دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۲:۰۹ - ۲۴ شهریور ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۶۰۶۷۸۴
اقتصاد کلان

مزایا و معایب حذف دلار از معاملات بین‌المللی ایران

نفت و دلار,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

 نفت و دلارهای نفتی طی سال‌های گذشته تا به امروز، گاهی موجب نیکبختی اقتصاد ایران بوده و در زمان‌هایی هم، شوربختی به همراه داشته است. چند سالی است تحریم‌های اقتصادی غرب علیه ایران موجب شده، این دو؛ نفت و دلار ، آن چهره آشفته خود را به اقتصاد کشور نشان دهند. حالا هرچه صدای پای تحریم بیشتر به گوش می‌رسد، مسئولان و دست‌اندکاران اقتصادی بیش از گذشته تلاش می‌کنند از گرد و خاک دلار در اقتصاد ایران بکاهند. همچنین که پس از نوسان شدید قیمت‌ها در بازار ارز که آغاز آن در فروردین ماه سال جاری بود ، با تصمیم هیات دولت قرار شد دلار از معاملات ارزی حذف و یورو جای آن را بگیرد، اما به نظر می‌رسد هنوز این اتفاق آن‌طور که باید، نیفتاده است.

 

این ماجرا با توجه به این‌که از آبان‌ماه تحریم‌های نفتی و بانکی آغاز می‌شود، سوالاتی را در میان اذهان عمومی ایجاد کرده است که آیا بهتر نیست حاکمیت دلار در معاملات ارزی با دیگر کشورها به پایان برسد؟ روشی از معاملات که بنظر می‌رسد راهی میانبر برای دور زدن تحریم‌ها و نجات از حاکمیت این ارز بر اقتصاد کشور باشد.

 

قصه حذف دلار از گردنه معاملات بین‌المللی اگرچه ماجرای تازه‌ای نیست و سال‌ها پیش نیز از سوی محمدرضا رحیمی، معاون اول دولت احمدی‌نژاد نیز مطرح شده بود، اما حالا با تصمیمی که برخی از کشورها برای حذف دلار گرفته‌اند در میان مسئولان با اهمیت بیشتری مطرح شده است. 

 

هر چه هست به باور بسیاری از کارشناسان حذف دلار مزایای زیادی برای کشورها به همراه دارد که موجب شده است در سال‌های اخیر، بسیاری از کشورهای جهان به سمت حذف دلار از تجارت خارجی حرکت کنند. به باور بسیاری از کارشناسان، از مزایای عمومی حذف دلار در تجارت خارجی می‌توان به مواردی همچون رفع نیاز به مجوزهای آمریکا و کم اثر کردن تحریم‌های مالی این کشور، حذف اشراف آمریکا بر تبادلات مالی خارجی، حذف هزینه مبادله، حذف واسطه‌های مالی و تجاری و تسهیل و رونق تجارت دوجانبه اشاره کرد. 

 

سود و زیان‌های حذف دلار

مرور گزارش‌های منتشر شده در رسانه‌ها نشان می‌دهد که مهم‌ترین سود حذف دلار از سیستم مالی کشور، ایجاد آمادگی برای مقابله با پیامدهای ناشی از تداوم یا حتی تشدید تحریم‌های اقتصادی ایران است. همین موضوع باعث شده است که بسیاری از کارشناسان از این ایده پشتیبانی کنند.

 

اما این تصور که کاهش نقش دلار می‌تواند باعث ثبات در بازار ارز کشور شود، تصور صحیحی نیست. به گفته برخی از کارشناسان، کاهش نقش دلار عملا باعث افزایش نقش ارزهای جایگزین می‌شود و نوسانات حاکم بر بازار ارز از دلار به ارزهای دیگر منتقل شده و به جای خود باقی می‌ماند.

 

بنابر اظهار نظر تحلیلگران، در نوسانات اخیر حاکم بر بازار ارز، این دلار نبوده که گران شده است، بلکه این ریال بوده که ارزش خود را از دست داده است. نادیده گرفتن این نکته می‌تواند در تعیین سیاست‌های پولی و مالی ایران منجر به خطاهای محاسباتی شود.

 

هزینه واردات بالا می‌رود 

مهم‌ترین زیان ناشی از استفاده از ارزهای جایگزین بالارفتن هزینه واردات است. چند وقت پیش بود که محمد لاهوتی، رئیس کنفدراسیون صادرات ایران به فارس گفته بود: « واردات کالایی با یک ارز جایگزین از فروشنده‌ای که کالای خود را به دلار عرضه می‌کند به این معنی است که وارد کننده به‌صورت رسمی باید هزینه خرید و فروش ارز را پرداخت کند و پرداخت چنین هزینه‌ای افزایش قیمت را به دنبال دارد.» این اظهارنظرها در حالی مطرح هستند که به باور برخی دیگر از کارشناسان، وجود نظام دو نرخی ارز مانعی جدی برای انعقاد پیمان پولی بین ایران با سایر کشور‌ها برای صادرات و واردات کالا است. چرا که مشخص نخواهد بود کدام کالاها با چه نرخ ارزی می‌توانند بین دو کشور مبادله شوند. 

 

از سوی دیگر، آنطور که تحلیلگران اقتصادی می‌گویند، عامل دیگری که در این باره بسیار اهمیت دارد ثبات در سیاست‌ها و مقررات صادرات و واردات کشور است. تغییر ناگهانی مقررات ممنوعیت واردات و صادرات کالا، باعث برهم خوردن توازن تجاری با سایر کشورها شده و در نتیجه منجر به عدم کارآیی پیمان پولی خواهد شد. با توجه به حرکت تدریجی قدرت‌های نوظهور اقتصادی همانند چین، هند و روسیه در حذف دلار از مبادلات تجاری، به‌خصوص در قراردادهای نفتی، هم اکنون فرصت بسیار مناسبی برای کشورمان جهت استفاده از این امکان برای حذف دلار از مبادلات تجاری خود و رونق تجارت با این کشورها است. اما باید توجه داشت که شرط کارآمدی این راهکار رعایت شرایط و پیش نیازهای اشاره شده و حفظ انسجام در سیاست‌های اقتصادی و پولی کشور است. 

 

حالا پس از نوسان شدید قیمت‌ها در بازار ارز، در تصمیم هیات دولت در فروردین‌ماه امسال قرار شد دلار از معاملات ارزی حذف و یورو جای آن را بگیرد، اما به نظر می‌رسد هنوز این اتفاق آن‌طور که باید، نیفتاده است. در این میان، حتی برخی کارشناسان معتقد هستند که دلار به زودی موقعیت خود را به عنوان ارز مسلط بر بازارهای جهانی از دست خواهد داد. 

قصه نوسانات نرخ دلار، مدت‌هاست که کارشناسان اقتصادی را سرگردان کرده است. به باور برخی از کارشناسان، دلار اقتصاد را تعریف نمی‌کند و نمی‌تواند شاخص تورم و اندازه‌گیری ثروت مردم باشد. بر اساس استدلال این گروه از تحلیلگران در هر دوره‌ای که ارزش پول ملی کم شده است، اتفاقا صادرات و گردشگری رونق گرفته است. از همین‌رو این گروه از کارشناسان افزایش نرخ ارز را به مثابه یک فرصت طلایی برای کشور تلقی می‌کنند. 

 

این در حالی است که بنابر اظهارنظر گروه دیگر از آگاهان اقتصادی، دلار همیشه ملاک قیمت‌گذاری در اجناس بوده و هست؛ این موضوع حتی در رابطه با کالاهای تولید داخل نیز که این‌روزها تحت تاثیر نرخ ارز دچار افزایش قیمت شده‌اند به خوبی مشهود است. به باور این تحلیلگران در اقتصاد ایران که همواره بر اساس فروش منابع خام و اولیه ارز تولید کرده است و با آن ارز مواد اولیه و واسطه‌ای کالاهای مصرفی را وارد کرده، ارزش دلار تعیین‌کننده است.

 

هر چه که هست، از سلطه دلار بر اقتصاد ایران نمی‌توان چشم‌پوشی کرد و بنظر می‌رسد که حکومت دلار بر کشور حقیقتی است که نمی‌توان آن را نادیده گرفت. اما در روزهای منتهی به پاییز که گویی صدای پای تحریم‌ها از فاصله نزدیکتری به گوش می‌رسد، این سایه سنگین بر اقتصاد را بهتر از همیشه می‌توان احساس کرد. 

 

در اقتصاد وابسته به نفت ایران که بیشتر درآمدهای ارزی‌اش را از راه فروش طلای سیاه تامین کرده است، با زمزمه تحریم‌های نفتی می‌توان به اعماق این نگرانی‌ها بیشتر پی‌برد. بر همین اساس مدتی است که مباحثی در رابطه با حاکمیت دلار در مبادلات ارزی با کشورهای دیگر مطرح شده است. 

 

دلار چند ماهی است تا توانسته در اقتصاد بهت زده ایران آتش سوزانده است. قیمت ایران ارز در کوتاه‌ترین زمان ممکن که برای افزایش نرخ دلار لازم است از حدود ۴ هزار تومان به ۱۴ هزار تومان رسید، آنطور که آگاهان اقتصادی می‌گویند نرخ ارز به دلیل سال‌ها تلاش دولت برای ثابت نگاه داشتن آن از کماند در رفته حالا کنترلش از دست دولت خارج شده است.

 

اما وقتی این اتفاق‌ها در کنار تحریم‌های اقتصادی و جو روانی حاکم بر اقتصاد ایران قرار می‌گیرد دلایل اصلی به حاشیه رانده شده و استفاده از کوتاه ترین راه حل ممکن مد نظر قرار می‌گیرد. مثل این روزها که گفته می‌شود چاره کار آنست که دلار از چرخه مبادلات بین‌المللی ایران با دیگر کشورها حذف شود. اظهار نظرها در این باره بسیار متفاوت است.

 

به نظر می‌رسد هنوز نه مسئولان و نه دست‌اندرکاران اقتصادی برای رسیدن به این راهکار به اتفاق نظر نرسیده‌اند. اما آنچه در باره آن اتفاق نظر وجود دارد آن است که این تصمیم در شرایط فعلی اقتصاد ممکن است مجب محدودیت تجارت ایران با کشورهایی شود که دلار همچنان در اقتصاد آنها قدرت‌نمایی می‌کند.

 

hamdelidaily.ir
  • 17
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش