دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۹:۲۵ - ۱۸ دي ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۰۱۶۴۵
نفت و انرژی

نقش کشور ما در عرصه انرژی کمرنگ و کمرنگ‌تر می‌شود

سهم عراق از بازار نفت؛ چهار برابر ایران

سهم عراق از بازار نفت,صادرات نفت عراق

روزنامه توسعه ایرانی نوشت: در حالی که همسایه غربی ایران در سال جاری میلادی ۱۱۵ میلیارد دلار نفت فروخته، پیش‌بینی می‌شود درآمد نفتی ایران در این بازه زمانی ۲۷ میلیارد دلار باشد. به ایران ترتیب در صورت ثابت ماندن درآمد عراق، درآمد نفتی این کشور چهار برابر درآمد پیش‌بینی شده نفت ایران در سال آینده است.

ایران حالا به کلی از تحولات نفتی جهان دورمانده است. نه تنها نقش‌آفرینی ایران در عرصه بازارهای انرژی تحت تاثیر تحریم کاهش یافته بلکه عایدی ایران نیز از محل فروش طلای سیاه به شدت آب رفته است و در غیاب ایران فرصت نصیب همسایگان نفتی ایران شده است.

 روسیه با حمله به اوکراین معادلات انرژی جهان را دستخوش تغییر کرد. قراردادهای بلندمدت انرژی که از سوی هند و چین و برخی کشورهای اروپایی با همسایگان دارندگان ذخایر انرژی از جمله قطر و عربستان و ... منعقد شد، نشان می‌دهد هنوز در عصر کنونی یافتن منبع انرژی مطمئن برای بسیاری از اقتصادهای بزرگ جهان دغدغه‌ای انکارناشدنی است. حالا در شرایطی که برآوردها نشان می‌دهد ایران برای حفظ ظرفیت کنونی تولید نفت و گاز خود به صدها میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد، کشورهای خاورمیانه از قبل افزایش قیمت نفت، در اثر اتفاقات رخ داده در جهان، به یک تریلیون دلار درآمد دست یافته‌اند.

وزیر نفت درباره میزان نیاز ایران به سرمایه گفته است طی هشت سال آینده برای تکمیل پروژه‌های ‎نفتی به ۲۴۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز است؛ در غیر این صورت، واردکننده گاز و ‎فرآورده‌های نفتی خواهیم شد. حالا در چنین شرایطی ایران نه تنها از بازار سرمایه‌گذاری‌ که حتی از بازار فروش نفت کنار مانده است.

رئیس اتاق بازرگانی تهران نیز در این زمینه گفته است: از عدم فروش نفت ۱۰۰ میلیارد دلار ضرر کردیم.

 درآمد نفت ایران محرمانه است

وقتی رئیس کل پیشین بانک مرکزی در برابر این پرسش خبرنگاران قرار گرفت که میزان درآمدهای نفتی ایران چقدر است؟ تاملی کرد و پاسخ داد رقم درآمدهای نفتی ایران محرمانه است و قابل اعلام نیست. این مساله تنها از سوی وی اعلام نشده است. سایر مقامات نیز تنها با اعلام درصد، به میزان افزایش درآمدهای نفتی ایران استناد کرده‌اند. مقامات دولت سیزدهم البته به افزایش عجیب و غریب درآمدهای نفتی ایران استناد می‌کنند و می‌گویند حجم درآمدهای نفتی ایران بالا رفته و این نشانه بی‌تاثیری تحریم‌هاست، اما بررسی میزان درآمد کشورهای همسایه نشان می‌دهد ایران در این عرصه نیز توفیقی را از آن خود نکرده و فرصت استثنایی ایجاد شده در اثر نیاز جهان به انرژی امن‌تر برای ایران دستاوردی نداشته است.

 یکی از مهمترین منتفعان افزایش قیمت نفت در سال گذشته میلادی عراق بوده است. کشور همسایه ایران که در سال‌های گذشته سرمایه‌گذاری سنگینی در عرصه تولید نفت داشت، حالا درآمد ۱۱۵ میلیارد دلاری از محل صادرات نفت به دست آورده است.

«حیان عبدالغنی»، وزیر نفت عراق و معاون امور انرژی نخست وزیر این کشور سه شنبه گذشته اعلام کرد که بر اساس آمار اولیه، مجموع عواید حاصل از صادرات نفت خام عراق در سال ۲۰۲۲ بالغ بر ۱۱۵ میلیارد دلار بوده است.

عبدالغنی در بیانیه‌ای گفت: میزان صادرات نفت خام بیش از یک میلیارد و ۲۰۹ میلیون بشکه و برآیند نهایی نرخ صادرات روزانه نفت تقریبا سه میلیون و ۳۲۰ هزار بشکه در روز بوده است.

وی افزود: این میزان صادرات بر اساس مطالعات بازار نفت شرکت‌های ملیت‌های مختلف از جمله چینی، هندی، کره جنوبی، ترک، یونانی، آمریکایی، انگلیسی، فرانسوی، روسی، ایتالیایی، اسپانیایی و هلندی و همچنین شرکت‌های عربی اعلام شده است.

پیش‌بینی درآمد نفتی ایران در سال ۲۰۲۳

مرکز پژوهش‌های مجلس اخیرا در گزارشی با عنوان «چشم‌انداز بازار نفت جهان در سال ۲۰۲۳ و قیمت آن در بودجه برخی کشورها»، گفته است: مطابق پیش‌بینی مؤسسات بین‌المللی، رشد اقتصادی جهان بسیار تحت تأثیر تحولات ناشی از مناقشه روسیه و اوکراین و رویکردهای متفاوت اقتصادهای نوظهور قرار گرفته است. بنابراین میزان رشد اقتصاد جهان در سال ۲۰۲۲ معادل ۳.۲ درصد است و در سال ۲۰۲۳ این میزان به ۲.۷ درصد تقلیل می‌یابد.

در این گزارش تاکید شده است: انتظار می‌رود میزان رشد تقاضای جهانی نفت برای سال ۲۰۲۳ حدود ۱.۷ میلیون بشکه در روز افزایش یابد. البته این محاسبات ممکن است به دلیل محدودیت‌های تقاضا کمی اصلاح شود .

نکته مهم اما پیش‌بینی درآمد نفتی ایران در سال جاری میلادی است  در این گزارش تصریح شده است: «با توجه به تکاپوی روسیه برای جایگزین کردن بازار شرق آسیا به جای بازار اروپا، قراردادهای چین با عربستان و گسترش روابط با سایر کشورهای عرب حوزه خلیج فارس در کنار عدم قطعیت‌های بسیار در بازار جهانی نفت، عدم پایبندی غرب به برجام و شدت یافتن تحریم‌ها، انتظار می‌رود ایران در سناریوی واقع‌بینانه (استمرار تحریم‌ها) با فروش روزانه یک میلیون بشکه در روز بتواند به درآمد نفتی حدود ۲۷.۳ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۳ دست یابد.

بی‌تردید میزان درآمدهای نفتی ایران نمی‌تواند جوابگوی نیاز کشور به سرمایه‌گذاری در صنعت نفت و گاز باشد و این امر خود عاملی برای تشدید بحران کمبود انرژی در کشور است. بحرانی که در تابستان‌ها با کمبود برق و در زمستان‌ها با کمبود گاز برای صنایع رخ‌نمایی می‌کند و آلودگی شدید هوا یکی از تبعات این وضعیت در زمستان‌هاست.»

روزهای سخت‌تری در راه است؟

حتی در گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس نیز به تکاپوی روسیه برای جایگزینی بازار آسیا با بازار اروپا اشاره شده است و معنای این تلاش برای ایران، از راه رسیدن روزهای سخت‌تر برای فروش نفت است چرا که روسیه به صورت سنتی در اروپا مشتریان فروانی داشت و بخش عمده نفت خود را به اروپا می‌فروخت اما حالا با ورود به بازار چین و هند، مرکز مانور ایران، نوعی قیمت‌شکنی را نیز پدیدار کرده و از دو سو ایران را تحت فشار قرار داده است. از یک سو با کاهش قیمت نفت ایران، درآمد کمتری نصیب کشور می‌شود و از سوی دیگر تقاضای خرید نفت ایران نیز به واسطه جایگزینی نفت روسیه با ایران کاهش می‌یابد.  مذاکرات برجام در هاله‌ای از ابهام است و روشن نیست موضع ایران در قبال تداوم مذاکرات چیست. بحران ارزی ایران وارد فاز تازه‌ای شده و با این حال پیش‌بینی‌ها در نبود چشم‌انداز روشن از اقتصاد ایران سخت و سنگین  شده است. باید دید ایران چگونه از این پیچ تاریخی عبور می‌کند و آیا قادر است در هنگامه نیاز جهان به منابع انرژی، حلقه تحریم علیه صنعت نفت خود را بشکند؟

باران زرین قلم

  • 9
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش