دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۹:۲۳ - ۰۹ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۲۰۴۹
نفت و انرژی

زنگنه، فقط وزير نفت نيست

اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,نفت و انرژی,زنگنه

با نزديک‌شدن به زمان مراسم تحليف ريـاسـت ‌جمهوري و اعلام اسامي دولتمردان، بازار گمانه‌زني درباره ترکيب کابينه دولت دوازدهم به اوج خود رسيده است. جريان‌ها و گروه‌هاي سياسي، موافقان و مخالفان دولت، اصناف و فعالان حوزه‌هاي مختلف... 

...سياسي، اقتصادي، فرهنگي و اجتماعي، هرکدام شنيده‌ها، تحليل‌ها و خواست‌هاي خود را درباره ترکيب دولت آينده و خروج افرادي از کابينه فعلي و اضافه‌شدن افرادي ديگر مطرح مي‌کنند. 

 

اما اين روزها، فضاي سياسي، رسانه‌اي، مجازي و غيرمجازي بيش از همه روي يک نفر و رفتن و ماندن آن در کابينه بيش از بقيه متمرکز است. شخصي که لقب شيخ‌الوزرايي ايران را نيز يدک مي‌کشد و در دولت يازدهم هم يکي از کليدي‌ترين افراد بوده است. بيژن زنگنه در شرايطي که چينش دولت يازدهم در حال انجام است، طرفداران و مخالفان بسيار جدي‌اي دارد. 

 

اگرچه وزن مخالفان به لحاظ کمي در مقابل طرفداران زنگنه، بسيار ناچيز است اما اين مخالفان از قدرت بالاي تأثيرگذاري برخوردار هستند و شايد همين مسئله است که زنگنه را نسبت به ادامه کار در دولت بعدي دچار ترديد کرده و طيف گسترده‌اي از حمايت‌ها را که دامنه آن به سطح جامعه کشيده شده است، برنمي‌تابد. 

 

زنگنه در چهار سال وزارت خود راه بسياري از فسادها، رانت‌ها و انحرافات را در صنعت نفت سد و تلاش کرد اين صنعت را تا حد امکان به مسير واقعي خود برگرداند و در اين راه نيز با وجود همه موانع و چالش‌ها به طور نسبي موفق بود. 

 

بنابراين طبيعي است جريان‌هايي، اصلاحات و اقدامات وي را در جهت بازسازي صنعت نفت برنتابند و به بهانه‌هاي مختلف سعي در تخريب و توقف اين حرکت داشته باشند. 

 

صنعت نفت در پايان دولت يازدهم مي‌تواند مدعي باشد که حداقل به شرايط قبل از تحريم‌ها بازگشته است هرچند با رسيدن به شرايط عادي متناسب با الزامات زماني و قدرت رقيبان همچنان فاصله دارد. 

 

با اين حال صنعت نفت پس از سال‌ها به ريل اصلي بازگشته است و آماده حرکت هدفمند و شتاب‌زا براي جبران عقب‌ماندگي‌ها، نقش‌آفريني به عنوان عنصر اصلي پيشران اقتصاد کشور و افزايش اقتدار ملي در عرصه بين‌المللي است. اما زنگنه تنها وزير نفت نبوده و نيست؛ به عبارتي نبايد عملکرد زنگنه را در چهار سال اخير فقط محدود به صنعت نفت دانست. 

 

زنگنه به دليل عملکرد خود در دوره قبل از صدارت بر نفت و عجين‌شدن بسياري از نقاط عطف صنعت نفت پس از انقلاب مانند پارس جنوبي و حضور شرکت‌هاي بزرگ خارجي در ايران، از اعتبار و جايگاه تأثيرگذاري در بازار جهاني نفت برخوردار است. ظرفيت و اعتبار بالاي زنگنه در کنار محمدجواد ظريف در دولت يازدهم، راه بسياري از مشکلات و موانع سياسي ايران در عرصه خارجي را آسان، کم‌هزينه و هموار كرد. 

 

بي‌ترديد افزايش مقتدرانه و سريع توليد و صادرات نفت ايران پس از رفع تحريم‌ها، بازگشت فضاي تعامل و همکاري در اوپک با وجود همه فشارها و تهديدها و به دنبال آن توقف روند کاهش قيمت نفت و افزايش نسبي آن در يک سال اخير و همچنين بازگشت شرکت‌هاي بزرگ و معتبر خارجي به صنعت نفت ايران با نام و اعتبار زنگنه گره خورده است.

 

اگر دستگاه ديپلماسي شرايط امضاي برجام را فراهم كرد، دستگاه نفت و گاز در جريان مذاکرات هسته‌اي منتهي به برجام و مهم‌تر از آن پس از امضاي برجام، مسئوليت اجراي آن و ايجاد زمينه و ساختار ماندگاري برجام را برعهده گرفت. در اين راستا به طور خاص بايد اشاره کرد در شرايطي که مناسبات ايران و عربستان در سه سال اخير در بدترين شرايط سياسي خود قرار داشت، با مديريت و نقش‌آفريني زنگنه و اتخاذ سياست همکاري و تعامل با عربستان بسياري از بن‌بست‌هاي موجود در اوپک مانند تعيين دبيرکل و توافق براي فريز نفتي با هدف افزايش قيمت نفت از بين رفت و راه تعامل سياسي و ديپلماتيک بين دو کشور باز شد. 

 

مديريت اين صنعت در شرايط کنوني نيز نمي‌تواند صرفا فني، اقتصادي و به عبارت دقيق‌تر فقط نفتي باشد بلکه لاجرم، اين مديريت علاوه بر جنبه‌هاي فني و اقتصادي، بايد شاخص‌ها و ظرفيت‌هاي سياسي و بين‌المللي را نيز داشته باشد. بديهي است درک اين شرايط و تلاش براي بهره‌برداري از ظرفيت‌هاي مختلف پيش‌روي ايران از توان هر کسي برنمي‌آيد. 

 

حضور افراد شناخته‌شده، معتبر و صاحب برند مانند زنگنه در مسند وزارت نفت، راه، هزينه و زمان حرکت ايران را در مسير سخت و پرچالش تعاملات بين‌المللي هموار، کوتاه و کم خواهد کرد. بنابراين نبايد به‌راحتي از کنار ظرفيت، سرمايه و اعتبار افرادي مانند زنگنه عبور کرد بلکه بايد علاوه بر به‌خدمت‌گرفتن آنها، راه و زمينه فعاليت را بيش از گذشته فراهم كرد. 

عليرضا سلطاني

 

 

sharghdaily.ir
  • 15
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش