شنبه ۰۳ شهریور ۱۴۰۳
۰۹:۳۰ - ۰۹ آبان ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۸۰۲۱۹۵
اقتصاد کلان

یک کارشناس اقتصادی؛

بانک‌ها روزانه هزار میلیارد تومان نقدینگی تزریق می‌کنند

زهرا کریمی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان
استاد اقتصاد دانشگاه مازندران اظهار کرد: این بیماری بانکی که در حال مزمن‌تر شدن است را نمی‌توان در شرایط تحریم‌های امریکا علیه ایران حل کرد زیرا در شرایط بحران، اولویت دولت‌ها مدیریت بحران است نه اصلاح ساختارها.

زهرا کریمی در گفت‌وگو با ایلنا، در مورد افزایش نرخ تورم در ماه‌های اخیر و تاثیرات آن بر اقتصاد کشور گفت: تورمی که با آن مواجه هستیم به قول معروف همانند بیرون آمدن غول از چراغ است که بازگرداندن آن به چراغ کار دشواری است. اغلب کارشناسان اقتصادی باور دارند که تورم پدیده پولی است و افزایش حجم پول به رشد تقاضا و افزایش قیمت‌ها منجر می‌شود.

 

وی ادامه داد: رشد نقدینگی در ایران در شرایطی تداوم می‌یابد که عرضه کالاها و خدمات کشور نه تنها ثابت نیست بلکه شروع به کاهش کرده است و دلیل آن کاهش درآمدهای ارزی و مشکلات جدی در مبادلات بانکی بین‌المللی است. بنابراین آنچه در جامعه ما بروز کرده و احتمالا در ماه‌های آینده نیز ادامه خواهد یافت رشد نقدینگی و کاهش عرضه است.

 

روزانه هزار میلیارد تومان نقدینگی از سوی بانک‌ها به اقتصاد کشور تزریق می‌شود

وی تصریح کرد: براساس برآوردهای آقای خوانساری، رییس اتاق بازرگانی تهران، روزانه نزدیک به هزار میلیارد تومان نقدینگی از سوی بانک‌ها به اقتصاد کشور تزریق می‌شود؛ که بخش بزرگ آن  پولی است که بانک‌ها بابت سود سپرده‌ها پرداخت می‌کنند. به علاوه وام‌هایی که بانک‌ها از بانک مرکزی اخذ می‌کنند هم پایه پولی را افزایش می‌دهد که اصطلاحا پول پرقدرت است که بانک مرکزی به اقتصاد تزریق می‌کند و هم پولی است که خود بانک‌ها پیوسته ایجاد می‌کنند و موجب تزریق سالانه ۳۶۰ هزار میلیارد تومان به اقتصادی می‌شود که تولید و عرضه آن در حال کاهش است.

 

کریمی تصریح کرد: پس دلیل اصلی افزایش تورم رشد نقدینگی است که براساس برآوردها سالانه بیش از ۲۰ درصد افزایش پیدا می کند؛ در حالی که رشد اقتصادی ایران براساس اعلام مرکز پژوهش های مجلس در سال ۱۳۹۷ منفی خواهد بود که نتیجه آن کاهش تولید و تورم فزاینده خواهد بود.

 

این استاد دانشگاه با بیان اینکه در شرایط کنونی احتمالا دولت نمی‌تواند برای اصلاح ساختاری بانک‌ها اقدام کند، گفت:  از سویی ما شاهد نوسانات بازار ارز هستیم که یکی از راهکارهای مقابله با آن افزایش نرخ بهره بانکی است که در این صورت یکی از موارد اصلاح نظام بانکی که کاهش نرخ بهره است عملا متوقف می‌شود. همانطور که شاهد هستیم بسیاری از بانک‌ها به شیوه های مختلف به پرداخت سود بالای ۲۰ درصد به سپرده های روز شمار اقدام می‌کنند.

 

بیماری بانکی در حال مزمن‌تر شدن است

وی اضافه کرد: بنابراین یکی از چالش‌های اساسی اقتصاد ایران عملکرد نامناسب سیستم بانکی است. به طور مثال بانک‌ها دارای معوقاتی هستند که دارایی آنها را به طور غیرواقعی بزرگ نشان می دهد. در حالی که بخش قابل توجهی از معوقات بانکی برگشتی نخواهند داشت اما با نرخ سود و جریمه در تراز نامه بانک‌ها در قسمت دارایی‌های بانکی قرار می‌گیرند بنابراین دارایی‌های موهوم بانکی هستند؛ ولی از سوی دیگر تعهدات بانک‌ها برای پرداخت سود سنگین سپرده‌ها واقعی است.

 

این کارشناس اقتصادی افزود: به نظر من این بیماری بانکی که در حال مزمن‌تر شدن است را نمی‌توان در شرایط تحریم‌های آمریکا علیه ایران حل کرد. زیرا در شرایط بحران اولویت دولت‌ها مدیریت بحران است نه اصلاح ساختارها.

 

هفت دهک اول در  موقعیت آسیب‌ هستند

استاد اقتصاد دانشگاه مازندارن با اشاره به تاثیر تورم بالا بر زندگی اقشار مختلف جامعه گفت: در این شرایط تقریبا  ۷۰ درصد جامعه ( هفت دهک اول) در  موقعیت آسیب‌پذیر قرار می‌گیرند. تاثیر آن بر طبقه فقیر شدیدتر و برای طبقه متوسط که نمی‌تواند به راحتی هزینه‌های خود را کاهش دهد نیز شدید خواهد بود. البته دولت طرحی را در دست اجرا دارد که براساس آن بسته‌های حمایتی به اقشار آسیب پذیر داده شود اما این بسته‌های حمایتی در شرایط تورمی مصداق شعر حافظ است که می‌فرماید « کجا کفاف دهد این باده‌ها به مستی ما»

 

از زد و خوردهای جناحی پرهیز شود

وی ادامه داد: دوره بسیار سختی پیش رو داریم؛ برای مقابله با مشکلات اقتصادی در چنین شرایطی باید در کشور آرامش ایجاد شود و از زد و خوردهای جناحی پرهیز شود و در عرصه‌ بین‌المللی نیز در جهت کاهش تنش و تعمیق روابط دوستانه با کشورهای مختلف جهان تلاش کرد. به طور مثال اتحادیه اروپا که برای ماندن ایران در برجام تلاش می­‌کند، سال‌ها است که خواستار تاسیس دفتری در تهران است؛ ولی جناح های مختلف سیاسی  در مورد گشایش چنین دفتری هنوز به توافق نرسیده‌اند.

 

کریمی خاطرنشان کرد: آخرین مورد این تشتت آراء را در موضوع FATF شاهد هستیم. تداوم چنین وضعیتی هزینه‌های سنگین اقتصادی در پی دارد و با افزایش نااطمینانی در فضای کسب و کار انگیزه‌ سرمایه گذاری و تولید را به شدت تضعیف می‌کند. بنابراین باید اراده‌ای سیاسی شکل بگیرد که برای ایجاد ثبات و امنیت اقتصادی به عنوان اولویت اصلی کشور میان جناح‌های مختلف تفاهم ایجاد کند. در غیر این صورت شرایط رکود تورمی در ماه‌های آینده بدتر از سال‌های ۹۱ و ۹۲ خواهد شد.

 

  • 15
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

چکیده بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید

نام کامل: هیثم بن طارق آل سعید

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش