دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۳:۴۷ - ۱۳ خرداد ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۳۰۷۸۸
صنعت و معدن

ادعای بی‌نتیجه کاستن ارزبری صنعت لوازم خانگی

لوازم خانگی,لوازم خانگی در ایران

جهان صنعت نوشت: در دهه ۱۳۸۰ بود که روزنه‌هایی برای تولید کالاهای مشهور به لوازم خانگی در ایران باز شد. در آن دهه که تولید تلویزیون از سوی یک شرکت ایرانی با برند برتر جهان در جاده کرج آغاز به کار کرد امیدهایی برای ایرانی کردن این صنعت پدیدار شد. رشد فزاینده مصرف تلویزیون اما به رشد تلویزیون سامسونگ و ال‌جی جواب داده می‌شد. مدیران ایرانی شریک سامسونگ کره‌جنوبی به دولت‌های وقت وعده داده بودند به مرور تکنولوژی و دستگاه‌های تولید دیگر لوازم خانگی را به ایران می‌آورند و این وعده در شروع کار دولت دوازدهم ممکن شد.

سیاست خارجی ایران اما در دهه ۱۳۹۰ با سرسختی آمریکایی‌ها مواجه شد و باراک اوباما نخستین تحریم‌های گسترده را برای ایران تحمیل کرد. تحریم‌های اوباما اما هنوز کامل نبود و به نفت و بانک مرکزی نرسیده بود. در حالی که تولید انواع لوازم خانگی در ایران روندی پایدار را تجربه می‌کرد موج بعدی تحریم‌ها از سوی ترامپ آمد و اقتصاد ایران را با بحران روبه‌رو کرد. یکی از صنایع به گرداب‌افتاده در دوره جدید تحریم‌ها همین لوازم خانگی بود. بزرگ‌ترین کارخانه تولید تلویزیون با برند جهانی و نیز واحد بزرگ تولید‌کننده یخچال، فریزر و جاروبرقی نیز به مرور و بر اثر شدت تحریم‌ها به رکود کشیده شد.

ادعا‌ها و نتوانستن‌ها

در موقعیت تازه‌ای که صنایع لوازم خانگی ایران در برابر تحریم‌های گسترده غرب با سختی مواجه شد یک تصمیم سیاسی اتخاذ و گفته شد دو واحد بزرگ تامین‌کننده لوازم خانگی از کره‌جنوبی دیگر حق فعالیت و همکاری با این شرکت‌ها را ندارند. پس از آن بود که گروهی از تولید‌کنندگان ایرانی در غیاب واحدهای یادشده به مقام‌های سیاسی وعده دادند با قطع همکاری شرکت‌های کره‌جنوبی و شرکای داخلی در یک دوره معین اولا کیفیت کالاهای داخلی را افزایش خواهند داد، ثانیا قدرت رقابت‌پذیری از نظر قیمت را به ارمغان می‌آورند و سوما می‌توانند به داخلی‌سازی این صنعت کمک کنند. حالا چند سال سپری شده و بنا به گفته برخی رهبران تشکل‌های مرتبط که پیش از این به واردات کره‌جنوبی به‌مثابه سد راه تولید داخلی تاکید داشتند حالا به قاچاق اشاره می‌کنند. نکته مهم دیگر این است که در این سال‌ها گزارش کارشناسانه و دقیق و بهنگام که نشان دهد تولید داخلی لوازم خانگی چقدر در داخلی‌سازی و کاستن از نیاز ارزی این صنعت کامیاب بوده‌اند، انتشار عام پیدا نکرده است. یک گزارش تازه اما نشان می‌دهد صنعت لوازم خانگی همچنان نیازمند صدها میلیارد دلار واردات بوده و نیاز ارزی این صنعت همچنان بالاست.

جزئیات نیازهای ارزی بیشترین فشار هزینه‌های ارزی مربوط به واردات قطعات مورد نیاز یخچال، فریزر و تلویزیون معادل یک‌میلیارد دلار است. پس از آن لوازم خانگی کوچک، ماشین لباسشویی و کولر گازی با اختصاص هزینه‌ای معادل ۴۶۰میلیون دلار جزو اقلام پرهزینه به لحاظ نیاز ارزی هستند.

به گزارش تسنیم، صنعت لوازم خانگی به واسطه تنوع بالای محصولات، از درجات مختلف عمق ساخت داخل برخوردار بوده که وابسته به عوامل متعددی مانند سطح فناوری و دوره توسعه محصول جدید است.

براساس آمار بیشترین تعداد از محصولات لوازم خانگی درجه عمق ساخت داخل کمتر از ۷۵درصد بوده و متوسط آن ۳/۶۶درصد است. به عبارت دیگر، به طور متوسط ۷/۳۳درصد هزینه تمام‌شده تولیدات صنایع لوازم خانگی ، مواد اولیه و اجزا و قطعات و متاثر از نوسان قیمت نرخ ارز بوده و از آنجایی که مواد اولیه عرضه‌شده در بورس نیز متناسب با قیمت ارز قیمت‌گذاری می‌شود، به‌طور غیرمستقیم از نوسان قیمت ارز و قیمت‌های جهانی تاثیر می‌پذیرد.

متوسط ارزبری صنایع لوازم خانگی برابر با ۱۷۵دلار استد (آمار سال ۱۳۹۹). بیشترین ارزبری مربوط به تلویزیون برابر با ۳۸۰دلار بوده و پس از آن یخچال و فریزر با ۳۰۰دلار ارزبری قرار دارد. محصول سوم نیز عبارت از کولرگازی است که رقم ارزبری آن معادل ۲۰۰دلار بوده و رقم قابل‌توجهی است. این موضوع مبین ضرورت بالای پرداختن به برنامه‌های ساخت داخل است، چراکه به منظور ارتقای تاب‌آوری و «کاهش هزینه تمام‌شده در تولیدات صنایع لوازم خانگی» اولین اصل مهم درجه اتکای این صنعت به ظرفیت‌های داخلی و افزایش عمق ساخت داخل است.

تجارت خارجی و تراز ارزی صنایع لوازم خانگی

بررسی ارقام تجارت محصولات صنایع لوازم خانگی برحسب ارزش صادرات و واردات رسمی محصولات مبین روند رو به رشد صادرات و کاهش واردات است ولی در نهایت تراز تجاری این صنعت منفی‌یک‌میلیارد دلار است.طی سال‌های ۹۴ الی ۱۴۰۰ تراز تجاری این صنعت از منفی ۵/۱میلیارد دلار به منفی‌یک‌میلیارد دلار کاهش یافته است. اگرچه روند روبه رشد است ولی شیب آن کند بوده که باید شیب رو به رشد افزایش یابد. به هر حال دو مساله همچنان تراز ارزی این صنعت را منفی نگه داشته است:

الف. فشار واردات (عمدتا قاچاق) در بازار محصولات نهایی. بخشی از تقاضا برای کالاهای وارداتی آن به واسطه تفاوت میان میزان تولید و نیاز بازار ایجاد می‌شود.

ب. وابستگی وارداتی در تولید داخلی محصولات نهایی. وابستگی به مواد اولیه، اجزا و قطعات وارداتی رقمی بالغ بر ۵/۱میلیارد دلار نیاز ارزی را در صنایع لوازم خانگی ایجاد می‌کند.

بیشترین فشار هزینه‌های ارزی مربوط به واردات قطعات مورد نیاز یخچال، فریزر و تلویزیون معادل یک‌میلیارد دلار است. پس از آن لوازم خانگی کوچک، ماشین لباسشویی و کولر گازی با اختصاص هزینه‌ای معادل ۴۶۰میلیون دلار جزو اقلام پرهزینه به لحاظ نیاز ارزی (در بخش مواد و قطعات وارداتی) هستند.

در مجموع، با وجودی ‌که واردات محصول نهایی در بخش لوازم خانگی بسیار محدود است، به واسطه نیاز بالای ارزی در بخش تولید این محصولات و همچنین واردات محصولات نهایی به صورت قاچاق، همچنان (تراز ارزی منفی) به عنوان یکی از چالش‌های کلیدی این صنعت به‌شمار می‌رود.

  • 12
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش