سند توسعه صنعتی در حالی از سوی وزارت صنعت منتشر شده است که به اعتقاد فعالان بخشخصوصی این سند جامع نبوده و از نظرات آنها استفاده نشده است؛ سندی که بازنویسی سند راهبردی توسعه صنعتی است و همان ایرادات و اشکالات سال ۹۴ را دارد.
عضو هیات نمایندگان اتاق تهران در این زمینه گفت: اعضای کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران ایرادهایی به سند توسعه صنعتی وزارت صمت وارد دانستند و در مجموع آن را سندی جامع و مفید ارزیابی نکردند.
وزارت صنعت، معدن و تجارت در روزهای گذشته سندی را تحت عنوان سند «راهبرد توسعه صنعتی» منتشر کرده است که به اعتقاد رییس کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران ایرادهایی به آن وارد است و به بزرگترین چالش امروز صنعت کشور یعنی «رقابتپذیر نبودن صنعت» در کشورمان پاسخ نداده و برای آن چارهجویی نکرده است.
مهدی پورقاضی با اشاره به اینکه کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران جلسهای برای بررسی این سند با حضور نمایندهای از وزارت صنعت، معدن و تجارت تشکیل داد، گفت: «در جلسه کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران بعد از ارائه گزارش و توضیحات نماینده وزارت صنعت، معدن و تجارت درباره سند راهبردی توسعه صنعتی اعضای کمیسیون صنعت و معدن اتاق ایرادهایی به این سند وارد دانستند و در مجموع آن را سندی جامع و مفید ارزیابی نکردند و پیشنهاد دادند تا این سند با همکاری نمایندگانی از اتاق تهران به عنوان نماینده فعالان بخشخصوصی اصلاح شود.»
نظر بخشخصوصی را وارد نکردند
به گزارش مهر به نقل از اتاق بازرگانی تهران، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران در ادامه به ایرادهایی که از سوی اعضای کمیسیون به این سند وارد شد اشاره کرد و گفت: «سوال و ایراد اول اعضای کمیسیون این بود که چرا وزارت صنعت، معدن و تجارت در تدوین این سند از مشورت و ظرفیت نمایندگان بخشخصوصی استفاده نکرده است. علاوه بر این چرا در این سند باوجود اینکه تصویری از شرایط صنعتی کشور ترسیم شده، تحلیلی وجود ندارد که برای مثال مشخص کند چرا رتبه ایران در بسیاری از شاخصهای صنعتی پایین است و برای حل آنها چه کاری باید انجام شود.»پورقاضی با بیان اینکه یکی از اشکالات دیگر این سند مشخص نبودن پرسش اصلی آن است، گفت: «مهمترین اشکالی که اعضای کمیسیون صنعت و معدن به این سند وارد دانستند این بود که در آن به مهمترین چالش کنونی صنعت کشور یعنی رقابتپذیر نبودن تولیدات صنعتی ما در مقایسه با تولیدات دیگر کشورها اشارهای نشده و طبیعتا چارهای هم برای آن پیشبینی نشده است. در صورتی که در سند راهبردی توسعه صنعتی کشور باید فصل مشخصی برای این مهم دیده و در آن چاره جویی شود.»رییس کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران در ادامه به سند راهبردی که دو سال پیش هم از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت تهیه شده بود و آن نیز ایرادهای مشابهی داشت اشاره کرد و گفت: «مشابه این سند سال ۹۴ از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت تدوین و منتشر شده بود و در آن سند هم مطالب مشابهی آمده بود و همان زمان هم در بررسی که از سوی کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران صورت گرفت ایرادهایی مطرح شد و پیشنهاد دادیم که کمیتهای مشترک متشکل از نمایندگان اتاق تهران و وزارت صنعت تشکیل شود تا بتوانند با استفاده از مشاوران مجرب «سند استراتژی توسعه صنعتی کشور» را تدوین کنند اما ما نتیجه مشخصی از آن نامهنگاریها نگرفتیم تا اینکه حالا به یکباره شاهد انتشار ویرایش جدید از سند راهبردی توسعه صنعتی از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت هستیم و این موضوع همه را شگفتزده کرده است که چرا باید وزارت صنعت، معدن و تجارت با وجود پیشنهاد اتاق تهران به عنوان نماینده فعالان بخشخصوصی برای همکاری و همفکری در زمینه تدوین سند راهبردی توسعه صنعتی، بار دیگر با بیتوجهی خود به صورت مستقل عمل و سند جدید را بدون مشورت با فعالان بخشخصوصی تدوین کرده است.»پورقاضی با اشاره به اینکه نماینده وزارت صنعت، معدن و تجارت بعد از ارائه گزارش خود از سند «راهبردی توسعه صنعتی» و ایرادهایی که اعضای کمیسیون به آن وارد دانستند، برای همکاری با اتاق در اصلاح سند اعلام آمادگی کرد، گفت: «قرار شد از طرف اتاق تهران نامهای تهیه و به وزارت صنعت، معدن و تجارت ارسال کنیم و پیشنهاد همکاری برای تدوین سند استراتژی توسعه صنعتی با همکاری بخشخصوصی و دستگاه دولتی را بدهیم.»
۷ صنعت منتخب سند قبلی
لازم به ذکر است در سند راهبردی سال ۹۴ برای هفت صنعت منتخب برنامه تدوین شده بود. با توجه به تعیین رشته فعالیتهای صنعتی دارای اولویت، در سند برنامه راهبردی برای هفت صنعت منتخب از جمله خودرو، فولاد، نساجی و پوشاک، سیمان، تایر و تیوب، لوازمخانگی و کاشی و سرامیک تعیین شده است. برنامههای راهبردی سایر صنایع منتخب در چارچوب بهکارگرفتهشده مانند صنایع پیشرفته، صنایع غذایی و آشامیدنی، صنایع دارویی و تجهیزات پزشکی، ماشینآلات و تجهیزات صنعتی و تولیدی، صنایع دریایی، معدن، صنایع پتروشیمی و شیمیایی نیز در حال تدوین است که پس از نهایی شدن منتشر خواهد شد.
برنامه راهبردی صنعت خودرو
در سند منتشرشده برای دستیابی به جایگاه نخست صنعت خودروی منطقه، رتبه پنجم آسیا و رتبه یازدهم در جهان با تکیه بر توسعه رقابتپذیری مبتنی بر توسعه فناوری برای این صنعت مدنظر قرار گرفته بود. براساس سند توسعه راهبردی تا سال ۱۴۰۴ تولید سه میلیون خودروی سبک (سواری و وانت) و برای تجاری (اتوبوس، مینیبوس و کامیون) نیز رسیدن به تولید ۱۲۰ هزار دستگاه پیشبینی شده است که برای رسیدن به هدفگذاری و انجام ۹ برنامه راهبردی نیز در نظر گرفته شده است که در این خصوص میتوان به ارتقای توانمندی بنگاهها، مدیریت واردات خودرو و قطعات اشاره کرد.
برنامه راهبردی برای صنعت فولاد
در سند منتشرشده آمده فولاد یکی از محصولات مهم و استراتژیک به شمار میرود و سهم قابل توجهی از ارزشافزوده صنعتی را به خود اختصاص داده است.
براساس آمار منتشرشده در این سند در سال ۲۰۱۴ حدود ۱۷۰۰ میلیون تن فولاد در جهان تولید و مصرف شده است. از این رو بسیاری از کشورها با توجه به منابع خود اعم از مواد اولیه، انرژی و... اقدام به احداث واحدهای فولادی کردند تا نیاز داخلی کشور خود را به این کالای استراتژیک پاسخ دهند. در کشور ما نیز تولید سالانه فولاد خام حدود ۱۷ میلیون تن است و ایران با سهمی معادل یک درصد، در رتبه چهاردهم تولید فولاد جهان قرار دارد.
براساس سند راهبردی برای افق ۱۴۰۴ رسیدن به ظرفیت تولید ۵۵ میلیون تن فولاد خام پیشبینی شده است. ظرفیت سال گذشته تولید فولاد خام برابر با ۲۴ میلیون تن بوده است. برای این بخش نیز ۱۱ الزام برای اجرای اهداف پیشبینیشده در نظر گرفته شده که در این خصوص میتوان به بهبود تعاملات بینالمللی و فضای کسبوکار، تخصیص بهنگام و مناسب منابع لازم از محلهای تعیینشده، اصلاح سیاستهای پولی و مالی منطبق با نیاز تولید اشاره کرد.
برنامه راهبردی صنعت نساجی و پوشاک
دستیابی به جایگاه سوم صنعت نساجی در منطقه و رسیدن به رتبه پنجاهم جهان با تکیه بر رقابتپذیری، نوسازی و سرمایهگذاری همراه با توسعه فناوری و ارتقای بهرهوری عوامل تولید را میتوان از اهداف پیشبینیشده در افق ۱۴۰۴ دانست.
با توجه به نتایج حاصل از تحلیل عوامل درونی و بیرونی صنعت نساجی و پوشاک (قوتها، ضعفها، فرصتها و تهدیدها) و هدفگذاریهای این صنعت تا افق ۱۴۰۴، راهبردهای توسعه صنعت نساجی و پوشاک در این سند ۱۱ برنامه راهبردی برای این بخش توصیه شده که در این خصوص بهبود فضای کسبوکار و رقابتپذیر کردن صنعت نساجی و پوشاک، تنوعبخشی و توسعه صادرات منسوجات و پوشاک با ارزش افزوده بیشتر مبتنی بر مزیتهای رقابتی و تقویت و تکمیل خوشههای صنعتی منسجم و توانمند در نظر گرفته شده است. برای بخش نساجی و پوشاک نیز ۱۱ الزام برای اجرای برنامهها پیشبینی شده که در این خصوص میتوان به رفع تحریمها و بهبود تعاملات بینالمللی، تامین منابع مالی مورد نیاز، افزایش بهرهوری، کاهش قیمت تمامشده و تسهیل دسترسی به مواد اولیه اشاره کرد.
برنامه راهبردی صنعت سیمان
کسب جایگاه سوم جهان با ظرفیت تولید سالانه ۱۲۰ میلیون تن و رتبه اول در صادرات جهانی و ظرفیت تولید در منطقه در افق ۱۴۰۴ را میتوان یکی از اهداف برنامهای بخش سیمان دانست. با توجه به چشمانداز ترسیم شده صنعت سیمان در افق ۱۴۰۴ برای این صنعت نیز شش هدف کلی در نظر گرفته شده که میتوان به ارتقای بهرهوری، افزایش توان رقابتپذیری، بهینهسازی مصرف انرژی و آب اشاره کرد. از سوی دیگر برای این بخش چهار برنامه راهبردی منتخب در نظر گرفته شده که از میان آنها میتوان به توسعه و ایجاد زیرساختها، ایجاد نظام یکپارچه در بخش توزیع سیمان و... اشاره کرد.
برنامه راهبردی صنعت تایر و تیوب
در صنعت تایر و تیوب رسیدن به جایگاه اول در منطقه و کسب سه درصد حجم تولید درجهان مدنظر قرار گرفته است. برای این بخش نیز ۹ برنامه راهبردی در نظر گرفته شده که در این خصوص ارتقای توان بهرهوری و رقابتپذیری، تولید تحت لیسانس و نام تجاری معتبر شرکتهای خارجی و... قید شده است. الزامات اجرای برنامههای این بخش نیز در شش سرفصل قید شده که رشد تولید خودرو از مهمترین آنها محسوب میشود.
برنامه راهبردی صنعت لوازمخانگی
حفظ جایگاه دوم منطقه، با تولید سالانه ۱۶ میلیون دستگاه و صادرات سه میلیارد دلار برنامهای است که برای صنعت لوازمخانگی در سند راهبردی در نظر گرفته شده است. پیشبینی که برای تحقق آن پنج هدف کلی از جمله ایجاد حداقل یک نام و نشان تجاری در سطح بینالمللی، ارتقای سطح کیفیت و استاندارد محصولات در سطح جهانی و رسیدن به مقیاس اقتصادی تولید در نظر گرفته شده است. از سوی دیگر با توجه به سیاستهای صنعت لوازمخانگی هشت برنامه راهبردهای توسعه نیز برای این بخش پیشبینی شده است.
برنامه راهبردی صنعت کاشی و سرامیک
کسب جایگاه چهارم درجهان با ظرفیت تولید سالانه ۷۰۰ میلیون مترمربع و دو میلیارد دلار صادرات را میتوان برنامه در نظر گرفته شده برای این بخش با هشت هدف کلی دانست. افزایش سهم صادرات کشور در بازارهای جهانی، استخراج معادن و تولید محصولات کاشی و سرامیکی در مقیاس اقتصادی را میتوان از جمله اهداف این صنعت دانست.
- 17
- 5