چهارشنبه ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
۱۰:۵۵ - ۲۵ فروردین ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۱۲۰۶۹
نفت و انرژی

درآمد نفتی عربستان؛ ۲۳ برابر ایران

درآمد نفتی عربستان,مقایسه درآمد نفتی ایران و عربستان
بر اساس آخرین آمار ارائه‌شده از سوی جواد اوجی، وزیر نفت، درآمد ایران در سال ۱۴۰۱ حدود ۱۴ میلیارد دلار برآورد شده است. این در حالی است که اویل پرایس درآمدهای نفتی عربستان در همین بازه زمانی را ۳۲۶ میلیارد دلار اعلام کرد. این به‌معنای اختلاف ۲۳ برابری درآمدهای این دو کشور نفت‌خیز است.

به گزارش تجارت نیوز،  جواد اوجی، وزیر نفت، اواخر اسفند سال ۱۴۰۱ با اشاره به دستیابی دولت سیزدهم به صادرات روزانه یک میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه نفت گفت: درآمد حاصل از فروش نفت ایران نسبت به سال گذشته در ۱۱ ماه (از ابتدای سال ۱۴۰۱ تا پایان بهمن ماه) ۱۴ میلیارد دلار محاسبه می‌شود که به صورت کامل وصول شده است.

گذشته از آنکه ارزش و وزن صادراتی مورد ادعای وزیر نفت صحیح است یا خیر؟ با اعمال یک ضرب و تقسیم ساده بین این اعداد و تعداد روزهای ۱۱ ماه (با احتساب روزهای تعطیل) می‌توان دریافت در روزهایی که نفت در محدوده ۸۰ تا ۱۰۰ دلار معامله می‌شد، دولت ایران به‌طور میانگین نفت کشور را با نرخ ۵۷ دلار به حراج گذاشته بود.

همچنین در حالی مسئولان دولت از وصول کامل درآمدهای نفتی صحبت به میان می‌آورند که بازار ارز کشور به‌ویژه در روزهای پایانی سال گذشته با تنش‌های فراوانی مواجه شد و کانال ۶۰ هزار تومان را هم به خود دید. اما آیا اگر ۱۴ میلیارد دلار منبع کافی برای مدیریت بازار، حداقل در آخرین ماه سال گذشته نبود؟البته آنطور که از اظهارات تیم اقتصادی دولت مشخص است، آن‌ها نرخ دلار را همان ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان می‌دانند و اعتقادی به نرخ خرید و فروش بازار آزاد ندارند.

درآمدهای نفتی وصول شده‌اند؟

مهدی پازوکی، کارشناس مسائل اقتصادی، درباره وصول درآمدهای نفتی و تاثیر آن بر نوسانات بازار ارز در کشور گفت: یکی از دلایل افزایش قیمت دلار محدودیت واردات ارز از طریق کانال‌های غیربانکی است. بنابراین وقتی سخت‌گیری‌ها علیه کالاهای صادراتی کشور نظیر نفت تشدید شود قاعدتا ارزآوری غیررسمی محدودتر و دلار گران‌تر می‌شود. با این اوصاف به نظر می‌رسد یا درآمدها وصول نشده یا پرداخت آن به صورت دلاری نبوده است.

در بازه زمانی ۱۱ ماهه که نفت ایران با قیمت ۵۷ دلار به فروش می‌رسید بیشترین نرخ فروش برای نفت برنت تحت تاثیر بهبود تقاضا در آسیا به ۱۰۳ دلار رسید. همچنین شاخص کمترین نرخ برای این محصول تحت تاثیر ورشکستگی‌ بانک‌های آمریکایی ۷۰ دلار در هر بشکه معامله می‌شد.

چوب حراج بر منابع کشور

در هفته‌های اخیر قیت نفت برنت در بازار جهانی در محدوده ۸۰ تا ۸۵ نوسان داشت. بر همین اساس بلومبرگ به تازگی گزارشی منتشر کرد که با استناد به داده‌های شرکت‌های کشتی‌رانی نرخ فروش نفت ایران برای ماه آینده به چین را ۱۲ دلار کمتراز نفت شاخص برنت اعلام کرده است.این در حالی است که روسیه برای نفت شاخص اورال خود که بسیار شبیه به نوع نفت تولیدی ایران است، بیشتر از ۱۰ دلار تخفیف نمی‌دهد.

اگر گزارش بلومبرگ را مبنا قرار دهیم، وضعیت تا حدودی بهتر می‌شود و نفت ایران با نرخ ۷۰ دلار به دست مشتریان می‌رسد. رقمی که مشابه شاخص کمترین نرخ برای طلای سیاه در سال ۱۴۰۱ به حساب می‌آید.البته این اولین باری نیست که ایران برای عرضه نفت خود به چین و هند تخفیف‌های چشم‌گیری می‌دهد. در گذشته نیز انستیو خاورمیانه که در حوزه‌های انرژی، امنیت، دفاع و بانکداری فعالیت می‌کند از صادرات نفت ایران به چین با ۳۰ درصد تخفیف حکایت کرد.

حال با توجه به ادعای دولت مبنی بر صادرات روزانه یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه نفت پیش‌بینی می‌شود ایران در ماه آینده با احتساب هشت روز تعطیلی و قیمت ۷۰ دلاری بیش از دو میلیارد دلار درآمد داشته باشد.

در واقع ایران با فروش نفت خود ماهانه زیان یا به عبارت بهتر عدم‌النفع بیش از ۳۰۰ میلیون دلاری را متحمل می‌شود.

البته اگر بخواهیم به آمار وزیر نفت و قیمت ۵۷ دلاری استناد کنیم، چنین زیانی به بیش از یک میلیارد دلار می‌رسد.

شاید تمام این زیان‌ها که به مردم و اقتصاد کشور تحمیل می‌شود، ریشه در تعلل دولت برای احیای روابط بین‌الملل داشته باشد.

متحمل شدن چنین زیانی برای ایران در حالی رقم خورده است که اگر برجام به اجرا در می‌آمد نه‌تنها رقم فروش هر بشکه نفت افزایش پیدا می‌کرد، بلکه وصول درآمدهای نفتی به سادگی رقم می‌خورد.عربستانی که اخیراً ایران با ایران وارد فاز جدید روابط دوستانه شده، از قبل بهبود روابط بین‌المللی خود بیشترین سود را از منابع نفت می‌برد.

به گزارش اویل پرایس درآمد حاصل از صادرات نفت عربستان سعودی در سال ۲۰۲۲ بالغ بر ۳۲۶ میلیارد دلار برآورد شده است. رقمی که بیشترین حجم فروش نفت این کشور در دوره ولیعهد محمد بن سلمان به حساب می‌آید.

این در حالی است که درآمد تقریبی ایران در همین بازه زمانی  تنها ۱۴ میلیارد دلار بشکه بوده است. مابه‌التفاوت درآمد حال از نفت دو کشور ۲۳ برابر برآورد می‌شود. اما آیا ایران هم می‌تواند به چنین درآمدهایی دست یابد؟

  • 12
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هدیه بازوند بیوگرافی هدیه بازوند؛ بازیگر کرد سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ مرداد ۱۳۶۶

محل تولد: بندرعباس، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۹۶ تاکنون

تحصیلات: فارغ التحصیل لیسانس رشته مهندسی معماری

ادامه
سانجیو باجاج بیوگرافی سانجیو باجاج میلیارد و کارآفرین موفق هندی

تاریخ تولد: ۲ نوامبر ۱۹۶۹

محل تولد: هندی

ملیت: هندی

حرفه: تاجر، سرمایه گذار و میلیارد 

تحصیلات: دکتری مدیریت از دانشگاه هاروارد

ادامه
محمد مهدی احمدی بیوگرافی محمدمهدی احمدی، داماد محسن رضایی

تاریخ تولد: دهه ۱۳۶۰

محل تولد: تهران

حرفه: مدیرعامل بانک شهر

مدرک تحصیلی: دکترای اقتصاد واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران، کارشناسی ارشد علوم اقتصادی دانشگاه تهران، کارشناسی اقتصاد بازرگانی دانشگاه شهید بهشتی

نسبت خانوادگی: داماد محسن رضایی، برادر عروس قالیباف، برادر داماد رحمانی فضلی

ادامه
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
غلامعلی حداد عادل بیوگرافی غلامعلی حداد عادل؛ سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۹ اردیبهشت ۱۳۲۴

محل تولد: تهران

حرفه: سیاستمدار ایرانی، عضور مجمع تشخیص مصلحت نظام، دانشیار بازنشسته دانشگاه، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و بنیاد سعدی

آغاز فعالیت: ۱۳۵۷ تاکنون

حزب سیاسی: اصولگرا

تحصیلات: لیسانس و فوق لیسانس فیزیک از دانشگاه تهران و شیراز (پهلوی قدیم)، دکتری فلسفه از دانشگاه تهران

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
فرزان عاشورزاده بیوگرافی فرزان عاشورزاده تکواندوکار ایرانی

تاریخ تولد: ۵ آذر ۱۳۷۵

محل تولد: تنبکابن، مازندران

محل زندگی: آمریکا

حرفه: تکواندوکار

لقب جهانی: سونامی تکواندو جهان

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
ویژه سرپوش