رشته کشاورزی
در هر رشته ای مهم ترین عامل موفقیت، علاقه به طبیعت میباشد چه بسا رشته هایی که مرتبط با طبیعت هستند؛ بدین دلیل که مهندس کشاورزی باید توانایی گذراندن اوقات خود بمدت زیادی در فضای باز و طبیعت و زمین های زراعی یا کنار حیوانات را داشته باشد. همچنین در نظر داشته باشید که مهندس کشاورزی باید از توانایی جسمانی و بدنی بالایی برخوردار باشد به دلیل اینکه کار رشته کشاورزی در محیط هایی انجام میشود که روباز هستند و آن مهندس باید چندین ساعت سرپا باشد و بتواند شرایط اقلیمی مختلف را تحمل کند. فارغ التحصیلان رشته کشاورزی با روستاییان و کشاورزان مدت زمان زیادی را می گذرانند؛ به همین خاطر چنین افرادی باید علاوه بر خلق و خوی نیک از روابط عمومی بالا برخوردار باشند.
از دیگر ویژگی های مهندس کشاورزی اینست که وقتی در طبیعت قرار میگیرد باید رویکردی خلاقانه داشته باشد و راه حل هایی را برای حل مسائل استفاده کند که به طبیعت، کم ترین اسیب را وارد کند. علاوه بر این دانشجوی مهندسی کشاورزی بخاطر این که در رشته کشاورزی، میزان محاسبات زیاد است؛ باید استعداد بالایی در ریاضیات داشته باشد. او باید توانایی تحلیل و فهم مسائل طبیعی را به خوبی داشته باشد. درواقع کسی که دوست دار طبیعت باشد در رشته مهندسی کشاورزی موفق میشود.
تاریخچه مهندسی کشاورزی
انسان ها از زمان گذشته برای این که نیازهای اولیه ی خود را تامین کنند به کشت گیاهان مشغول میشدند و با آزمون و خطا و تجربه، کار کشاورزی را بکار می بردند، از این رو برای تولد مجموعه مهندسی کشاورزی نمی توان تاریخ دقیقی را معین کرد. رشته مهندسی کشاورزی در ایران به مدت یک قرن، قدمت دارد و گرایش های مختلف آن با تأسیس اولین پردیس و دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران به تدریج به این دانشکده اضافه شد و توسعه پیدا کرد. همچنین رشته مهندسی کشاورزی و گرایش هایش با گذشت زمان در دانشگاه های مختلف کشور تدریس و آموزش داده می شد.
گرایش های مختلف مهندسی کشاورزی
تعداد گرایشهای رشته مهندسی کشاورزی در رشته ریاضی فیزیک، سه گرایش بوده است که دانشجویان باتوجه به علاقه ی خود به این گرایشها میتوانند در هر کدام تحصیل کنند. در ادامه با این گریشها آشنا شوید:
- گرایش آب:
گرایش آب رشته کشاورزی به این منظور بوجود آمد که در کشاورزی از آب استفاده شود. از این رو یک مهندس آب باید نسبت به بعضی از مسائل آشنایی داشته باشد که از آن ها می توان به آب و ویژگی های آن، طریقه انتقال آب به محل مصرف، طریقه استحصال آب و طریقه مصرف آب اشاره کرد. این مهندس برای این که به موارد مذکور تسلط پیدا کند باید به دانش هایی نظیر زمین شناسی، خاک شناسی، هواشناسی، گیاه شناسی، مکانیزم مصرف آب توسط خاک و گیاه، طراحی و ساخت تاسیسات آبی مسلط باشد. به عبارت دیگر این گرایش، مرتبط با علم آب و خاک می باشد؛ به همین ترتیب دانشجویان در این رشته بعضی از موارد را آموزش می بینند که از آن ها می توان از نحوه رساندن آب تا مزرعه توسط شبکه های توزیع آب در زمین زراعی، کانال ها یا لوله های انتقال آب، خارج کردن آب های اضافی از اطراف ریشه برای تنفس ریشه گیاه توسط شبکه های زهکشی، تأمین نیاز محصولات زراعتی و باغی با روش های مختلف آبیاری و احداث سدهای انحرافی و خاکی برای آبیاریِ کشاورزی یاد کرد.
- گرایش اقتصاد کشاورزی:
یکی از گرایشهای رشته کشاورزی با نام گرایش اقتصاد کشاورزی شناخته میشود که این گرایش قصد دارد افراد متخصصی را تربیت کند تا علم اقتصاد را بیاموزند و از آن ها در زمینه کشاورزی استفاده کنند. دانشجویان از طریق این گرایش میتوانند از نظر اقتصادی بيش ترین استفاده را از منابع موجود ببرند. در واقع اقتصاد کشاورزی موجب میشود که عملکرد کار شما با استفاده از کود، آب، خاک، بذر و دیگر مواد افزایش پیدا کند. فعالیت گرایش اقتصاد کشاورزی در حوزه کشاورزی در مباحث کلان اقتصادی کشور میباشد و سیاست های دولت و مسئولین را با ارائه راه کارهای مؤثر به سمت بهینه کردن صنعت کشاورزی کشور میبرد. درواقع کشاورزی یکی از گرایش های مهم رشته اقتصاد به شمار میرود که با این گرایش فرق دارد و دانشجویان تحصیل کننده در این رشته بیشتر در حوزه اقتصاد آموزش می بینند و در زمینه کشاورزی اطلاعات زیادی ندارند.
- گرایش ماشین آلات کشاورزی:
دانشجوی گرایش ماشین آلات رشته کشاورزی در مقطع لیسانس به مطالعه درباره مدیریت و طراحی کارهایی مثل مکانیزه کردن سیستم آبیاری و کاربرد انواع ماشین آلات کشاورزی در مزارع می پردازد. این گرایش قصد دارد کارشناسانی را تربیت کند که توانایی کار کردن در زمینه هایی همچون کاربرد، نگهداری، برنامه ریزی منطقه ای، تعمیر و ترویج ماشینهای کشاورزی، مجری و ارزیاب پروژه های عملیاتی، مکانیزاسیون کشاورزی و برنامه های آموزش و تحقیقات را داشته باشند. درواقع فارغ التحصیل این رشته وظیفه دارد که بعضی از امور را انجام دهد که از آن ها می توان به محاسبه ماشینهای موردنیاز برای یک مزرعه، نگهداری و رسیدگی به تعمیرات و برنامه ریزی برای زمان و نحوه کار ماشینهای مورد نظر اشاره کرد.
بازار کار و درآمد رشته مهندسی کشاورزی
گرایش های رشته مهندسی کشاورزی بسیار زیاد است و دربرگیرنده ی بسیاری از شغل ها می باشد؛ به همین خاطر بازار کار این رشته خوب است. شرط موفقیت در این کار باتوجه به شرایط حاکم بر اشتغال کشور، مهارت، توانایی و خلاقیت می باشد. همچنین هنوز هم بعضی از گرایش های رشته کشاورزی به خوبی شناخته نشده است و جذب این رشته در برخی از گرایش ها مثل گرایش اقتصاد کشاورزی در بخش های دولتی ضعیف است.
با توجه به این که مهندسین رشته کشاورزی در سازمان دولتی یا خصوصی به عنوان کارمند یا کارآفرین مشغول به فعالیت هستند، میزان درامد متفاوتی دارند. حقوق افراد کارمند در هر ماه، ثابت است و با توجه به تصمیمات دولت، در هر سال ممکن است به حقوق این کارمندان، درصدی اضافه شود. البته در تعیین حقوق کارمندان، نوع سمت کاری تأثير به سزایی دارد. مهندسین کشاورزی که به عنوان کارآفرین فعالیت دارند باید از روحیه ضرر و زیان و ریسک کردن برخوردار باشند، درامد چنین افرادی معمولاً در شرایط عادی بیشتر از کارمندان این رشته است.
فرصت های شغلی رشته مهندسی کشاورزی
از اماکن دولتی و خصوصی که فارغ التحصیلان رشته کشاورزی میتوانند در آن ها مشغول به فعالیت شود می توان شرکت خدمات مهندسی آب و خاک کشور، وزارت جهاد کشاورزی، شهرداری ها، شرکتهای خصوصی کشاورزی و منابع طبیعی، مزارع، کارخانه های ساخت تجهیزات کشاورزی، شرکتهای صنایع غذایی، مرغداری ها، وزارت نیرو، بعنوان مهندسین مشاور آب و خاک، پژوهشکده مرکز ملی تحقیقات مهندسی ژنتیک، های بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، انستیتو پاستور، سازمان مدیریت و برنامه ریزی، سازمان بازرسی، سازمان تحقیقات کشاورزی، صندوق بیمه محصولات کشاورزی ، سازمان محیط زیست ، سازمان حفاظت نباتات، سازمان تعاون روستایی، پیمانکاری های مختلف و شیلات، آزمایشگاه های تغذیه و اصلاح نژاد را نام برد.
همچنین فارغ التحصیلان مهندسی کشاورزی میتوانند مراکز خصوصی خود را در زمینه های گوناگونی نظیر کشاورزی، زراعت و پرورش دام یا آزمایشگاه های مربوط به آن استارتاپ ها تأسیس کنند و به عنوان کارآفرین فعالیت کنند.
مزایای رشته مهندسی کشاورزی
حضور مهندس کشاورزی در طبیعت از مزایای رشته کشاورزی به شمار میرود که به ارامش و آسایش افراد کمک می کند و از شلوغی ها و هرج و مرج های شهری در بسیاری از مواقع به دور است. همچنین بخاطر این که انسانها به محصولات زراعی و فرآورده های حیوانی نیاز دارند در این شغل، همیشه زمینه اشتغال وجود دارد.
معایب رشته مهندسی کشاورزی
بازار کار بعضی از گرایش های رشته کشاورزی خوب نیست و یا هنوز بطور کامل شناخته نشده است؛ به همین علت در بعضی از گرایش های این رشته، افراد زیاد بیکار هستند. همچنین در کشور ایران ، میزان جذب گرایش های رشته مهندسی کشاورزی خیلی کم است. محل زندگی افراد، از دیگر موارد قابل توجه در این رشته محسوب میشود. افرادی که محل زندگی آن ها در شهرهای پررونق کشاورزی و دامداری است، وضعیت شغلی آن ها در صورت داشتن مدرک کارشناسی کشاورزی بهتر است.
گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش
- 19
- 2