رشته فقه و حقوق
یکی از رشته های زیرگروه یک رشته علوم انسانی در کنکور سراسری، رشته فقه و حقوق اسلامی است. درواقع یکی از مباحث قابل تدریس در این رشته، مسائل حقوقی و قوانین می باشد.
پیشینه رشته فقه و حقوق اسلامی
قدیمی ترین و اصیل ترین رشته از دانش های دینی و اسلامی را دانش فقه میگویند که در زمان نبی مکرم اسلام صلی الله علیه و آله و ائمه اطهار علیهم السلام، پایه هایش نهاده شده است و به دلیل این که مسلمانان در زندگی روزمره خود به احکام الهی، نیاز فراوانی دارند؛ رشد و بالندگی بسیاری داشته است.
تا پیش از تأسیس دانشگاه در ایران، دانش فقه در حوزه های علمیه به عنوان اصلی ترین دانش محسوب میشد و هم اکنون این دانش توسط طلاب حوزه های علمیه بعنوان محوری ترین درس حوزوی اموزش داده میشود. درواقع دانش فقه، هم زمان با تاسیس دانشگاه، در سال ۱۳۱۳ برای نخستین بار در دانشکده معقول و منقول( دانشکده الهیات امروزی) دانشگاه تهران به صورت رشته دانشگاهی تدریس گردید.
در ادامه با اهداف رشته فقه و حقوق اسلامی آشنا شوید:
>> رشته فقه و حقوق قصد دارد که از طریق دوره های کارشناسی ارشد و دکتری، اساتید موردنیاز دانشگاهها و موسسات اموزش عالی را تربیت کند.
>> رشته فقه و حقوق در دوره های کارشناسی ارشد و دکتری با هدف تربیت محققان و پژوهشگران موردنیاز مراکز علمی و تحقیقاتی بوجود آمد.
>> یکی از اهداف رشته فقه و حقوق، تربیت کارشناسان موردنیاز دستگاه قضایی کشور می باشد.
>> این رشته قصد دارد که کارشناسان توانا را در قسمتهای کارشناسی مراکز دولتی و غیره تربیت کند تا بتوانند خدماتی را ارائه دهند.
توانایی های لازم برای رشته فقه و حقوق اسلامی
برخورداری از توانایی های زیر برای رشته فقه و حقوق اسلامی از مهم ترین توانایی ها محسوب می شود :
- دانشجویان رشته فقه و حقوق باید بتوانند اطلاعات را تحلیل کنند.
- دانشجویان رشته فقه و حقوق ار شهامت و جسارت برخوردارند.
- دانشجویان این رشته منطق و استدلال بسیار بالایی دارند.
- دانشجویان رشته فقه و حقوق باید به تحقیق و مطالعه علاقه داشته باشند.
- داشتن تسلط به زبان و ادبیات عربی، از دیگر توانایی های لازم برای ورود به رشته فقه و حقوق است.
- دانشجویان رشته فقه و حقوق باید برای تبلیغ و گشترش معارف اسلام به زبان انگلیسی مسلط باشند.
- یکی از توانایی های لازم برای رشته فقه و حقوق اسلامی اینست که دانشجویان با مباحث بنیادی و اساسی در زمینه های مختلف علوم اسلامی اشنا باشند.
وضعیت رشته فقه و حقوق اسلامی و ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر
فارغ التحصیلان رشته فقه و حقوق در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد، این مجوز را دارند که علاوه بر ادامه تحصیل در این رشته در تمامی رشته های مرتبط با رشته الهیات، رشته فقه و رشته حقوق شرکت کنند. علاقمندان به ادامه تحصیل در حوزه علمیه باید در ابتدا مدرک تحصیلی این رشته را دریافت کنند و سپس برای ادامه تحصیل در مقطع بالاتر حوزه( سطح ۳ و ۴) اقدام کنند.
دروس رشته فقه و حقوق اسلامی
رشته فقه و حقوق در مقطع کارشناسی، ۱۳۷ واحد دارد؛ به این صورت که شامل ۱۵ واحد دروس عمومی، ۳۹ واحد دروس پایه، ۷۸ واحد دروس تخصصی الزامی و ۵ واحد دروس تخصصی اختیاری می باشد. تحصیل در رشته فقه و حقوق اسلامی در مقطع کارشناسی بمدت ۸ ترم متوالی طول میکشد.
* عناوین دروس عمومی:
از دروس عمومی رشته فقه و حقوق می توان به فلسفه اخلاق، تفسیر موضوعی نهج البلاغه، تاریخ تحلیلی صدر اسلام ۱و ۲، ادبیات فارسی، تربیت بدنی، زبان انگلیسی، دانش خانواده و جمعیت اشاره کرد.
* عناوین دروس پایه:
دروسی ازجمله ادبیات عرب ۱و ۲، صرف و نحو پیشرفته، منطق( مرحوم علامه مظفر) ۱و ۲، علوم بلاغت، مقدمه علم حقوق، فلسفه اسلامی ۱و۲، کلام( توحید، نبوت، امامت، عدل و معاد)، علوم قرآن و آیات الاحکام، درایت الحدیث، مبانی اصول فقه، حقوق اساسی و روش تحقیق از دروس پایه رشته فقه و حقوق به شمار می رود.
* عناوین دروس تخصصی:
۱. دروس فقهی:
دروس فقهی رشته فقه و حقوق، شامل فقه عبادیات ۱ و ۲، متون فقه( قضا و شهادت، متاجر، عقود ۱و ۲، احکام، خانواده، ارث و وصیت، فقه جزایی)، اصول فقه( مباحث الفاظ و مستقلات عقلیه، غیر مستقلات عقلیه، مباحث حجت و....)، تاریخ فقه و فقها می باشد.
۲. دروس حقوقی:
از دروس حقوقی رشته فقه و حقوق می توان حقوق مدنی( اشخاص و محجورین، اموال و مالکیت، قواعد عمومی قرارداد، الزامات خارج قرار داد، عقود معین)، حقوق جزای اختصاصی۱ و ۲، حقوق بین الملل عمومی و خصوصی، حقوق جزای عمومی ۱ و ۲، آئین دادرسی کیفری، آئین دادرسی مدنی، متون حقوقی، قواعد فقه جزایی، حقوق تجارت و قواعد فقه مدنی را نام برد.
* عناوین دروس اختیاری:
دروسی نظیر آئین دادرسی مدنی ۲ و ۳، حقوق تجارت ۳، آیین دادرسی کیفری ۲، حقوق کار، حقوق اساسی ۲، حقوق ثبت، حقوق اداری، فلسفه حقوق، فقه پزشکی، فقه سیاسی، قواعد فقه عبادی، فقه اقتصادی، قواعد فقه قضایی، حقوق مدنی عقود معین ۲، حقوق مدنی خانواده، حقوق مالکیت فکری، اصول و فنون قانونگذاری، حقوق فناوری نوین، کلام جدید، حقوق تطبیقی، ادله اثبات دعوا، حقوق تحقیقی و مهارتهای زندگی از دروس اختیاری محسوب میشود.
صنعت و بازار کار رشته فقه و حقوق
دانشجویان رشته فقه و حقوق در مقطع کارشناسی می توانند با مباحث بنیادی و اساسی در زمینه های مختلف علوم اسلامی، آشنایی پیدا کنند و درباره حقوق اسلامی و عرفی بطور نسبی، تخصص به دست آورند. بگونه ای که پس از فارغ التحصیلی می توانند به ادامه تحصیل و پژوهش های تخصصی و اجتهادی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری فقه و حقوق خصوصی و فقه و حقوق جزا در مدرسه عالی و سایر رشته های مرتبط در دیگر مراکز اموزش عالی بپردازند.
شغل های رشته فقه و حقوق اسلامی در ایران و جهان
رشته حقوق باعث جذب علاقمندان بسیاری به خود شده است، ترکیب این رشته با احکام اسلامی در ایران باعث ایجاد رشته فقه و حقوق اسلامی شده است، شرایط بازار کار فارغ التحصیلان این رشته در ایران خوب است و آن ها بعنوان استاد دانشگاه، مجوز فعالیت در مراکز وکالت، مراکز مشاوره و راهنمایی، حوزه های فرهنگی و حقوقی و همچنین در دستگاه قضایی کشور را دارند. فارغ التحصیلان این رشته میتوانند در شغل های مرتبط با این رشته به غیر از شغل های رشته فقه و حقوق اسلامی کار کنند.
امکان تحصیل در رشته فقه اسلامی در کشورهای اسلامی نظیر ایران، عربستان و … وجود دارد. با اینکه رشته فقه و حقوق اسلامی در ایران تدریس می شود ولی در رابطه با تدریس و بازار کار این رشته در کشورهای دیگر، هیچ اطلاعاتی دردسترس نیست.
گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش
- 12
- 3
محمد پور
۱۴۰۲/۱/۲۴ - ۱۴:۲۶
Permalink