومان بسته شده است که در مقایسه با قانون بودجه سال جاری که ۱۱۵۲ هزار میلیاردی بود تا ۳.۷ درصد افزایش دارد. این گرچه نشان دهنده رشد نه چندان بالای سقف کلی مصارف و منابع دولت در سال آینده است ولی بررسی جزئیات لایحه در بخش درآمد و هزینه در مواردی قابل تامل است.

 

دولت در بخش منابع خود برای سال بعد ۱۱۹۴ هزار و ۹۳۵ میلیارد تومان پیش بینی کرده است. این منابع از دو بخش بودجه عمومی و بودجه "شرکت‌های دولتی، بانک‌ها، موسسات انتفاعی وابسته به دولت" تشکیل می‌شود. در توضیح این بخش باید گفت که بودجه عمومی دولت را "منابع عمومی" و "درآمدهای اختصاصی" تشکیل می‌دهد که در مجموع برای سال آینده به ۴۲۹ هزار و ۹۱۱ میلیارد تومان رسیده که در قیاس با ۳۹۸ هزار و ۸۵۳ میلیارد سال جاری ۶.۵ درصد رشد دارد.

 

نفت ریخت

منابع عمومی در بودجه عمومی بخش اصلی منابع دولت را تشکیل می‌دهد که برای سال آینده ۳۶۸ هزار میلیارد تومان پیش‌بینی شده که نسبت به ۳۴۶ هزار میلیارد تومان مصوب امسال ۶.۱ درصد افزایش یافته است، اما با وجود این که منابع عمومی افزایش دارد در همین بخش که از سه جزء تشکیل شده کاهش ۱۰ درصدی وجود دارد به طوری که واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای (فروش نفت و فرآورده‌های آن) به عنوان یکی از بخش‌های اصلی منابع عمومی ۱۰۶ هزار و ۵۶۱ میلیارد تومان در نظر گرفته شده که نسبت به ۱۱۸ هزار و ۹۵۱ میلیارد تومان مصوب امسال ۱۰.۴ درصد کاهش پیدا کرده است. به عبارتی دولت از درآمدهای نفتی ۱۰.۴ درصد برای سال آینده کم کرده است هرچند که میزان فروش براساس نفت در هر بشکه ۵۵ دلار ثابت و مبنای دلاری تبدیل به ریال آن ۳۵۰۰ تومان است که نسبت به سال جاری افزایش دارد.

 

تسویه بدهی دولت از محل اوراق ادامه دارد

بخش دیگر منابع عمومی مربوط به واگذاری دارایی‌های مالی یعنی انتشار اوراق و همچنین واگذاری سهام شرکت‌های دولتی است که بیشترین افزایش را در بین مجموع محل‌های درآمدی دولت دارد. از محل واگذاری دارایی‌های مالی حدود ۶۸ هزار میلیارد تومان در سال آینده کسب درآمد شود که نسبت به ۵۳ هزار میلیارد امسال ۲۶.۸ درصد افزایش دارد. حدود دو سالی است که دولت با انتشار اوراق و به ویژه از محل اسناد خزانه برای تسویه بدهی‌های خود به پیمانکاران اقدام می‌کند که خود عامل افزایش درآمدی از محل واگذاری دارایی‌های مالی شده است.

 

درآمد ها رشد کرد

اما درآمدها که شامل دو بخش مالیات و سایر درآمدها است یکی دیگر از بخش‌های اصلی منابع عمومی دولت را تشکیل می‌دهد و در سال آینده ۱۱.۱ درصد رشد دارد. درآمدها در مجموع ۱۹۳ هزار میلیارد تومان پیش‌بینی شده در حالی که در سال جاری ۱۷۴ هزار میلیارد تومان مصوب شده بود. قرار است برای سال آینده ۱۲۸ هزار میلیارد تومان درآمد مالیاتی به خزانه واریز شود که نسبت به ۱۱۶ هزار میلیارد تومان مصوب سال جاری ۱۰.۵ درصد افزایش دارد. در شرایطی درآمد مالیاتی با افزایش همراه است که نوبخت- رئیس سازمان برنامه و بودجه- اعلام کرده حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان از درآمدی که می‌شود از محل مالیات به دست آورد اکنون طبق قانون معاف هستند در عین حال که در کنار آنها هستند مشاغل و فعالیت‌های در سایه‌ای که مالیاتی نمی‌پردازند و دولت می‌خواهد با شناسایی آنها چتر مالیاتی را گسترده‌تر کند.

 

همچنین سایر درآمدهای دولت در بخش درآمدهای ناشی از مالکیت، خدمات و فروش کالاها و یا درآمد حاصل از جرائم، خسارت‌ها و تعرفه‌ها و عوارض و سایر درآمدهای متفرقه تشکیل داده‌اند. عوارض خروج از کشور جزوی از همین درآمدهاست که رشد تا سه برابری آن در سال آینده در روزهای اخیر حاشیه ساز شد.

 

درآمدهای اختصاصی هم نظارت می‌شود

به منابع عمومی باید درآمدهای اختصاصی را هم اضافه کرد. این درآمدها برای خود شرکت‌ها و سازمان‌های دولتی بوده و تاکنون نظارتی بر خرج آن وجود نداشت، اما آن طور که نوبخت، عنوان کرده قرار است از سال آینده دولت بر این بخش درآمدی و هزینه‌های آن نیز نظارت داشته باشد و از سازمان‌ها خواسته در جهت استفاده در بودجه‌های عمرانی اقدام کند. در مجموع برای سال آینده حدود ۵۶ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان درآمد اختصاصی تعیین شده که نسبت به ۵۲ هزار میلیارد امسال تا ۹.۱ درصد رشد دارد.

 

مجموعه منابع عمومی متشکل از فروش نفت، فروش اوراق و درآمدها همراه با درآمدهای اختصاصی دولت بودجه عمومی آن را تشکیل می‌دهد. بودجه عمومی دولت برای سال بعد ۴۲۴ هزار و ۹۱۱ میلیارد تومان است که نسبت به ۳۹۸ هزار و ۸۵۳ میلیارد مصوب امسال ۶.۵ درصد افزایش داشته است.

 

همچنین بودجه شرکت‌های دولتی، بانک‌ها و موسسات انتفاعی وابسته به دولت برای سال آینده ۸۱۳ هزار و ۹۸۷ میلیارد تومان پیش بینی شده که نسبت به مصوب ۸۰۰ هزار و ۸۰۲ میلیاردی مصوب امسال ۱.۷ درصد رشد کرده است. مجموع بودجه این بخش به اضافه بودجه عمومی کل منابع دولت را تشکیل می‌دهد که به ۱۱۹۴ هزار میلیارد تومان در سال۱۳۹۷ افزایش می‌یابد.

 

۱۱۹۴ هزار میلیارد تومان کجا خرج می‌شود؟

اما در مقابل منابع ۱۱۹۴ هزار میلیاردی بودجه سال ۱۳۹۷ همین میزان مصارف وجود دارد که در مصارف عمومی، مصارف بودجه عمومی و مصارف شرکت‌های دولتی، بانک‌ها و موسسات انتفاعی وابسته به دولت خلاصه می‌شود.

 

در برابر سه بخش منابع عمومی سه بخش هزینه‌های آنها نیز وجود دارد به طوری که هزینه‌ها حدود ۲۷۶ هزار میلیارد تومان است که نسبت به ۲۵۳ هزار میلیارد مصوب امسال ۸.۹ درصد رشد دارد. هزینه‌های دولت را عمدتا پرداخت حقوق و دستمزد تشکیل می‌دهد و در کنار آن هزینه‌های اموال و دارایی‌ها، کمک‌های بلاعوض، رفاه اجتماعی یا اعتبارات یارانه‌ای را در بر می‌گیرد.

 

باید یادآور شد با توجه به اینکه درآمد ۱۹۶ هزار میلیاردی حاصل از درآمد مالیاتی و سایر درآمدها نمی‌تواند تا  ۸۳ هزار میلیارد تومان پاسخگوی تمام هزینه‌های جاری دولت باشد تراز عملیاتی بودجه به منفی ۸۳ هزار میلیارد تومان در سال آینده افزایش یافته است.

 

هزینه دیگر مربوط به بودجه‌های عمرانی تحت عنوان تملک دارایی‌های سرمایه‌ای است. برای سال آینده دولت بودجه‌های عمرانی خود را ۱۵.۳ درصد کاهش داده است به گونه‌ای که از ۷۱ هزار و ۳۰۰ میلیارد سال جاری به حدود ۶۰ هزار میلیارد تومان رسید، به عبارتی گرچه ممکن است ارتباط مستقیمی وجود نداشته باشد اما در مجموع وقتی از درآمدهای نفتی به عنوان بخشی از درآمدها کاسته شده در آن سو این بودجه‌های عمرانی هستند که تا ۱۰ هزار میلیارد تومان از میزان آنها حذف شده است، با این حال پیشینه بودجه‌های عمرانی نشان می‌دهد که اغلب پرداخت و تحقق کامل در آنچه که در بودجه مصوب می‌شود، وجود ندارد.

 

به عبارتی همین ۶۰ هزار میلیاردی هم که با کاهش نسبت به سال جاری برای سال ۱۳۹۶ تعیین شده ممکن است محقق نشود. برنامه دولت براین است تا با مشارکت بخش خصوصی بتواند تا ۶۸ هزار میلیارد تومان از این محل تامین کرده و در مجموع ۱۲۸ هزار میلیارد تومان به بخش‌های عمرانی اختصاص دهد.

 

در تملک دارایی‌های مالی نیز به عنوان گزینه سوم مصارف عمومی دولت ۳۱ هزار میلیارد تومان پیش بینی شده که نسبت به ۲۱ هزار میلیارد سال جاری تا ۴۴.۶ درصد افزایش پیدا کرده است. در تملک دارایی‌های مالی عمدتا سررسید اوراقی که قبلا منتشر شده و اکنون باید مبالغ و سود آنها پرداخت شود، در مجموع دولت در سال آینده ۳۶۸ هزار میلیارد تومان مصارف در حوزه عمومی دارد که در مقایسه با ۳۴۶ هزار میلیارد سال جاری تا ۶.۱ درصد افزایش خواهد داشت.

 

همچنین مصارف از محل درآمدهای اختصاصی نیز ۵۶ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان است که نسبت به ۵۲ هزار میلیارد امسال افزایش ۹.۱ درصدی دارد. مجموع مصارف بودجه عمومی دولت از محل منابع عمومی و اختصاصی به ۴۲۹ هزار میلیارد تومان در سال بعد افزایش خواهد یافت که اگر به آن مصارف ۸۱۳ هزار میلیاردی شرکت‌های دولتی، بانک‌ها، موسسات انتفاعی وابسته به دولت افزوده شود کل مصارف به ۱۱۹۴ هزار میلیارد تومان می‌رسد و در نهایت بودجه دولت در رقم ۱۱۹۴ هزار میلیارد تومان تراز خواهد شد.

 

 

عنوانقانون بودجه ۱۳۹۶(میلیارد تومان)لایحه بودجه ۱۳۹۷(میلیارد تومان)رشد لایحه ۱۳۹۷ به قانون بودجه ۱۳۹۶ (درصد)
درآمدها۱۷۴ هزار و ۹۶۱۹۳ هزار و ۴۰۲۱۱.۱
واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای۱۱۸ هزار و ۹۵۱۱۰۶ هزار و ۵۶۱۱۰.۴-
واگذاری دارایی‌های مالی۵۳ هزار و ۷۰۴۶۸ هزار و ۸۵۲۶.۸
جمع منابع عمومی دولت۳۴۶ هزار و ۷۵۲۳۶۸ هزار و ۴۹۶.۱
درآمدهای اختصاصی دولت۵۲ هزار و ۱۰۰۵۶ هزار و ۸۶۲۹.۱
منابع بودجه عمومی دولت۳۹۸ هزار و ۸۵۳۴۲۴ هزار و ۹۱۱۶.۵
منابع شرکت‌های دولتی، بانک‌هاو...۸۰۰ هزار و ۵۰۲۸۱۳ هزار و ۹۸۷

۱.۷

جمع کل۱۱۹۹هزار و ۳۵۵۱۲۳۸ هزار و ۸۹۸۳.۳
کسر می‌شود اقلامی که دوباره منظور شده است۳۶ هزار و ۸۰۰۴۳ هزار و ۹۰۰۶.۳-
منابع بودجه کل کشور۱۱۵۲ هزار و ۴۵۶۱۱۹۴ هزار و ۹۳۵۳.۷
هزینه‌ها۲۵۳ هزار و ۸۱۹۲۷۶ هزار و ۴۲۸۸.۹
تملک دارایی‌های سرمایه‌ای۷۱ هزار و ۳۶۷۶۰ هزار و ۴۳۱۱۵.۳
تملک دارایی‌های مالی۲۱ هزار و ۵۶۵۳۱ هزار و ۱۸۹۴۴.۶
جمع مصارف عمومی دولت۳۴۶ هزار و ۷۵۲۳۶۸ هزار و ۴۹۶.۱
از محل درآمدهای اختصاصی دولت۵۲ هزار و ۱۰۰۵۶هزار و ۸۶۲۹.۱
مصارف بودجه عمومی دولت۳۹۸ هزار و ۸۵۳۴۲۴ هزار و ۹۱۱۶.۵
مصارف شرکت‌های دولتی، بانک‌ها و ...۸۰۰ هزار و ۵۰۲۸۱۳ هزار و ۹۸۷۱.۷
جمع۱۱۹۹ هزار و ۳۵۵۱۲۳۸ هزار و ۸۹۸۳.۳
کسر می‌شود اقلامی که دوباره منظور شده است۴۶ هزار و ۸۹۸۴۳ هزار و ۹۶۲۶.۳-
مصارف بودجه کل کشور

۱۱۵۲ هزار و ۴۵۶

۱۱۹۴ هزار و ۹۳۵۳.۷

 

 

 

  • 19
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش