یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۱۷:۴۳ - ۰۲ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۰۴۴۹
اقتصاد کلان

قوت و ضعف بودجه ۹۷ زیر ذره بین کارشناسان

بودجه,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان
پس از ارائه لایحه بودجه سال آتی از طرف رییس جمهوری به نمایندگان مجلس شورای اسلامی، ابعاد مختلف این برنامه از سوی کارشناسان و صاحبنظران مورد واکاوی قرار گرفته است.

به گزارش  ایرنا، حجت الاسلام «حسن روحانی» رئیس جمهوری، نوزدهم آذرماه سال جاری لایحه بودجه سال ۱۳۹۷ را به مجلس شورای اسلامی تقدیم کرد. برنامه ای که پس از تصویب، میزان درآمد و هزینه های دولت را برای یکسال آینده مشخص خواهد کرد. 

 

با رونمایی از جزئیات این لایحه اما نقد و نظرهای بسیاری در رسانه های مکتوب و مجازی کشور توسط کارشناسان حوزه اقتصاد ارائه شد. موضوعاتی که می تواند در تصمیم گیری نهایی نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای تصویب، تصحیح یا رد جزئیات این سند تاثیر گذار باشد. نوشته پیش رو به نقاط قوت و ضعف بودجه از نظر کارشناسان این حوزه که طی هفته گذشته در روزنامه های اقتصادی منتشر شد، نگاهی داشته است. 

 

** سه گانه ویژگی های لایحه، قیمت بنزین و عوارض خروج 

بررسی جزئیات لایحه بودجه، نخستین موضوع مورد توجه کارشناسان به منظور تجزیه و تحلیل بودجه سال آینده است. 

 

بودجه,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

روزنامه «دنیای اقتصاد» نیز در این باره نوشت: بر اساس متن لایحه بودجه ۹۷ کل کشور، جمع منابع، یک میلیون و ۱۹۴هزار میلیارد تومان و بودجه عمومی ۴۲۴هزار میلیارد تومان پیش‌بینی و برنامه‌ریزی شده است. بودجه‌ای که سه ویژگی در آن لحاظ شده است. ابتدا اینکه مبنای تصویب بودجه برای هر دستگاه براساس قیمت تمام‌شده‌ای خواهد بود که در چند سال گذشته محاسبه شده است. 

 

ویژگی دوم تمرکززدایی در بودجه است که بر این اساس، دستگاه‌ها برحسب جغرافیا و منطقه، منابع دریافت می‌کنند و سوم اینکه تخصیص بودجه در سال آینده براساس عملکرد و اهدافی که در نظر گرفته شده خواهد بود و نه براساس واریز پول به خزانه و تقسیم درصدی میان دستگاه‌ها. باشگاه اقتصاددانان در پرونده امروز خود با کمک کارشناسان به بررسی بودجه سال ۹۷ پرداخته است. 

 

با انتشار جزئیات بودجه تسلیمی دولت به مجلس شورای اسلامی و بررسی آن توسط صاحبنظران، نقاط ضعف این برنامه در بوته نقد قرار گرفت و تحلیل هایی در این خصوص ارائه شد. به گونه ای که روزنامه دنیای اقتصاد با اختصاص عنوان «مخالفت مجلسی‌ها با افزایش عوارض خروج از کشور» به یکی از گزارش های خود، سخنان «سیده‌ فاطمه ذوالقدر» عضو هیات رئیسه کمیسیون فرهنگی مجلس را بازتاب داد.

 

این روزنامه به نقل از وی آورد: بعید است ردیف بودجه مربوط به عوارض خروج از کشور در کمیسیون‌های تخصصی و کمیسیون تلفیق بودجه به شکلی که دولت پیشنهاد داده است، تصویب شود. با این افزایش، تنها قشری که هیچ فرقی برایش نمی‌کند قشر پردرآمد است که به راحتی از پس همه هزینه‌ها بر می‌آید؛ حتی اگر عوارض خروج از کشور ۵۰۰ هزار تومان هم شود. نوعا طبقات متوسط اقتصادی به سفرهای زیارتی، تحصیلی و کاری و بخش کوچکی نیز سالی یکی دو بار به سفرهای تفریحی می‌روند که در صورت سه برابر شدن عوارض خروج از کشور فشار اقتصادی زیادی به این افراد وارد می‌شود. 

 

افزون بر آن، مردم و دیگر کارشناسان بخش دیگری از بودجه را که مربوط به گران شدن بنزین می شد، مورد بحث قرار دادند، موضوعی که روزنامه «عصر اقتصاد» به آن پرداخت و نوشت: هفته گذشته با تقدیم لایحه بودجه ۹۷ توسط روحانی به مجلس بحث درباره بخش های مختلف بودجه در فضای مجازی بین کارشناسان اقتصادی و مردم داغ شد و انتقادات به بخش های مختلف این لایحه به طور چشم گیری نسبت به سال های گذشته افزایش یافته بود که رئیس سازمان برنامه و بودجه شفافیت در لایحه را دلیل این امر می داند. 

 

بودجه,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

گران شدن بنزین نیز از جمله خبرهای بحث برانگیز هفته گذشته بود که اعلام آن موجی از نگرانی را میان مردم ایجاد کرد. هرچند سخنکوی دولت می گوید قیمت گازوئیل و بنزین در ایران ارزان تر از افغانستان است اما باید دید آیا دولت می تواند با کنترل بازار مانع افزایش سرسام آور قیمت ها شود یا خیر. 

