رشته اویونیک هواپیما
رشته اویونیک هواپیما یکی از رشتههای مهندسی است که به طراحی، ساخت، آزمایش و نگهداری سیستمهای هواپیمایی میپردازد. این رشته شامل طیف گستردهای از موضوعات از جمله کنترل پرواز، سیستمهای ناوبری، سیستمهای الکتریکی و الکترونیکی، و سیستمهای مکانیکی میشود.
متخصصان تحصیل کرده در رشته اویونیک هواپیما اطلاعات لازم در دوره های ILS، VOR، DME و دورههای تخصصی دیگر را به دست می آورند. به عنوان مثال فرد تعمیر و نگهداری سیستم ILS را می آموزد که کمک خواهد کرد ههواپیما مسیر باند را تشخیص داده و بر روی آن بنشیند. براساس مقررات دانشجویان رشته اویونیک هواپیما از دانشکده هواپیمایی کشور برای شرکت در آزمون و دریافت مدرک بین المللی الکترونیک هواپیما، به استاندارد پرواز سازمان هواپیمایی کشوری معرفی میشوند.
تاریخچه
رشته اویونیک هواپیما در اوایل قرن بیستم با ظهور هواپیماهای موتوری آغاز شد. در آن زمان، مهندسان هواپیمایی به دنبال راههایی برای کنترل و ناوبری هواپیماهای خود بودند. در سال ۱۹۱۷، اولین سیستم کنترل پرواز خودکار برای یک هواپیما طراحی شد. در سالهای بعد، پیشرفتهای زیادی در زمینه اویونیک هواپیما حاصل شد و این رشته به یکی از مهمترین رشتههای مهندسی در صنعت هواپیمایی تبدیل شد.
توانایی های مورد نیاز رشته اویونیک هواپیما
برای تحصیل در رشته اویونیک هواپیما فرد باید در درس های ریاضی و فیزیک قوی باشد. این رشته به افراد علاقه مند به صنعت هواپیما نیاز دارد. از طرفی نباید واحدهای آزمایشگاهی و کلاس های درس نیز نادیده گرفته شوند و هدف تنها گرفتن مدرک کاردانی یا کارشناسی نباشد، بلکه افراد باید با انگیزه، علاقه و هدف در کلاس های درس حاضر شوند تا بتوانند در آینده تحصیلی خود موفق شوند و به سازمان هواپیمایی کشور خدمت کنند.
مباحث رشته اویونیک هواپیما
رشته اویونیک هواپیما طیف گستردهای از مباحث را شامل میشود که برخی از مهمترین آنها عبارتند از:
کنترل پرواز:
کنترل پرواز به مطالعه سیستمهایی میپردازد که هواپیما را در مسیر خود نگه میدارند.
سیستمهای ناوبری:
سیستمهای ناوبری به هواپیما کمک میکنند تا به مقصد خود برسد.
سیستمهای الکتریکی و الکترونیکی:
سیستمهای الکتریکی و الکترونیکی هواپیما را به کار میاندازند و آن را کنترل میکنند.
سیستمهای مکانیکی:
سیستمهای مکانیکی هواپیما را به حرکت در میآورند و آن را پایدار نگه میدارند.
درسهای رشته اویونیک هواپیما
دروس پایه:
- ریاضی عمومی
- ریاضی کاربردی
- فیزیک
دروس اصلی تخصصی:
- مدار الکتریکی
- الکترونیک
- مدارهای منطقی
- نقشهکشی صنعتی
- برنامهنویسی کامپیوتر
- سیستمهای ارتباطی هواپیما
- سیستمهای کمک ناوبری هواپیما
- رادار و کاربرد آن در هواپیما
- الکتریک هواپیما
- آلات دقیق هواپیم
- سیستمهای کنترل اتوماتیک
- کارگاه فنآوری و روشهای جوشکاری
- زبان تخصصی هواپیمایی
آینده کاری در ایران
آینده رشته اویونیک هواپیما بسیار روشن است. با پیشرفتهای تکنولوژیکی در زمینههایی مانند هوش مصنوعی و بلاکچین، انتظار میرود که این رشته در سالهای آینده شاهد رشد چشمگیری باشد.
باید اشاره کرد که بیشترین حوادث پرواز زمان بلند شدن هواپیما یا نشستن آن اتفاق می افتد این درحالی است که موارد عنوان شده تنها ۶ درصد از کل عملیات هواپیمایی را شکل می دهند، درنتیجه تخصص های اویونیک، الکترونیک و مخابرات هواپیمایی، در سازمان هواپیمایی کشورهای مختلف اهمیت بسیار زیادی دارند و جذب افراد متخصص در این زمینه بسیار اهمیت دارد.
سازمان هواپیمایی کشوری ایران نیز هرساله برای تامین نیروهای متخصص تعدادی دانشجو در رشته های تعمیر و نگهداری هواپیما، الکترونیک هواپیمایی، اویونیک هواپیما و مخابرات هواپیمایی جذب میکند.
بسیاری از داوطلبان کنکور گمان می کنند اگر در رشته های دانشکده هواپیمایی قبول شوند می توانند از امتیازات بسیار زیاد شامل دسترسی به بلیط رایگان خطوط هواپیمایی داخلی یا خارجی همچنین درآمد بالا برخوردار شوند، اما باید اشاره کرد که این موارد را خطوط هواپیمایی تامین می کنند و ربطی به سازمان هواپیمایی کشوری ندارد.
سخن پایانی درباره رشته اویونیک هواپیما
رشته اویونیک هواپیما یکی از رشتههای مهم و آیندهدار است که به علاقهمندان به مهندسی و فناوری توصیه میشود به آن توجه کنند. این رشته به شما این امکان را میدهد تا در زمینههای مختلف صنعت هواپیمایی کار کرده و به پیشرفت این صنعت کمک کنید.
گردآوری: بخش رشته های دانشگاهی سرپوش
- 17
- 6