دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۹:۴۴ - ۲۷ دي ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۰۰۷۱۵۷
مسکن، راه، عمران

مالیات در کمین سوداگران بازار مسکن

بازار مسکن,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,مسکن و عمران

حاشیه‌ها در بازار مسکن در حالی ادامه دارد که هر وعده‌ای برای آرام کردن این بازار تقریبا بی‌نتیجه می‌ماند. هر چند یکی از طرح‌های پرحاشیه در این بازار طرحی به نام مالیات بر عایدی مسکن است که اگر آن‌طور که گفته می‌شود به نتیجه برسد، می‌توان شاهد بسته شدن پرونده بسیاری از گرفتاری‌ها در این بازار بود. 

 

اواخر تیر ماه سال جاری بود که طرح دو فوریتی مالیات بر عایدی مسکن و زمین تقدیم هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی شد. آنطور که از صحبت‌های بهارستانی‌ها بر می‌آید، بر اساس این طرح، هر وقت که ملکی خریداری شده و همزمان به فروش می‌رسد، مابه‌التفاوت ارزش خرید و فروش همان عایدی است که گیر مالک آمده است و باید از این درآمد، از مالک مالیات اخذ شود. بر همین اساس این ارزش افزوده حاصل شده مبلغی است که متعلق به خود فرد نیست و اخذ مالیات از این درآمد می‌تواند برای جامعه مفید باشد. در واقع نقطه هدف این طرح آن دسته از افرادی است که به طمع کسب سود بدون هیچ گونه تلاش و زحمتی در جامعه با خرید خانه های متعدد، مسکن را احتکار می‌کنند. 

 

این طرح در حالی در دستور کار مجلس قرار گرفته که اظهارنظرهای بسیاری دریاره آن از زبان کارشناسان اقتصادی شنیده می‌شود. عده‌ای از تحلیل‌گران اقتصادی بر این باور هستند که با اجرای این سیاست می‌توان بازار مسکن را تا حدودی آرام‌تر کرد و از دست به دست شدن معاملات خانه برای بالا رفتن قیمت‌ها جلوگیری کرد. این در حالی است که برخی دیگر از کارشناسان اقتصادی و حتی دست‌اندرکاران بازار معتقد هستند که در صورت اجرای مالیات بر عایدی مسکن، سایر بازارهای موازی هم باید مالیات پرداخت کنند.

 

اگرچه اظهارنظرها در این زمینه متفاوت است. اما آنچه بسیاری از تحلیلگران اقتصادی بر آن اتفاق نظر دارند این است که هر گونه سیاست مالیاتی باید تنها در شرایط رونق بازار دریافت شود. به گفته بسیاری از کارشناسان اقتصادی، بررسی طرح مالیات بر عایدی سرمایه در بخش مسکن نشان می‌دهد در اثر اجرای این قانون، بار مالیاتی به مصرف کنندگان و مردم منتقل نخواهد شد. در واقع طبق این طرح قانونی، مالیات نقل و انتقال و مالیات سازندگان مسکن حذف خواهد شد و روند به تثبیت رسیدن و افزایش تدریجی نرخ مالیات بر عایدی نیز، مانع از ایجاد شوک اولیه و انتقال بار مالیاتی به مردم می شود. با این اوصاف، نقطه اثر اصلی این مالیات سوداگران و دلالان بازار مسکن هستند و بار مالیاتی بر دوش این قشر خواهد بود. 

 

طرحی برای حذف دلالی 

ماجرا از این قرار است که سال‌هاست که بازار مسکن به عنوان یکی از بازارهای جذاب برای فعالیت دلالان شناخته می‌شود. در این میان عده‌ای که در دهک‌های مرفه جامعه جای گرفته‌اند سرمایه‌های خود را به این بازار می‌برند و با خرید خانه‌های مختلف در نقطه به نقطه شهر، از این راه قدرت خرید خود را حفظ می‌کنند. مسکن برای این گروه همیشه در حکم یک کالای سرمایه‌ای بوده و حتی در ازای دلار و سکه نیز در اختیار مستجران این خانوارها قرار گرفته است.

 

این در حالی است که در یک طرف دیگر این شهر عده‌ای هستند که سال‎ها با کفش‌های آهنین کوچه به کوچه پایتخت را بالا و پایین می‌‎روند تا شاید متناسب با سرمایه خود مسکنی مناسب خریداری کنند، اما مگر کسی می‌تواند با این شیب تند افزایش قیمت و بازی‌ دلال‌ها صاحبخانه شود؟

 

این داستان سال‌هاست که تکرار می‌شود و نبود سیاست‌های مناسب در این بازار باعث شده تا خبر بالا رفتن قیمت مسکن پای ثابت اخبار رسانه‌ها باشد. هر چه که هست، تحلیل‌های کارشناسانه هم حکایت از این دارد که نخستین کارکرد مسکن باید تامین سرپناه برای خانواده‌ها باشد. آنهم در شرایطی که بر اساس گزارش‌ها بیش از ۶۰ درصد از سهم درآمد هر فرد باید به مسکن هزینه شود.

 

با این همه، تجربه هر ساله نشان داده است که بازار مسکن به طور سنتی با دلالی و تقاضای سرمایه‌گذاری غیر متعارف همراه بوده است. به دلیل نیاز اولیه و ضروری مردم به مسکن بوده است که این کالا به ابزاری برای دلالی و سرمایه‌گذاری غیر مولد صاحبان سرمایه تبدیل شده است. با همین تحلیل‌ها است که بسیاری از کارشناسان اقتصادی می‌گویند مسکن قابل قیاس با بازارهای دیگر نیست و برای حذف دلالی از این بازار باید از این بخش مالیات دریافت شود. 

 

آلبرت بغزیان، یکی از کارشناسان اقتصادی، طرح مالیات بر عایدی برای کنترل قیمت‌ها در بازار مسکن را این‌طور تحلیل کرده و به «همدلی»، گفت: «این طرح بیشتر برای جلوگیری از افزایش قیمت مسکن در زمان خرید و فروش است. این طرح از دوجنبه قابل بررسی است؛ یکی بحث مالیات است که دولت درآمدهای مالیاتی خود را محقق می‌کند، دیگری سیاستی است که می‌تواند مسکن را از رکود خارج کند.»

 

بغزیان در ادامه افزود: «با اجرای این طرح مانند عایدی از سرمایه، باید مالک از عایدی خرید و فروش مسکن مالیات پرداخت کند.» به گفته این تحلیلگر اقتصادی: «در این طرح فردی که سال‌هاست صاحبخانه است مالیات پرداخت نمی‌کند، بلکه کسی که خانه‌ای را جدیدا خریده و بلافاصله می‌فروشد باید از مابه‌التفاوت قیمت خرید و فروش، یعنی آن بخشی را که سود کرده، مالیات بدهد.»

 

بغزیان در ادامه گفت: «این ابزار می‌تواند از عرضه مسکن توسط دلالان جلوگیری کند و هر گونه سوداگری در این بازار را از بین ‌ببرد. از طرف دیگر جلوی افزایش قیمت‌ مسکن در بازار گرفته می‌شود.»

 

 

hamdelidaily.ir
  • 15
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش