جمعه ۱۵ تیر ۱۴۰۳
۰۸:۵۷ - ۲۱ شهریور ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۶۱۵۷۵
اصناف و قیمت ها

افزایش قیمت ۴۰ درصدی قیمت ادویه در بازار

ادویه,افزایش قیمت ادویه
« الان خرید مشتری دانه ای و مثقالی است.» این صحبت های یکی از فروشندگان ادویه خیابان مولوی است. فروشنده ای که مغازه اش خلوت است و دم در نشسته می گوید به علت افزایش قیمت ادویه علاوه بر کاهش فروش میزان خرید طرف تقاضا هم تغییر کرده است.

مشاهدات میدانی« دنیای اقتصاد» از خیابان مولوی نشان می دهد قیمت انواع ادویه در سال جاری بطور متوسط ۴۰درصد افزایش داشته است. همینطور به سبب اینکه بیش از ۶۰ درصد از تقاضای بازار ادویه از طريق واردات تامین می شود، نوسانات اخیر ارزی بازار را سرد نموده است و« بنکدارها قیمت را روزانه تعیین می کنند ».

میدان قیام، خیابان مولوی به سمت میدان محمدیه. مثل همیشه دست فروش ها بساط پهن نموده اند و با« از شیر مرغ تا جان آدمیزاد» کاسبی می کنند. یکی داد می زند« همه جور جنسی ۱۰ تومن» و یکی با انگشتری مشتری را چک می کند. در میان این شلوغی کاسب ها هم اکثرا دم در مغازه صندلی گذاشته اند و خیابان و مردم را برانداز می کنند:« مشتری نیست. قبلا ادویه همه سفارش می دادند الان دو مثقال فلفل می خرند و می روند.» حسین هم دم در مغازه ادویه فروشی نشسته است. ادویه های رنگی در مربع هایی که با فلز از یکدیگر جدا شده اند و در هر کدام مقوایی با قیمت فرو رفته است. این فروشنده ادویه در خیابان مولوی فلفل سیاه را کیلویی ۱۶۰هزار تومان می فروشد و فلفل قرمز را ۹۵هزار تومان:« فلفل هندیه. تند.» به گفته حسین قیمت ادویه از سال گذشته تا الان« بیشتر از سه برابر شده است. نرخ ادویه هم به دلار وصل است و الان روزانه قیمت می گیریم». به گفته این فروشنده بخش عمده ای از« ادویه بازار از هند و پاکستان وارد می شود.

قبلا کشاورزهای خودمان فلفل و هل تولید می کردند، اما الان برایشان سودی ندارد». این فروشنده جوان برای خشخاش مبلغ ۱۷۰هزار تومان را در نظر گرفته در حالیکه به گفته او تابستان پارسال« کیلویی ۶۰ هزار تومان قیمت داشت. مثلا نخودگل هم از کیلویی ۱۰هزار تومان به ۴۰هزار تومان رسیده است. این جوری نیست که فقط ادویه های اصلی گران شده باشد. از گل گاوزبان بگیر تا زردچوبه». حسین در مقابل این سؤال که شایع شده در بازار آرد را رنگ می کنند و به جای زردچوبه می فروشند جا می خورد و می گوید:« یک بار یکی این کار را کرد هنوز قصه ش در بازار است. پارسال این اتفاق افتاد که دستگیرش کردند.» به گفته حسین شاید بتوان برای ارزان تر تمام شدن ادویه کیفیت آن را کاهش داد« اما نمی توان به عنوان مثال آرد را به جای زردچوبه فروخت. یک مشتری متوجه نمی شود، اما دومی مسلما متوجه می شود».

فروشنده دیگری هم در این راسته حرف حسین را تائید می کند. جمال که مردی میانسال است در انتهای مغازه ای کوچک نشسته که نصف اجناسش را در پیاده رو جا داده است. رنگ ادویه ها چشم را می زند و در صورتیکه کرونا و الزام پوشیدن ماسک نبود بوی آنها هم حس می شد؛ بویی که در پیاده رو پیچیده است. به گفته جمال« بعضی فروشنده ها در ادویه های مخلوط دست می برند، اما نمی توان مثلا به جای فلفل چیز دیگری دست مشتری داد». این فروشنده در مورد ذائقه مشتری می گوید:« قبلا سفارش ادویه داشتیم. مثلا طرف دستور آسیاب کردن چندتا ادویه را می داد و نهایتا ۱۰۰هزار تومان تمام می شد که برای مصرف یک سال هم کافی بود. الان همان ادویه ۳۰۰هزار تومان تمام می شود.» جمال می گوید:« مشتری به ادویه های آماده انگار اعتماد ندارد. به عنوان مثال دوست دارد ادویه کاری خودش را داشته باشد درصورتی که ادویه کاری مغازه با آن یکی است. الان که قیمت ها بالا رفته تعداد این مشتری ها هم کمتر شده است.» جمال هر کیلو هل سبز را ۳۰۰ تا ۳۵۰ هزار تومان نرخ زده است و خشخاش را ۱۶۰ هزار تومان می فروشد:« سیاه دانه هم که پارسال کیلویی ۵۰ هزار تومان قیمت داشت امسال به ۱۴۰ هزار تومان رسیده است.» این فروشنده در مورد دلیل های گرانی ادویه می گوید:« چی گران نشده که ادویه گران نشود؟ بیشتر ادویه بازار هم وارداتی است.

هر کسی هم به فکر سود خودش است از بنکدار بگیر تا من فروشنده. وقتی قیمت ها روزبه روز تغییر می کند مشخص است هرکه هرچه بتواند می فروشد. به عنوان مثال رازیانه پارسال ۴۰ هزار تومان قیمت داشت اما خرید امسال من ۵۰ هزار تومان بود و می دانم که دفعه بعد باید گران تر بخرم. در چنین شرایطی کاسب هرچه بتواند می فروشد که ضرر نکند.» جمال تخم گشنیز را کیلویی ۳۰ هزار تومان قیمت زده است و جوز هندی را« دانه ای ۳هزار تومان و مثقالی ۱۰هزار تومان. الان خرید مشتری دانه ای و مثقالی است».

کاسبی با حاشیه

یکی از عطاری های خیابان مولوی در مورد شرایط فروش به« دنیای اقتصاد» می گوید بخش عمده دخل او را« حاشیه» پر می کند. او با انگشتش کاغذهای چسبیده به دیوار و ویترین را که روی هرکدام چیزی نوشته شده نشان می دهد:« بخش قابل توجهی از فروش ما به داروهای لاغری و فشار خون و امثالهم برمی گردد.» به گفته این فروشنده از زمان شیوع کرونا تقاضا برای« این داروها بیشتر شده مخصوصا داروهای تقویت ایمنی بدن؛ هنوز بعضی به طب سنتی اعتقاد دارند ».

ادویه,افزایش قیمت ادویه

نوسانات ارز و بازار ادویه

میزان نیاز سالانه ادویه کشور ۲۲۰هزار تن است که ۱۷۰هزار تن آن از طریق واردات تامین می شود. وابستگی بازار به واردات در کنار نوسانات اخیر نرخ ارز را میتوان از دلایل افزایش قیمت ادویه دانست، اما مقامات صنفی می گویند به سبب « گرانی این اقلام تقاضا در حال آب رفتن است». این در حالیست که مشاهدات میدانی« دنیای اقتصاد» نشان می دهد قیمت انواع ادویه نسبت به سال گذشته حداقل ۶۰درصد افزایش داشته که ۴۰درصد آن در سال جاری اتفاق افتاده است. همچنین مشاهدات ما از بازار مولوی و گفت وگو با کسبه نشان می دهد در میزان خرید طرف تقاضا تغییر قابل توجهی اتفاق افتاده به گونه ای که خریدها از کیلویی به مثقالی کاهش پیدا کرده است. باید دید آیا همان گونه که ماسک بوی ادویه را از مشتری های بازار گرفته، گرانی، خود ادویه را هم از آشپزخانه ها می گیرد؟

  • 18
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش