قیمت نفت که چند هفتهای را به دلیل کاهش تقاضا به دنبال شیوع کرونا و محدودیتهای تردد در سراسر جهان، با کاهش قیمت پشت سر گذاشته بود، هفته گذشته را با توجه به اجرای توافق کاهش تولید اوپک پلاس و همچنین کاهش محدودیتهای قرنطینه با رشد قیمت به پایان برد.
کرونا همچنان بر بازارهای مختلف از بورس گرفته تا طلای و نفت سایه انداخته است. در این میان بازار نفت تجربههای جدید را به واسطه شیوع کرونا در یک ماه گذشته داشته که عجیبترین آن را میتوان منفی شدن قیمت نفت شاخص آمریکا در سررسید تحویل ماه می میلادی به دلیل پر شدن مخازن ذخیره سازی دانست.
در واقع در حدود ۵ ماهی که سر و کله کرونا در جهان پیدا شده، مصرف سوخت به پایینترین حد خود در ۳۰ سال گذشته رسیده است که مهمترین دلیل آن کاهش سفر و محدودیتهای تردد برای قطع زنجیره انتقال کرونا بوده است.
کاهش مصرف سوخت در گوشه و کنار دنیا زمینه را برای کاهش تقاضا فراهم کرده تا آنجا که در ماه گذشته میلادی، حدود ۳۰ درصد از تقاضا از بازار نفت کم شد.
اما کاهش مصرف در افت قیمت نفت تنها نبود. افزایش تولید نفت از سوی تولیدکنندگان بزرگ به دنبال عدم توافق جدید برای کاهش تولید در هشتمین نشست اوپک پلاس نیز فشار مضاعفی بر بازار نفت داشت و قیمتها را کاهش داد.
مسابقه تولید آنچنان شدید بوده که در ماه گذشته میلادی، آمریکا ۱۲ میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه در روز، عربستان ۱۱ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز و روسیه ۱۱ میلیون و ۳۴۹ هزار بشکه در روز نفت تولید کردند.
با این حال کاهش محدودیتهای قرنطینه در جهان و همچنین اجرایی شدن توافق کاهش تولید ۹.۷ میلیون بشکهای تولید نفت از سوی اعضای اوپک پلاس در هفته گذشته باعث شد تا قیمتها به مدار صعود بازگردد.
قیمت نفت برنت نیز در هفتهای که گذشت بعد از چند هفته به بالای ۳۰ دلار در هر بشکه باز گشت.
برنت که هفته را با قیمت ۲۶ دلار و ۴۴ سنت آغاز کرده بود با رشدی ۱۷ درصدی به ۳۰ دلار و ۹۷ سنت در هر بشکه رسید.
نفت شاخص آمریکا نیز از ۱۹ دلار و ۶۹ سنت به ۲۴ دلار و ۷۴ سنت رسید که نشاندهنده رشدی ۲۵.۵ درصدی است.
به نظر میرسد به تدریج محدودیتهای تردد در جهان در حال کاهش است، موضوعی که میتواند امیدواریها را به تحریک تقاضا برای سوخت بیشتر کند. آمارها نشان میدهد، مصرفکنندگان آمریکایی در هفته منتهی به اول ماه می روزانه متوسط ۶.۶۶ میلیون بشکه بنزین خریداری کردند که ۱۱ درصد از هفته قبل از آن بیشتر بوده و در واقع نشانهای از بهبود تقاضا است.
عراق ۶۰۰ هزار بشکه در روز تولید نفت خود را کاهش می دهد
وزارت نفت عراق در حال بررسی ۶۰۰ هزار بشکه در روز کاهش تولید نفت خود است تا به تعهد خود در برابر قرارداد جهانی کاهش تولید اوپک و متحدانش عمل کند.
به گزارش تسنیم به نقل از نشریه تخصصی ایراک اویل ریپورت، وزارت نفت عراق در حال بررسی ۶۰۰ هزار بشکه در روز کاهش تولید جدید است تا به تعهد خود در برابر قرارداد جهانی کاهش تولید اوپک و متحدانش عمل کند. هدف از بسته شدن این قرارداد کاهش عرضه نفت به بازارهای جهان و افزایش قیمت آن است.
بر اساس اطلاعاتی که از تمام میادین نفتی عراق جمعآوری شده و با توجه به کاهش تولیدی که طی ماه گذشته صورت گرفته، کل تولید نفت عراق در ماه آوریل تا ۴.۳۸ میلیون بشکه در روز کاهش یافته است.
برنامه جدید کاهش تولید عراق شامل ۵۰۰ هزار بشکه در روز کاهش تولید از میادین نفتی میشود که توسط شرکتهای نفتی بینالمللی اداره میشوند. به این ترتیب تولید نفت این کشور در ماه مه تا فقط ۴ میلیون بشکه در روز کاهش می یابد.
وزارت نفت عراق معمولاً اهداف ماهانه تولید را به شرکت های نفت دولتی این کشور اعلام میکند و بعد، شرکت ها مسئول مدیریت تولید در این میادین نفتی هستند.
روند صعودی قیمت نفت موقتی است؟
قیمت نفت در روزهای اخیر با خوش بینی معاملهگران به بازگشایی اقتصادهای کرونا زده و آغاز بهبود تقاضا، روند صعودی داشته است اما برخی از تحلیلگران هشدار میدهند که روند صعودی نفت ممکن است زودهنگام باشد.
به گزارش ایسنا، قیمت وست تگزاس اینترمدیت در مدت بیش از یک هفته دو برابر شده و از ۱۲ به ۲۴ دلار در هر بشکه رسیده است. شواهدی از به کف رسیدن افت تقاضا و آغاز بهبود آن از رکورد پایین اخیر وجود دارد. تقاضا برای بنزین در آمریکا به مدت دو هفته متوالی رشد داشته و از ۵.۱ میلیون بشکه در روز در اواسط آوریل به ۶.۶۶ میلیون بشکه در روز در اول ماه مه رسید.
در بخش عرضه هم علاوه بر اجرای توافق کاهش تولید اوپک پلاس، تعطیلیهای تولید در خارج از این گروه انجام شده و تولید نفت آمریکا از اواخر مارس به میزان ۱.۱ میلیون بشکه در روز کاهش پیدا کرده است و در ابتدای ماه مه به پایین ۱۲ میلیون بشکه در روز رسید.
تحلیلگران کومرس بانک در یادداشتی نوشتند: در حالی که قیمت نفت تا دو هفته پیش روند نزولی داشت و همه درباره منفی شدن قیمت وست تگزاس اینترمدیت صحبت میکردند، خوش بینی اکنون همه جا ملموس است.
افزایش قیمتهای نفت منعکس کننده صعود بازارهای مالی است. شاخص داوجونز اینداستریال اوریج از اواسط مارس حدود ۳۰ درصد صعود کرده است. بانک مرکزی آمریکا تریلیونها دلار نقدینگی به بازارهای سهام و اوراق قرضه تزریق کرده است.
اما در کنار خوشبینی بازار مالی، حدود ۳۳ میلیون نفر در آمریکا متقاضی دریافت بیمه بیکاری شدهاند. کسب و کارهای کوچک همه جا در حال از بین رفتن هستند و شکاف عظیمی بین بازارهای مالی و اقتصاد واقعی به وجود آمده که ناپایدار است.
در بخش نفت و گاز هم وضعیت مشابهی مشاهده میشود. سهام انرژی از مارس و با وجود فشار نزولی شدیدی که در بازار وجود داشت، رشد چشمگیری داشته است و با وجود محدودیت ماندن ظرفیت مخازن نفت، قیمتهای نفت روند صعودی پیدا کرده است. قیمت پایین ۳۰ دلار وست تگزاس اینترمدیت برای صنعت نفت وحشتناک است اما افزایش چشمگیر قیمت نفت در دو هفته گذشته را نمیتوان نادیده گرفت.
تحلیلگران کومرس بانک با اشاره به این که بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت روز پنج شنبه به ۳۳ دلار در هر بشکه صعود کرد، هشدار دادند ما بر این باوریم که رونق فعلی در بازار نفت زودهنگام است.
در بازارهای گاز طبیعی هم وضعیت مشابهی دیده میشود. در حالی که قیمت گاز طبیعی بازار نایمکس در اکثر اوقات سال ۲۰۲۰ پایین دو دلار به ازای هر یک میلیون واحد حرارتی بریتیش (MMBtu) بود، اما از اواسط آوریل بیش از ۳۰ درصد رشد کرده و در پنجم ماه مه به دو دلار و ۱۳ سنت رسید. دلیل این افزایش تا حدودی زیادی به تعطیلیهای صورت گرفته در تولید منطقه پرمیان و انتظار برای کاهش استخراج گاز و انفجار خط لوله تتکو مربوط بوده است.
اما تحلیلگران بانک گلدمن ساکس با اشاره به منطقی بودن افزایش اخیر با توجه به انتظارات برای کاهش چشمگیر تولید، اظهار کردهاند که قیمت گاز بازار نایمکس در تابستان ۲۰۲۰ بیش از حد رشد کرده است.
با این حال صعود قیمتهای نفت خیرهکنندهتر بوده است. به گفته بیورنار تونهاگن، مدیر بازارهای نفت شرکت تحقیقاتی "ریستاد انرژی"، مسئله این نیست که آیا افزایش قیمتها متوقف خواهد شد یا نه بلکه سوال این است که چه زمانی این اتفاق میافتد. تعطیلیهای صورت گرفته در بخش تولید به کاهش اشباع عرضه کمک کرده اما مسئله این است که همچنان میان عرضه و تقاضا توازن وجود ندارد و محدودیت بیشتر عرضه ضروری است. قیمتهای نفت احتمالا تا پایان مه کاهش بیشتری پیدا میکنند تا زمانی که پازل تعطیلی چاههای نفت کامل شود.
بانک استاندارد چارترد اخیرا در گزارشی اعلام کرد زخمهای متعدد ماندگاری از بحران جاری به وجود آمده که حل آنها سالها طول خواهد کشید.
بر اساس گزارش اویل پرایس، بعلاوه همان طور که تحلیلگران کومرس بانک عنوان کردند، پاندمی جهانی به پایان نمیرسد و اقتصاد جهانی برای بهبود به سختی تقلا خواهد کرد. خطر موج دوم ابتلا به ویروس کرونا و تعطیلی گسترده اقتصادی واقعی است. حتی با وجود ازسرگیری فعالیت اقتصادی، تقاضا ممکن است در سالهای آینده پایینتر از سطح سال ۲۰۱۹ بماند.
- 11
- 2