سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۴۲ - ۱۱ فروردین ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۱۰۱۲۷۹
نفت و انرژی

سنگینی سایه شیل‌اویل بر سر اوپکی‌ها

اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,نفت و انرژی,اوپک
بی‌تاثیری کاهش تولید نفت از سوی اوپکی‌ها و غیراوپکی‌ها بر سرشان سایه افکنده است و با افت تولید آنها، جا برای تولید شیل‌اویل آمریکا باز شده است.

به گزارش مهر، پاییز سال گذشته بود که اعضای اوپک، این بزرگترین تولیدکنندگان طلای سیاه جهان، پای میز مذاکره رفته و بر سر کاهش ۱٫۲ میلیون بشکه‌ای تولیدات خود توافق کردند. بر اساس این توافق، اوپکی‌ها موظف شدند از ابتدای ژانویه سال ۲۰۱۷ میلادی، تولید نفت خود را از ۶۴/۳۳ میلیون بشکه در روز به ۵/۳۲ میلیون بشکه برسانند.

 

البته اوپک در جان دادن به حال وخیم قیمت نفت تنها نبود و غیر اوپکی‌ها به رهبری روسیه، آستین بالا زده و پذیرفتند در تاریخ مشخص شده و مشروط به پایبندی اوپکی‌ها، ۶۰۰ هزار بشکه از تولیدات روزانه خود بکاهند؛ از این رقم، ۳۰۰ هزار بشکه نفت متعلق به روسیه بود که اکنون، نخستین تولیدکننده نفتی جهان لقب گرفته است.

 

این توافقات در حالی رخ داد که ایران به دلیل شرایط متفاوتی که طی سال‌های تحریم تجربه کرده بود، از اجرای چنین طرحی معاف شد و توانست از حق مسلم خود که بازگشت به سطح تولید نفت در پیش از تحریم‌ها بود، به نیکی دفاع کند. این ایستادگی بر حق در حالی از سوی ایران انجام شد که گمانه زنی‌های متفاوتی دربارهٔ موضع گیری ایالات متحده آمریکا نسبت به ایران وجود داشت.

 

با این حال انگیزه افزایش قیمت طلای سیاه برای تولیدکنندگان نفت که اغلب وابستگی شدیدی به درآمدهای نفتی خود دارند، قوی تر از نگرانی دربارهٔ روابط ایران و ایالات متحده آمریکا بود. بر همین اساس هم، در همان نشست مقرر شد تا یک کمیته نظارتی به ریاست کویت و مشارکت الجزایر و ونزوئلا، با هماهنگی دبیرخانه اوپک و در سایه ارائه همه حمایت‌های تکنولوژیکی که در اختیار این سه کشور قرار خواهد گرفت، بر اجرا و پایبندی کشورهای عضو بر توافق به دست آمده، نظارت کند.

 

چندی نگذشت که تأثیر فرکانس این تصمیم مشترک، بر بازارهای بین‌المللی نفت رخ نشان داد و در پی توافق اعضای کشورهای صادرکننده نفت اوپک در وین، قیمت نفت خام برنت دریای شمال بیش از ۹ درصد افزایش یافت.

 

نفت بازی به سبک روس‌ها

روسیه که سابقه تاریخی از مسامحه کار بودن و محتاط بودن در ادوار و موضوعات مختلف دارد، تاکنون همکاری مساعدی در راستای کاهش تولید نفت با اوپکی‌ها داشته است، به طوری که بر اساس گزارش ماه فوریه کمیته نظارت بر روند کاهش تولید نفت (اوپکی‌ها و غیر اوپکی‌ها) هر دو گروه پایبندی ۹۴ درصدی را تجربه کرده‌اند که نسبت به ماه گذشته ۸ درصد رشد داشته است؛ بنابراین می‌توان گفت آینده مطلوبی می‌تواند در انتظار بازار نفت باشد. البته در این میان نباید از همکاری عربستان به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت جهان غافل شد، عربستانی که به گفته بهروز بیک علی زاده، سرپرست مدیریت امور اوپک و ارتباط با مجامع انرژی وزارت نفت، حجم ذخایر ارزی اش از ۷۰۰ میلیارد دلار به ۴۰۰ میلیارد دلار کاهش یافت و پیش‌بینی می‌شد اگر روند کاهش قیمت نفت ادامه می‌یافت، حجم ذخایر ارزی عربستان تا چهار سال آینده به صفر برسد.

 

این در حالی است که الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه در مصاحبه‌ای اعلام کرد: قیمت فعلی نفت در حال کمک کردن به حفظ برقراری توازن میان عرضه و تقاضا در سطح بازارهای جهانی است. البته او به پیش بینی قیمت نفت، پاسخی نداد. این در حالی است که تمام نشانه‌ها دال بر افزایش قیمت نفت است. به این ترتیب که گزارش‌های اخیر سایت اوپک نشان می‌دهد، هر بشکه سبد نفتی این سازمان، پنج‌شنبه گذشته(۳ فروردین ۱۳۹۶) با ۷ سنت افزایش نسبت به قیمت روز پیش از آن، ۴۸٫۳۵ دلار در هر بشکه فروخته شد.

 

حال آنکه آمار و ارقام موجود نشان می‌دهد که طلای سیاه اوپکی‌ها روز چهارشنبه گذشته (۲ فروردین) بشکه‌ای ۴۸٫۲۸ دلار فروخته شده بود که کمترین قیمت نفت اوپک در سال ۲۰۱۷ است.

 

وقتی ترامپ وارد می‌شود

رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا که با شعار رونق اقتصادی و افزایش اشتغالزایی وارد گود انتخاباتی شده بود، با اقدامات اخیر خود توانست میزان برداشت نفت آمریکا را افزایش داده و ذخایر نفت این کشور را در هفته منتهی به ۱۰ مارس، به رکورد بی‌سابقه ۵۲۸٫۴ میلیون بشکه برساند. به این ترتیب سبد نفتی اوپک از تک و تا افتاد و قیمت نفت آن به کمترین نرخ خود در سال جدید میلادی رسید.

 

به این ترتیب متوسط قیمت نفت اوپک در هفته منتهی به ۲۴ مارس ۲۰۱۷ یعنی ۴ فروردین ماه برابر با ۴۸٫۷۶ دلار در هر بشکه شد؛ این در حالی است که متوسط قیمت نفت در ابتدای سال ۲۰۱۷ تاکنون، با نرخی معادل ۵۲٫۲۳ دلار معامله شده است.

 

در این میان به نظر می‌رسد بی تأثیری کاهش تولید نفت از سوی اوپکی‌ها و غیر اوپکی‌ها، به عنوان آنچه که این دو گروه از آن واهمه داشتند، بر سرشان سایه افکنده است. به عبارتی دیگر با کاهش تولید نفت اوپکی‌ها و غیر اوپکی‌ها، جا برای تولید شیل اویل آمریکا باز شده و تولید این محصول را توجیه پذیر می‌کند. به این ترتیب ممکن است تعادل بازار جهانی نفت به نفع چشم آبی‌ها رقم بخورد. بی شک این برهم خوردن تعادل می‌تواند در میزان پایبندی کشورهایی همچون عربستان از زمره اوپکی‌ها و روسیه، به عنوان بزرگترین تولیدکننده نفت غیر اوپکی که متهعد به کاهش تولید نفت هستند، نیز مؤثر باشد.

 

اقدام عملیاتی در دقیقه ۹۰

در حالی که آمار و ارقام ذخایر نفتی آمریکا موجبات نگرانی بسیاری از شیوخ عرب حاشیه خلیج فارس را فراهم کرده بود، رویترز گزارش می‌دهد که کمیته مشترک وزرای اوپک متشکل از اعضای اوپک و کشورهای غیراوپکی تولیدکننده نفت، در بیانیه‌ای اعلام کرد برای بررسی تمدید توافق کاهش تولید به مدت ۶ ماه دیگر توافق کردند. در حالی در پیشنویس نخست این قرارداد مطرح می‌شود که سطح بالای پایبندی به توافق و پیشنهاد برای تمدید ۶ ماهه آن لازم است که در نسخه نهایی آمده است که این کمیته، تنها از یک گروه فنی و همچنین دبیرخانه اوپک درخواست کرده است تا «وضعیت بازار را بررسی کند و در آوریل ۲۰۱۷ در مورد تمدید کاهش‌های داوطلبانه تولید گزارش ارائه دهد.»

 

 

 

 

  • 9
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش