دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۱:۰۸ - ۰۳ شهریور ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۶۰۰۵۵۲
اقتصاد کلان

مهم‌ترين دغدغه بخش خصوصی برای گذر از تحريم‌ها

شفاف سازی اقتصادی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

يكي از درخواست‌هاي اين روزهاي پارلمان خصوصي به عنوان بخشي كه دولت براي گذر از تحريم‌ها حساب ويژه‌اي روي آن باز كرده است، ايجاد شفافيت در مباحث اقتصادي و تصميم‌گيري‌هاي دولتي است. اگر به مجموع سخنراني‌ها و اظهارنظرهايي كه طي يك سال گذشته اعضاي پارلمان بخش خصوصي از رييس گرفته تا ديگر اعضا انجام داده‌اند، بنگريم يكي از درخواست‌هاي ويژه اين گروه به بحث پياده‌سازي شفافيت اقتصادي باز مي‌گردد كه مي‌تواند فعاليت اقتصادي را در شرايط فعلي براي اين گروه سهل‌تر كند و تصميم‌گيري‌ها براي حضور بيشتر در اقتصاد در شرايط تحريمي را سرعت بيشتري بدهد .

 

بخش خصوصي معتقد است كه اگر دولت مي‌خواهد بار سنگين اقتصاد را در روزهاي سخت تحريم‌هاي جديد به دوش بخش خصوصي بسپارد پس، از هم‌اكنون براي پياده‌سازي شفافيت كه لازمه فعاليت بخش خصوصي و كاهش رانت‌ها و فساد سيستمي است، گام اساسي‌تري بردارد؛ روالي كه به نظر مي‌رسيد از ابتداي دولت يازدهم عزم جدي‌تري براي پياده‌سازي آن برداشته شد و حداقل بازخورد برخي اخبار حكايت از قرارگيري برخي پرونده‌هاي شفافيت‌ساز اقتصادي روي ميز دولت بود .

 

دستور خاص

سومين بهار دولت يازدهم بود كه حسن روحاني رييس‌جمهور در بازديد از وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات زماني كه قرار شد در جريان امورICT قرار بگيرد خواستار پياده‌سازي دولت الكترونيك در وزارتخانه‌هاي كشور شد تا در كنار پياده‌سازي اين برنامه قديمي شفافيت و البته مبارزه با فساد اقتصادي در كشور سرعت بيشتري بگيرد.

 

آن روز حسن روحاني به عنوان رييس شوراي عالي فضاي مجازي با تاكيد بر پياده‌سازي دولت الكترونيك استارت پياده‌سازي شفافيت را كليد زد و به وزير آن روزهاي خود و رييس دفتر امروزش دستور داد تا با قدرت بيشتري براي پياده‌سازي اين برنامه قديمي عزم خود را جزم كند.

 

او به ضرورت تلاش براي اجراي كامل دولت الكترونيك در كشور اشاره و تاكيد كرد كه «دولت الكترونيك يكي از راه‌هاي مبارزه با فساد در كشور است. هر‌چه ارتباط مردم با كارگزاران و ادارات كمتر شود، به نفع ما خواهد بود و استفاده از دولت الكترونيك يكي از راه‌هاي تسهيل امور مردم، تجارت و سرمايه‌گذاري آسان و حذف مقررات زايد است.»

 

خاك‌گيري از برنامه قديمي

بعد از تاكيدات آن روز واعظي، وزير ارتباطات وقت، طرح ملي خاك‌خورده دولت الكترونيك را كه سال‌ها متوقف بود احيا و دستور داد، تا اين برنامه ملي به صورت سراسري با روالي جدي‌تر اجرا شود و از آنجايي كه اعضاي اصلي شوراي عالي فضاي مجازي را سران سه قوا تشكيل مي‌دهند، ضمانت اجرايي بيشتري حول اين شورا مي‌شود.

 

از آن روز تاكنون اقدامات متعددي براي پياده‌سازي اين برنامه كه يكي از اصلي‌ترين شاخصه‌هاي ‌اجرايي آن ايجاد شفافيت اقتصادي و كاهش فساد اداري بود در دستور كار وزارتخانه‌هاي مختلف قرار گرفت و وزارت ارتباطات به عنوان اصلي‌ترين متولي پياده‌سازي اين برنامه كه بر بستر دولت الكترونيك شكل مي‌گرفت، اقداماتي را انجام داد كه با همراهي وزارتخانه‌هاي مختلف نمو بيشتري يافت. اما شايد نتوان همه اين اقدامات را كافي دانست چرا كه هنوز هم اغلب كارشناسان و متوليان اقتصادي ايران معتقدند كه ايران از عدم‌شفافيت رنج مي‌برد.

 

بر‌همين‌اساس است كه فعالان اقتصادي و كارشناسان معتقدند كه اقتصاد ايران از وجود فساد و رانت بالا در فعاليت‌هاي اقتصادي رنج مي‌برد و حتي اتاق بازرگاني و بخش خصوصي مهم‌ترين مانع توسعه خود را فساد كشور مي‌دانند و معتقدند اولين اقدام براي توسعه بخش خصوصي فسادزدايي و شفافيت اقتصادي است. متاسفانه اقتصاد دولتي وابسته به نفت و شفافيت‌نداشتن اقتصاد ايران، موجب شده فساد و رانت مرتب روند صعودي به خود بگيرد. دولت و اقتصاد رانتي وابسته به نفت نيازي به توسعه بخش خصوصي احساس نكرده و بر فساد درون دولت افزوده است. از طرف ديگر، اقتصاد ايران از نبود شفافيت رنج مي‌برد و مبادلات مالي و اقتصادي و ثروت افراد در كشور شفاف نيستند. در اقتصاد ايران شفافيت‌نداشتن نظام بانكي و نهادهاي مالي موجب شده امكان شفافيت اقتصادي مقدور نباشد. شرايطي كه بعد از تحريم تشديد مي‌شود.

 

تجربه ديگر كشورها

تجربه كشورهاي درحال‌توسعه نشان مي‌دهد ارتقاي شفافيت در نهادهاي مالي و دولت الكترونيك و تصويب قوانين بازدارنده رانت، توانسته به سرعت وضعيت فساد را سامان دهد. متاسفانه در اقتصاد ايران همچنان مبادلات مالي و پولي رصد نمي‌شود و شفافيت اقتصادي بر فعاليت‌هاي اقتصادي حاكم نيست. به عنوان نمونه، همچنان ميزان ثروت افراد مشخص نيست و موجب شده شاهد فرار مالياتي گسترده و پولشويي باشيم. طبيعتا گستردگي فساد هم موجب شده منافع اقتصاد غيررسمي به‌مراتب بيشتر از اقتصاد رسمي باشد و همين مساله مانع جدي رشد شتابان اقتصاد ايران است.

 

شفافيت وزير جوان

حتي اگر اقدامي در جهت شفافيت صورت گيرد با نگاه تقبيحي نگريسته شد و حتي متولي اجراي آن هم در مظان نگاه‌هاي خاص قرار گرفت. چندي پيش بود كه در داستان پر‌ماجراي تخصيص ارزهاي دولتي وزير جوان دولت دوازدهم اقدام به انتشار ليست ارزبگيران دولتي كرد و از ديگر وزارتخانه‌ها خواسته شد تا اين روال را پي بگيرند تا مشخص شود رانت‌بگيران دولتي چه كساني بودند. شرايطي كه حتي برخي وزرا را مجبور كرد تا به‌رغم‌ ميل باطني به اين كمپين بپيوندند و براي شفاف‌سازي اقتصاد ايران گامي بردارند.

 

اين روال اگرچه گام‌هاي اوليه براي پياده‌سازي همان طرحي بود كه در سال ٩٥ بار ديگر استارت آن توسط دولت خورده بود اما نشان داد آنچه تاكنون در مورد دولت الكترونيك و زيرمجموعه‌هاي آن كه يكي ايجاد شفافيت و مبارزه با فساد اداري است همچنان در كوچه پس‌‌‌كوچه‌هاي بروكراسي‌هاي اداري يا شايد عدم‌هماهنگي‌هاي دولتي باقي مانده و اجرايي نشده است كه اگر تا امروز گام‌هاي اساسي‌تري نه‌تنها از سوي وزارتخانه ICT كه از سوي ديگر وزارتخانه‌ها از جمله صنعت و اقتصاد و... برداشته مي‌شد امروز كه كشور مجددا در شرايط تحريمي جديد است بخش خصوصي خواست اصلي‌اش از دولت را شفافيت نمي‌خواند و با خيالي آسوده‌تر گام در جهت تامين منافع اقتصادي كشور مي‌گذاشت.

 

شايد به همين دليل است كه توجه‌ها به وزير ارتباطات دولت دوازدهم كه تقريبا تابوشكن اقدامات دولتي بوده كمي پر‌رنگ‌تر از سابق است و هرچند شايد عده‌اي نخواهند با پياده‌سازي برخي برنامه‌هاي دولتي گامي جدي براي شفافيت و جلوگيري از رانت اقتصادي برداشته شود اما بخش خصوصي نگاه استمدادي‌تري به وزير جوان دولت دارد تا با اجراي فازهاي طرح ملي دولت الكترونيك بخشي از مطالبات بخش خصوصي را پاسخ دهد. البته اين نوع نگاه به برنامه بازمي‌گردد كه در روزهاي راي اعتماد در صحن سبز‌رنگ مجلس خوانده شده است.

 

آذري‌جهرمي در يك سال گذشته بعد از اخذ راي‌اعتماد، ‌گر‌چه صد‌درصد موفق به اجراي برنامه دولت الكترونيكي نشده اما همچنان اميدوار است كه اگر دستگاه‌هاي دولتي جزيره‌اي عمل نكنند، موفقيت حاصل خواهد شد.

 

گلايه از سازمان‌هاي دولتي

تيرماه بود كه او در يكي از سلسله توييت‌هاي خود بعد از بازديد از سازمان تامين اجتماعي نوشت: «به اجراي دولت الكترونيكي اميدوارتر شدم، امروز در سازمان تامين اجتماعي شاهد اجراي بخش مهمي از خدمات دولت الكترونيكي، مرتبط با موضوع فعاليت‌هاي اين سازمان بودم. وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات مدت‌هاست كه زيرساخت‌هاي مورد نياز اجراي دولت الكترونيكي را فراهم كرده است اما بزرگ‌ترين مانع اجراي آن همكاري نكردن برخي دستگاه‌ها براي اجراي اين طرح يا جزيره‌اي عمل كردن آنهاست.»

 

سازمان‌هاي درگير

هرچند آذري‌جهرمي با همه روحيه تابوشكنانه‌اش به‌طور‌واضح به موضوع سنگ‌اندازي برخي وزارتخانه‌ها در موضوع پياده‌سازي دولت الكترونيك كه يكي از اهدافش شفافيت و كاهش فساد اداري است، اشاره نمي‌كند اما طبق گفته محمود واعظي، وزير سابق ارتباطات و فناوري اطلاعات طبق برنامه دولت الكترونيك همه دستگاه‌ها و وزارتخانه‌ها درگير اين برنامه هستند و تاكنون وزارت بهداشت، تعاون و كار و اموراجتماعي، راه و شهرسازي، جهادكشاورزي، علوم، تحقيقات و فناوري، امور خارجه، اقتصادوامور دارايي، نيرو، بانك‌مركزي، سازمان ميراث فرهنگي به صورت جدي درگير اين برنامه دولتي شده‌اند.

 

آمارهاي جهاني درباره شفافيت ايران چه مي‌گويد؟

 

رتبه ۱۳۰

گزارش سال ٢٠١٧سازمان بين‌المللي شفافيت از وضعيت فساد اداري در كشورهاي مختلف، هرچند از بهبود نمره ايران در سنجش شاخص فساد خبر مي‌دهد اما براساس رده‌بندي اين سازمان، ايران هنوز از ميان ١٨٠كشور، در رتبه ١٣٠ قرار دارد كه مشابه رتبه سال٢٠١٦است. سازمان بين‌المللي شفافيت در گزارش خود، ۱۸۰كشور جهان را از نظر ميزان فساد اداري بر پايه نظرخواهي‌هاي گوناگون از كارشناسان زير ذره‌بين گذاشته است. گفتني است در گزارش‌هاي مربوط به سال ٢٠١٣ امتياز ايران ٢٥ بوده كه در سال‌هاي ٢٠١٥و ٢٠١٦، به ٢٧و ٢٩ امتياز رسيده است؛ اما به‌رغم بهبودي اندكوضعيت امتيازات، به جايگاه بهتري دست‌نيافته بود.

 

از ميان همسايگان مرزي و منطقه‌اي ايران، فقط دو كشور افغانستان و عراق وضعيتي بدتر از ايران دارند. از سوي ديگر از ميان همه كشورهاي منطقه، امارات با امتياز ٧١ در جايگاه ‌٢١جهان و يك پله بالاتر از فرانسه قرار گرفته است ضمن اينكه قطر نيز با امتياز ٦٣ در كنار كشورهاي تايوان و پرتغال در ٢٩دنيا قرار دارد. در بررسي‌هاي جهاني اين شاخص، ٣ كشور نيوزيلند، دانمارك و فنلاند به‌ترتيب با كسب امتيازات ‌٨٩، ٨٨ و ٨٥ پاك‌ترين كشورهاي جهان و ٣كشور سومالي، سودان جنوبي و سوريه به‌ترتيب با كسب امتيازات ٩، ١٢و ١٤فاسدترين كشورهاي جهان معرفي شده‌اند.

 

نرگس رسولي

 

etemadnewspaper.ir
  • 17
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش