دیروز کلیات لایحه بودجه سال ۹۷ در کمیسیون تلفیق مجلس، به تصویب رسید. نگاهی به حساب و کتابهای دولت، حکایت از ارقام بالای بدهی دولت به بخشهای مختلف اقتصادی دارد. به بیان دیگر، فشار بیپولی دولت سالهاست بر شانههای نحیف اقتصاد ایران سنگینی میکند. آمارها میگویند تا پایان سال ۹۵، رقم بدهی دولت به بخشهای مختلف اقتصادی، در حدود ۷۰۰ هزار میلیارد تومان بوده است، دیروز کمیسیون تلفیق، رقم دقیق این بدهی را ۶۳۸ هزار میلیارد تومان اعلام کرد. دولت همچنان بزرگترین بدهکار به بخشهای مختلف اقتصادی، در کشور است.
پیمانکاران، ۱۲ هزار میلیارد تومان طلب دارند
به تازگی، خیراله خادمی -معاون وزیر و مدیر عامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور- اعلام کرده است: « دولت بیش از ۱۲ هزار میلیارد تومان به پیمانکاران راهسازی بدهکار است. » بیپولی، سال هاست سرعت گیر اجرا و تکمیل بسیاری از پروژهای عمرانی در کشور شده است. بسیاری از کارشناسان اقتصادی بر این باور هستند که تکمیل هر پروژه نیمه تمام در کشور به ۱۵ سال زمان نیاز دارد.
از همین رو، توصیه صاحب نظران اقتصادی به دولت این است که قبل از تسویه کردن بدهی خود با پیمانکاران و تکمیل پروژههای نیمه تمام، به فکر تعریف پروژه جدید نباشند. آنطور که کمیسیون عمران مجلس گزارش داده است، در حال حاضر حدود ۹۸۸ پروژه نیمه تمام عمرانی در کشور، روی دست دولت مانده است.
بحران بدهی دولت به سیستم بانکی
همچنین بر اساس آخرین آمار بانک مرکزی، میزان بدهی دولت به بانکها تا پایان مهرماه امسال به حدود ۲۰۰ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان رسیده است. افزایش میزان بدهی دولت به بانکها، نظام بانکی را در شرایط سختی قرار داده است. آنطور که از اظهارنظرات کارشناسان بانکی و بهارستانیها برمیآید، میزان بدهی دولت به بخشهای مختلف اقتصادی، مخصوصا طلب بانکها از دولت، باعث ایجاد بحران در سیستم اقتصادی کشور شده است، که باید هر چه سریعتر برای آنها چارهاندیشی شود. به گفته کارشناسان بانکی، نبود برنامه ریزی بلند مدت برای مدیریت بدهیهای دولت باعث شده است تا حالا بانکها، بزرگترین طلبکاران دولت باشند.
یک ماه زمان برای اصلاح لایحه بودجه
با همه این اوصاف، نزدیک به یک ماه زمان، برای تصویب بودجه ۹۷ باقی مانده است و حالا اظهار نظرات مختلفی برای بازپرداخت بدهیهای دولت، به بخشهای مختلف اقتصادی، به گوش میرسد. به عقیده کارشناسان و برخی از نمایندگان مجلس، برای خروج از بحرانهای اقتصادی و بازپرداخت بدهی دولت به بانکها، باید از هزینههای جاری کم کرد.
زهرا سعیدی -عضو کمیسیون اقتصادی مجلس- در این باره به «همدلی» گفت: «دولت باید برای بازپرداخت بدهیهای خود به بخشهای مختلف اقتصادی، و جبران کسری بودجه، از هزینههای جاری خود، کم کند. اما متاسفانه دولت، در حال حاضر هزینههای جاری بسیار زیادی دارد.» به گفته او: «یکی از مهمترین عواملی که در ایجاد کسری بودجه و بالا رفتن میزان بدهی دولت نقش دارد این است که دولت با مشکلات اعتباری دست و پنجه نرم میکند.» این نماینده مجلس معتقد است: « بر همین اساس یکی از مهمترین راهکارهای کارشناسان برای بازپرداخت بدهیها تدوین برنامه بلندمدت برای رهایی از این بحران است.»
فاطمه آقاییفرد
- 18
- 6