چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۰۸:۲۴ - ۱۳ تير ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۴۰۳۰۰۹
بورس و سهام

به دنبال رشد بهای شمش بازار با روند رو به رشدی در ۱۰ روز گذشته روبه رو شده است

موج فراگیر قیمتی در بازار فولاد

اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بورس و سهام,بازار فولاد

به گزارش دنیای اقتصاد، بازار فولاد بیش از ۱۰ روز است که با تحرکی جدید رو‌به‌رو شده است هرچند که این روند افزایشی حتی از اواسط ماه رمضان آغاز شد ولی با یک پله تثبیت و صعود مجدد، به سطوح فعلی دست یافت.

 

رشد بهای شمش به بهانه افزایش قیمت قراضه و آهن اسفنجی، تعهد فروش برخی از واحدهای تولیدی، بیم و امید به رشد بهای جهانی فولاد و نوسان قیمت دلار در بازار آزاد، توجه به بازارهای صادراتی، وقفه عرضه داخلی برخی از تولیدکنندگان و عدم تمایل به فروش به هر دلیل و در نهایت افزایش تقاضای داخلی در روزهای گذشته را می‌توان از واقعیت‌های این بازار به‌شمار آورد که در نهایت شرایط فعلی را رقم زده است.

 

متهم اصلی رشد قیمت‌ها در بازار فولاد، رشد بهای شمش عنوان شده ولی در کنار افزایش قیمت‌ها در بازار مصنوعات نوردی، شاهد رشد قیمت سایر تولیدکنندگان مقاطع نیز بودیم که نشان می‌دهد جریان غالب در بازار به‌صورتی فراگیر به سمت افزایش نرخ گام برداشته است.

 

این در حالی است که افزایش قیمت‌های پیشنهادی میلگرد و حتی تیرآهن ذوب‌آهن اصفهان و حتی میلگرد نیشابور (‌فولاد خراسان) کمتر از جریان غالب در بازار میلگردهای نوردی بوده که نشان می‌دهد این محصولات وضعیتی منطقی‌تر دارند. در هر حال تمامی بخش‌ها در بازار فولاد رشد قیمت‌ها را تجربه می‌کنند و تنها شتاب رشد قیمتی آنها با یکدیگر متفاوت است. موارد فوق را باید واقعیت‌هایی در بازار به‌شمار آورد که به صراحت دورنمای نوسان نرخ‌ها را برای فعالان بازار ترسیم می‌کند، هرچند که نمی‌توان از واقعیتی به نام بازارسازی نیز غافل شد.

 

رشد اعجاب‌آور قیمت‌ها که برای برخی از واحدهای تولیدی به ۹۰ تومان در یک روز هم رسید قطعا منطقی و طبیعی نیست آن‌هم در شرایطی که بیش از ۱۰ روز رشد ممتد قیمت‌ها را تجربه کردیم. هرچند جهش‌های عجیب قیمتی خود دلیلی برای عدم تمایل به فروش است ولی باز‌هم چهره‌ای مخدوش را از بازار ارائه می‌کند.

 

ضعف عرضه شمش نیز در گفت‌وگو با فعالان بازار برای آنها محرز است هرچند که تعهد فروش را نیز مطرح می‌کنند یعنی برخی از واحدهای تولید شمش تولید آینده خود را نیز به فروش رسانده‌اند و کالایی برای فروش وجود ندارد. از سوی دیگر واحدهای تولید میلگرد نیز قراردادهایی برای صادرات منعقد کرده‌اند که باز‌هم عرضه میلگرد به بازار داخلی را با وقفه رو‌به‌رو ساخته است.

 

تمامی این موارد در شرایطی رخ می‌دهد که هنوز هم ظرفیت خالی در واحدهای تولیدی در کشورمان به‌وفور وجود دارد، هرچند که واردشدن آنها به فاز تولید به‌صورت کامل زمانبر خواهد بود. نکته دیگری که اهمیت بیشتری پیدا می‌کند را باید واقعیت‌های عرضه قراضه و آهن‌اسفنجی دانست زیرا این مواد اولیه حالتی استراتژیک داشته (جایگزینی ندارد) و هر گونه وقفه در عرضه آنها می‌تواند تغییراتی جدی در بازار فولاد ایجاد کند.

 

در سال‌های گذشته و در زمانی که ایجاد واحدهای کوره القایی و قوس‌الکتریکی به رسمی صنعتی در بازار فولاد در حال بدل شدن بود، بارها به اهمیت تامین قراضه اشاره کردیم و البته مورد توجه چندانی قرار نگرفت. هم‌اکنون که اهمیت تامین امن آهن‌قراضه و حتی آهن اسفنجی برجسته‌تر از قبل شده، شاید زمان آن فرارسیده باشد که توجهی جدی به مبحث تامین امن این کالای استراتژیک شود.

 

تمامی موارد فوق اگرچه ضرورت مدیریت جدی بازار فولاد یا حتی بازتنظیم ساز و کارهای اجرایی آن را خاطرنشان می‌سازد ولی تجربه‌ای مهم برای زنجیره تولید در این صنعت محسوب شده که می‌تواند نقاط قوت و ضعف آن را به جد مورد توجه قرار دهد.

 

تا اواخر ساعات فعالیت بازار فولاد در روز گذشته رشد قیمت‌ها ادامه داشت تا جایی که شاهد بسته شدن فروش برای تحویل از انبار تهران بودیم که همین موضوع احتمال رشد بیشتر قیمت‌ها در روز جاری را تقویت خواهد کرد. این در حالی بود که معامله مصنوعات فولادی در بورس کالا نیز با رشد قیمت همراه شد که باز‌هم سیگنالی متاثر از بازار آزاد محسوب شده، اگرچه همین رویداد نیز به تزریق جو افزایشی جدیدی به بازار منجر خواهد شد.

 

نگاهی به وضعیت شمش نشان می‌دهد که به‌رغم افزایش قیمت‌ها، باز‌هم پراکندگی و عدم‌اعتماد به آینده پاشنه آشیل مهمی برای این بازار تلقی می‌شود تا جایی‌که خریداران نیز ترجیح می‌دهند در حد ضرورت خرید کنند. سابقه معاملاتی شمش در بورس کالا هم نشان می‌دهد که عرضه ۵۰۰۰ تن سلف شمش فولاد خوزستان در پایان خردادماه بدون مشتری باقی‌ماند و حتی قیمت ۱۴۴۰۰ ریال نیز مورد معامله قرار نگرفت.

 

شنیده‌ها حکایت از آن دارد که قیمت‌های پیشنهادی شمش حتی در بورس کالا نیز افزایش خواهد یافت که پس از رشد نرخ روز گذشته ورق فولادی، این احتمال تقویت می‌شود. این در حالی است که روز دوشنبه عرضه ۱۱۰ تن سبد میلگرد ۱۰ تا ۳۲ فولاد آذربایجان در بورس کالا به‌صورت نقدی و با قیمت ۱۵۵۰ تومان نیز مورد داد‌و‌ستد قرار نگرفت.

 

همین کالا در بازار آزاد بین ۱۶۹۰ تا ۱۷۲۰ تومان برای تحویل از انبار تهران در روز گذشته پیشنهاد نرخ شد. به‌نظر می‌رسد بدگمانی اهالی بازار به دورنمای قیمت‌ها جدی‌تر از چیزی باشد که به‌نظر می‌رسد هرچند که انتظار برای رشد بیشتر قیمت‌ها و جو روانی ایجاد شده، خود عاملی جدی برای ادامه رشد قیمتی است اما نرخ‌های بالای ۱۷۰۰ تومان از حمایت بازار برخوردار نبوده است.

 

در هر حال خرید در شرایط فعلی تنها ریسک سرمایه‌گذاری را افزایش می‌دهد هرچند که توقف رشد قیمت‌ها نیز می‌تواند ضربات مهلکی را به بازار وارد سازد یعنی رواج بدبینی را منجر شده و خروجی مشخصی جز سقوط قیمت‌ها را در پی نخواهد داشت.

 

با توجه به تمامی این موارد باید گفت که وضعیت بازار حالتی مبهم و نگران‌کننده داشته که در نهایت منافع اکثریت فعالان بازار را تامین نخواهد کرد زیرا ظرفیت‌های تولیدی در کشور به‌صورت کامل و جامع مورد بهره‌برداری قرار نمی‌گیرد. نیاز به بازتعریف مکانیزم‌های تولیدی و حتی اعمال مدیریت توسط انجمن‌های بخش خصوصی به ضرورت این روزهای بازار فولاد تبدیل شده است. 

 

اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بورس و سهام,بازار فولاد

 

محمدحسین بابالو

 

 

  • 14
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش