سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۰۸:۵۴ - ۱۴ مرداد ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۵۰۰۷۷۵
بورس و سهام

دلایل اوج گیری اختلال در سامانه معاملات سهام چیست؟

بازارسرمایه,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بورس و سهام

مدیرعامل بورس تهران در حالی در تازه ترین اظهارنظر خود از تغییرات بنیادین برای رفع مشکلات سامانه معاملات خبر داده که اوج گیری اختلال هسته معاملات در روزگذشته صدای فعالان بازار را درآورد. اوج گیری اختلال هسته معاملات نشان داد راهکار موقتی مسئولان بورس برای شیفتی کردن معاملات پاسخگو نیست و اکنون مسئولان به فکر افزایش تعداد هسته معاملات افتاده اند.

آزمون و خطایی که این روزها و با توجه به ورود میلیونی عموم مردم برای بورس بسیار هزینه بر است. علی صحرایی مدیرعامل بورس تهران به بورس ۲۴ گفت:همان طور که در سال ۹۷ هسته معاملاتی فرابورس و بورس را جدا کردیم، برای بورس تهران هم دو سامانه معاملاتی جدا در نظر گرفته ایم و به زودی دو هسته معاملاتی برای معاملات شرکت های  حاضر در بازار فعال می شود. به گفته این مقام مسئول بر اساس این تصمیم، بورس دو سامانه معاملاتی مجزا خواهد داشت که کارگزاران سفارش ها را از طریق آن بفرستند ولی برای مردم یک گزارش در tse دیده می شود. این دو سامانه معاملاتی بورس تهران، با هم کار می کنند و هر کدام از صنایع در سامانه خود معامله می شوند و با هم ادغام نمی شوند.

او درخصوص اینکه چه زمانی این تصمیم وارد فاز اجرایی خواهد شد، گفت:زیر ساخت سخت افزاری این کار آماده شده و به زودی وارد فاز اجرایی می شود. برای رفع مشکلات در سامانه سهام حاضر در بورس تهران، به واسطه تراکنش های زیاد، سهام در کوتاه مدت و خیلی موقت در دو تایم زمانی معامله می شوند. در این تغییرات، صنایع در دو زمان مختلف و دوره معاملاتی جداگانه سفارش گیری می شوند. بخشی از معاملات در زمان زودتر شروع می شود( صنایعی که بیشترین سهام را در دل خود جای داده اند) و چند صنعت هم در تایم دیگری که حدودا تا ساعت ۱۵ طول می کشد ، معامله خواهند شد.

این اظهار نظر در حالی عنوان شد که صادق نخجوانی کارشناس آی تی در این باره به« دنیای اقتصاد» گفت:دو قابلیت دسترس پذیری بالا و تقسیم بار، برای سیستم هایی که مانند سیستم معاملات بورس از حساسیت بالایی برخوردار است بسیار مهم است. اما سیستم معاملات فعلی بورس با توجه به تحریم ها امکان به روز رسانی ندارد و در کشور شرکتی که بتواند در سطح جهانی کار کند نداریم. مخاطب سامانه معاملات بورس میلیونی است و باید این نکته را در نظر گرفت که زیرساخت ها در کشور ما آماده چنین تغییری نیست.

سیستم موازی بازار را به التهاب می کشد 

حمید میرمعینی

کارشناس بازار سرمایه

وضعیتی که برای بازارسرمایه به وجود آمده تمام معاملات را از حالت منصفانه خارج کرده است. درحال حاضر با مکانیزمی که در بورس حاکم است حداقل با منفی ۵ تا مثبت ۵ درصد تلورانس قیمت های مدنظر با قیمت های انجام معامله مواجهیم که می تواند آسیب بزرگی هم به خریداران و هم به فروشندگان بزند. در این شرایط انجام سفارش ها و قیمتی که مد نظر خریدار و فروشنده است در زمانی که مورد نظرشان است انجام نمی شود.

سیستم معاملات به قدری کند و روند معاملات و دستور فروش به قدری زمانبرو نامنظم شده که معامله گران را با ضرر و زیان جدی مواجه می کند و به زودی بسیاری از سرمایه گذاران را از بورس فراری می دهد. بازار سرمایه روزهای طلایی را می گذراند و سرمایه گذاران بیشتری را به خود جذب می کند این در حالی است که با ورود سرمایه های جدید مشکلات هسته معاملات نیز بیشتر می شود. اما نکته مبهم این ماجرا در این است که چرا شرکت ها و سرمایه گذارهای حقوقی که ۹۰ درصد فعالیت شان در بورس است به این وضعیت اعتراض نمی کنند.

بیش از ۳ ماه است که سرمایه گذاران درگیر مشکلات هسته معاملات هستند و هر روز نیز این وضعیت بدتر می شود درحالی که ناظران بازار با شقه کردن معاملات به دنبال سرپوش گذاشتن بر مشکلات هسته مرکزی بودند اما نه تنها مشکل حل نشد بلکه بازار برخی معاملات را به هم ریخت. اگرچه تصمیم گیران بازار می توانند با طراحی سیستمی موازی برای بخشی از سرمایه گذاران مبتدی، سامانه های دیگر خرید و فروش سهام طراحی کنند اما به نظر می رسد این راهکارها در این مقطع به آشفته تر شدن بازار و التهاب آن بینجامد. برخی معاملات با ۴ ساعت تأخیر انجام می شود و قطعا فرصت های طلایی را که می تواند برای معامله گران ایجاد کند را به راحتی پوچ می کند و بعد از مدتی به دلیل بی اعتمادی سرمایه گذاران و خروج آنها از بازار سرمایه، ضربه مهلکی به اقتصاد کشور وارد می شود.

هسته دستمایه طنز سهامداران

بهروز شهدایی

کارشناس بازار سرمایه

بازار سرمایه این روزها بیشتر از آنکه با تحلیل و کارشناسی جلو برود با شانس و اقبال و رمالی همراه شده است. سیستم معاملات به گونه ای در این ماه های اخیر دچار اختلال شده که برای فعالان بازار سرمایه دستمایه طنز است. سازمان بورس هم دائما به فعالان بازار وعده حل مشکلات پیش آمده را می دهد اما چند ماه است که از این وضعیت می گذرد و مشکلات همچنان پابرجاست. ناظران بازار تنها به فکر جذاب نشان دادن بورس برای جذب نقدینگی بیشتر هستند اما با این وضعیتی که به وجود آوردند سهامداران را به جان هم انداختند.

اتفاقاتی در بازار می افتد که سابقه نداشته و ما با اصطلاحات جدیدی همانند« متوقف- مسدود» رو به رو می شویم که تا به حال با آن برخورد نکرده بودیم. وضعیت بورس در این روزها بیشتر شبیه مدارس ابتدایی در دوران جنگ است. معاملات را شیفتی کردند و معلوم نیست تا کی قرار است این وضعیت ادامه داشته باشد.در حال حاضر نرم افزارهای پیشرفته ای در دنیا وجود دارد که به وسیله آن می توانند مشکلات هسته را برطرف کنند اما از سویی کشور تحریم است و صاحبان نرم افزارها حاضر نیستند آن را در اختیار ایران بگذارند.از این رو ناظران بازار اگر نتوانند به نرم افزارهای موجود دست یابند سراغ راهکارهای عجیب و غریبی می روند که در این مقطع نمی تواند کمکی به بورس کند.

البته یک راه دیگر هم این است که کل نرم افزارها را منحل کنند و سهامداران از طریق کارگزاری ها برگه های سبز و آبی را پرکنند و شیوه معاملات را تغییر دهند.

اختلال هسته راهکار فنی ندارد

روح الله میرصنایعی

دبیر کل کانون کارگزاران

راهکارهای فنی عملا به دلیل پیچیدگی و نیاز به ارتباط به نرم افزارهای مختلف، ریسک این ارتباطات را افزایش داده و جوابگوی قطعی برای کنترل هسته معاملات نیست. راهکار های فنی مانند آرامبخشی برای بازارعمل می کند و بعد از مدتی بورس نیازمند تصمیمات جدید است.

بازارسرمایه,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بورس و سهام

هسته معاملات راهکار فنی ندارد و تا وقتی که در رویه ها و سیاست های بازار تغییر ایجاد نشود بورس با چنین اختلالی مواجه خواهد بود. در حال حاضر هر عرضه اولیه ای که وارد بازار می شود ۵ میلیون رکورد جدید به کنترل ماژول اضافه می شود و هسته معاملات تحت فشار قرار می گیرد. با هجوم این چنینی مردم و سرعت و روند معاملات، هیچ هسته ای توانایی پاسخگویی به چنین بازاری را ندارد. اما در صورتی که راهکار اساسی برای اصلاح بازار وجود داشته باشد، می توانیم روی داد وستد بازار سرمایه کنترل داشته باشیم. در این میان نیاز نیست که این اصلاحات از داخل دیکته شود. ما می توانیم این اصلاحات را از سایر کشورها که کنترل مناسب روی هسته معاملات دارند در داخل کشور اعمال کنیم. در این صورت بارسنگینی که بر دوش هسته معاملات است سبک شده و بازار با سرعت بیشتر وکنترل بهتری اداره خواهد شد.

نمونه بازار سرمایه ایران به خصوص در رویه عرضه اولیه در هیچ کشوری یافت نمی شود. بازار سرمایه ایران یک ابزار کمونیستی برای توزیع سود آوری بدون ریسک برای سهامداران تلقی می شود. اگر ما در عرضه اولیه سقف قیمت را حذف کنیم و اجازه دهیم کشف نرخ واقعی اتفاق بیفتد وظیفه بورس که همان کشف نرخ واقعی است، نه تعیین نرخ، انجام می شود. درصورت اصلاح روش عرضه اولیه و باز گذاشتن قیمت و کشف قیمت واقعی جلوی هجوم بی رویه مردم به سمت عرضه اولیه گرفته خواهد شد و این امر به برداشتن بار سنگین هسته معاملات کمک می کند.

اجرای طرح ترافیک در بورس

قاسم محسنی

مدیر عامل شرکت رتبه بندی اعتباری برهان

اختلال در هسته معاملات چالشی بزرگ برای بازار سرمایه به شمار می رود. تا زمان حل نشدن این اختلال همچنان نگرانی ها در بازار سهام وجود دارد. راهکار های مختلف در بلند مدت و کوتاه مدت می تواند به بورس کمک کرده و اختلال را برطرف کند و این امر باعث می شود به سمت یک بازار شفاف تر و با اعتبار بیشتری برویم.

در کوتاه مدت در کنار اینکه ظرفیت هسته باید بالاتر رود، مردم نیزباید ازطریق صندوق ها سفارش های خود را ثبت کنند. سازمان بورس نیازمند تعیین مقرراتی است که مردم را به ثبت سفارش از طریق صندوق ها ملزم کند. در این صورت تعداد سفارش های ثبت شده کمتر خواهد شد و درصدی از بار هسته معاملات را کمتر خواهد کرد. برای کنترل هسته و حل اختلالات شاید بتوان طرح ترافیک را در بورس اجرا کرد. به این معنی که برخی از نمادها در روزهای خاصی از هفته معامله شوند. دربلند مدت نیازمند طراحی هسته معاملات جدید و با دامنه گسترده هستیم که بتواند این حجم از داد وستد ها را پوشش دهد.

بی اعتباری بورس با تداوم اختلال

روزبه شریعتی

مدیرمعاملات کارگزاری اقتصاد بیدار

اختلال هسته معاملات مشکلات زیادی برای سهامداران به وجود آورده است و این اختلال ریسک بزرگی برای بازار سهام، سازمان بورس و مردم است. این اوج گیری اختلال موجب رانده شدن میهمانان جدید بورس شده و اعتبار بورس را خدشه دار می کند. در حال حاضر جو بازار مثبت است و اگر در چنین شرایطی اصلاح بازار صورت گیرد سبب حرکت توده وار مردم شده و عده ای ضرر های بزرگی خواهند کرد. خروج سهامداران کوچک و تازه وارد از بورس ریزش بازار را در پیش دارد و اعتبار بازار سرمایه از بین خواهد رفت. راهکار بیرون رفت از چنین وضعیتی اضافه کردن به تعداد صنایع در دو شیفت است. در بلند مدت باید منتظر اعمال سیاست های سازمان بورس باشیم.

donya-e-eqtesad.com
  • 16
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش