شنبه ۰۳ شهریور ۱۴۰۳
۱۴:۳۷ - ۲۴ خرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۳۰۶۲۹۶
اقتصاد کلان

نقش «حباب» درافزایش قیمت‌ها

مسعود گلشیرازی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

تشنج روزهای اخیر بازارها و افزایش قیمت‌ها که از صعود چشمگیر طلا و رسیدن قیمت سکه به ۲ میلیون و پانصد هزار تومان تا افزایش های چندین میلیون تومانی قیمت طلا را در بر می گرفت، باعث شد که بار دیگر واژه حباب قیمتی وارد ادبیات اقتصادی مسئولان شود و از حباب داشتن بازارها صحبت کنند. 

 

حبابی بودن یا نبودن قیمت‌ها در گرو ادامه مسیر صادرات 

مسعود گلشیرازی، عضو اتاق بازرگانی ایران در گفت‌و‌گو با «ابتکار» در خصوص گزاره مطرح شده حباب‌دار بودن بازارهای ارز ، طلا و خودرو گفت: ابتدا باید مشخص شود که منظور از حباب چیست. اگر دولت موفق می‌شد ارز ۴۲۰۰ تومانی را جامع و کامل اجرا کند و به همه متقاضیان ارز بدهد، اکنون می‌توانستیم بگوییم که در بازار حباب وجود دارد. اما با توجه به این که دولت و بانک مرکزی در اجرای سیاست یکسان سازی نرخ ارز با دست‌اندازهای زیادی مواجه بودند و تاکنون موفق به جا انداختن ارز ۴۲۰۰ تومانی نشدند، نمی‌توان تشخیص داد که اکنون قیمت ها دارای حباب هستند یا نه! 

 

وی افزود: موضوع دیگر این است که دولت از ابتدا اعلام کرد که به همه کالاها ارز ۴۲۰۰ تومانی می‌دهد. این موضوع باعث شد که بخش زیادی از ثبت سفارش‌ها منوط به کالاهای لوکس و غیرضروری شود. وارد کنندگان این کالاها نیز از فرصت ایجاد شده حداکثر استفاده را کردند، بنابراین بهتر است دولت عوارضی افزون بر عوارض فعلی برای واردات این کالاها بگذارد تا مابه‌التفاوت ارز دولتی و ارز آزادی که این کالاها باید استفاده می‌کردند، جبران شود. به طور کلی می‌توان گفت که ماهیت این کار باعث ایجاد تقاضای کاذب در ثبت سفارش‌ ها به منظور دریافت ارز دولتی شد. 

 

این فعال اقتصادی در ادامه افزود: بسته شدن سیستم صرافی‌ها نیز باعث شد که ارز حاصل از صادرات نتواند به کشور باز گردد. بنابراین صادرکنندگان برای تامین منابع خود در داخل کشور با مشکل مواجه شدند. اکنون که در سامانه نیما، ساز و کار بازگشت ارز نیز در نظر گرفته شده‌است، چنانچه واقعا اجرایی شود و کارایی لازم را داشته‌باشد، می‌توانیم امیدوار باشیم که در آینده نزدیک وضعیت با بهبود مواجه شود. 

 

این عضو اتاق بازرگانی ایران به دیگر عاملی که موجب گرانی بیش از حد کالاها در روزهای اخیر شده‌است، اشاره کرد و گفت: در حال حاضر برخی کالاها همچون فلزات اساسی که در دسته بندی مواد اولیه تولید محسوب می‌شوند، به دلیل این که درآمد صادراتی خوبی دارند، در بازار داخل هم عرضه کالا را با همان قیمت‌ها انجام می‌دهند که این موضوع باعث گرانی کالاها شده ‌است.

 

بنابراین اگر دولت به صورت جدی بر قیمت‌گذاری آنها نظارت داشته‌ باشد، می‌توانیم بگوییم قیمت‌های فعلی حباب هستند و امکان تعدیل آنها وجود دارد، در غیر این‌ صورت قیمت‌ها تعدیل نخواهند شد و سیستم اقتصادی باید به صورت قیمت واقعی آنها را بپذیرد. 

 

حباب در اقتصاد به چه معناست؟

حباب در یک بازار مشخص به چرخه‌ای از اقتصاد گفته می‌شود که آن بازار، نرخ رشد بسیار بالایی را تجربه می‌کند و پس از آن نیز دچار رکود شدیدی می‌شود. در واقع حباب به طور کلی فاصله بین قیمت واقعی یک محصول و قیمت فراتر از قیمت واقعی است که در بازار معامله می شود.

 

یکی از مهم‌ترین دلایلی که باعث ایجاد حباب می شود، افزایش نقدینگی در جامعه است. در واقع تئوری های علمی اقتصادی بیان می کند که حجم بالای نقدینگی در اقتصاد یک کشور می‌تواند موجب بروز حباب در بازارهای مختلف شود. بررسی‌های تاریخی گواهی است بر این مطلب که سیاست‌های نادرست پولی، اعطای بیش از حد تسهیلات و مواردی از این دست موجب شده است که حجم بالایی از نقدینگی در اختیار سرمایه‌گذاران قرار گیرد در حالی که گزینه‌های سرمایه‌گذاری محدود و مشخص‌اند.

 

پس از ایجاد حباب اولیه در یک بازار، افراد علاقه زیادی به حرکت در مسیر بازار پیدا می کنند. به این صورت که اگر سرمایه‌گذاری در املاک و مستغلات به کسب بازده بالا منجر شود و هر روز اخبار مختلفی از رکوردزنی آن به گوش برسد، طیف زیادی از مردم به سرمایه‌گذاری در این بازار روی می‌آورند و از آنجا که تسلط زیادی به این بازار ندارند معمولاً افزایش قیمت قابل توجه در این بازار را ایجاد می‌کنند. در چنین بازاری عدم پیروی از عامه مردم و مسیر بازار کاری مشکل خواهد بود. این حالت باعث ایجاد یک رفتار گروهی شده و پس از مدتی به ایجاد حباب در یک بازار منجر می‌شود.

 

یک تئوری اقتصادی که در کتاب‌های اقتصادی بسیار رایج بوده اما به صورت علمی ثابت نشده، تئوری احمق بزرگتر است. در این تئوری بسیاری افراد با اینکه می‌دانند قیمت فعلی بیش از حد واقعی است، به دلیل آن که احتمال زیاد می‌دهند که فرد دیگری را پیدا خواهند کرد که او کالای مورد نظر را با قیمت بیشتر خریداری کند (احمق بزرگتر) اقدام به سرمایه‌گذاری می‌کنند. در این تئوری حباب‌ها تا وقتی ادامه پیدا می‌کنند که احمق‌هایی وجود داشته‌باشند که حاضر باشند کالای مورد نظر را با قیمت بیش از حد واقعی خریداری کنند.

 

یک دلیل دیگر شکل‌گیری حباب بررسی قیمت‌ها به صورت تاریخی و پیش‌بینی حفظ رویه فعلی است. به دلیل اینکه در تعیین قیمت‌ها عوامل بسیار زیادی نقش دارند پیش‌بینی آینده قیمت‌ها بسیار دشوار است.

 

سمیرا ابراهیمی

 

ebtekarnews.com
  • 17
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

چکیده بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید

نام کامل: هیثم بن طارق آل سعید

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش