بازار کاغذ هنوز آرامش خود را پیدا نکردهاست. کسبهای که سرمایه خردتری داشتند تقریبا عطای کاغذ فروشی را به لقایش بخشیدهاند و روزنامهها برای تامین نیاز خود به خرید و فروش حوالههای دلالی روی آوردهاند و کاهش تیراژ و صفحات، آخرین حربههای آنها برای زنده ماندن است. کاغذ تحریر، کاغذ نشر، کاغذ مطبوعات... بازار همه کساد است.
ناهماهنگی در وزرات ارشاد و صنعت معدن تجارت پای دلالان را هم به این بازار باز کرده تا جایی که نرخ کاغذ در مدت چند ماه از کیلویی ۱۵۰ هزار تومان به ۵۵۰ هزار تومان رسیده است. یکی میگوید که صدها هزارتن کاغذ در گمرک بلوکه شده و دیگری میگوید مشکل بازار کاغذ دستهای دلالی سودجویی است که برای دلار ۴۲۰۰ تومانی نقشه میکشند.
مشکل بازار کمبود نیست
حسین میرباقری رییس اتحادیه فروشندگان کاغذ و مقوا در این باره میگوید: هیچ کمبودی وجود ندارد، مشکل اصلی در بازار کاغذ، توزیع است. هیچکس نمیتواند ادعا کند که کاغذ نیست. اگر کاغذ نیست پس چطور به ناشران حواله کاغذ میدهند؟
او ادامه میدهد: مساله کاغذ که امروز تبدیل به بحران شده است، میتواند با یک برنامه ریزی درست و به راحتی حل شود. برای مثال آیا پیگیری کردن حوالههایی که تا کنون صادر شده کار سختی است؟ آیا ردیابی ۵۰ هزار بند کاغذی که امروز گم شده، امکان ندارد؟ آیا نمی توان با پیگیری سرنوشت حوالههای کاغذ، سهمیه خطاکاران را حذف کرد؟
اگر حوالهها را پیگیری میکردیم...
میرباقری میافزاید: اگر سرنوشت چند حواله را پیگیری میکردیم که وقتی با دلار ۴۲۰۰ خریداری شده در کدام بازار به فروش رسیده، امروز بازار کاغذ به این نقطه نرسیده بود. توزیع ناعادلانه باعث شده که صنف من از بین برود.
کاغذفروشان دیگر فروشنده نیستند و به دنبال خرید کاغذ با قیمت بالاتر برای گذران زندگی خود افتادهاند.
این فعال بازار کاغذ تاکید میکند: اینروزها فقط صحبت از کمبود کاغذ ناشران و مطبوعات است. میدانیم که در سال ۴۰۰ هزار تن کاغذ نیاز داریم و وارد میشود که از این میزان تنها ۱۰۰ هزار تن صرف مطبوعات و نشر میشود. آیا کسی نمیپرسد آن ۳۰۰ هزار تومان باقی مانده چه میشود؟
مشکل اینجاست که اصلا نمیگذارند اتحادیه وارد ماجرا شود. نقش اتحادیه فروشندگان کاغذ و مقوا در این میان چیست؟
کاغذ با دلار ۴۲۰۰ تومانی وارد میشود به نرخ آزاد به فروش می رسد
میرباقری در ادامه میافزاید: سوال بعدی که در این میان مطرح میشود و کسی برای آن پاسخی ندارد این است که مگر نه اینکه تمام دلاری که برای واردات کاغذ صرف شده از نوع ۴۲۰۰ تومانی بوده؟ پس چرا کاغذ هر روز گرانتر از دیروز به دست فروشندگان و خریداران میرسد؟ ۱۰ ماه است که روند همین است. دلالان بازار را دست گرفته اند.
رییس اتحادیه فروشندگان کاغذ و مقوا بر این باور است که :راه چاره این است که حواله را در اختیار اتحادیه بگذارند تا توزیع غلط اصلاح شود. دولت نباید وارد توزیع شود. باید تنها بر قیمتگذاری و توزیع نظارت داشته باشد. در یک سال گذشته این رویه غلط باعث شده که هی دستهای تازهای در بازار کاغذ اضافه شود.
میرباقری میگوید: حوزه فرهنگ ما، به کاغذ نیاز دارد و امروز تهیه آن غیر ممکن شده است. مقام معظم رهبری گفتند که هرطور شده مساله کاغذ حل شود. مسئولان عزیز چگونه میتوانند بدون در نظر گرفتن جایگاه اتحادیه مشکل را حل کنند؟ مسئولیت توزیع و پخش کاغذ با اتحادیه است.
نان نبرید..
۲۴۰۰ خانواده به طور مستقیم از طریق فروشندگی کاغذ امرار معاش میکنند و این در حالی است که فروشندگان خرد در این شرایط خرد شدهاند و به بستن مغازههای خود روی آوردهاند و بیکار شدهاند.
انگار برای بسیاری از سوالها هنوز جوابی وجود ندارد. کاغذ را کیلویی ۱۵۰ هزار تومان وزرات ارشاد به ناشر میفروشد و قیمت داخل بازار به ۵۰۰ هزار تومان رسیدهاست. این قیمت چه همخوانی با دلار ۴۲۰۰ تومانی دارد؟
در نرخ ۱۴۰ هزار تومان توزیع کاغذ را اتحادیه گرفتند و قیمت آن را به مرز ۵۰۰ هزار تومان رساندند. آیا عملکرد عاملان توزیع درست بوده است؟
مائده امینی
- 9
- 3