دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۱۳ - ۳۰ دي ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۰۰۷۸۹۴
نفت و انرژی

ایران واردکننده انرژی می‌شود؟

مصرف انرژی در ایران,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,نفت و انرژی

شدت مصرف انرژی یکی از شاخص‌های بررسی کارایی مصرف انرژی است که با تقسیم واحدی از انرژی بر واحدی از تولید ناخالص داخلی، به‌دست می‌آید و بالابودن آن نشانگر مصرف بیشتر انرژی است. بر اساس این شاخص، شدت مصرف انرژی در ایران، ۶۳/۰ درصد برآورد شده است که با پیشتازی از روسیه با شدت مصرف ۵۳/۰درصد و عربستان با شدت مصرف ۵۱/۰، بالاترین مقدار شاخص شدت انرژی را به خود اختصاص داده است.

 

این میزان، رقمی معادل ۵/۲برابر میانگین جهانی در مصرف انرژی ا‌ست که ضرورت نگاهی جدید در این حوزه را گوشزد می‌کند تا بتوان هر چه سریعتر از تبدیل شدن ایران به یک واردکننده انرژی جلوگیری کرد.

 

طبق آخرین گزارش‌ها دولت سالانه، بیش از ۴۵ میلیارد دلار یارانه انرژی پرداخت می‌کند که بخش اعظم آن به سه دهک ثروتمند جامعه تعلق می‌گیرد؛ این درحالی ا‌ست که کشور چین با ۵/۱میلیارد جمعیت،تنها ۳۷میلیارد دلار یارانه انرژی پرداخت می‌کند.

 

کارشناسان بر این باورند که بودجه ایران با توجه به شرایط موجود کشش پرداخت این میزان از یارانه انرژی که از آن به‌عنوان یارانه پنهان نیز یاد می‌کنند، ندارد و لازم است که دولت با کمک همه بخش‌های اجرایی ذی‌ربط، هر چه سریعتر به اصلاح این ساختار معیوب بپردازد. بر اساس آمار، اکنون ۱۵درصد یارانه‌ای که در حوزه انرژی در سراسر جهان پرداخت می‌شود متعلق به ایران است این بدان معناست که ۱۰درصد درآمد ناخالص داخلی کشور صرف پرداخت یارانه انرژی می‌شود.

 

برخی دست‌اندرکاران این حوزه، پرداخت یارانه به انرژی را در حوزه عدالت اجتماعی قرار داده‌اند و آن را یکی از کمک‌های دولت در حمایت از اقشار ضعیف براورد می‌کنند. حال آنکه اکنون به سبب اجرای نادرست این سیاست حمایتی، بیش از ۵۰ درصد از این یارانه، سهم ثروتمندان جامعه شده است و فقرا کمترین بهره‌ای از آن نبرده‌اند. بر اساس آماری که مدیرعامل شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت از مصرف انرژی در ایران بر اساس ترازنامه سال ۱۳۹۵ انرژی کشور ارائه داده است، سالانه در حوزه خانگی، معادل ۳۹۶میلیون بشکه نفت خام، در حوزه صنعت معادل ۳۳۱میلیون بشکه نفت خام و در بخش حمل و نقل، معادل ۳۱۹میلیون بشکه نفت خام انرژی مصرف می‌شود.

 

بر اساس اظهارات محسن دلاویز، بخاری‌های سنتی روزانه ۵/۱۱مترمکعب گاز مصرف می‌کنند و تعداد این بخاری‌ها نیز ۲۰میلیون است و اگر تعداد آنها را در ۱۱۰روز زمستان ضرب کنیم، مصرف انرژی آنها معادل سه فاز پارس جنوبی می‌شود. دلاویز گفته است می‌توانیم با سرمایه سه میلیارد دلار، ۱۴میلیون بخاری را نوسازی کنیم و به اندازه یک فاز شش میلیارد دلاری پارس جنوبی، ذخیره انرژی داشته باشیم.

 

شکست طرح فهام به‌علت کمبود اعتبارات

پیش‌بینی‌ کارشناسان حوزه انرژی نشان می‌دهد مصرف انرژی در جهان تا سال ۲۰۴۰میلادی، ۴۸درصد نسبت به میزان مصرف انرژی در سال ۲۰۱۲ افزایش خواهد یافت و کماکان آسیا در سال ۲۰۴۰ بیشترین مصرف‌کننده انرژی است.

 

در این میان بیش از ۵۰ درصد از انرژی جهان در بخش صنعت استفاده خواهد شد. از همین رو نیاز به سرمایه‌گذاری در بهینه‌سازی مصرف انرژی به‌شدت احساس می‌شود. با توجه به مصرف بالای انرژی از جمله برق در کشور، طرح فهام(طرح ملی فراسامانه هوشمند اندازه‌گیری و مدیریت انرژی) از سال ۱۳۸۹ با اخذ مجوز از شورای اقتصاد و سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی به‌عنوان طرح ملی تعریف شد؛ مباحث اولیه این طرح در ابتدا برای ۲۰میلیون مشترک صورت گرفته بود تا طی آن، کنتورهای برق این تعداد مشترک، هوشمند شود، اما باز هم پای محدودیت منابع به میان آمد و شورای اقتصاد و سازمان مدیریت اعلام کردند که این طرح در فاز نخست با تعویض تنها یک میلیون کنتور و هوشمندسازی آنها آغاز می‌شود.

 

بر این مشکلات باید نگرانی از نبود زیرساخت‌ها و بومی‌شدن این طرح و عدم تجربه در اجرای چنین برنامه‌هایی را نیز افزود. به‌رغم تمامی این معضلات، پیش‌بینی شده بود که اجرای این طرح در سال ۱۳۹۳ به پایان رسیده و طبق برنامه، یک میلیون کنتور تعویض شود؛ اما محدودیت‌ منابع مالی تکرار شد و در نهایت تنها ۳۰۰هزار کنتور هوشمند نصب شد.

 

بر اساس آمار ارائه شده از سوی مجری طرح فهام، از این ۳۰۰هزار کنتور هوشمند، ۲۰هزار مشترک خانگی و تجاری، ۶۰هزار مشترک بخش کشاورزی و مابقی مربوط به مشترکان دیماندی بوده‌اند،. بر این اساس در این طرح، مشترکان با جایگزینی کنتورهای هوشمند می‌توانند ساعت به ساعت و دقیقه به دقیقه، میزان مصرف خود را بررسی و از آن اطلاع پیدا کنند که در نهایت منجر به کنترل مصرف و کاهش هزینه‌های مشترک شده و از سوی دیگر نیز بار تولید اضافه را از شبکه بر می‌دارد. اما به‌نظر می‌رسد این طرح نیز مانند طرح فرهنگ‌سازی تبلیغاتی، مورد بی‌توجهی قرار گرفته است.

 

حال آنکه با تعویض و نصب ۳۰۰هزار کنتور هوشمند، بیش از ۲۰۰۰مگاوات بار شبکه برق صورت گرفته است. انرژی خورشیدی نیز یکی دیگر از منابع تامین انرژی رایگان و عاری از آثار مخرب بر محیط‌زیست با صرفه اقتصادی ا‌ست. شاید تنها هزینه مشترک برای استفاده از چنین انرژی بی‌نهایتی، مبلغ پرداختی برای تجهیزات اولیه آن باشد. ایران می‌تواند به‌عنوان یک منطقه مستعد از لحاظ جغرافیایی به یکی از بزرگترین بهره‌برداران این انرژی بدل شود. استفاده از انرژی خورشیدی در کنار فواید زیست‌محیطی که ایران به شدت به آن نیازمند است، مصرف سوخت‌های فسیلی را کاهش داده و وابستگی داخلی کشور به این منابع را کاهش دهد.

 

جای خالی بابابرقی‌ها در فرهنگ‌سازی

در سال‌های دهه هفتاد و اوایل دهه هشتاد، صداو سیما به‌عنوان اثرگذارترین رسانه جمعی، توانسته بود با ساخت و پخش برنامه‌های تبلیغی جذاب و هدفمند، از قدرت رسانه‌ای و نفوذ خود در میان تماشاگران در جهت فرهنگ‌سازی مصرف انرژی به‌خوبی بهره‌ ببرد.

 

بارزترین آگهی آموزشی آن سال‌های تلویزیون را شاید بتوان در حوزه مصرف برق و خلق شخصیتی اثرگذار به‌ویژه در سنین پایه( کودکان و نوجوانان ) به نام «بابابرقی» دانست. بابابرقی اگرچه ممکن است در ابتدا یک کاراکتر رسانه‌ای تلقی شود اما شاید بتوان آن را اثرگذارترین شخصیت بر بهینه‌سازی مصرف انرژی در میان کودکان و نوجوانان آن سال‌ها دانست. از منظر اقتصادی، ساخت وپرداخت چنین شخصیت‌هایی در حوزه رسانه و در جهت فرهنگ‌سازی در حوزه مصرف انواع انرژی، می‌تواند موجب کاهش هزینه‌های خانوار، شهر و در نگاه کلان، کشور شود. اکنون که صداوسیما به سبب سیاست‌های غلط رسانه‌ای کارکرد خود را از دست داده است، فعالان این حوزه می‌توانند با طراحی آگهی‌های آموزشی اثرگذار و منطبق با اصول آموزش، راه بابابرقی‌ها را در بازی‌های کامپیوتری، فیلم‌ها و انیمیشن‌ها، تبلیغات شهری و کتاب‌های درسی ادامه دهند.

 

کارت انرژی راهکار تصحیح الگوی مصرف

اما در کنار تمامی این طرح‌های ناتمام صنعتی و فراموش‌شده فرهنگی، اکنون راهکار بازگشت کارت سوخت مطرح است که در اولین مراحل اجرایی خود بسر می‌برد. اما با توجه به سرانه مالکیت خودرو در ایران نسبت به دنیا که چندان بالا برآورد نمی‌شود، می‌توان این طرح را بیش از آنکه در حوزه هدررفت انرژی اثرگذار دانست، در بحث جلوگیری از قاچاق تاثیرگذار دید.

 

در ایران مردم، به ازای هر ۱۰۰۰نفر، ۲۰۰خودرو سرانه مالکیت دارند؛ در حالی که این میزان در آمریکا ۸۰۰ و در ایتالیا ۶۸۰خودرو است، اما از سوی دیگر در ایران، در هر ۱۰۰کیلومتر، ۸/۷لیتر مصرف سوخت صورت می‌گیرد که این کمیزان در اروپا، ۵/۵لیتر بوده و برای چهار لیتر هدف‌گذاری شده است. آنچه برخی به آن اشاره کرده‌اند ارتقای کارت سوخت به کارت انرژی‌ است که می‌تواند همه انواع انرژی را در بر بگیرد و با طراحی ساز و کار مشخص و ایجاد مشوق‌ها و اجرای سیاست‌های تنبیهی در قبال پرمصرف‌ها، نهایتا به اصلاح الگوی مصرف انرژی و نیز صرفه اقتصادی برای خانوارها، صنایع و ادارات منجر شود.

 

زینب مختاری

 

 

armandaily.ir
  • 14
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش