چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۱۱:۴۵ - ۲۸ فروردین ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۱۲۷۴۶
بورس و سهام

شاخص کل بورس سرخپوش شد/ خروج میلیمتری از حبس دامنه نوسان

شاخص کل بورس در آغاز معاملات, حبس دامنه نوسان
شاخص کل بورس در آغاز معاملات با ریزش ۴۵۲ واحدی در سطح یک میلیون و ۴۶۷ هزار واحد قرار گرفت.

به گزارش  اقتصادنیوز ، شاخص کل بورس در آغاز معاملات با ریزش ۴۵۲ واحدی در سطح یک میلیون و ۴۶۷ هزار واحد قرار گرفت. شاخص کل هم وزن اما مثبت شد وبا رشد ۷۰۱ واحدی ۳۸۸ هزار و ۳۴۷ واحد را ثبت کرد.

شاخص  فرابورس  هم سبزپوش شد وبا رشد ۸۱ واحدی به  به ۲۰ هزار و ۳۲۴ واحد رسید.

نمادهای فارس ، همراه و حکشتی بیشترین اثر مثبت و نمادهای خودرو، شستا و خساپا بیش‌ترین تأثیر منفی را بر روند حرکت شاخص گذاشته‌اند.

خروج میلیمتری از حبس دامنه نوسان

رایزنی و اصرار اهالی بازار سرمایه برای افزایش دامنه نوسان بالاخره نتیجه داد تا در اولین گام، یک درصد به دامنه نوسان معاملات سهام در بازارهای اول بورس و فرابورس افزوده شود. با این حال اما همچنان انتقاداتی درباره نحوه و میزان افزایش دامنه نوسان مطرح است. برخی افزایش یک درصدی دامنه را قطره چکانی توصیف و اثرگذاری آن بر روند بازار را کند می‌دانند و برخی همچنان خواستار حذف کلی محدودیت دامنه نوسان هستند.

با این حال اما به نظر می‌رسد برداشتن گام نخست برای افزایش این محدودیت چالش برانگیز، به خودی خود از سوی کارشناسان بازار سرمایه مثبت ارزیابی شده و مورد استقبال قرار گرفته است. حالا اما مشخص نیست واکنش بازار به ایجاد این تغییر چگونه خواهد بود. «جهان‌صنعت» در گفت‌و‌گو با کارشناسان بازار سرمایه به بررسی اثر افزایش یک درصدی دامنه نوسان بر معاملات بازار پرداخته است.

شاخص کل بورس در آغاز معاملات, حبس دامنه نوسان

بورس تهران و فرابورس ایران هفته گذشته با انتشار اطلاعیه‌های جداگانه از تغییر دامنه نوسان روزانه قیمت برای تمامی نمادهای معاملاتی حاضر در بازار اول خود خبر دادند. بر این اساس این تغییر از فردا اجرایی خواهد شد. به این ترتیب دامنه نوسان قیمت در بازارهای اول فرابورس و بورس تهران برای تمامی نمادهای معاملاتی، اعم از تابلوی بازار فرعی و اصلی در بالاترین و پایین‌ترین حد به منفی و مثبت ۶ درصد تغییر خواهد کرد.

هدف از این تغییر افزایش کارایی و نقدشوندگی در بازار سرمایه عنوان شده است. این خواسته‌ای بود که طی سال‌های اخیر به طور مداوم از سوی اهالی بازار سرمایه مطرح شده بود. در سال‌های ابتدایی دهه ۸۰ دامنه نوسان قیمت سهام شرکت‌های بورسی در محدوده مثبت و منفی دو درصد قرار داشت اما در سال ۸۴ این رقم به سه درصد افزایش یافت. طی سال‌های بعد تا پایان دهه ۸۰ نیز دامنه نوسان قیمت سهام به ‌ترتیب به ۵/۳، ۴، ۵/۴ و ۵ درصد افزایش یافت. طی سال‌های اخیر هم این دامنه دستخوش تغییرات مقطعی شده اما مجددا به همان منفی و مثبت پنج درصد بازگشته است. عددی که به گفته اهالی بازار سرمایه با توجه به افزایش تعداد شرکت‌ها، معامله‌گران، رشد تورم و تلاطم نرخ‌های جهانی که اثر قابل ملاحظه‌ای بر شرکت‌های بازار سرمایه ایران دارند، بسیار اندک است.

از همین رو بسیاری از اهالی بازار خواستار ایجاد تغییر در راستای افزایش محدودیت دامنه یا حذف آن بودند. طی دو سال گذشته و از زمان فرو ریزش بازار سرمایه نیز گفته می‌شد یکی از دلایل طولانی شدن روند اصلاح بازار و عدم خروج از رکود معاملات، محدودیت بیش از اندازه دامنه نوسان بوده است. حالا اما سازمان بورس تصمیم گرفته است در راستای وضعیت بازار و روند معاملات، تغییراتی ایجاد و به تدریج دامنه نوسان را افزایش دهد.

انعکاس خردجمعی

علیرضا تاجبر کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه محدودیت دامنه نوسان یکی از مواردی است که طی دو دهه اخیر مورد انتقاد فعالان بازار قرار داشته است، به «جهان‌صنعت» می‌گوید: «این محدودیت همواره طی سال‌های اخیر جاری بوده و می‌توان گفت تصمیم‌گیری درباره ایجاد تغییر در آن تقریبا یکی از سخت‌ترین تصمیمات در بازار سرمایه است.» او می‌افزاید: «مشاهده می‌کنید که تمامی متولیان بورس و سازمان بورس طی دوره‌های اخیر در این مورد با احتیاط کار کرده‌اند.» این کارشناس بازار سرمایه اظهار می‌کند: «بهترین اقدامی که می‌شد در این مورد انجام داد،‌گردآوری آرا و نظرات فعالان بازار در این مورد بود؛ زیرا نظرات اختلاف فاحشی با یکدیگر دارند.

یک عده اعتقاد دارند از آنجا که مدت زیادی محدودیت دامنه به همین منوال برقرار بوده و فعالان بازار به این روند عادت کرده‌اند،‌ نمی‌توان به یکباره دامنه را حذف کرد. عده‌ای هم معتقدند که اصلا این توجیه وارد نیست و دامنه باید کاملا حذف شود. از همین رو به نظر می‌رسد نمی‌توان تصمیمی گرفت که اجماع تمامی کارشناسان بازار را داشته باشد.»

تاجبر می‌افزاید: «بهترین کاری که می‌شد انجام داد همین بود که نظر تمامی فعالان از جمله کانون‌ها و سرمایه‌گذاران را جمع‌آوری کنند. فکر می‌کنم این نظر گردآوری شده منتج به این شده است که تصمیم بگیرند فعلا دامنه نوسان حذف نشود اما در وضعیت موجود هم باقی نماند؛ بلکه در مقاطع ماهانه یا سالانه آرام آرام به دامنه نوسان افزوده شود تا این دامنه بازتر شود.» این کارشناس بازار سرمایه عنوان می‌کند: «من فکر می‌کنم این تصمیم درستی است. زیرا هنوز بازار و سرمایه‌گذاران به مرحله‌ای نرسیده‌اند که بتوانند با برداشتن دامنه نوسان ارتباط درستی برقرار کنند. در واقع افزایش تدریجی دامنه نوسان روش درستی است.»

شاخص کل بورس در آغاز معاملات, حبس دامنه نوسان

گام نخست به سوی حذف دامنه نوسان

حمید میرمعینی دیگر کارشناس بازار سرمایه نیز در این باره به «جهان‌صنعت» می‌گوید: «دامنه نوسان به طور کلی نقص بزرگی است که در بازار ما نقش بازی می‌کند و سالیان سال است که گریبان گیر بازار شده است؛ متاسفانه تصمیم جدی و کارشناسی هم در خصوص رفع این نقص گرفته نمی‌شود.» او می‌افزاید: « با این حال هر عمل و روشی که بتواند این نقص را به مرور زمان کاهش دهد و برطرف کند تا به سمتی پیش برویم که دامنه نوسان و حجم مبنا حذف شود بسیار خوب است.» این کارشناس بازار سرمایه می‌افزاید: «همین اقدام شاید گامی موثر در جهت تشویق مسوولان تصمیم‌گیر شرکت‌های بورس و فرابورس باشد تا بتوانند با جسارت بیشتری در جهت رفع کامل و برداشتن دامنه نوسان گام بردارند.»

اثر اندک در معاملات بازار

میرمعینی تصریح می‌کند: «با این حال اما به نظر نمی‌رسد یک درصد گفته شده بتواند تفاوت مشهود و معناداری در اصل قضیه ایجاد کند. در واقع نمی‌تواند ایراد اساسی که همیشه حاکم بر ریزساختار بوده را رفع کند. وی عنوان می‌کند: «واقعیتی که باید به آن توجه داشت این است که با این یک درصد مذکور تغییرات محسوسی در تغییر عمق بازار، افزایش گردش معاملات، افزایش عمق تحلیل بازار و کاهش جریان صف‌نشینی نخواهیم داشت.»

میرمعینی تاکید می‌کند: « با یک درصد کم و زیاد کردن خیلی اتفاق محسوس و مشهودی نخواهیم داشت و فقط در جهت آمادگی بیشتر بازار و فعالان بازار سرمایه گام برداشته می‌شود؛ چراکه این جریان گامی به سمت رفع کامل این نقص است. در نتیجه می‌توان آن را دستاوردی جزئی و ناچیز دانست.» او تصریح می‌کند: «در مجموع این یک درصد نمی‌تواند نواقص مشهودی که همیشه حاکم بوده از جمله محدودیت در رسیدن به قیمت‌های کارشناسی، اخلال در مکانیسم عرضه و تقاضا، سطح پایین تحلیل، جریان‌های صف‌نشینی و رفتار‌های توده وار را تغییر دهد.»

  • 14
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش