روزنامه ایران درباره زمینه های شکل گیری فساد پنهان با محسن صفایی فراهانی فعال سیاسی - اقتصادی گفتگو کرده است.
بخشی از حرفهای صفایی فراهانی:
* گردش مالی قاچاق کالا و مواد مخدر در کشور بیش از ۱۶۰ هزار میلیارد تومان، یعنی ۷۵ درصد بودجه سالانه ایران است!
* چطور می توان با چنین حجم سنگینی از پول کثیف مقابله کرد؟
* گفته میشود باباک زنجانی نزدیک به ۲.۶ میلیارد یورو (حدود ۳۲ هزار میلیارد تومان!!) از منابع کشور را در اختیار گرفته است، نقش این منابع در اقتصاد کشور چه بوده است؟
* چرا در سالهای ۶۸ تا امروز بالاترین آمار مهاجرت مغزها را در گزارشهای بانک جهانی ایران دارد؟ حاکمیت توجه ندارد که چه عواملی باعث میشود این نوع نیروها براحتی از کشور میروند! مسأله فقط فرار مغزها نیست.
* گزارش بانک مرکزی از شش ماهه دوم سال ۹۶ نشان میدهد بیش از ۲۵ میلیارد دلار سرمایه از کشور خارج شده است. ۲۵ میلیارد دلار در ۶ ماه عدد کوچکی نیست.
* سالانه ۱۵ میلیارد دلار قاچاق کالا صورت می گیرد.
* گردش مالی مواد مخدر در کشور بیش از ۱۶۰ هزار میلیارد تومان در سال است.
* جمع این دو عدد نزدیک به ۷۵ درصد بودجه سالانه ایران خواهد شد. چطور میتوان با چنین حجم سنگینی از پول کثیف مقابله کرد؟
* در پاییز سال ۸۴ آقای احمدینژاد بهعنوان رئیس دولت وقت، در یک شب ۷ مدیرعامل بانک را تغییر داد.
* ایشان در آن زمان اعلام کرد فهرست بدهکاران معوق سیستم بانکی در جیب من است.
* گزارش خردادماه همان سال بانک مرکزی، نشان میداد که میزان کل معوقات بانکی ۶/۹ هزار میلیارد تومان بود، یعنی کمتر از ۷ هزار میلیارد تومان. در پایان ۸ سال دولت آقای احمدینژاد که اتفاقاً میخواست با رانت مقابله کند، میزان معوقات بانکی که طی ۸۰ سال بانکداری در کشور ۷ هزار میلیارد تومان بود، به بالای ۸۰ هزار میلیارد تومان رسیده بود، این نتیجه تصمیمات همان دسترسی محدود و رانت غارتی است.
* بنا به گزارش وزارت اقتصاد و سازمان خصوصی سازی، در انتهای دوره دولتهای نهم و دهم، ۸۳درصد واگذاریها به نهادها بوده است و توزیع منابع به صورتی کاملاً هدایت شده و بسته عمل شد که نتیجه آن به جای تحول اقتصادی برای ملت، رکود سنگین بود که در پایان آن دهه به کشور تحمیل کردند که هنوز هم ادامه دارد!
- 11
- 2