احمد مهدویابهری در گفتوگو با ایلنا، درباره افزایش نرخ خوراک و سوخت پتروشیمیها اظهار داشت: متاسفانه در سالی که عنوان رشد تولید و مهار تورم را دارد دولت به جای اینکه کمک کند ظرفیتهای خالی پتروشیمی را پر و ما تولید و صادرات را افزایش دهیم، معکوس دنیا که قیمت گاز رو به کاهش است قیمت خوراک را ۶۰ درصد و سوخت را ۱۰۰ درصد افزایش داده است.
وی افزود: اکنون قیمت گاز هنریهاب امریکا ۸ سنت و متوسط نرخ گاز در دنیا زیر ۱۱ سنت است اما قیمت گاز پتروشیمی در ایران با ارز ۳۷ هزار و ۵۰۰ قیمت ۲۲ سنت در میآید و قیمت سوخت هم ۵ هزار تومان در هر متر مکعب میشود، نتیجه اینکه واحدهای مصرفکننده خوراک مثل متانول از چرخه تولید خارج میشوند، تولید و صادرات کاهش پیدا میکند، در واحدهای پتروشیمی مشکلات اجتماعی بوجود میآید و تعطیلی رخ میدهد. همچنین نه تنها پتروشیمیهایی که پایه گازی دارند بلکه تمام مجتمعهای پتروشیمی کشور تحتتاثیر قرار میگیرند زیرا قیمت یوتیلیتیها بالا رفته و دچار مشکل میشوند.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی با طرح این سوال که آیا جبران کسری بودجه دولت باید به قیمت تعطیلی واحدهای پتروشیمی و بخش تولید کشور تامین شود، گفت: آیا راههای دیگری برای تامین کسری بودجه وجود ندارد؟ اکنون نرخ تسعیر ارز ۲۸ و ۵۰۰ برای کالاهای داخلی در بورس داده میشود اگر این نرخ به ۳۸ هزار و ۵۰۰ برسد قسمت بزرگی از منابع مورد نیاز دولت تامین میشود، بنابراین اکنون تصمیم دولت منطقی و مطابق با متغیرهای اقتصادی نیست و یک تصمیم صرفا با نگاه تامین بودجه است.
وی تاکید کرد: ما هم از دولت و سازمان برنامه و بودجه و هم از وزارت نفت گلهمندیم که چرا به این راحتی تصمیماتی که مخرب اقتصاد کشور است و بازار سرمایه را تحتتاثیر قرار میدهد، میگیرد؟ دولت بدنبال چه چیزی است؟ چرا پتروشیمی کشوری که دچار تحریم است و مشکلات زیادی در رابطه با تولید، صادرات و واردات دارد، باید از میانگین قیمت دنیا خوراک را خرید کند؟
مهدوی با ابراز تاسف از تصمیم افزایش نرخ خوراک و سوخت خاطرنشان کرد: از دولت میخواهیم که بسرعت تجدیدنظر کند در غیر این صورت این دولت است که بیشتر دچار چالش میشود.
***
سازمان تعزیرات: افزایش نرخ خوراک پتروشیمیها طبق قانون نباشد برخورد میکنیم
سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی از امکان بررسی پرونده افزایش نرخ خوراک پتروشیمیها در این سازمان خبر داد و گفت: اگر احیاناً افزایش قیمتی بر طبق مقررات نباشد به محض اینکه سازمان صمت برای ما گزارش بدهد در کمترین فرصت ممکن رسیدگی می کنیم.
به گزارش تسنیم، برنامه میز اقتصادی پنجشنبه ۸ خرداد ۱۴۰۲ به موضوع بررسی ابعاد افزایش قیمت نرخ خوراک پتروشیمیها اختصاص داشت. در این برنامه نیما میرزایی و مهدی محمود رباطی کارشناسان بازار سرمایه، ابهری دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت پتروشیمی، غلامی مدیر توسعه پایین دستی شرکت ملی صنایع پتروشیمی از بخش دولتی و اسفنانی سخنگوی تعزیرات حکومتی حضور داشتند.
سوال: آقای میرزایی اساساً چه اتفاقی افتاده نامه به ما چه میگوید و برای چه تاریخی است ؟
نیما میرزایی کارشناس بازار سرمایه: عرض سلام دارم خدمت بینندگان محترم و همچنین تبریک عید مبارک ببینید ما هر سال یک پرونده بازی را داریم در خصوص نرخ خوراک واحدهای شیمیایی و فولادی که شامل بخش خوراک میشود و هم بخش سوختشان متاسفانه یک چهارچوب کلی برای ایجاد یک دیدگاه چند ساله برای سرمایه گذاران وجود ندارد و یک کشمکشی را ما هر سال شاهد هستیم بین دولت و مجلس.
حالا بخش تولید کننده که بازار سرمایه هم جز آن هست و متاسفانه ما در روزهای گذشته با خبر شدیم که در تاریخ هفدهم اردیبهشت ماه یک مصوبه بسیار مهم آمده در خصوص افزایش قابل توجه نرخ گاز میتواند تاثیرگذار باشد مستقیماً روی بسیاری از شرکتهای مختلف که همین دیشب هم خبرش را شنیدیم که یکی از شرکتهای فولادی اعلام کرد که من با این قیمتها توجیه پذیر نیست فعالیتم و طبیعی هم هست و متاسفانه این رویه وجود دارد و یک کشمکشی رخ میدهد یک قیمت تعادلی بسته میشود ولی به جز ترس کوتاه مدتی که داده میشود به تولید کننده و سرمایهگذاران مختلف در بازار سرمایه که دیگر امروزها ۵۰ میلیون سهامدار دارد بازار سرمایه افق سرمایهگذاری راهم تحت تاثیر میگذارد حالا البته این اتفاق افتاد تایید و تکذیبیهها هم در در خصوص زمانش مطرح شد ولی به قوت خودش باقی است و مخالفت شدید انجمن پتروشیمی را هم داشتیم .
آقای رباطی شما بفرمایید از اینکه یکی از انتقادهایی که در گزارش هم مطرح شد تاخیر در انتشار به قول آقای خاندوزی به تصمیم و هماهنگی با کارگروههای تخصصی و یا به عبارت برخی دیگر تصمیم نهایی دولت است شما ارزیابی تان چیست ؟
به نام خدا عرض سلام دارم خدمت شما و بینندگان محترم و تبریک عید سعید قربان عرضم به خدمتتان که ببینید این اتفاقی که اکنون افتاده اتفاق جدیدی نیست آقای بزرگ نسب یعنی ما اتفاق را در سال ۹۲ داشتیم در سالهای قبلتر هم داشتیم که دولتها که سهامی عام هستند هم در صنعت پتروشیمی این را شاهد هستیم و در صنعت خودرو و هم سایر صنعتها که اصولاً این موضوع تضاد جدی دارد با صنایع عام بودن این شرکت ها یعنی امکان منطقی وجود ندارد.
برای اینکه شما بیایید عین این میماند که شما یک مالی را دارید یک نفر بیاید به شما بگوید که آقا شما حق دارید این مالت را این قیمت بخری و این قیمت بفروشی وقتی که یک شرکت سهامی عام است یعنی سهامداران این شرکت مردم هستند و در واقع اتفاق ریشهای که وجود دارد این است که علی رغم سیاستهای بالادستی اقتصادی نظام که مصوب شده کماکان دولتها نه در این دولت در دولتهای گذشته هم بوده خودشان را صاحب اختیار و صاحب حق میدانند که وارد بحث قیمت گذاری در نهادههای دولت و قیمت نهایی این محصولات بشوند.
دلیل ریشهای که این اتفاقات میافتد این است ضمن اینکه یک دلیل برای این موضوع وجود دارد این است که هنوز متاسفانه مثل اتفاقی که در سال ۹۹ دیدیم دولتها در ایران بورس را جدی نگرفتند یعنی کماکان در تصمیمگیریهای خودشان به طور جدی در نظر نمیگیرند که این تصمیمی که دارد اتخاذ میشود چه تاثیری بر اموال سهامداران دارد و در واقع ارزش دارایی آنها دارد و شرکت های سهامی عام دارد و صرفاً یک تصمیمی را بدون در نظر گرفتن جنبههای مختلفش میگیرند.
این دلیل دوم ریشهای است که این اتفاق افتاده یک دلیل هم هست که خودتان هم اشاره کردید برمیگردد به اینکه حالا بالاخره این دلایل ریشهای وجود دارد متولی بازار سهام ما متاسفانه برعکس بورس های دنیا که سازمانهای بورس و سازمانهای رگولاتور یک نهاد مستقل مردمی هستند و تنظیمگرها مردم آنجا نماینده دارند در شورای عالی بورس نماینده سهامداران اینطور نیست که توسط دولت سازمان بورس مدیریت شود ولی در ایران سوال خیلی ریشهای است که میشود در برنامههای آتی به این پرداخت رباتی به این میخواهم اشاره کنم که وقتی که این مسئله وجود دارد بالاخره این سازمان یک متولی دارد دیگر وقتی که این تصمیم در دولت گرفته شده وظیفه وزارت اقتصاد است که این را ابلاغ کند به سازمان بورس که شما این را به اطلاع سهامداران برسانید که این تصمیم گرفته شده به هر حال چه شما در نظر بگیرید.
یعنی همان ۵۲ یا ۵۳ روز پیش باید؟
بله چه این ابلاغ آقای خاندوزی ابلاغ شده یا نشده یا مصوب شده به هر حال اتفاقی که افتاده این است که بازار سهام از آن روز ۴۱ درصد ریخته و یک سری کدها به طور هماهنگ فروش کردند در روزی که این نامه امضا شده و به هر حال زیان به سهامداران وارد شده به هر دلیلی .
سهامداران خرد دیگر؟
بله هم خرد و هم صندوقهای سهامی سبدگردان و اگر واقعاً این تصمیم حالا چه ابلاغ شده چه گرفته شده چه مصوب شده به هر حال باید افشا میشده طبق قانون بازار سرمایه کوچکترین اتفاقی که تاثیرگذار باشد بر روند معاملات باید افشا شود و وقتی این موضوع افشا نشده کم کاری است به نظر من .
یک سوال از آقای میرزایی بپرسم و برویم سراغ آقای ابهری آقای میرزایی الان ما چقدر میتوانیم نسبت بگیریم بین اینکه نامه روزی که تصمیم گیری شده چه برود به اینکه ابلاغ شود چه برود به اینکه با کارگروههای تخصصی تصمیم گیری شود تاثیر مستقیم داشته روی اتفاقاتی که در مثلاً در هفدهم یا هجدهم اردیبهشت روی بازار سرمایه گذاشته میتوانیم این نسبت ۱۰۰ درصدی را بگوییم ؟
میرزایی: قطعاً خیر اولاً من تکمیل بکنم ۴۱ درصد بازار نریخته کمتر از این بوده اما اینکه ما بخواهیم ارتباط مستقیم بدهیم از نظر آن چیزی که رسماً اعلام میشود نه قابل ردیابی نیست اگر ما برویم از روش تابلوخوانی ببینیم فروشهای شرکتهای بزرگ سهامداران بزرگ شرکتهای فولادی و پتروشیمی این فروشها فروشهای سنگینی بوده خارج از عرفی بوده ببینید سازمان طبق قاعده و قانون خودش و صلاحدید خودش در یک مقاطعی ممکن است شرکتها را ملزم بکند که بازارگردانیشان را به دقت انجام بدهند.
در آن دورهها خاطرم هست به خاطر رشدی که بازار داشت این عنوان میشد که سازمان توصیه کرده به سبدگردانها بازارگردانها که بیایید اصولی رفتار بکنید طبق اصول؟
ولی آن چیزی که روی تابلو داریم میبینیم خیلی آن عرف فروش شرکتهای حقوقی نیست اینکه یک شرکت خودرویی که صف خرید سنگین هست و تبدیل به صف فروش میکنند یک مقدار روال طبیعی نیست نمیشود مستقیماً این برداشت را کرد ولی احتمالاً بیتاثیر نبوده در فروشهای سنگین و رنج کشیدنی که در بازار رخ داد در شرایطی که ما تقریبا ۷ تا ۸ ماه پرنشاط را در بازار سرمایه داشتیم.
ارزش معاملات تا ۲۰ همت هم رفته بود به نظر من بی تاثیر نبوده. سوال :و اینکه در گزارش هم دیدیم که بهش اشاره شد و شما هم اشاره کردید به این خودروسازها که نامهای منتشر شد که اوضاع اوضاع خوبی نیست این همزمانیاش را چطور ارزیابی میکنید ؟میرزایی :حالا در واقع نمیتوانیم روی آن بگوییم که تعمدی بوده روی همزمان بودنش ولی تمام این عوامل باعث شد که ما در واقع بازار سرمایه را شاهد باشیم که از ریل حرکتی خودش خارج شد قطعاً بازار سرمایه برمیگردد.
تردیدی نیست در چند ماه آینده مجدد برمیگردد به یک روال با ثبات و احتمالرو به بالای خودش با توجه به سودسازی که شرکتها دارند ولی این تغییرات تصمیم گیری اول از همه سرمایهگذار را دلسرد میکند ببینید نکتهای که من میخواهم حالا در کمتر از یک دقیقه بهش اشاره بکنم ی هم مهم است این است که ما باید در نظر بگیریم که شرکتهای فولادی و شرکتهای پتروشیمی درگاههای ورود ارز به کشور هستند .
دستور رئیس جمهور را چطور ارزیابی میکنید روز گذشته به هر حال بعد از همه این؟
چشم این را من بگویم و بعد به دستور ریاست محترم جمهور هم میرسیم اینها درگاههای ورودی ارز به کشور هستند تصمیماتی که ما داریم روی آنها میگیریم و عدم شفافیت نرخ خوراک آنها در ده چند ساله و حتی چند ماهه باعث میشود که سرمایهگذاری روی این واحدها متوقف شود و روز به روز به کشور کمتر شود یعنی دولتها فکر نکنند این تصمیم کوتاه مدتی که میگیرند در آینده کم تاثیر است راجع به دستوری که جناب آقای رئیس جمهور دادند بحث افزایش نرخها است به نظر من حالا اگر بخواهیم کارشناسی بهش نگاه کنیم ما نیازمند این هستیم که چه نرخ خوراک پتروشیمی و حالا صنایعی که مصارف گاز دارند و چه نرخ فروششان را اجازه بدهیم بازار آزاد مشخص بکند و ما بهترین وضعیت تولید و توسعه کشور را اتفاقاً در صنایعی داشتیم که نزدیک بودند یا شبه بازار آزاد قیمت گذاری میشدند.
در واقع میشود فرمایش شما را برداشت کرد که میفرمایید که دولت اگر نرخ خوراک را افزایش میدهد کار غلطی نمیکند از آن طرف باید نرخ تسهیلشان هم باید اجازه بدهد که نزدیک بازار باشد یعنی هر دو طرف را میفرمایید که باید به بازار آزاد نزدیک بکند؟
تقریباً بله یعنی هم نرخ فروش را اجازه بدهد بالا برود و هم نرخ دلار نیمایی دوم واقعیتر شود و دست از قیمت گذاری دستوری بردارد دیگر یک نکته خیلی کوتاه هم بگویم.
برویم سراغ آقای ابهری و بعد برمیگردیم نکته شما را هم داشته باشیم آقای ابهری سلام بر شما بفرمایید که این تصمیمی که در نامهای که منتشر شده به شما ابلاغ شده بوده یا نه شما مطلع بودید یا نمیدانستید؟
مهدوی ابهری دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی: عزیزانمان بیشتر نگاهشان به بورس موضوع را بررسی کردند این کاملاً شفاف است که باید اطلاعات به روز افشا شود و سهامداران همه بدانند این یک موضوع است و موضوع دیگر این است که ما بر اساس چه تصمیم گرفتیم یعنی این خوراکی که الان کردیم ۷ تومان با عوارضش می شود ۸ و ۵۰ این سوختی که با عوارضش ۵ تومن این دلیل اقتصادیاش و منطق اقتصادیاش چه بوده اولاً جناب آقای خاندوزی وزیر محترم اقتصاد گفته بودند که بله اینها جلسات داشتند با انجمن تخصصی اصلاً همچین چیزی نبوده ما هرچه فریاد زدیم هرچه خواهش کردیم آخرش رفتیم خدمت آقای دکتر پاداش معاون جناب آقای مخبر و گفتیم آقا این مدارک دنیا گاز دارد میآید پایین.
شما اینجا میخواهید ببرید بالا آیا محصول ما در دنیا باید فروش برود یا نرود آیا وقتی که قیمت گاز عرض کنم فاکتور اصلیش در تولید دنیا میآید پایین و قیمت محصول میآید پایین میتوانیم با محصولات خارجی رقابت کنیم یا نه آیا داستان چیست ببینید من عرض میکنم.
کی شما این گفتگو را داشتید با آقای پاداش؟
۳ هفته پیش حتی رفتیم آنجا.
مطلع شده بودید از اینکه میخواهد این تصمیم گرفته شود که رفتید صحبت کردید؟ ابهری: ما یک چیزهایی شنیدیم ولی هیچ جلسهای نداشتند. سوال: از کجا شنیدید؟
ابهری: میدانید داستانش چیست داستانش این بود که این تصمیم را برده بودند در لایحه لایحه بودجه ۱۴۰۲ ما رفتیم مجلس رفتیم کمیسیون تلفیق جناب آقای شمس الدین حسینی جلسهای گذاشتند همان جا نمایندگان به این نتیجه رسیدند که بحث بحث منطقی نیست بحث بحث کسری بودجه است اینها به قیمت اینکه بودجه را مخصوصاً تبصره ۱۴ را تامین کنیم حاضر شدند که تولید را تعطیل کنند من صراحت میگویم اگر سهامدار تصمیم نگیرد که با زیان تولید کند شرکتهای متانولیک کاملاً تعطیل میشوند.
شرکتهای اورهای هم میروند در مرز زیان ما حرفمان این است ببینید من یک چیزی را اینجا میخواهم بگویم آقایان بدانند که ما رانت نمیخواهیم ما گاز ارزان نمیخواهیم ما میگوییم اولاً قیمت خوراک و سود نباید تابع یک قیمت ثابت باشد شما چرا نمیروید چرا قانون را اجرا نمیکنید ببینید ممکن است این جواب را بدهند اون موقع قانون جواب نداد ما رفتیم روی عدد ۵۰۰۰ تومان سال گذشته ما هدفمان این است چرا فرمول جواب نداد برای اینکه شما هاب اروپا را بستید به فرمول ما مگر اروپا تولید کننده انرژی است اروپا وارد کننده انرژی است اروپا داستانی که در اوکراین و جنگ اوکراین افتاد اون باعث شد.
جوابی که شنیدید چه بوده همان سه هفته پیش که جلسه گذاشتید با معاون آقای مخبر؟
جلسه که گذاشتیم ایشان قانع شد تقریباً جلوی کار را گرفت گفت باید این دوباره بررسی شود حرف شما درست است ما منطقی با اسناد حرف میزنیم الان پرتون متانول داره فروش میرود تقریباً عرض کنم خدمت شما ۲۳۰ تومان در بندر مقصد ما فقط باید از این ۱۹۰ دلار پول گاز بدهیم پول یوتولیتی پول حمل ببینید شما اینها را نمیدانستید ما به سازمان وزارت برنامه به وزارت نفت به ریاست جمهوری همه را اعلام کردیم.
به اینجا رسیدیم که فرمودید که قرار شد و بررسی شود آن جلسه چه زمانی است ؟
ابهری: آقای پاداش گفتند ما فعلاً جلوی کار را گرفتیم دیگر رفت ما هی زنگ زدیم اسناد فرستادیم یک دفعه این تصمیمی که ما در مشهد بودیم اجلاس پتروشیمی داشتیم این اعلام شد. ببینید برادرمان اشاره کرد چند ماه بعد ممکن است دوباره بورس نخیر قربانت بروم ما که بزرگترین صادر کننده و بزرگترین ارز آورنده کشور هستیم داریم به شما اعلام میکنیم که با این وضعیت تمام صنایع تحت تاثیر قرار میگیرند. سوال :الان که رئیس جمهور دستور دادهاند مجدداً بررسی شود.
این فرآیند قیمت گذاری و اینها مجدداً بررسی شود؟
من ندیدم قیمت خوراک را بگویند قیمت محصولات را گفتند ما حتی ببینید پیشنهاد دادیم که اگر دولت کسری منابع دارد این کسری منابع را عرض کنم خدمت شما بیاید این ارز ۲۸۵۰۰ که دارد در بورس کالا فروش میرود بیاید بکند ۳۸ و ۵۰۰ یا اصلاً به ما بگوید بله گاز را میکنم ۸ تومن سوخت را میکنم ۵ تومن اما شما بروید عرضتان را بفروشید عرضه و تقاضا بفروشید این اجازه را نمیدهد به قول برادرمان از آن طرف ببینید.
شما میفرمایید که این فرمولی که هست باید اصلاح شود درسته ؟
ببینید فرمول نباشد ما بعد از ۴۴ سال از انقلاب دارد میگذرد ما باید یک فرمول برای تعیین قیمت سرمایهگذار الان سرگردان است؟
شما پیشنهادتان را ارائه کردهاید پیشنهادی که برای تعیین نرخ است ؟
بله فرمول دادیم گفتیم اروپا را یا حذف کنید یا اروپا را بکنید ۱۰ درصد آمریکا ۴۰ درصد بقیهاش هم برای داخل است یعنی مصرف داخل صادرات ما واردات ما این میشود فرمول این فرمول همیشه جواب میدهد ما امضا میکنیم هیچ موقع دیگر با شما کاری نداریم سرمایه گذار دیگر تکلیفش معلوم میشود الان من از جناب عالی سوال میکنم شما اگر بخواهید سرمایه گذاری در پتروشیمی بکنید و بیس خوراکش گاز باشد می دانید سال آینده گاز چند است میتوانید برنامهریزی بکنید فضای کسب و کار از سال سال کنترل تورم و رشد تولید است درست برعکس دولت دارد عمل میکند.
متشکرم آقای ابهری اجازه بدهید برویم سراغ آقای غلامی مدیر صنایع پایین دستی شرکت ملی صنایع پتروشیمی آقای غلامی سلام بر شما بفرمایید که آیا قرار است در این تصمیم گیریهایی که هم آقای خاندوزی به آن اشاره کردند قرار است که حالا هم در محصولات آقای ابهری هم میگویند در نرخ هم تغییراتی داده شود قرار است این اتفاق بیفتد یا خیر ؟
در رابطه با قیمت گذاری محصولات پتروشیمی رئیس جمهور محترم دیروز تاکیداتی داشتند بر اینکه محصولات پتروشیمی چقدر قیمتهایش افزایش پیدا کرده میخواهم یک توضیح خدمتتان عرض کنم که محصولات پتروشیمی مهمترین شاخصش در قیمت گذاری نرخ ارز است نرخ تاثیر ارز ما ۲۸۵۰۰ تومان از زمانی که مدیرعامل بانک مرکزی این نرخ را اعلام کردند تا به حال تغییر نکرده و تا زمانی که رسماً به ما ابلاغی نشود ما آن را مد نظر قرار نمیدهیم.
فقط یک موردی بود این هفته جاری یک اتفاقی افتاد این بود که نرخ محصولات پالایشی ما اوایل هفته اعلام شد توسط انجمن صنفی بخش پالایش بر اساس نرخ ۳۸ تومان بود این نکته را هم باید بهش توجه داشت که برخی از خوراکهای پتروشیمی نفتها هستند یعنی محصولات پالایشی ما خوراک مجتمعهای پتروشیمی ما میشوند این خیلی برای ما مهم بود اگر نرخ تاثیر ارز ۳۸ تومان شود خوراک افزایش پیدا کند ولی محصول پتروشیمی بر اساس همان ۲۸ و ۵۰۰ باشد اتفاقات خوبی نمیافتاد و مطمئناً با ضرر محصولاتشان را.
چرا اینها سر و جمعش را پلکانی نمیکنید مثل مثلاً گاز یا چیزهای دیگری که داریم حساب کتاب میکنیم این گاز برق این هم پلکانی شود می این را دیگر دولت هر تصمیمی بگیرد ما همان را انجام میدهیم اجرا میکنیم حالا این از لحاظ بحثهای کارشناسی ما نظرهای کارشناسی خودمان را که دادیم به هر حال بانک مرکزی از نظر بحث تورم میشیند اینها را بررسی میکند در دولت جلساتی گذاشته شده که این جلسات در هفته جاری هم این جلسات گذاشته شده به هر حال سازمان برنامه بودجه از منظر بودجه نگاه میکند سوال الان خروجی جلسات چیست قرار است چه تصمیمی گرفته شود آخرین تصمیم چیست قرار است چه تصمیمی گرفته شود؟
آخرین تصمیم این بوده که قرار بوده فعلاً با همان ۲۸۵۰۰ تومان ما همان قیمت گذاری را ادامه بدهیم.
نرخ خوراک چقدر باشد ۵ تومان یا ۷ تومان؟
نرخ خوراکی که اعلام شده همان ۷ تومان ۴ تومان است دیگر ۷ تومان برای خوراک ۴ تومان برای نرخ گاز اعلام شده.
الان این نامهای که منتشر شده دارد انجام میشود درسته؟
بله در خصوص خوراک نیست چون ما متولی صنایع پایین دستی پتروشیمی هستیم متولی بخش قیمت گذاری محصولات پتروشیمی هست که آن هم با یک دستورالعمل بازار محصولات پتروشیمی همان دستورالعمل قیمت گذاری انجام میدهیم مهمترین شاخص فاکتورش را هم عرض کردم خدمتتان همان نرخ تسهیل ارز است که ۲۸۵۰۰ تومان است.
این پیشنهادی که دادید کی به نتیجسوال: پس مشخص نیست که هنوز این دستورالعمل چقدر دیگر آماده میشود نمیتوانید یک بازده زمانی به ما بدهید؟ه میرسد؟
این فرمول دیگر دولت جلساتش را میگذارد این هفته هم جلسه بود جلسه برقرار بود نگرانی بیشتر بحث اثرات تورمی در جامعه بود البته من در پرانتز این را هم خدمتتان عرض کنم مهم است ما محصولات پتروشیمی را من حتی بخواهم مصداقی هم عرض کنم در بورس کالا مشخص است قیمتها ما بیشتر محصولات پتروشیمی را شما امسال نگاه کنید قیمتها را با مدت مشابه سال قبل علت کاهش جهانی قیمت محصولات پتروشیمی کاهش قیمت داشتیم شما نگاه کنید در بورس کالا نزدیک ۲۰ تا ۳۰ درصد کمتر از مدت مشابه سال گذشته بوده.
متشکرم از شما آقای غلامی مدیر توسعه صنایع پایین دستی شرکت ملی پتروشیمی ؛ آقای اسفنانی سخنگوی تعزیرات حکومتی روی خط ارتباطی ما هستند آقای اسفنانی سلام بر شما بفرمایید که دستوری که رئیس جمهور به وزیر دادگستری داد و به شما رسیده قرار است چه اتفاقی بیفتد تا الان چه کاری انجام شده؟
اسفنانی: ببینید یک صحبتی شده بود در فضاهای مختلف مجازی که احتمال افزایش قیمت محصولات پتروشیمی و امثال اینها وجود دارد بر این اساس ریاست محترم جمهور دستور داده بودند که موضوع پیگیری شود که اساساً آیا افزایش قیمت صورت گرفته یا نه و اگر افزایش قیمتی صورت گرفته مبنای قانونی دارد یا نه بر همین اساس هم رییس محترم سازمان نامهای را به ریاست محترم صمت نوشتند از این جهت که وزارت صمت متولی اعلام گزارشات تخلفات به ما است در بخشی از این حوزه که اگر احیاناً در تعیین قیمت این کالاهای پتروشیمی در کارگروههای مختلفی در واقع به سازمانها و مراجع مختلفی این کارگروهروها حضور دارند افزایش قیمت صورت گرفته و به قاعده نبوده و بر اساس مقررات نبوده این را تخلفات این حوزه را برای ما گزارش کنند.
چقدر طول میکشد این فرایند انجام شود؟
اسفنانی: ببینید با توجه به فرمایشاتی که الان کردند مهمان محترمتان و آنچه که میدانیم افزایش قیمتی صورت نگرفته به لحاظ اینکه همانطور که فرمودند قرار بود نرخ ارز نیمایی ۲۸۵۰۰ تومان حذف شود و نرخ دیگری ۳۹ هزار تومان لحاظ شود و اگر این اتفاق نیفتد علی القاعده نمیتوانیم شاهد افزایش قیمتی باشیم ولی اگر احیاناً افزایش قیمتی بر طبق مقررات نباشد به محض اینکه تخلفشان را سازمان صمت برای ما گزارش بدهد در کمترین فرصت ممکن شاید در حدود یک هفته نهایتاً رسیدگی شود.
پس ما تا پایان هفته آینده از شما پیگیری خواهیم کرد آقای اسفنانی سخنگوی تعزیرات حکومتی آقای رباتی ما یک دقیقه و نیم فرصت داریم جمعبندی شما را داشته باشیم برای اینکه این حل شود ؟
رباطی: من از چهار جمله استفاده کنم در این وقت ببینید یک آشفتگی شدیدی را شاهد هستیم یک طرف تعزیرات است یک طرف شرکت پتروشیمی یک طرف سهامدار است و همه اینها با هم تضاد منافع دارند دلیل این اتفاقات هم عرض کردم دخالت دولت در فضای اقتصادی است این فرمان و این روندی که برای صنعت پتروشیمی گرفته شده قطعاً شما مطمئن باشید که صنعت پتروشیمی به سرنوشت صنعت خودرو دچار خواهد شد و در خصوص بحث بازار سهام هم برای اطمینان بخشی به سرمایهگذار به نظر من باید اعلام بشود که چه افرادی در آن تاریخی که این نامه منتشر شده از اطلاعات نهانی سوء استفاده کردند و اقدام به فروش هماهنگ در بازار کردند.
متشکرم آقای میرزایی ۳۰ ثانیه هم برای شما و برای اینکه این مشکل برطرف شود به نظر میرسد که رئیس جمهور آمده پای کار و قرار است تصمیم جدیتری گرفته شود؟
ببینید اولاً که بگویم تعداد سهامداران بازار سرمایه دیگر چند هزار تا سفته باز نیست ۵۰ میلیون سهامدار عدالت است و تصمیماتی که گرفته میشود مستقیماً روی منافع این افراد که تقریباً کل کشور هستند تاثیرگذار است نکته دوم اینکه قیمت جهانی گاز گاز طبیعی از ۱۰ هزار دلار رسیده به ۲۶۰۰ دلار در سال گذشته یعنی اگر ما اینها را در نظر نگیریم و یک طرفه بخواهیم برویم برای افزایش نرخ قطعاً به ضرر تولید و سهامداران پرتعداد بازار سرمایه.
- 15
- 5