 

** راهکاریابی کارشناسانه 

برخی تحلیل های کارشناسان نیز بر محور راهکاریابی و برنامه ریزی درباره موضوع های مختلف بودجه گذشت به طوری که روزنامه «تعادل» با در نظر گرفتن ۳ حوزه احتیاطی برای بودجه ۹۷ که می‌تواند تاثیرات زیادی در اقتصاد کلان کشور به جای بگذارد، آورد: افزایش حامل‌های انرژی، حذف یارانه ۳۳میلیون نفر و برخی تکالیف بودجه‌ یی برای صندوق توسعه ملی است و به همین اعتبار از دولت و مجلس خواسته که پیش از تصویب و اجرای آنها با نگاهی علمی و منطقی مورد ارزیابی قرار بگیرند. 

 

همان طور که گفته شد موج اعتراضات مردم و کارشناسان بیش از دیگر موضوع ها به افزایش نرخ سوخت متمرکز بود. 

 

روزنامه «صمت» با بررسی پاسخ دولتمردان در خصوص دلایل چنین تغییراتی، نوشت: امروز که در آستانه هفتمین سال تصویب قانون هدفمندی یارانه‌ها هستیم، رئیس دولت دوازدهم پس از ارائه لایحه بودجه سال ۹۷ با پیشنهاد افزایش ۵۰ درصدی نرخ حامل‌های انرژی در عمل به‌دنبال اجرای مرحله سوم قانون هدفمندی یارانه‌هاست، اما با این استدلال که قرار است منابع ۱۷۰۰ میلیارد تومانی حاصل از اجرای مرحله سوم قانون هدفمندی یارانه‌ها برای اشتغالزایی صرف شود. 

 

بودجه,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

حسن روحانی، رئیس دولت دوازدهم با این استدلال که مردم در انتخابات دوره دوازدهم ریاست‌جمهوری از وی خواسته‌اند برای جوانان‌شان شغل ایجاد کند، گفت: منابع حاصل از افزایش نرخ سوخت صرف ایجاد فرصت‌های شغلی جدید خواهد شد. 

 

** بودجه ۹۷ و یارانه 

بازتاب اثرات مثبت تصویب بودجه ۹۷ بر هدفمندی یارانه ها نیز یکی دیگر از دلایل لزوم تصویب این لایحه توسط مجلسی ها عنوان شد. به گزارش روزنامه «عصر اقتصاد»، «معصومه آقاپور» نماینده مردم شبستر در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه لایحه بودجه سال ۹۷ در راستای هدفمندسازی واقعی یارانه ها است گفت این لایحه می تواند اثرات مثبتی در اقتصاد کشور داشته باشد. 

 

این نماینده به نقاط قوت بودجه سال آتی اشاره و اظهارکرد: شکل کنونی پرداخت یارانه ها فقط پول پاشی و افزایش نقدینگی در جامعه است. 

 

وی افزود: با روند کنونی پرداخت یارانه ها و هدایت نشدن آن به سمت تولید، فقط سرمایه های کشور هدر می رود. نماینده مردم شبستر در مجلس شورای اسلامی همچنین اختصاص ۱۷۰ هزار میلیارد ریال برای ایجاد اشتغال و کاهش بیکاری در جامعه را از دیگر نقاط قوت بودجه ۹۷ عنوان کرد و گفت: اختصاص بودجه به دستگاه ها بر اساس عملکرد آنها برای اولین بار اجرا می شود. 

 

سیاست انقباضی دولت برای حذف ۳۰ میلیون نفر از طرح دریافت یارانه در نگاه روزنامه «جهان صنعت» با عنوان «نجات اقتصاد از مرگ» مطرح شد. این روزنامه با طرح دو پرسش که با حذف قریب به ۳۰ میلیون نفر از لیست یارانه‌بگیران، آیا در چند ماه آینده امکان شناسایی نیازمندان واقعی به طور دقیق وجود دارد؟ از چه سازوکاری نیاز افراد برآورد و سطح نیازمندی ایشان احراز می شود؟ در گفت وگو با «آلبرت بغزیان» به آن پاسخ داد. 

 

بودجه,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

این عضو هیات علمی دانشگاه تهران با اشاره به راهبرد دولت برای پرداخت یارانه‌ها در سال آینده، گفت: در وهله اول بحث شناسایی نیازمندان مطرح است و می‌توان با وصل شدن به سامانه‌های اطلاعاتی مختلف نسبت به شناسایی ثروتمندان و نیازمندان اقدام کرد. برای مثال کسانی که دارای ملکی با ارزش بیش از یک میلیارد تومان هستند یا در مناطق اعیانی‌نشین شهر سکونت دارند یا بر اساس متراژ خانه‌های آنها، می‌توان نسبت به سطح توانگری مالی آنها تصمیم‌ گیری کرد. در این زمینه با اتصال به سامانه‌های ثبت اسناد و املاک، استفاده از داده‌های بورس و بانک‌ها یا میزان مالیات پرداختی افراد، می‌توان نسبت به شناسایی و حذف ثروتمندان از لیست یارانه‌بگیران اقدام کرد. در این بین اگر شخص نیازمندی حذف شد و نسبت به آن اعتراض داشت، مامور رسیدگی می‌تواند به اعتراض شخص رسیدگی کند و در صورتی که فرد واقعا نیازمند باشد می‌توان یارانه وی را دوباره وصل کرد و در غیر این صورت می‌توان جریمه‌ای برای او در نظر گرفت. 

 

 

 

 

 

  • 13
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش